Dodaj do ulubionych

Toyota.Suzuki. Taka polityka?

20.09.06, 17:13
Chciałem zamówić czarną terenówkę z niższej półki, znaczy Rav4 lub Suzuki
Vitara. W miescie na wschodzie Polski- Lublinie to wręcz niemożliwe. Diler
Suzuki mówi wprost - szanse żadne w najbliższym czasie, w Toyocie jedna ma
być za miesiąc, druga za dwa. O zjazdach z ceny nie dyskutuję, bo w ogóle nie
ma o czym. Rozumiem, że tak się reguluje popyt, a co za tym idzie ceny. Ale
tu jest jakaś zmowa. Zastanawiam się na ile można skarżyć taki układ do
federacji konsumentów, czy czegoś takiego. Czy w Waszych miastach jest
podobnie?
Obserwuj wątek
    • cc_2004 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 20.09.06, 17:18
      w Toyocie to mnie dziwi, bo w Suzuki nie. Jakis czas temu w miescie w centrum
      Polski na Grand Vitare czekalo sie 3 miesiace. SMP nie dba o klienta i od lat
      sie nic nie zmienilo. Niektorzy dealerzy sobie jednak jakos radza (patrz: grupa
      PGD z Krakowa/Bielska).
      • polokokt Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 20.09.06, 17:24
        a co w tym dziwnego, skoro sciaga sie jeden transport, ktory zanim doplynie do
        Polski to juz jest sprzedany.... Nie wiem jak sie czeka na Swifta ktorego jedna
        wersja jest skladana na Wegrzech, ale na tego z japonii (lepiej wyposazonego)
        trzeba czekac), na Liane tak samo). A co do toyoty to tak jak napisalem, na Rav4
        jest duzy popyt, wiec praktycznie albo sie bierze to co jest na placu (maly
        wybor) albo trzeba czekac.
        Tp są samochody za 100 tys pln i więcej, a nie wiem czy ktoś sobie pozwoli na
        sciagniecie jakiejs strasznej ilosci aut na zapas zeby klient mial wybor a potem
        po nowym roku bedzie musial na wiekszosc zrobic przecene bo sie nie sprzedaly,
        wiec wola sciagan na biezaco (czemu przy obecnym rynku sie nie dziwie, bo nigdy
        nie jest sie pewnym, czy sie dane auto sprzeda).
        Pozdrawiam
      • cc_2004 Re: Tutaj są (?) 20.09.06, 17:27
        W K&K są podobno do natychmiastowego odbioru:
        wojtanowicz.com.pl/suzuki/sdno.php?advid=27
        wojtanowicz.com.pl/suzuki/sdno.php?advid=19
        • polokokt Re: Tutaj są (?) 20.09.06, 17:30
          zdjecia sa nieaktualne, bo tą czarna ze zdjecia kupilem ja :) w czerwcu, ale
          dowiedziec sie nie zaszkodzi.
          Pozdrawiam
          • polokokt Re: Tutaj są (?) 20.09.06, 17:31
            a dodam ze salon jest wart polecenia, wszystko mozna zalatwic przez
            internet/poczte i jedzie sie tylko konkretnego dnia po odbior.
            Pozdrawiam
    • polokokt Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 20.09.06, 17:21
      nie nie, problem w tym ze te auta sie tak dobrze sprzedaja ze trzeba zamawiac
      sporo do przodu. Jakby staly w salonach na peczki to i rabat bys dostal i inna
      gadaka bylaby.
      Moja rodzina kupowala też czarną Grand Vitare i pomimo, że do Warszawy mamy 20
      km to kupiliśmy nad morzem w Wejherowie, bo tam czarna była od ręki do dostania
      a w wawie kazali czekać jakoś strasznie długo (w wawie była tylko srebrna i
      złota). Dealerzy miedzy sobia nie wspolpracuja, i nie ma mowy jakiegos
      przezucenia auta z salonu do salonu. Jak Pan X z wawy nie ma, to nie powie ze w
      Krakowie taka stoi i sprowadzi. Nic podobnego, trzeba samemu znalezc ja w
      krakowie i pojechac tam po nia.... Na Rav 4 wtedy był okres oczekiwania, z tego
      co pamiętam, jakoś z 2 tygodnie jeśli weźmie się to co już jedzie w transporcie
      do polski albo jakoś w miesiącach liczone jeśli konkrtne zamówienie ma być.
      Ja znalazłem to autko przez ogłoszenia aut nowych na allegro. Aktualnie widze ze
      jest czarna GV z pelnym wyposazeniem, ale niestet 2000 km przebiegu.
      Pozdrawiam
    • rasiauskas Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 20.09.06, 17:30
      No bo one maja tylko stac z powodu mega slabych silnikow.
      • speedy_olaf Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 20.09.06, 17:43
        ciebie w czasie skrobanki uszkodzili czy juz przed poczeciem taki glupi byles?
    • qqlka72 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 20.09.06, 17:30
      I Rav4 i GV produkowane sa w Japonii. Zanim przyplyna troche to trwa.
      Transporty sa co 2-3 miesiace.
      Do tego oba sprzedaja sie swietnie. Rav4 jest liderem sprzedazy w DE w PL tez
      chyba sprzadaje sie najlepiej w tym segmencie. Stad tez problemy z
      dostepnoscia. One sprzedaja sie jeszcze na statku zanim doplyna.

