Gość: jac IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 19.01.03, 21:59 prosze o informacje dotyczaca ewentualnych usterek 3-4 letnie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: zdzichu Re: laguna I 1.8 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 00:50 97r kombi przy 120 tys cieknoł tłoczek z tylu w bębnie koszt tłoczka 40zł a zestaw naprawczy 35zł 140tys pompa wody (do renaulta kosztuje 350 zł a do volvo 180 zł a to jest ta sama pompa bo volvo laduje silniki renaulta do swoich modeli)przy 120tys wymiana łożysk z przodu cena jednego około 200zł(nie polecam tańszych bo sypią się po 30tys- testowałem)150 tys wymiana końcówek kierowniczych 2x50 zł drugiego tłoczka i amortyzatoru tył 2x320 wzmacniane olejowo-gazowe (samochód od 90 tyś jeżdzi załadowany z przyczepą wieć kupiłem wzmacniane)tlumik sypie sie co 80 tysiecy (ciekawe dlaczego tylko tylni)akumulator w tym roku zmieniany bo nieryzykuje ze rano nieodpali.(powinien pochodzic jeszcze 1,5 roku tak mówili przy wymianie ale jest ryzyko w zimie)dokuczliwe jest ciekniecie wody z pod anteny na dachu trzeba przykleic ją na silicon.Pozatym wymian oleju co 15tys i okładzin kiedy sie zuzyją .I płyn chłodniczy z płynem chamulcowym co 2 lata itp. a jeszcze rozrząd z napinaczami 450 zł i zacinajace zamki musisz przesmarowac ja zaniedbalem i mi w tylniej klapie szlak trafił stycznik alarmu(zjezdzilem sie za nim po wszystkich sklepach juz chcialem wymieniac caly zamek z stycznikiem gdy znajomy powiedzial mi ze identyczne styczniki sa w myszce komputerowej cena 50 gr w elektronicznym) Link Zgłoś
Gość: trooper Re: laguna I 1.8 IP: *.revers.nsm.pl 20.01.03, 01:13 A rozrzad zmieniales po 120'000 (wg instrukcji), czy wczesniej "na wszelki wypadek"? I w ogole to gratuluje - niech sobie poczytaja przeciwnicy Reno - zycze kazdemu tylko takich prac przy samochodzie. Laguna I 1.8 95/96 hatchback (ojca, ale pojezdzam nia od poczatku) ma dopiero 65 kkm, wiec wiele powiedziec nie mozna, oprocz tego ze jak dotad jest niezawodna (tlumik tylko po 4 latach do niczego). No i w ogole - fajne autko, dobrze sie nim jezdzi, silnik tez sie sprawuje lepiej niz wskazuje na to liczba kucyków (95) (no, moze nie akurat zaladowane kombi:) W swojej klasie, z tamtego okresu, absolutna czołówka. Zreszta widac ile ich jezdzi po drogach. A przeciez jest w czym wybierac wsrod konkurencji... Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: laguna I 1.8 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 07:44 chyba termin przekroczylem o jakies 12tys czyli okol 132.000 wymienialem pasek z napinaczami rozrzadu.(czy jakoś tak) Link Zgłoś
remo29 Re: laguna I 1.8 20.01.03, 08:29 Gość portalu: trooper napisał(a): > I w ogole to gratuluje - niech sobie poczytaja przeciwnicy Reno - zycze kazdemu tylko takich prac przy samochodzie. Tylko?! Wymiana połowy samochodu po 120 tys.km to jest "tylko"?? Chyba, że napisałeś coś między wierszami, a ja jeszcze śpię... Link Zgłoś
Gość: trooper Re: laguna I 1.8 IP: *.revers.nsm.pl 20.01.03, 16:23 > Tylko?! Wymiana połowy samochodu po 120 tys.km to jest "tylko"?? > Chyba, że napisałeś coś między wierszami, a ja jeszcze śpię... O czym Ty piszesz? Wiesz, samochod to nie Twoj trzykołowy rowerek "Bobo". Zeby jezdzil, od czasu do czasu wymienia sie w nim planowo pewne elementy ulegajace zuzyciu... Kwestia jak czesto i jak planowo. W opisanym przypadku zadnych niedogodnosci nie zauwazylem. Link Zgłoś
Gość: els Re: laguna I 1.8 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.03, 08:42 Wprawdzie ja mam silnik 2,0 115 KM , ale info o reszcie auta w zasadzie podobne. Oprócz eksploatacyjnych typu klocki, żarówki, oleje, płyny to tak naprawde od lutego '98 padło : -pompka spryskiwaczy, jakieś dwa miesiące od nowości, naprawa gwarancyjna. -szkielet fotela kierowcy, obruszał się po 1/2 roku, gwarancja -pompa paliwa wymieniona niepotrzebnie bo gamonie nie mogli sobie poradzić z alarmem i mysleli że to pompa :) -sterownik od ABS-u po 23 miesiącach oda zakupu, bezpłatna wymiana na koszt Renault Polska po krótkiej wymianie korespopondencji w uprzejmym stylu. :) -przednia szyba zaczęła się w rogu na dole jakby rozwarstwaiać, dostałą się pewnie woda pomiędzy wartswy, zaczęła czernieć jakieś niecałe dwa lata od zakupu, wymiana na nową ( koszt szyby 1,200 zł ) na koszt Renault mimo upływu gwarancji, zapłaciłem tylko 100 zł za montaż. -ponownie sterownik od ABS-u w niecały rok od poprzedniej naprawa, wymiana bezpołatna w ramach gwarancji na oryginalne części Renault. :) -akumulator po niecalych 4 latach, kupiłem nowy -tłumik oryginalny po 3 latach, montuję teraz tanie krajowe , padają co 1,5 roku. Ponieważ przegieg mam jeszcze nieduży , raptem 90 tyś, to jak narazie żadnych łożyski, amortyzatorów, pasków itp nie wymieniałem. Te naprawy bezpłatne po gwarancji w dużej mierze to zasługa dobrego dealera u którego auto kupiłęm i który wiele mi pomógł w tej materii, po prostu zadbał o swojego klienta , to też rola dobrego sprzedawcy. Generalnie autko mozna by rzec niezawodne, bezstresowe, nie moge narzekać, mimo że buda projektowana w '93 roku to nadal nie najgorzej sie prezentuje. Materiały i wnętrze jak się dba to nie można narzekać. No i silnik 2,0 115 KM too jeden z najbardziej niezawodnych w palecie Renaulta, zwykłą ośmiozaworówka ale bardzo elastyczna i nie do zajechania. Pozdrawiam , els Link Zgłoś
Gość: els Re: laguna I 1.8 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.03, 14:35 PS. zapomniałem napisać o typowej wadzie Laguny, mianowicie wyciera się lakier we wnękach drzwiowych, szczególnie przednich od tarcia gumowej uszczelki która jest na całym górnym obrysie okna dzrwi bocznych. Uszczelka ta z czasem twardnieje i trze o lakier, żadne regulacje nie pomagają. Przetarcia idą aż do gołej blachy, pojawia sie rdza ! Ja po pomalowaniu wnęk w 3 roku eksploatacji, na koszt Renault oczywiście, podkleiłem wnęki drzwiowe paskami przezroczystej folii uciętymi z nalepki dealera, takiej co daje na tylna szybę ;). Prawie nie widać a bardzo skuteczne. Pozdrawiam , els Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: laguna I 1.8 IP: 212.87.230.* 20.01.03, 08:53 niewiem co na gwarancji bylo robione bo kupilem ja jak miala 70 tys i gwarancja dawno minela a w ksiązce i na komputerze nie ma zadnych napraw tylko przeglądy Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: laguna I 1.8 IP: *.aries.com.pl 20.01.03, 09:11 Zacznijmy od tego,ze mamy 2003 rok więc 3-4 letnia Laguna będzie Laguną faza II czyli po modernizacji z silnikiem 1.8 16V o mocy 120 KM. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: laguna I 1.8 IP: 212.87.230.* 20.01.03, 09:42 tylko ze laguny fazaII po liftingu nieruzni sie od poprzedniej oprócz silnika - dodatkowych halogenów itp(a silnik w renaulcie przewaznie sie niepsują)(nie mylic z laguną II) Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: laguna I 1.8 IP: *.aries.com.pl 21.01.03, 17:12 Różni się światłami z przodu i z tyłu,zderzakami z przodu i z tyłu (wyżej zamontowanymi) a jak znam życie to jeszcze tysiącem innych rzeczy takich jak więcej bądż lepsze wzmocnienia karoserii,poprawione zawieszenie oraz elementy krytykowane w poprzednim modelu itp.W przeciwieństwie do typowych zagrywek marketingowych takich jak w przypadku Thali starszej i nowszej w przypadku Laguny "II" możemy mówić o znacznych zmianach,a już napewno w mojej opini. pozdrawiam > tylko ze laguny fazaII po liftingu nieruzni sie od poprzedniej oprócz silnika - > > dodatkowych halogenów itp(a silnik w renaulcie przewaznie sie niepsują)(nie > mylic z laguną II) Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: laguna I 1.8 IP: *.aries.com.pl 21.01.03, 17:14 No i jeszcze wymiana wszystkich benzynowych silników na konstrukcje znacznie nowocześniejsze pozdrawiam Link Zgłoś