Dodaj do ulubionych

Polscy kierowcy

11.09.06, 12:34
Ostatnio trochę jeździłem poza granicami kraju (ponad 4000 km) i mam trochę
przemyśleń na temat polskich kierowców.

To co różni Polaków od np. Czachów to szacunek dla prawa. Jeżdząc drogami
krajowymi w Czechach zupełnie normalna była sytuacja, że kolumna samochodów
zwalnie w terenie zabudowanym do 50 km/h. Co więcej nikt w takiej kolumnie nie
wyprzedza w takiej sytuacji. Równie ciekawe jest to, że poza terenem
zabudowanym kolumna jedzie 90 km/h.

Zrobiłem w Czechach ponad 1000 km po drogach krajowych (nie po autostradach) i
ani razu nie widziałem, aby ktoś wyprzedzał na trzeciego. Jeśli chodzi o
natężenie ruchu to porównywalne z polskimi realiami, a w okolicach Pragi
większe niż u nas. Dla porównania w czasie podróży Gdańsk - Warszawa krajową
drogą nr 7 w ostatni weekend musiałem chyba z 20 razy zjeżdzać na poboce, bo
jakiś osioł pchał się na trzeciego.

Obecnie jestem z całą pewnością przekonany, że liczba ofiar i wypadków na
naszych drogach jest spowodowana tylko i wyłącznie głupotą polskich kierówców.
Wszelkie inne argumenty to głupoty, które nie mają większego wpływu.
Obserwuj wątek
    • jay_z Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 12:38
      Racja. Ale ciekawe jest poszanowanie prawa przez Polakow za granica, w prowaniu
      do olewactwa w PL.
      • xxxxxx666 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 12:50
        To akurat jest oczywiste. Zjawisko typowo psychologiczne. Otóż w ludzie w swoich
        działaniach w bardzo dużej mierze nie mają własnego zdania i naśladują to co
        robię inni ludzie do okoła. Tak samo działają reklamy w telewizji, wybór zawodu
        jak zachowanie na drodze.

Nie należy się więc dziwić, że jeśli ludzie do okoła nich jeżdzą spokojnie to
        sami jeżdzą spokojnie.
        • edek40 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 12:58
          Sluszna uwaga. Zapewne tylko pewnym naciagnieciem jest generalizowanie, ze ludzie nie maja wlasnego zdania. Jest ono oczywiscie zbiezne z opiekunczym charakterem naszego panstwa. Ale ja sie pod czyms takim nie podpisuje.
        • barmaley Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 12:59
          To jest prawda, że Polacy w kraju jeżdżą jak debile, ale jak wyjadą gdzieś za
          granicę to nagle jeżdżą zgodnie z przepisami. Moim zdaniem dzieje się tak
          dlatego, że w Polsce jak ktoś jeździ zgodnie z przepisami to większość uważa że
          to jakiś baran jedzie który nie umie jeździć. Natomiast za granicą jak ktoś nie
          przestrzega przepisów, to jest uważany za barana. No a przecież nikt nie chce
          aby większość uważała go za barana.
          • jay_z Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 13:02
            Kurde... szkoda ze tak jest. Naprawde!
    • gradus2004 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 13:03
      xxxxxx666 napisała:

> To co różni Polaków od np. Czachów to szacunek dla prawa.

po prostu ostatnio drastycznie podniesiono mandaty w Czechach i na razie ludzie
      sie jeszcze boja... ale pewnie niedlugo sie przyzwyczaja---

>Jeżdząc drogami
      > krajowymi w Czechach zupełnie normalna była sytuacja, że kolumna samochodów
      > zwalnie w terenie zabudowanym do 50 km/h. Co więcej nikt w takiej kolumnie nie
      > wyprzedza w takiej sytuacji. Równie ciekawe jest to, że poza terenem
      > zabudowanym kolumna jedzie 90 km/h.

zdaje sie dopuszczalna predkosc jest 80 km/h wiec gdzie ten szacunek dla prawa?? :)

> Zrobiłem w Czechach ponad 1000 km po drogach krajowych (nie po autostradach) i
      > ani razu nie widziałem, aby ktoś wyprzedzał na trzeciego.

widzisz... ciekawa sprawa. Ostatnio bylem w Czechach i przejechalem tylko jakies
      300 km i w tym czasie trafilem na przynajmniej 2 idiotow. Jadac wlasnie w
      kolumnie za tirem jechalem sobie 80 a z tylu jakis Transit podjezdzal mi na 2 m.
      Ja wtedy automatycznie zwalnialem dla bezpieczenstwa do 70 na co on odpowiadal
      ponaglaniem mnie dlugimi swiatlami... Potem zaczal wyprzedzac i w rezultacie
      szalenczej jazdy byl po paru kilkunastu minutach byl 2 samochody przede mna.

