Dodaj do ulubionych

Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ?

IP: *.centrala.kbsa / 10.3.24.* 17.03.03, 09:13
Cześć - mam pytanie może trochę trywialne, ale dla mnie ważne. Jak oceniacie
Mereę ? Mam okazję kupić niedrogo model z 2000 r, z silnikiem 1.8 SLX,
przebieg ok. 80 tys. Nie chcę się kierować się opiniami kolegów - fanów aut
niemieckich, bo oni zawsze są na nie. Ja przez 10 lat jeździłem (i nadal to
robię) Fiatem UNO i wcale nie narzekam. Może mi coś podpowiecie ?
Obserwuj wątek
    • ad1953 Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? 17.03.03, 12:08
      Witaj
      Mam Maryske 1.8 ELX(z tego co wiem nie bylo SLX),tyle ze na gaz.
      Kupilem ja dwa lata temu jako nowa.Do tej pory zrobila juz 60kkm i nic sie nie
      dzialo.Leje paliwo,jade na przeglad i to wszystko co przy niej robie.Jezdzi sie
      bardzo wygodnie.W wyposazeniu ma wszystko co moglo w niej byc,lacznie z
      klimatronikiem.Standard ELX oferuje naprawde sporo.Moj samochod tez jest z
      2000r.,tylko kupilem go w 2001r,wiec powinienes miec podobne wyposazenie do
      mojego.Ten samochod naprawde jest duzo wart,a jego ceny na rynku sa smiesznie
      niskie.Jezeli masz jeszcze jakies pytanie wal smialo.
      pozdrawiam
      adi

Gość portalu: Kwiku napisał(a):

> Cześć - mam pytanie może trochę trywialne, ale dla mnie ważne. Jak oceniacie
      > Mereę ? Mam okazję kupić niedrogo model z 2000 r, z silnikiem 1.8 SLX,
      > przebieg ok. 80 tys. Nie chcę się kierować się opiniami kolegów - fanów aut
      > niemieckich, bo oni zawsze są na nie. Ja przez 10 lat jeździłem (i nadal to
      > robię) Fiatem UNO i wcale nie narzekam. Może mi coś podpowiecie ?
      • Gość: KRZYSIO Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.visp.energis.pl 17.03.03, 21:34
        Cześć. Ja jeżdzę Maryśką Weekend ale 1,9 JTD. Rocznik 2001. Praktycznie bez
        zastrzeżeń - 0 awarii. Jedyny minus to uzeranie się z fiatowskimi serwisami. No
        ale chyba nie ma marki która w Polsce miałaby dobry serwis. Przy 1,8 moze
        zdziwić Cię spalanie - z uwag wymienianych w serwisach koło 10 - 11 ltr/100.
        Samochód ma bardzo dobrze zestrojone zawieszenie, nie jest ani za miękki ani za
        twardy. Jak cena dobra to kupuj, albo poszukaj JTD. Pozdr.
        • Gość: ad1953 Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.kalisz.mm.pl 17.03.03, 21:44
          Gdzie serwisujesz swoj samochod?
          Ja nie mam wogole problemu ze swoja Maryska.
          No i do tego te ceny serwisu - naprawde rewelka.
          Spalanie jest przyzwoite,przynajmniej w moim przypadku.
          Gazu pali w miescie okolo 9-9,5/100km,czyli jak na agz wynik swietny!
          Na trasie potrafi zejsc ponizej 7,a zaznaczam,ze lekkiej nogi nie mam.
          Czy przy dzisiejszych cenach ON warto inwestowac w JTD?
          Sprawa do zastanowienia,bo sa one jednak sporo drozsze,nawet jako uzywane...

pozdrawiam
          adi

Gość portalu: KRZYSIO napisał(a):

> Cześć. Ja jeżdzę Maryśką Weekend ale 1,9 JTD. Rocznik 2001. Praktycznie bez
          > zastrzeżeń - 0 awarii. Jedyny minus to uzeranie się z fiatowskimi serwisami.
          No
          >
          > ale chyba nie ma marki która w Polsce miałaby dobry serwis. Przy 1,8 moze
          > zdziwić Cię spalanie - z uwag wymienianych w serwisach koło 10 - 11 ltr/100.
          > Samochód ma bardzo dobrze zestrojone zawieszenie, nie jest ani za miękki ani
          za
          >
          > twardy. Jak cena dobra to kupuj, albo poszukaj JTD. Pozdr.
      • Gość: K Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.visp.energis.pl 17.03.03, 21:35
      • Gość: KRZYSIO Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.visp.energis.pl 17.03.03, 21:40
        Jeszcze pytanie do kolegi AD1953. Czy w Twojej Marei przypadkiem nie zauwazyłeś
        problemy zaginających sie progów? Fiat ma w tym modelu strasznie głupio
        zakończone blach pod progiem nie równo oba płaty tak ajk w większości aut ale
        zewnętrzna blacha wychodzi trochę niżej (ok. 1 cm)i jest zagięta do wewnątrz
        samochodu. Efekt jest taki, że jak serwis podniósł auto podstawiając okrągłe
        łapy podnośnika pod progi to te pojedyncze blachy pozaginały się , popękała
        konserwacja itp. Czy u Ciebie był podobny probem? Zobacz to dobrze w dziennym
        świetle. OK? Krzysio.
        • Gość: ad1953 Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.kalisz.mm.pl 17.03.03, 21:50
          Nawet nie zwrocilem na to uwagi:)
          Ale jutro rano jak bede jechal do pracy to myusze to sprawdzic:)
          Ja mam troche inny problem - wycieki plynu chlodzacego,nie mozna bylo tego
          zlokalizowac prze ponad rok!
          A poza tym to Fiat nie do konca przemyslal sprawe listw bocznych na drzwiach.
          Ja juz wymienilem dwa komplety,po prostu przy czestym otwieraniu zaginaja sie
          koncowki tych listew.Czy Ty tez tak masz,czy moja Manka tylko taka jest?:)
          Ale mam andzieje,ze ejstes ogolnie zadowolony? Bo ja bardzo...

pozdrawiam

Gość portalu: KRZYSIO napisał(a):

> Jeszcze pytanie do kolegi AD1953. Czy w Twojej Marei przypadkiem nie
          zauwazyłeś
          >
          > problemy zaginających sie progów? Fiat ma w tym modelu strasznie głupio
          > zakończone blach pod progiem nie równo oba płaty tak ajk w większości aut ale
          > zewnętrzna blacha wychodzi trochę niżej (ok. 1 cm)i jest zagięta do wewnątrz
          > samochodu. Efekt jest taki, że jak serwis podniósł auto podstawiając okrągłe
          > łapy podnośnika pod progi to te pojedyncze blachy pozaginały się , popękała
          > konserwacja itp. Czy u Ciebie był podobny probem? Zobacz to dobrze w dziennym
          > świetle. OK? Krzysio.
          • Gość: KRZYSIO Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.visp.energis.pl 17.03.03, 22:02
            Ogólnie jestem zadowolony, nawet bardzo a jak zobaczyłem w rankingu TUV ze 5-
            letnia maryśka jest chyba 5-6 oczek powyżej Passata to już w ogóle super.
            Niestey tylko kiedys jak wlazłem pod auto w serwisie i zobaczyłe to pozaginane
            progi to sie wkurzyłem. Może ofermy podkładaja lapy podnosnika nie tam gdzie
            trzeba? Muszę zasięgnąć informacji w Fiat Poland w Bielsku na ten temat. Fakt
            faktem że jednak wiekszość firm zamyka progi od dołu dwoma a czasami trzema
            blachami obciętymi równo. Taki zestaw trzech blach ma o wiele większą nośność
            niż pojedyncza wywinęta z zewnatrz do srodka. Aby to zobaczyć to tylko podjedź
            sobie na kanał, albo "wyborczą" i na kolanka bo progi w Marei sa szerokie i to
            cięzko widać. Problem jest o tyle istotny, że w takim miejscu wiecznie
            wilgotnym, zapiaszczonym i zasolonym świetnie rozwija sie korozja. Marea JTD
            pali około 5,5 do 6 ltr na 100 km ma super kopa , często jeżdzę do Włoch i do
            Niemiec i tam na autostradach mozna poznać prawdziwą turystyczną naturę tego
            auta oraz...... inną kalkulację opłacalności JTD. To się na serio opłaca.
            Myslę, że u nas proporcje wkrótce wróca do normalności. Pozdr. Krzysio
            • Gość: Rafał Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.kalisz.mm.pl 17.03.03, 22:09
            • Gość: Rafał Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.kalisz.mm.pl 17.03.03, 22:15
              Jutro na pewno sprawdze.Zaintrygowales mnie:)
              Moze tez to wlasnie wynikac z tego,ze jakis tlok w serwisie zrobil cos nie tak.
              Ale najbardziej smiesza mnie wypowiedzi o Marei ludzi,ktorzy nawet w nich nie
              siedzieli - ze to Fait,ze drogie,paliwozerne.A tak naprawde to guzik
              prawda.Walory uzytwkowe i eksploatacyjne ma takie jak kazdy inny przecietny
              (albo i nawet ponadprzecietny) samochod.Fajne maja miny jak sie Maryska
              przejada.Ten samochod jest naprawde niedoceniony! Szkoda,ze wychodzi z
              produkcji...
              pozdrawiam
              • Gość: KRZYSIO Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.visp.energis.pl 21.03.03, 19:06
                No i jak tam Rafale?
                • Gość: Rafał Re: Pytanko do posiadaczy Fiata Merea (Weekend) ? IP: *.kalisz.mm.pl 21.03.03, 19:51
                  Powiem Ci szczerze,ze ja - mimo szczerych checi- nie zauwazylem
                  tego "zwyrodnienia" progowego.Albo zle patrzylem albo mamy inaczej
                  skonstruowany ten element(ale jest to watpliwe). Czy probowales kontaktowac sie
                  z F.A.P. w tej sprawie? Moze cos z Twoja Maryska jest nie tak.Albo moja jest
                  jakas wyrodna:)
                  pozdrawiam
                  Rafał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka