Gość: mar IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 16:15 Hi Hi Półka na kwiaty? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kwiku Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.centrala.kbsa / 10.3.24.* 20.03.03, 16:21 Gość portalu: mar napisał(a): > Hi Hi Półka na kwiaty? Nie, chodzi o to aby przy rozwijaniu dużych prędkości nie odfrunąć. Ponieważ TICO jest lekie (800 kg) to przednie koła odrywają się do lotu już przy szybkości ok. 100 km na godzinę. Co prawda producent nie przewidział tak zawrotnej prędkości dla swojego bolida, ale jadąc np z górki można jechać i ze 110. Ot i cała tajemnica ! Link Zgłoś
Gość: mar Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 16:25 tylkodlaczego w takim razie jest on umieszczony tak nisko za praktycznie pionową szybą. jaki to ma wtedy sens? Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: 143.26.81.* 20.03.03, 16:42 To jest specjalny equipment do grilla na łonie przyrody. Wjeżdżasz tikaczem do parku na Młocinach, odpalasz grilla, a że okoliczne budki ze stołami są już zazwyczaj zajęte, wracasz do tikacza (dodatkowa zaleta - stoi na parkingu w cieniu), stawiasz talerze i kufelki z piffkiem na tej półeczce i voila... Miło jest... ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: 212.6.124.* 20.03.03, 17:15 Gość portalu: Kwiku napisał(a): > Gość portalu: mar napisał(a): > > > Hi Hi Półka na kwiaty? > > Nie, chodzi o to aby przy rozwijaniu dużych prędkości nie odfrunąć. Ponieważ > TICO jest lekie (800 kg) to przednie koła odrywają się do lotu już przy > szybkości ok. 100 km na godzinę. Co prawda producent nie przewidział tak > zawrotnej prędkości dla swojego bolida, ale jadąc np z górki można jechać i ze > 110. Ot i cała tajemnica ! Dobrze, ze moj s.p. Fiat 127 (740 kg) tego nie wiedzial, jak go wyciskalem. Wyciagal dobrze powyzej 150 (stopowane). Tylko zewnetrzne lusterka same sie od wiatru skladaly :-) Ale nie ma to, jak dobra aerodramatyka. POzdr. K. Link Zgłoś
Gość: gregor Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: 212.244.27.* 20.03.03, 19:18 Zgrywasz się z posiadaczy samochodów Tico. To bardzo brzydko i źle o tobie świadczy. Po prostu ich na lepsze auto nie stać. Ty masz dużo pieniążków, żyj sobie tak dalej i pracuj dla swego prezesa i właścicieli (za okienkiem). Nie jestem amatorem daewoo i nigdy nie posiadałem auta tej marki. Jechałem sobie kiedyś na trasie, chyba ze 140 km/h i zatrzymuję mnie panowie w czapeczkach. "Gatka szmatka", rozmowa się kręci a panowie mówią, iż "pan to jeszcze słabo jak na możliwości pańskiego samochodu. Zatrzymaliśmy przed panem Tico, który grzał 155 km/h" Nie mogłem uwierzyć, jakieś czary, a jednak. Także twoje 110 km/h to "szajs", tak jak twój kb.sa. Link Zgłoś
Gość: eres Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 21.03.03, 08:56 Witajcie! > ...Zatrzymaliśmy przed panem > Tico, który grzał 155 km/h" > Nie mogłem uwierzyć, jakieś czary, a jednak. Potwierdzam. Miałem kiedyś EroTicona i jechałem nim 155km/h i to bez spojlera ;-) Miałem śmieć w oczach 8-0 krew nie dochodziła mi do palców od silnego ściskania kierownicy szum powietrza był taki potężny, że przestałem słyszeć sinik, radio i siebie samego (a może to było od wzrostu ciśnienia krwi) wycieraczki podniosły się o 1/3 od swojej pozycji spoczynkowej lusterka utrzymywały swoją pozycję (wewnętrze też). Wytrzymałem tak tylko kilka minut i zwolniłem do przyzwoitej prędkości 140km/h ale nie żałuję tego. Adrenalina podobna jak przy skoku ze spadochronem. ;-))) Link Zgłoś
Gość: hip Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.pgi.waw.pl 21.03.03, 08:06 Gość portalu: Kwiku napisał(a): > TICO jest lekie (800 kg) hip: TICO waży 640. Jeżdżę często takim pojazdem. to przednie koła odrywają się do lotu już przy > szybkości ok. 100 km na godzinę. hip: Odrywają się już przy starcie bo jest lekki i zrywny :) Co prawda producent nie przewidział tak > zawrotnej prędkości dla swojego bolida, ale jadąc np z górki można jechać i ze > 110. Ot i cała tajemnica ! hip: Można nawet szybciej! pozdr Link Zgłoś
Gość: killer Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 09:15 TICO rocznik 1998 droga Paczków-Złoty Stok licznik przewinięty !! czyli ponad 160 km/h w cztery osoby! Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.atlanta.ga.us 20.03.03, 17:25 To nie wiesz ze ksztalt karoserii Tico powoduje ze powyzej 250 km/h tylnie kola nie maja odpowiedniej przyczepnosci? Bez spoilera byloby to bardzo powaznym problemem. Link Zgłoś
mapmuh Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? 20.03.03, 17:42 Dodatkowy zderzak na wypadek, gdyby ścigający Ticona nie miał czterech wentylowanych tarcz. Link Zgłoś
Gość: Akira Codzienność... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.03, 18:24 A tak naprawdę to po to żeby łatwiej otworzyć "bagażnik". Koleś założył sobie spojler w "EroTico" właśnie dlatego bo konstruktorzy nie pomyśleli żeby było za co złapać. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.crowley.pl 20.03.03, 18:40 1. zderzak dla autobusu 2. uchwyt jak trzeba podniesc tyl tico - jedna reka trzymasz w gorze za spojler a druga wymieniasz kolo 3. zapasowy zderzak jak dolny sie uszkodzi sie o kraweznik Link Zgłoś
krakus.mp Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? 20.03.03, 19:41 A nie pomyśleliście że ten niby spoiler ogranicza brudzenie tylnej szyby!Szyba w autach z pionowym tyłem ulega zabrudzeniu szybciej niż w innych samochodach. Kolega ma Tico bez spoilera i klnie na ciągle brudną tylną szybę,pomimo częstego włączania wycieraczki.Niby spoiler,zmienia zawirowania powietrza za samochodem,nie zawsze dociążając jego tył. Link Zgłoś
Gość: hip Re: tuning TICO IP: *.pgi.waw.pl 21.03.03, 08:11 A widzieliście TICO z dwoma spojlerami, progami, czarnymi szybami, rurą wydechową fi 25 cm (i oczywiście CD przy lusterku)? Nie wiem jaki miał silnik, ale podejrzewam, że 250 KM ;) pozdr Link Zgłoś
greenblack Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? 21.03.03, 08:23 Tak samo "durny" spojler jest w Audi A2 więc nie macie się co śmiać z Tico. Według założeń konstruktorów ma to zmniejszać zabrudzenie tylnej szyby, ale głównie zmniejsza widoczność. Prościej by było zwyczajnie zamontować wycieraczkę, ale kształt tylnej szyby jest, podobnie jak cały samochód, "nieprzemyślany" i żadna wycieraczka by tego nie oczyściła. Można też zadać pytanie, po co spojler w Ibizie 1.2 64 KM? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.ed.shawcable.net 21.03.03, 09:24 greenblack napisał: > Tak samo "durny" spojler jest w Audi A2 więc nie macie się co śmiać z Tico. > Według założeń konstruktorów ma to zmniejszać zabrudzenie tylnej szyby, ale > głównie zmniejsza widoczność. Prościej by było zwyczajnie zamontować > wycieraczkę, ale kształt tylnej szyby jest, podobnie jak cały > samochód, "nieprzemyślany" i żadna wycieraczka by tego nie oczyściła. Można też > > zadać pytanie, po co spojler w Ibizie 1.2 64 KM? > > > Pozdrawiam *** Po prostu dekoracja ktora pozwala kiepskiemu samochodzikowi udawac sportowca. Link Zgłoś
remo29 Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? 21.03.03, 10:55 Jak po co? Żeby gołębie miały gdzie siedzieć :) A propos postu w którym policja dziwiła się, że eroTico jechał 155km/h - kiedyś wracałem sobie z Wrocka służbowym total-wypas polonezem atu i próbowałem dogonić gościa, który śmigał przede mną taką małą kanciastą popierdółką (nie wiedziałem wtedy, że to eroTico). Dochodząc do prędkości poddźwiękowej (dla tych, którzy nie jeździli poldkiem wyjaśniam: prędkość naddźwiękowa, to ilość decybeli mogąca trwale uszkodzić słuch :)) dogoniłem gościa, ale ten wdepnął gaz do deski i tyle go widziałem ;) Tak więc - szacunek panowie, szacunek! :) Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: 81.15.182.* 21.03.03, 11:37 Do niczego? ttt Link Zgłoś
Gość: KajTan Z zycia wziete... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 14:26 W przypadku Tico mojego przyjaciela tylny spojler sluzyl za wskaznik !!! Otoz jadac w 4 osoby, na wyboju otworzyla nam sie tylna klapa, bylo lato, wiec tylko ciut bardziej wialo. Zorientowalismy sie po kilkunastu (sic!) km, ze cos jest nie tak. Bagaze na szczescie nie wypadly. Przyjacielowi brakowalo spojelra z tylu w lusterku, dlatego sie zatrzymal...;)) Niestety widocznosc jest w Tico, jaka jest. teraz przyjaciel kupil Oldtimera i pozbyl sie Tico. Wiec Panowie i Panie, szacunek, bo nigdy nie wiadomo, co ma jakie przeznaczenie ;)) pozdroowka KajTan Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.aries.com.pl 21.03.03, 15:01 Znacznie lepszym rozwiazaniem jest zamontowanie małego daszka/spojlera na górnej części tylnej szyby badź na końcu dachu.Takie właśnie rozwiązanie powoduje zmniejszenie zasysania powietrza w przypadku samochodów z pionowym tyłem.Osobiście watpie w to czy spojler w takim miejscu jak w Tico cokolwiek daje,no może po za tym,że pod spojlerem jest czyściej. Ostatnio producenci zamiest montować daszki,tylną klape formują w górnej części tak aby spełniała funkcje daszka.To wystarcza. Im bardziej pionowy tył tym jest gorzej.Wystarczy jednak pochylenie tylnej szyby by była ona względnie czysta.We Fiacie Brava tylna szyba zawsze była czysta (Punto,CC,SC -czarna) w przeciwieństwie do reszty samochodu (klapy,zderzaka,świateł,tablicy rejestracyjnej itp.) Tak więc spojler w Tico to pomyłka. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: mar Re: Do czego może służyć tylny spojler w Tico? IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 16:21 widziałem kiedyś fajny przypadek. Gościu zapakował zakupy do tico pod hipermarketem i ruszył tak dynamicznie jak to tylko tico GTI potrafi ale klapę miał nie domkniętą i potem latał po całym parkingu zbierając jabłka i pomarańcze widać nie miał spojlera by sprawdzić czy zamknął bagażnik Link Zgłoś