Nastepny przypadek to wyprzedzanie kolumny samochodow (tak z 10 aut w tym TIR)
      przez jakies stare Subaru. Musze dodac, ze bylo to na zakrecie, wczesniej byl
      znak zakazu wyprzedzania a do tego jescze byla linia ciagla. Pod koniec
      wyprzedzania ledwie uniknal czolowki...
      • jay_z Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 13:06
        Mylisz sie, poza autostradami Czesi sa przykladymi kierwcami. Wiem, bo czesto
        jade przez Czechy. Autostrada Praga-Brno - to ruletka. Czeste karambole po
        kilkanascie aut. Ale to dlatego ze Policji prawie nie ma na autostradach.

80? A gdzie??? Normalnie jest 90, albo jak kaze znak.

Co do idiotwo. Ci sa WSZEDZIE. Ale nigdzie nie ma ich tylu co w Polsce chyba!
        • gradus2004 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 14:09
          jay_z napisał:

> Mylisz sie, poza autostradami Czesi sa przykladymi kierwcami. Wiem, bo czesto
          > jade przez Czechy.

ja nie mowie czy sa czy nie sa przykladnymi tylko podzielilem sie swoimi
          spostrzezeniami. W czasie powrotu trafilem na podobnego debila w Niemczech. Tez
          wyprzedzal na zakrecie kolumne aut, ktora sie wlokla na waskiej drodze za autem
          z taka mala drewniana przyczepa mieszkalna.

Ale swoja droga to nie zauwazylem, zeby Czesi jakos znaczaco grzeczniej jezdzili
          od Polakow.

>Autostrada Praga-Brno - to ruletka. Czeste karambole po
          > kilkanascie aut. Ale to dlatego ze Policji prawie nie ma na autostradach.
          >
          > 80? A gdzie??? Normalnie jest 90, albo jak kaze znak.

Przed wyjazdem do Czech nie sprawdzilem jakie sa limity i w czasie jazdy
          dzwonilismy do kolegi Czecha i mi powiedzial, ze jest limit 80 km/h na zwyklych
          drogach i zebym uwazal bo wlasnie podniesli drastycznie mandaty. Moze on sie
          myli z ta predkoscia max ale akurat nie mam powodu, zeby nie wierzyc Czechowi
          jaki jest limit predkosci w Czechach... :)

> Co do idiotwo. Ci sa WSZEDZIE. Ale nigdzie nie ma ich tylu co w Polsce chyba!

wydaje Ci sie...
          W porownaniu np. do Niemiec to niemiecki idiota na niemieckiej autostradzie jest
          duzo mniej widoczny od polskiego idioty na polskiej drodze krajowej. Dlatego Ci
          sie wydaje, ze w PL jest ich az tak duzo.
          • gradus2004 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 14:14
            gradus2004 napisał:

> jay_z napisał:
            >
            > > Mylisz sie, poza autostradami Czesi sa przykladymi kierwcami. Wiem, bo cz
            > esto
            > > jade przez Czechy.

wtedy kiedy ja jechalem (piatek godzina 22-23) to na autotradach w okolicach
            Pragi praktycznie ruchu nie bylo. W sumie z tego co pamietam to glownie byly
            samochody z Niemiec a Czechow bylo jak na lekarstwo.

Co mnie bardzo zdziwilo na autostradach w Czechach to to, ze nie dbaja wcale o
            widocznosc znakow. Typowa sytuacja to znaki zasloniete i wylaniajace sie w
            ostatniej chwili zza jakichs drzew albo zza zielska :).
            • jay_z Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 14:17
              Poza autostradami nie ma ich prawie wcale, albo sa praktycznie nie widoczne.
              Ale jak sie przyzwyczaisz to spoko :)
      • xxxxxx666 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 13:12
        Tylko do mandatów.

Policji mnie niż w Polsce. Powszechnie wiadomo, że respekt dla prawa rośnie przy
        podniesieniu skuteczności ścigania. Wpływ surowości kar jest co najmniej dyskusyjny.
        • simr1979 Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 13:50
          xxxxxx666 napisała:

>. Wpływ surowości kar jest co najmniej dyskus
          > yjny.

Chyba nie - to samo co ostatnio w Czechach zrobiono jakieś 2 lata temu we Francji.
          Efekt podobny, a może nawet bardziej spektakularny (bo Czesi i przed
          zaostrzeniem kar bardzo spokojnie jeżdzili).
    • wujo_prezio Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 13:51
      jakby w Polsce wprowadzili mandaty takiej wysokosci jak w czechach (nie daj Boze doczekac tego) to by wszyscy tak samo jezdzili
      • jay_z Re: Polscy kierowcy 11.09.06, 14:00
        I tak powinni zrobic!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka