Dodaj do ulubionych

złomowanie starego grata

31.05.06, 22:03
witam, moze to bedzie dziwne pytanie ale jesli chodzi o samochody jestem
kompletnie zielona i zeby nie wpakowac sie w jakies nieprzyjemnosci wole
zapytac a wiec, jest taka sytuacja :
kupuje od znajomych za pare groszy i chce go sprzedac w czesciach na złom,
jak to wyglada według prawa bo słyszałam różne opinie, trzeba to auto
wyrejestrowac....itp itd? jakie sa procedury?
dzieki za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: złomowanie starego grata 01.06.06, 15:28
      Żeby go sprzedać na części musisz auto wyrejestrować ale.. no właśnie "kwit" o
      wyrejestrowaniu wystawi ci firma która złomuje ale nie płaci za poszczególne
      części.(wogóle nic nie płaci)Jedyna szansa rozebrać samemu to co się nadaje a
      nadwozie oddać na złom który takie kwity wystawia.Ale często jak auto jest
      niekompletne za wystawienie kwitu jeszcze się płaci.
      • programistajava Re: złomowanie starego grata 01.06.06, 15:40
        O ile sie nei myle za niedobor kazdego KG w zlomowanym aucie placi sie jakas
        kase, wiec jak dasz same blachy to i tak musisz doplacic za niedowage....
        • mike68 Re: złomowanie starego grata 01.06.06, 22:20
          słłyszałem że 10zł zakażde kilo braku wagi wiec mozna coś dospawać dla wagi i
          jest ok , teraz są nowe przepisy odnośniae złomowania i bardzo mało firm na na
          to licencję , brat skasował 24 letniego forda kilka dni temu i tez jest problem
          bo laweta 100km nie wchodzi w gre a blizej nie ma takiej firmy co złomuje po
          nowemu
    • swoboda_t Re: złomowanie starego grata 01.06.06, 17:15
      Jak oddasz całe auto do skupu, który jest uprawniony do wystawiania kwitu,
      powinnaś nawet dostać parę groszy. Z kwitem lecisz do WKUM i wyrejestrowujesz
      auto. Możesz ew. odsprzedać auto (tak chyba najprościej) - wtedy
      wyrejestrowaniem zajmuje się kupujący (w tym przypadku auto - złom). Jak oddasz
      auto niekompletne, to kwota jaką otrzymasz będzie mniejsza, albo nawet będziesz
      musiała dopłacić. Nie zapomnij o rozwiązaniu umowy OC.
    • kobieta-wolanda Re: złomowanie starego grata 01.06.06, 20:24
      o ile sie orientuje samochód jest caly bo niedawno jeszcze jezdził, a na złomie
      pracuje znajomy, ale wolalam sie dowiedziec i tak jak to wszystko wyglada, bo
      jak wiadomo " umiesz liczyc..."troche to skomplikowane ale zaraz usiade
      poukladam i dojde o co chodzi:) dzieki za odpowiedzi.
      • mike68 Re: złomowanie starego grata 01.06.06, 22:22
        OLMET - wpisz w google , oni zlomują i płaca za to jeszcze , siedziba w
        Czestochowie ale zawsze cos mozesz się telefonicznie dowiedziec - działają na
        terenie ślaska z tego co wiem
        • wasiek3 Re: złomowanie starego grata 02.06.06, 00:06
          Jakiś czas temu złomowałem stare auto. Najpierw rezebrałem je na części
          pierwsze, potem karoserję pociąłem na kawałki i te kawałki (cztery ćwiartki -
          bez drzwi, dachu,maski i klapy bagażnika) zawiozłem na złom. Dostałem papier, że
          zezłomowałem auto bez silnika (silnik chciałem sprzedać). Z tym papierkiem
          pojechałem do UK i tam wyrtejestrowałem auto i dostałem następny kwitek na
          podstawie którego mogłem sprzedać sam silnik - to było tuż przed tym jak
          wprowadzili ten przepis że silnik jest zwykłą częścią zamienną.
          Jak widać nie mam z tym problemu...
          • kobieta-wolanda Re: złomowanie starego grata 02.06.06, 19:19
            aha czyli zlomujac auto na czesci widze ze nia ma problemow, a czy przy
            wyrejestrowywaniu auta placi sie cos ? i rozumie ze na zlomie trzeba dostac
            taki kwit ze sie zezlomowalo tam czesci auta tak?
            • mike68 Re: to się mylisz 02.06.06, 20:21
              teraz jest inaczej , od niedawna , bardzo mało firm ma pozwolenia na złomowanie
              aut w/g nowych zasad unijnych , to nie tak jak to było wczesniej
              • skyddad Zlomowanie blach a nie calego samochodu 02.06.06, 20:40
                Wasiek nie zlomowal calego auta tylko blachy czyli karose pocieta.To moze
                przyjac kazde zlomnowisko metalowe.Reszte pewnie osobno opchnie przy pomocy
                anonsu.
                Pzdr.Sky.
                • kobieta-wolanda Re: Zlomowanie blach a nie calego samochodu 02.06.06, 22:08
                  aha ;/ a w takim razie powiedzmy jak mam malucha do remontu, kupuje drugiego za
                  grosze zeby wziac do niego czesci do mojego reperowanego malucha a reszte grata
                  zezłomować. Można tak na legala? Dostane wtedy bez niczego papier na złomie i
                  nie bedzie żadnych problemow w urzedzie przy wyrejestrowaniu? To jest dla mnie
                  sprawa na juz dlatego tyle pytan i ciagle sie upewniam co i jak zeby nie
                  narobic sobie jakis problemow.
                  ....jeszce jedno, kiedys slyszalam taki pomysl, zeby np zezłomowac na czesci
                  jakiegos grata i zgłosic na policji ze go ukradli, bo pewnie takim gratem to
                  sie za bardzo przejmowac nie beda....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka