Dodaj do ulubionych

Dodge Caliber

27.06.06, 12:07
Cześć,
był już może ktoś na jeździe próbnej?? a może jakieś opinie na temat tego
samochodu??
mi jakoś on przypadł do gustu, fajny, orginalny, rzucający się w oczy. Z
mechanicznej strony troszkę mniej o nim wiem, no i czy wygodnie się tym jeździ??
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Dodge Caliber 27.06.06, 12:18
      ja byłem na dniach otwartych. Ktoś tu na forum kilka dni temu porównywał go z
      Golfem. jak dla mnie Golf jest duzo lepiej wykonczony w srodku. Chodzi o lepsze
      materiały. Caliber w srodku w przewazajacej czesci wykonczony jest plastikiem,
      dokladnie takim samym jak byl w Cinquecento 700 tylko w wiekszej ilosci. Np
      bagaznik w 10% pokryty jest takim plastikiem, nawet podloga bagaznika. Nie chce
      wieddziec jak to wszystko zacznie skrzypiec po X tysiacach kilometrow. Ja
      ogladalem wersje za 80 tys pln z jakims silnikiem diesla i uwazam ze za ta cene
      mozna kupic kilka innych ciekawych autek, a przynajmniej lepiej wykonanych w
      srodku. A w sumie ja jako wlasciciel/kierowca czesciej ogladam auto ze srodka
      niz z zewnatrz.
      na jezdzie nie bylem wiec sie nie wypowiadam.
      pozdrawiam
      • kamil12347 Re: Dodge Caliber 27.06.06, 21:46
        A ja juz bylem na jezdzie probnej i moje wrazenia sa pozytywne. Bardzo mi sie
        podoba jak caliber sie prowadzi, plastik w srodku, owszem jest, ale mnie to
        jakos nie odrzuca.
        • polokokt Re: Dodge Caliber 27.06.06, 22:53
          dlatego produkuja rozne auta zeby kazdy mogl wybrac to co sie Mu podoba :)
          jakby wszyscy lubili to samo to byłoby monotonie dość :)
          Pozdrawiam
          • mariusz.chluda Re: Dodge Caliber 28.06.06, 06:11
            popieram przedmówcę. Ja już zdecydowałem, a może ineczej, moja żona
            zdecydowała... kupujemy Calibra! Jak wsiadła i się nim przejechała to się w nim
            zakochała i już nie było odwrotu, decyzja została podjęta na miejscu. Zresztą mi
            też się bardzo caliber podoba.
            pozdrawiam
    • jan.kowalski.1960 Re: Dodge Caliber 27.06.06, 14:36
      nobravery.cf.huffingtonpost.com/
      • misiek308 Re: Dodge Caliber 27.06.06, 14:41
        Witam.
        Widziałem to dziś na drodze i nawet nieźle wyglądał.
        Ten link,który zapodał p.Jan Kowalski w robocie mi nie działa,więc wrzóciłem w
        google grafa i jest tam fotka (przez szybe)wnętrza i nawet z tej fotki można
        się zgodzić z wypowiedzią pierwszego odpowiadającego. - Teraźniejsze CC
        PZDR
        • des4 Re: Dodge Caliber 27.06.06, 14:52
          Z zewnątrz podoba mi się, plusem jest też mocny silnik. w środku plastik jak we
          wszystkich kompaktach, ale jakoś nieciekawie wygladąjący, stylistyka jak z lat
          90-tych. Bagażnik to masakra, niecałe 300 litrów - 100 l mniej od Focusa....
          • prom2 Re: Dodge Caliber 27.06.06, 15:13
            300 litrów???? o jakim Ty samochodzie piszesz?? chyba o Golfie. Dodge ma 524 l.
            kuferek, więc jak już to Golfik i Focusik są cieniutkie;)
            Ten samochód ma jedną zaletę- jest amerykański;), straci strasznie szybko na
            wartości- z 60 000pln zrobi się po 2 latach 35 000 i to będzie cena za którą
            bym go ew. kupił....
      • petasz no bravery only sadness 27.06.06, 19:41
        Czesc jan.kowalski.1960 :-)

dzieki za linka > nobravery.cf.huffingtonpost.com/

naprawde dziekuje.

pozdrawiam,

P.P.
        • misiek308 Re: no bravery only sadness 27.06.06, 23:03
          Taaaaa odpaliłem linka w domu suuuuupeeer

zarombisty
    • tasma_klejaca Re: Dodge Caliber 27.06.06, 15:12
      Osiagi to auto ma zenujace. Co z tego, ze ma 1.8, 143KM, jak przyspiesza do setki w 12s. Predkosc - 185. Żenada. Diesel 140KM radzi sobie w tym modelu o wiele lepiej. No i to wnetrze - plastkik ponizej pasa.
      • wojtek1237 Re: Dodge Caliber 28.06.06, 22:40
        Moim zdaniem te osiągi nie są wcale takie złe, a poza tym jeśli się chce
        samochód sportowy to się takowy kupuje, bądź się czipuje zwykły i wtedy ma się
        mniej do tej "upragnionej" setki. A te wersje calibra nie są usportowione
        dopiero w przyszłym roku ma wejść wersja sportowa(SRT4), która będzie miała
        300KM i będzie śmigać.
        • waskes29 Re: Dodge Caliber 28.06.06, 22:53
          wojtek1237 napisał:

> Moim zdaniem te osiągi nie są wcale takie złe,

Jak nie sa takie zle ,jesli wierzyc tym danym to sa wrecz fatalne zebu
          150 konny kompakt mial 12 sec do 100 a najdynamiczniejsza wersja byl
          silnik diesla ktory zreszta tez w tym samochodzie jakos kiepsko ,w Golfie
          zbiera sie o ile pamietam prawie 2 sekundy lepiej.
          I spalanie paliwa tez nie jest male .
          www.motofakty.pl/artykul/dodge_caliber_niepokorny.html

a poza tym jeśli się chce
          > samochód sportowy to się takowy kupuje, bądź się czipuje zwykły i wtedy ma się
          > mniej do tej "upragnionej" setki. A te wersje calibra nie są usportowione
          > dopiero w przyszłym roku ma wejść wersja sportowa(SRT4), która będzie miała
          > 300KM i będzie śmigać.
          • wojtek1237 Re: Dodge Caliber 29.06.06, 20:55
            Po pierwsze napisałem "moim zdaniem", czyli według mnie są to dobre osiągi, do
            zwykłej jazdy mi wystarczają w zupełności. A zważ na to, że dodge jest większy
            od golfa!
            • waskes29 Re: Dodge Caliber 29.06.06, 21:19
              wojtek1237 napisał:

> Po pierwsze napisałem "moim zdaniem", czyli według mnie są to dobre osiągi, do
              > zwykłej jazdy mi wystarczają w zupełności. A zważ na to, że dodge jest większy
              > od golfa!

Ale cos sknocili nie wiem gdzie ale z tym samym silnikiem 2.0TDI co
              Caliber to Passat czyli znacznie wiekszy i ciezszy samochodw ma prawie 2
              sekundy lepsze osiagi.Nie wiem czy Dodge ma wlasna skrzynie biegow czy tez
              od VW ale raczej wlasna bo nie wiem co innego by spowodowalo takie
              slabe osiagi z tym dieslem.
              To samo silnik 2.0 o moce 156 koni w Dodgu ma 11.8 do 100 a Passat
              z slabszym 2.0 150 koni ma 9 sekund czyli o 3 lepeij.
              Cos pokrecili z przelozeniami to widac po silniku diesla skoro duuuuuzo
              wiekszy AudiA6 Avant z dokladnie tym samym silnikiem ma 10.5 sekundy do
              100 a Calibier grubo ponad 11.
    • marekatlanta71 Re: Dodge Caliber 29.06.06, 23:47
      Tyle pieknych i niezawodnych samochodow na rynku, a wam sie Dodge'a zachciewa...
      • witkowskir Re: Dodge Caliber 30.06.06, 21:31
        A tak zachciewa się!! bo coś w końcu wygląda inacej niż wszystko wokół!! poza
        tym apropo wcześniejszych uwag na temat wykończenia - w USA skąd ten samochód
        pochodzi nikt nie zwraca tak naprawdę uwagi na wykończenie ale na funkcjonalność
        wnętrza i chyba takie powinno ono być - FUNKCJONALNE - i tak właśnie jest w
        dodgu a jeszcze na dodatek wg mnie jest porządnie wykonane. A jeszcze na dodatek
        cena jest naprawdę świetna ile firm proponuje kompakt za tak niską cenę?? Jedna??
        Marku z Twoim podejściem nadal byśmy pracowali na atari b ądź comodore. Trzeba
        się ruszyć z miejsca i otwierać na nowości, szczególnie, że to nie jest
        całkowita nowość w Stanach już ten samochód jeździ a kierowcy są z niego zadowoleni.
        pozdrawiam
        • franki8 Re: Dodge Caliber 30.06.06, 21:38
          Silnik 2.0 benzyna sprzedawany jest tylko z bezstopniową przekładnią CVT - stąd
          nieco gorsze osiągi. Silnik i skrzynia diesla są z VW. Moim z kolei zdaniem
          Jetta z tym zestawem 2.0 TDI zachowuje się podobnie.
          • black_code Re: Dodge Caliber 30.06.06, 22:27
            franki8 napisał:

> Silnik 2.0 benzyna sprzedawany jest tylko z bezstopniową przekładnią CVT -
            stąd
            >
            > nieco gorsze osiągi. Silnik i skrzynia diesla są z VW. Moim z kolei zdaniem
            > Jetta z tym zestawem 2.0 TDI zachowuje się podobnie.

Nieprawda Jetta 2.0 tdi ma znacznie lespze osiagi (9.2sec:11.3) mimo ze ma
            wieksza mase, nawet Passta ma zdecydowanie lepsze osiagi.
            www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=824&model=734&typ=2943
            • black_code Re: Dodge Caliber 30.06.06, 22:29
              Przepraszam nie na to popatrzylem co trzeba ,ale i tak osiagi sa
              wyraznie lepsze a i spalanie jakby ciut mniejsze w Jetta.
        • marekatlanta71 Re: Dodge Caliber 01.07.06, 05:38
          Nie widzialem jeszcze wynikow sprzedazy, ale za wiele tego nie widac na drogach.
          A na jakosc wnetrza sie w USA zwraca uwage coraz bardziej - wlasnie dlatego GM,
          Ford i D/Ch maja takie problemy z pozbyciem sie swoich wynalazkow.
          • franki8 Re: Dodge Caliber 01.07.06, 11:49
            Trudno żeby masami jeździły samochody sprzedawane dopiero od tygodnia.
            Natomiast narzekanie na kiepskie osiągi trochę mnie śmieszy. W codziennym
            użytkowaniu 1,5-2 sekundy różnicy w przyspieszeniu nic nie znaczą - i tak nikt
            za każdym razem nie wykorzystuje maksimum możliwości pojazdu, bo niedługo by
            nim jeździł. Natomiast elastyczność - czyli parametr ważny przy wyprzedzaniu -
            uważam za zadowalającą.
            • darek306 Re: Dodge Caliber= chevrolet = tandeta 01.07.06, 12:08
              Ja to ogladalem dajcie spokuj takiej tandety to juz nawet koreanczycy nie
              robia ,jak mozna pisac ze wykonczenie wcale nie jest takie zle skoro jest
              okropne.
              Oprocz wygladu zewnetrznego i nazwy ktora sie moze Polakom kojarzyc z
              prawdziwym amerykanskim samochodem ten samochod nic soba nie reprezentuje
              ciekawego .Jeszcze nim nie jechalem ale podobno bardzo przecietnie
              jezdzi ,jest glosny i duzo pali.
              Amerykanie chyba obrali droge koreanczykow tylko sa kilka lat za nimi.
              • franki8 Re: Dodge Caliber= chevrolet = tandeta 01.07.06, 12:10
                A kto cię zmusza żeby go kupować? Wróć do salonu Mercedesa...
            • marekatlanta71 Re: Dodge Caliber 01.07.06, 13:58
              U nas zaczeli sprzedawac mniej-wiecej razem z nowym Civicem. Civica jezdzi od
              groma, a Calibera widze moze raz dziennie.

2 sekundy roznicy w przyspieszeniu to wiecznosc.
            • dr.verte Re: Dodge Caliber 01.07.06, 14:45
              Franki bronisz tego Calibra jakbyś conajmniej był w zespole projektowym.
    • rop5 Al Bundy też miał Dodge'a. 01.07.06, 14:04
      I przejechał nim ponad 1 mln km.
      • franki8 Re: Al Bundy też miał Dodge'a. 01.07.06, 15:08
        Nie bronię Calibra. Wkurza mnie podejście do tego typu samochodów, jakby każdy
        z nich miał być Corvettą lub Viperem. Czy ktoś pomyślał o porównaniu
        cena/wyposażenie tego samochodu z Golfem 1.4?
        Caliber to ciekawa propozycja w segmencie, sporo namiesza i witam ją z
        przyjemnością jako coś nowego, innego, probę przełamania hegemonii niemiecko-
        francuskiej.
        Caliber oficjalnie jest w sprzedaży od 21 czerwca. Nie wiem, ile kupiono, ale
        nawet jeśli dużo, to zanim ludzie je poodbierają, upłynie trochę czasu.
        • marionetka29 Re: Al Bundy też miał Dodge'a. 06.07.06, 19:16
          mnie tez takie podejscie irytuje. bylam na jezdzie probnej i uwazam ze
          porownujac cena/jakosc caliber wychodzi o niebo lepiej od innych samochodow na
          rynku. plastik plastikiem, ale czy samochod ma glownie jezdzic czy glownie
          wygladac?? wiem ze panowie maja bzika na punkcie wygladu samochodu bo
          przeciez "auto ma zachecic panie", ale chyba w takim podejsciu jest malo
          rozsadku, czyz nie tak?
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka