computerland1 21.05.06, 12:22 mam napisane, ze opony do mojego samochodu powinny miec: - niezaladowany - przod 1,9, tyl 2,2 - zaladowany - przod 2,2, tyl 2,7 skad taka roznica? czy moge miec wszedzie np. 2,4? Link Zgłoś Obserwuj wątek
jay_z Re: cisnienie w oponach 21.05.06, 12:47 A jak czesto jezdzisz "zaladowany"? Ja jezdze dla opcji "lekki" :) i jest ok. Ale jak dodasz 0.1, 0.2 to nic sie nie stanie :) Link Zgłoś
computerland1 Re: cisnienie w oponach 21.05.06, 14:39 ja tez jezdze "lekki":) zawsze. zastanawiam sie tylko czemu cisnienie z tylu powinno byc wyzsze niz z przodu. moze z powodu tylnego napedu...? ja mam wszedzie takie samo:) Link Zgłoś
apodemus Re: cisnienie w oponach 21.05.06, 14:53 Sprawdź w instrukcji nacisk na oś. Może z tyłu jest większy, stąd potrzeba wyższego ciśnienia. Link Zgłoś
2pac8 Re: cisnienie w oponach 21.05.06, 14:56 >czemu cisnienie z tylu powinno byc wyzsze niz z przodu. tak to raczej jest w dostawczakach np. kangoo w osobówkach z silnikiem z przodu, to właśnie przód jest najbardziej obciążony silnikiem, i dlatego w przednich kołach powinno być większe ciśnienie. Ja i tak zawsze pompuje ok 0.5 atm więcej niż fabrycznie, z tyłu i z przodu. Tak jest bezpieczniej dla felg, szczególnie aluminiowych. A w rowerze to już wogóle pompuje "na kamień". Link Zgłoś
jay_z Re: cisnienie w oponach 21.05.06, 15:21 Nie zapomij, ze objecie powietrza sie zmienia pod wplywem ciepla - tu wytworzonego przez "toczaca" sie opone. Nie przesadzaj latem z tym "dopompowaniem" ponad norme. Link Zgłoś
pocalujta_wujta Normy 21.05.06, 19:20 Zebys ty wiedzial ile latem wzrasta cisnienie to bys dal temu spokoj. Wszytkie te rady wloacznie z gazetkami i programami sa guzik warte. Jak masz dobre opony to jezdzij na mksimum zalecanym dla samochodu nawet latem. Prawda jest taka ze samochod bedzie bezpieczniejszy w zakretach bo opony nie beda plywaly. Po drugie dop[iero po jezdzie na torze (tak jak ja to robie) z bardzo twardym powtarzalnym hamowaniem temperatura opon wzrasta (trudno je dotknac) i cisnienie skoczy o jakies pol atmosfery. Przecietna dobra opona moze dostac nawet ponad jedna atmosfere wiecej niz maksimum dla danego samochodu. Po prostu trzymajac samochod latem czy zima (warto sprawdzic cisnienie miedzy porami roku) samochod na maksymalnym cisnieniu niezaleznie od obciazenia bedzaie sie lepiej trzymal drogi. To dlatego ze sciany opony sa sztywniejsze i efekt przetaczania na oponie jest mniejszy. Link Zgłoś
pocalujta_wujta Jeszcze jedno 21.05.06, 19:22 Cisnienie nalezy miezryc na zimno. Na cieplo sie mierzy by sprawdzic czy nie przekraczaja limitu opony (a nie samochodu!) Link Zgłoś
devote Re: cisnienie w oponach 21.05.06, 19:49 2pac8 napisał: > w osobówkach z silnikiem z przodu, to właśnie przód jest najbardziej obciążony > silnikiem, i dlatego w przednich kołach powinno być większe ciśnienie przy lekko zaladowanym tak ale przy maksymalnym obciazeniu to tyl ma miec wieksze cisnienie bo jest wiekszy nacisk na tylna os (bagaznik jest z tylu) Link Zgłoś
sanczopanczo Re: cisnienie w oponach 22.05.06, 13:22 U mnie w aucie mimo iż przód jest minimalnie cięższy, zalecane jst ciśnienie 2.0 na przód i 2.3 na tył. Pewnie dlatego że tylny napęd... Wg mnie należy trzymać ciśnienie zalecane w dolnej granicy, na wyższym i polskich dziurach może felga będzie bardziej bezpieczna ale cała buda i zawieszenie po d... dostaną mocniej. Link Zgłoś