xwodas1 15.10.06, 19:08 Zamierzam kupić samochód, doradzcie co kupić disla czy benzynę. Nigdy wcześniej nie posiadałem samochodu. Podobno disel ma kłopoty z odpalaniem zimą i ma droższe części niż benzyna? Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia30 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 19:17 xwodas1 napisał: > Podobno disel ma kłopoty z odpalaniem zimą jesli masz na mysli jakiegos 20 letniego to tak, w nowszych nie ma takiego problemu. > i ma droższe części niż benzyna? podobno. Poza tym cena ON wcale nie jest super hiper atrakcyjna.wybralabym benzyne- zawsze mozesz zalozyc lpg. Link Zgłoś
ddb2 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 19:23 Tak, cena oleju napedowego jest zblizona do ceny benzyny. Ale diesel ma wielka przewage nad benzyniakiem - pali prawie polowe mniej. Poza tym silniki diesla sa doskonale. Link Zgłoś
iberia30 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 19:31 ddb2 napisała: > Ale diesel ma wielka przewage nad benzyniakiem - pali prawie polowe mniej. duzo zalezy od stylu jazdy... > Poza tym silniki diesla sa doskonale. mozliwe, poza silnikiem jaki byl w lagunie 2:-)))) Link Zgłoś
mike68 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 20:55 nic nie pisze za jaką kwotę chce kupić to auto bo jeżeli nowsze to problem z wyborem istnieje , jak starsze / sprzed 2000r / to tylko benzynka. W obecnych silnikach przyszłość należy do diesli Link Zgłoś
stefcioburczymucha Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 22:33 Ciekawe stwierdzenia. Że jest doskonały, że do niego należy przyszłość itd. A jakieś konkrety? Problem jest prosty jeśli auto ma mniej palić to diesel, jeśli auto ma mieć styl bardziej sportowy to benzyna. Przez sportowy styl rozumiem lepsze rozłożenie mas, mniejszą masę ogólnie a więc lepsze zachowanie na zakrętach oraz wysokoobrotową charakterystykę silnika. Tak więc wszystko zależy od przeznaczenia auto. Ja mam takie i takie i służą do innych celów. Link Zgłoś
mike68 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 16.10.06, 23:00 tak właśnie słyszałem , mam diesla oraz benzyniaka / dwa kombi / tyle że faktycznie te nowe diesle są naprawdę dobre , myślę , że przewyższają już we wszystkim silniki benzynowe i na tym nie koniec bo dalej je doskonalą stefcioburczymucha napisał: > Ciekawe stwierdzenia. Że jest doskonały, że do niego należy przyszłość itd. A > jakieś konkrety? Link Zgłoś
habudzik Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 21:00 ddb2 napisała: > Kompletne bzdury. Co Ty nie znasz tego p.....o idioty ? Link Zgłoś
xwodas1 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 15.10.06, 21:15 Dodam jeszcze że na kupno przeznaczam ok 8000zł. Na uwadze mam opla lub audi Link Zgłoś
mike68 Re: Audi nie kupisz chyba że szrota kompletnego 15.10.06, 21:20 Astre tak i zastanów się nad nią ale w benzynie , jak co to LPG za 2200 i ona nawet to dobrze znosi Link Zgłoś
ramonka27 Re: Audi nie kupisz chyba że szrota kompletnego 16.10.06, 21:47 Taaa - do tej astry zakup sobie jeszcze komplet reperaturek do nadkoli wymienianych raz na rok. Link Zgłoś
fuiio Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 16.10.06, 21:17 8tys zł wystarczy na pierwszą rate na naprawde porządny wozik typu skoda fabia (oczywiście nowa ze sklepu) Zapomnij o starociach-starocie to wieczne problemy Link Zgłoś
ramonka27 Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 16.10.06, 21:48 Za 8tysi to jedynym racjonalnym wyborem bedzie DAIHATSU CHARADE 1,0 diesel. ;[ ; [ ;[ ;[ Jeździ nawet na opale i jeszcze zostanie ci z 7 tysi na koncie. Link Zgłoś
fuiio Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 16.10.06, 21:57 Opał jest nielegalny jeśli chodzi o napęd samochodów...nie podżegaj drugiego do przestępstwa... Link Zgłoś
mceurytos Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 16.10.06, 21:54 W tej kwocie nie porywałbym się na diesla, bo te starszej generacji nie są idealne. Aktualnie śmigam dieslem, nieporównywalny komfort jazdy max. moment obr. już przy 2k - coś co mi się baaardzo podoba Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mam dylemat disel czy benzyna? 17.10.06, 07:03 ja tez mam tak nisko moment obrotowy a diesla nie mam ... Link Zgłoś
kann2 Kalkulator diesel czy benzyna? 16.10.06, 22:01 moto.allegro.pl/country_pages/1/12/service/docs/index.php?inc=calc3 Link Zgłoś