Ja kupowalem auto z pierwszej dostawy do Europy zostalo wtedy kilka sztuk ale
      tego koloru ktory chcialem juz nie bylo. Pozostalo brac albo inny albo czekac 2
      miesiace na kolejna dostawe. W pewnym momencie na Ravki czekalo sie 5 miesiecy -
      teraz jest juz podobno lepiej.

To zadna zmowa. Nie popadajmy w paranoje. Obnizylbys ceny artykulow ktore
      schodza jak cieple buleczki i klienci prosza sie o nie? Wiem ze jako klient
      chcialoby sie kupic jak najtaniej i ze tyle sie mowi o recesji sprzedazy nowych
      aut ale niektore modele naprawde dobrze sie sprzedaja i to w roznych klasach.
      Sprobuj zamowic nowego Civica - pol roku czekania - na wersje z dieslem 8
      miesiecy. Audi Q7 - zamowienia na pol roku do przodu.
      • qqlka72 I jeszcze... 20.09.06, 17:38
        Zapomnialem. Jezeli pytasz tylko u jednego dealera to taka odpowiedz uzyskasz.
        Oni sprawdzaja tylko to co importer ma wolne w dostawie.

Wieksi dealerzy ktorzy maja mozliwosc zaplacenia za samochody biora jakies
        sztuki na plac do siebie. Akurat czarne i srebrne wg badan sprzedaja sie
        najlepiej wiec jest duza szansa ze ktos moze miec u siebie. Takie auta nie sa
        widoczne w systemie, a dealer Ci nie pomoze bo nie ma w tym zadnego interesu.
        Woli zebys czekal i zamowil u niego bo tylko wtedy cos z tego bedzie mial.

Przegladarka w ruch, poszukaj dealerow w duzych miastach. Dzwon - jak beda
        mieli na placu to wtedy negocjuj. Znajdziesz dwoch to jest szansa ze cos u
        kogos urwiesz bo bedziesz mial porownywalne oferty i zawsze jakies wieksze
        argumenty :)
      • cc_2004 Re: Sprzedaż SUV w Niemczech - 08/2006 20.09.06, 18:08
        1. BMW X3 - 1836 szt.
        2. Toyota Rav4 - 1708 szt.
        3. Mercedes M - 1254 szt.
        4. VW Touareg - 1089 szt.
        5. Hyundai Tucson - 959 szt.
        6. Audi Q7 - 911 szt.
        7. Hyundai Santa Fe - 674 szt.
        8. Kia Sorento - 618 szt.
        9. BMW X5 - 599 szt.
        10. Suzuki Grand Vitara - 567 szt.
        dalej: Suzuki Jimny, Nissan X-Trail, Volvo XC90, Subaru Forester, Honda CR-V
        (391 szt.), Kia Sportage, Jeep Grand Cherokee i inne
    • goodmorning1 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 09:23
      Odnoszę wrażenie, że jest to ogólnie polityka dealerów popularnych marek
      japońskich (głównie honda/toyota/suzuki) w RP. Swego czasu rozglądałem się za
      czymś super niezawodnym i kompaktowym. Zajrzałem więc na to forum a później
      do "saloonów" ww. marek. O rabatach można było zapomnieć na "dzień dobry", do
      tego proponowany czas oczekiwania jest po prostu skandaliczny (nawet 5-6
      miesięcy na nowego civica!). A najlepiej wg dealera jest kupić po prostu to co
      już stoi na placu. Prawda że proste? Bo przecież kolor, silnik, tapicerka itd.
      w japończyku nie ma żadnego znaczenia - on jest/ma być przecież głównie
      niezawodny. No i ta gwarancja 3 letnia... Absurd lub celowe działania i tyle.
      Nie rozumiem w czym tkwi problem, żeby zamówiony samochód złożyć od podstaw w
      fabryce i przysłać klientowi np. w ciągu max. 2 miesięcy? Podobny problem ma
      teraz znajoma. Zamówiła (...) i czeka bo ponoć już płynie i płynie i dopłynąć
      nie może :-))) Podziwiam takich ludzi...
      • jocek1 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 14:13
        Absurd lub celowe działania i tyle.
        > Nie rozumiem w czym tkwi problem, żeby zamówiony samochód złożyć od podstaw w
        > fabryce i przysłać klientowi np. w ciągu max. 2 miesięcy?

daj szansę tym, którzy zamówili długo przed Toba i rozpoczęciem produkcji. Tym w
        innych krajach również. Daj szansę na regularne wpływy fabryce i jej dostawcom,
        pozwól robotnikom odpocząc w weekend.
        • goodmorning1 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 14:41
          Wiesz problem jest w zasadzie śmieszny i dotyczy wyłącznie aut z Kraju
          Kwitnącej Wiśni. Praktycznie dowolnego vweja, forda czy inszego makarona
          zamawiasz i odbierasz bezproblemowo, czytaj: szybko i sprawnie. O dowolnym
          konfigurowaniu opcji i osiągalnych rabatach nie wspominam. Problem
          komplementacji pojazdów (np. trzy poziomy wyposażenia civica i brak przy tym
          opcji dodatkowych), organizacji pracy i wolnych sobót - to naprawdę nie mój
          problem, szczególnie w kontekście półrocznego oczekiwania na średniej klasy
          pojazd, w kraju, gdzie sprzedaż nówek leży na łopatkach. Jeśli posiadasz dane,
          gdzie te pojazdy tak świetnie się sprzedają, że dla RP już brakuje, to je tu
          podaj. Sam jestem ciekaw i chętnie to poczytam :-)
          • jocek1 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 16:37
            to naprawdę nie mój
            > problem, szczególnie w kontekście półrocznego oczekiwania na średniej klasy
            > pojazd, w kraju, gdzie sprzedaż nówek leży na łopatkach.

Jaka sprzedaż takie traktowanie przez centralę - to jedna sprawa.
            Druga - chciałbyś żeby Cię obciążyli kosztami transportu Twojego jednego
            samochodu czy chciałbyś rozłożyć je na kilka setek samochodów, czyli poczekac na
            zapełnienie całego statku?
            • goodmorning1 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 22.09.06, 14:07
              > to naprawdę nie mój
              > > problem, szczególnie w kontekście półrocznego oczekiwania na średniej kla
              > sy
              > > pojazd, w kraju, gdzie sprzedaż nówek leży na łopatkach.
              >
              > Jaka sprzedaż takie traktowanie przez centralę - to jedna sprawa.
              > Druga - chciałbyś żeby Cię obciążyli kosztami transportu Twojego jednego
              > samochodu czy chciałbyś rozłożyć je na kilka setek samochodów, czyli poczekac
              n
              > a
              > zapełnienie całego statku?

Gdybanie - zgadywanie. Mówimy o faktach. A te są takie, że oferta japców jest
              przeciętna (poza gwarancją), podobnie byle jakie traktowanie i terminy
              realizacji zamówień. Reszta to dorabianie ideologii do faktów.
              • jocek1 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 22.09.06, 15:36
                > Gdybanie - zgadywanie. Mówimy o faktach. A te są takie, że oferta japców jest
                > przeciętna (poza gwarancją), podobnie byle jakie traktowanie i terminy
                > realizacji zamówień. Reszta to dorabianie ideologii do faktów.

Fakty są takie, że Europa to nie jest priorytetowy rynek dla "japców". Klient
                kapryśny, duża konkurencja, trudna logistyka, trzeba budowac fabryki żeby
                sprostać głupim przepisom celnym, jakies normy emisji spalin więc nie wszystkie
                silniki można sprzedawać itp.
                A jaka jest oferta "europejczyków" poza Europą?
                Poszukaj więc sobie
                • daniel.jed Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 22.09.06, 17:00
                  Albo to ściema dilerów. Jak wprowadzali Aygo koło października to wmawiali mi
                  że pierwszego dnia sprzedaży sprzedali już wszystko do końca stycznia. A w
                  lutym były Aygo z rabatem za rocznik 2005. Podobnie było z Avensisem na którego
                  czekało się niby pół roku. Znajoma która tam pracuje mówiła mi że takie
                  pierd..nie daje wzrost sprzedaży, a poza tym klient nie marudzi tylko bierze to
                  co jest na placu.
      • ktosiek33 Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 21:35
        Wez pod uwage ze statek z JP do Europy plynie 1,5-2mce. Nikt tez nie wysle
        kontenerowca z polowa ladunku albo jednym Twoim samochodem.

Fabryki w Europie - Niemczech, Francji, Belgii zamowienia na samochody z
        indywidualna konfiguracja realizuja po 2-3 miesiacach a transport jest
        zdecydowanie szybszy po kolej i samochody.
        Takie sa mozliwosci logistyczne i ustawienia procesow produkcji. Cudow nie ma.
    • polokokt Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 10:10
      dokladnie, to zaden przymus, w salonie fiata wiekszosc opcji jest do kupienia w
      tydzien.
      Pozdrawiam
      • programistajava Re: Toyota.Suzuki. Taka polityka? 21.09.06, 14:02
        > ...w salonie fiata wiekszosc opcji jest do kupienia w
        Nie zawsze tak rozowo, kupowalem Nowa ALbee i dopiero w 3ciej sieci dilerskiej
        Fiata kolo znalazl odpowioadajacy mi model i kolor na placu w Bielko-Bialej.
        Skakalem ze szczescia bo z produkcji sie czeka 3mce :(. I jak sobie przypomne ze
        z tego BB mi auto sprowadzali do salonu 3 tyg to mnie szlag trafia. K...a co to
        maybach ze go na plecach nosza!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka