21.11.06, 09:50
Dramatyczny design (zrozumcie to jak chcecie), jakość i niezawodność także -
jak to u forda-volvo.
Obserwuj wątek
    • belus77 Re: Volvo C30 22.11.06, 01:54
      Ciekawe czt blok tego silnika turbo tez retro (z zeliwa) jak w VW GTi ... co za
      paranoja, zeby z firmy takiej ajk Volvo powoli zrobic syf jak Ford?
      • przemekthor Re: Volvo C30 22.11.06, 07:14
        belus77 napisał:

> co za paranoja, zeby z firmy takiej ajk Volvo powoli zrobic syf jak Ford?

To znaczy sie jakiej? Bo z mojego stanu wiedzy wynika, ze volvo - poza P1800
        gdzies w polowie lat 60-tych - nie zrobilo praktycznie nic, co mogloby sie
        znalezc w panteonie motoryzacji.
    • traktorzysta Przynajmniej mają dyzla z automatem ,a Lexus ni ma 22.11.06, 08:20
      Panie dyzla z automatem . Po co w dyzlu manual skoro na każdym biegu
      przyspiesza tak samo hehehe ?
      • piotrecki5 Re: Przynajmniej mają dyzla z automatem ,a Lexus 22.11.06, 19:47
        Czemu lexus nie dal do diesla automatu? Dlatego, zeby cena auta nie wyszla
        kosmiczna. Prosze zauwazyc, ze silnik diesla jest drozszy sam w sobie od
        benzynowego a automat jeszcze podnioslby cene auta.

Nie wspominam juz o negawnym stosunku Polakow do automatow:

-wyzszy koszt naprawy w razie awarii,
        -wieksze zuzycie paliwa,
        -wyzsza cena w salonie a nizsza uzywanego w porownaniu z manualem :-)

Komfort jazdy oczywiscie wyzszy, ale malo Polakow na niego stac.
    • polokokt Re: Volvo C30 22.11.06, 22:39
      a mi się design podoba. Na pierwszy rzut oka też odniosłem wrażenie że autko do
      kitu, ale czym oglądam więcej zdjęć tego auta w różnych kolorach tym co raz
      bardziej jestem do niego przekonany. Przynajmniej wśród aut 3D się jakoś
      wyróżnia (mam na myśli tutaj tylną część auta).
      Pozdrawiam
    • bursony Volvo C30 14.12.06, 16:45
      Czy to ten projektowany przez kobiety? Musze przyznac ze wyglada super! Volvo i
      hondy to chyba jedyne w tej chwili auto ktore wygladaja inaczej niz pozostale,
      a Volvo zdecydowania wyznacza kierunki designu. Jezeli chodzi o fordy to mialem
      2 na przestrzeni 7 lat i nie mge narzekac , w porownaniu z moim znajomymi co
      maja grupe VW :]
    • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 13:17
      wczoraj miałam jazdę próbną :)) moje wrażenia:
      - świetny wygląd: masywny, sportowy i niebanalny a jednocześnie nie epatujący pseudo designem
      - b. dobry układ kierowniczy,
      - skrzynia biegów bez zarzutów
      - super przyspieszenie (9,2) i elastyczność (2.0 disel) - myślę, że z benzynowym będzie podobnie bo 145KM to juz coś...
      - dobre jakościowo i designersko materiały wewnątrz
      - genialne fotele z pełną regulacją
      - i ... niestety żałośnie mały bagażnik!

no i teraz myślę: kupić - nie kupić?
      • jurgieadam Re: Volvo C30 22.02.07, 15:17
        mozna wielu rzeczy nie powiedziec na temat tego samochodu...ale jedną rzecz
        tzreba: epatuje pseudo design'em
    • misza36 Re: Volvo C30 22.02.07, 14:42
      jak ci sie podoba tu kup w tym segmencie wolalbym jednak A3
      • przemekthor Re: Volvo C30 22.02.07, 14:52
        misza36 napisał:

> jak ci sie podoba tu kup w tym segmencie wolalbym jednak A3

Audi ma lepszy wizerunek, chociaz... w wersjach 1.6 i a3, i c30 sa rownie
        marne:)
        • m0nk Re: Volvo C30 22.02.07, 16:50
          a3, golfow, focusow jest jak psow. po co jezdzic czyms co ma kazdy skoro mozesz miec cos wyjatkowego. pozdr.
      • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 17:27
        a dlaczego A3? (pomijając wizerunek),
        chodzi mi o technologię, bezpieczeństwo i komfort jazdy
        no i ciekawe czy ceny są podobne?
        • misza36 Re: Volvo C30 22.02.07, 17:37
          dlaczego audi , bryla a 3 mi sie podoba , samochod ten jest swietnie
          wykonczony, oferuje troszke wiecej miejsca niz volvo, silinki audi sa lepsze
          wniz volvo i mozna zamowic dsg ktore jest klasa sam w sobie, podoba mie sie
          uporzadkowane wnetrze audi i jest jakies 20% tansze od volvo tytaj masz dla
          przykladu porownanie

www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=16427
          • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 17:50
            misza wielkie dzięki za linka :)

zgadzam się z tymi, którzy piszą że A3 jest nudne, mnie volvo po prostu uwiódł - ale wiadomo że każdemu podoba się co innego ;)

co do ceny - ja chcę 2.0 benzynę i ta wersja kosztuje poniżej 100 tys. w bardzo dobrym wyposażeniu (co mi sie podoba, ze volvo wszystkie el. bezpieczeństwa daje w standardzie, a w audi za niektóre trzeba dopłacić i to sporo)

wiesz może ile kosztuje A3 2.0?
            • moderator10 Re: Volvo C30 22.02.07, 18:01
              test porownawczy z silnkiem diesla
              www.autozeitung.de/online/render.php?render=39261
            • misza36 Re: Volvo C30 22.02.07, 18:07
              kosztuje 102 000 zl z silnikiem 2.0 fsi 150km volvo jest drozsze od audi nie
              kupisz na pewno ztym silnikiem ponizej 100 000, w audi mozesz dokupic pakiet
              advantage za 7000 zl m.in klima automatyczna podgrzewane fotele esp tempomat
              czyli wlasciwie wszystko jest teraz jakas promocja
              • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 18:20
                volvo 2.0 disel Kinetic kosztuje 97 800, też ma 2 strefową klimę i inne bajery

no ale z ciekawosci odwiedzę też audi - zawsze to lepsza pozycja w negocjacjach

btw - ciekawe czy to prawda, że volvo ma jednocyfrową marżę, więc mało zchodzą z ceny? ;) trochę ciężko w to uwierzyć...
                • mariel7 Re: Volvo C30 22.02.07, 21:56
                  We Wrocławiu mają już trzy sztuki,i oczywiście demonstracyjne C 30.W
                  rzeczywistości jest ładniejsze niż na zdjęciach.Jeżdźiłam 2.0 D ,lepiej się
                  trzyma jezdni niż moje S 40.Ładnie i stabilnie zachowuje się w
                  zakrętach.Polecam to autko bo jest inne niż wszystkie.
                  • mia2006 Re: Volvo C30 23.02.07, 11:44
                    mariel - to pewni jechałyśmy tym samym :)) mi też się podobało, planujesz zakup?
    • misza36 Re: Volvo C30 22.02.07, 16:55
      z ta wyjatkowioscia tomnie przesadzaj volvo dopiero sie pojawilo wiec go nie
      widac na ulicach , wybralbym audi bo mi sie bardziej podoba to kwestia gustu i
      wcale nie widac tego samochodu duzo na ulicach
      • m0nk Re: Volvo C30 22.02.07, 17:58
        dam sobie lewa reke uciac, ze a3 bedzie widac wiecej nic volvo. prawa tez.
        co do silnika to rozwazalbym dwulitrowego diesla, nie ze wzgledu na oszczednosc tylko kulture pracy. do tego maly chip tunning (robia w salonie) i masz ponad 160 KM - bajka. Szarpnalbym sie tez na obnizone zawieszenie (nie wiem czy robia w c30 - jest dostepne w s40 wiec pewnie tak).
        do tego nizsze ubezpieczenie (brak zwyzki za 'popularna' marke).
        pozdr.
        • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 18:28
          m0nk, możesz mi wyjaśnić, dlaczego disel? dopłaca się jakieś 5 tys., jest głośniejszy, fakt że bardziej elastyczny, ale przy mocy 145 KM to chyba benzyna tez nie grzeszy brakiem elastyczności?
        • jay_z Re: Volvo C30 22.02.07, 19:03
          Nie zrobisz zadnego czipa bo filtr czastek stalych tego "nie zniesie".
          Niestety... A silniki 2.0 i D5 maja ten filtr w standardzie teraz.
          • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 19:35
            właśnie jestem ciekawa co daje taki filtr i czemu kosztuje aż 2360?
            z mojego cennika wynika że jest to opcja dodatkowa dostępna tylko dla 2.0D
            • jay_z Re: Volvo C30 22.02.07, 19:54
              mia2006 napisała:

> właśnie jestem ciekawa co daje taki filtr i czemu kosztuje aż 2360?
              > z mojego cennika wynika że jest to opcja dodatkowa dostępna tylko dla 2.0D

Ciekawe, w Europie zachodniej jest na wyposazeniu seryjnym kazdego modelu Volvo
              teraz... Co daje? To ze auto nie kopci (nie ma czarnego dymu), to ze auto jest
              bardziej ekologiczne, ale np co 100tys trzeba go wymienic (podobno) a to
              kosztuje. Aha, nie wiem jak w Polsce, ale w krajach gdzie ekologia jest wazna,
              za taki filtr dostaje sie bonusa w postaci mniejszej oplaty rocznej, np 30-50%
              tego co normalnie.
            • jay_z Re: Volvo C30 22.02.07, 20:00
              Troche poszperalem. Wez ty sprawdz dokladnie ten filtr, bo w C30 montuje sie
              silniki 2.0D spelniajace norme Euro 4, a te maja filtr czastek. Na poczatku w
              S40/V50 montowano silniki 2.0D Euro 3 - bez filtra, ale od modelu rok 2006
              kazde auto ma ten filtr. Tak wiec diler na 99% kantuje.
              • mia2006 Re: Volvo C30 22.02.07, 20:20
                jay_z - dzięki za info, przycisnę mojego dilera (od "obsługi klientów kluczowych" he he), cytowałam z ich cennika, tam ten filtr jest w sekcji "inne" w wyposażeniu dodatkowym...

a co wogóle myślisz o tym autku?
                • jay_z Re: Volvo C30 22.02.07, 22:08
                  Powiedz, ze wiesz ze wszedzie sprzedaja ten silnik z filtrem, jak chesz to moge
                  ci podac kod silnika i zobaczymy co powie ;)))

Co mysle? Fajne auto, ale zeby fajnie wygladalo trzeba by miec "pakiet
                  sportowy" no i nie brac silnika Diesla. Nie rozumiem po jaka cholere pakuja
                  taki silnik do takiego auta??? A 1.6D to juz calkowity smiech na sali. Takie
                  auta powinno sie sprzedawac z silnikami benzynowymi 140km jako najnizszy
                  mozliwy. Osobiscie uwazam, ze optymalny silnik do tego modelu to 2.4i a
                  najlepiej T5. Ale to moje zdanie. Diesel jest dobry dla auta rodzinnego, vana
                  czy SUVa. Do C30 po prostu nie pasuje. I chyba nie ja jeden tak uwazam, bo
                  ogolnie to widze takie auta z silnikami benzynowymi.
                  • lapufkasz Re: Volvo C30 22.02.07, 22:18
                    jay_z napisał:

> Powiedz, ze wiesz ze wszedzie sprzedaja ten silnik z filtrem, jak chesz to
                    moge
                    >
                    > ci podac kod silnika i zobaczymy co powie ;)))
                    >
                    > Co mysle? Fajne auto, ale zeby fajnie wygladalo trzeba by miec "pakiet
                    > sportowy" no i nie brac silnika Diesla. Nie rozumiem po jaka cholere pakuja
                    > taki silnik do takiego auta??? A 1.6D to juz calkowity smiech na sali. Takie
                    > auta powinno sie sprzedawac z silnikami benzynowymi 140km jako najnizszy
                    > mozliwy. Osobiscie uwazam, ze optymalny silnik do tego modelu to 2.4i a
                    > najlepiej T5. Ale to moje zdanie. Diesel jest dobry dla auta rodzinnego, vana
                    > czy SUVa. Do C30 po prostu nie pasuje. I chyba nie ja jeden tak uwazam, bo
                    > ogolnie to widze takie auta z silnikami benzynowymi.

Jasne kupic wersje T5 oddac do tuningu na jakies 500-600koni bo inaczej
                    to sie tym sie nie da jezdzic od swiatel do swiatel .
                    oj dzieci neostrady
                    • m0nk Re: Volvo C30 22.02.07, 22:38
                      wiecie co, ja na technice sie nie znam i nie mam pojecia co to filtr czastek stalych (czy jakos tak) ale wiem jedno. jezdzilem volvo s40 2.0 d, po chiptuningu. samochod mial ponad 160 koni i byl wlasnoscia pracownika salonu. rzekomo nie powoduje to utraty gwarancji a wrazenia z jazdy sa zaje...
                      dlaczego diesel? trzeba tym wyjechac na trase. moim zdaniem zachowuje sie lepiej niz dwulitrowa benzyna, jest niesamowicie elastyczny ale to wlasciwie rzecz gustu. wczesniej tez nie wyobrazalem sobie takiego auta w dieslu ale teraz nic innego nie wchodziloby w rachube.
                      co do pakietu sportowego - jestem jak najbardziej za. mam taki w s40 i naprawde prezentuje sie to ciekawie (w wersji sport masz tez "usportowione" zawieszenie).
                      W s40 nie podobalo mi sie, ze najmocniejsze wersie sa obowiazkowo wyposazone w automat - dla mnie porazka. nie wiem jak jest w c30?
                      • jay_z Re: Volvo C30 22.02.07, 23:05
                        Mial czipa bo mial silnik bez filtra z norma Euro3 produkowany do modelu rok
                        2005 czyli do konca czerwca 2004. Obecnie czipa nie da sie zastosowac, wiem bo
                        pytalem (nie w Polsce).

Co do automatu. D5 w S40/V50/C30 bedzie mial reczna skrzynie biegow
                        prowdopodobnie pod koniec 2007 czyli model rok 2008. Oficialna wersja byla
                        taka, ze nie bylo miejsca na skrzynie biegow w tych samochodach - nie wiem czy
                        to prawda, ale tak mowili takze w salonie.
                        • m0nk Re: Volvo C30 22.02.07, 23:10
                          mhm, to ciekawe co piszesz. bede musial podpytac. w salonie zachecali mnie do tuningu nowego modelu (rocznik 06). t5/d5 z manualem to bedzie bajka.
                          • billythefreak Re: Volvo C30 21.03.07, 21:44
                            No stary, 220 koni daje fabryka. To już i tak niezły wynik :) Jeśli podrasujesz
                            coś takiego, to dopiero może być wesoło :)
                    • jay_z Re: Volvo C30 22.02.07, 23:07
                      Zagalpopwales sie troche. Ja nic nie mowie o zadnym czipowaniu T5 czy ilus tam
                      set KM. To co T5 daje uzytkownikowi w zupelnosci wystarcza. Silnik Diesla nie
                      pasuje do takiego auta i kropka.
                  • jot-23 Re: Volvo C30 23.02.07, 04:06
                    u nas w stanach bedzie tylko z silnikiem t5 :)...haha poki nie bedzie mozna
                    wsadzic czegos wiekszego od tego malenstwa
                    • mia2006 Re: Volvo C30 23.02.07, 10:16
                      dzięki chłopaki za wszystkie uwagi :)

ja diesla ani tym bardziej automatu nie chcę, co do T5 - z nim auto pewno już fruwa, ale trochę jest drogi no i duzo pali, ja aż tak ostro nie jeżdżę, zreszta u nas w Polsce nie ma gdzie :( tak więc raczej zostanę przy 2.0

tylko ciągle myślę jak zapakuję się na wakacje (z mężem i dzieckiem)???
                      [mąż ma auto podobne gabarytami, ale słabsze, więc odpada]
                      jest wprawdze bagażnik dachowy, ale nie wiem czy jest wygodny?

z drugiej strony jeżdżenie cały rok większym samochodem, żeby 1-2 razy w roku zmieścić większy bagaż też jest bez sensu...

• przemekthor Re: Volvo C30 23.02.07, 10:26
                        > tylko ciągle myślę jak zapakuję się na wakacje (z mężem i dzieckiem)???
                        > [mąż ma auto podobne gabarytami, ale słabsze, więc odpada]
                        > jest wprawdze bagażnik dachowy, ale nie wiem czy jest wygodny?

Kilka tygodni temu miejscowy przedstwicile przyslal mi zaproszenie na
                        prezentacje c30. Naturalnie, przy wyjsciu wlepiono mi narecze makulatury, w tym
                        plytke dvd z "interaktywna" prezentacja auta. Auto moze byc doposazone m.in. w
                        demontowalny hak holowniczy (zaczep jest schowany pod pokrywa w zderzaku) i w
                        iles tam typow relingow, na dach, na pokrywe. Spoko.
                        • mia2006 Re: Volvo C30 23.02.07, 11:42
                          no to super, tylko żeby nie przegięli z ceną tych dodatków

ten hak to świetna sprawa (demontuje się) - montuje się na nim bagażnik nawet na 3 rowery, dla mnie montowanie ich na dachu nie wchodzi w grę, bo jestem malutka, a czasem wyjeżdżam sama z córką i z rowerami
                          • przemekthor Re: Volvo C30 23.02.07, 14:23
                            No to pelnia szczescia. Wydaje mi sie, ze c30 to dobre auto. Uwazaj na wersje
                            kinetic, bo przez przypadek zamiast eleganckej aluminiowej konsoli mozesz
                            dostac lakierowany plastik. Uwazaj tez na wylaczanie poduszki pasazera, to jest
                            platna opcja (!)
                            • mia2006 Re: Volvo C30 23.02.07, 14:32
                              nie ma obaw - sprawdziłam, bo też się tego bałam - to prawdziwe aluminium

ja już nie potrzebuję wyłączania poduszki, bo moja córka jest już duża i podróżuje z tyłu, ale to niefajnie że każą za to płacić

widzę, że też jesteś już zdecydowany na zakup?

w ten weekend będę miała go na wyłączność, dają mi do przetestowania, fajnie co?
                              • przemekthor Re: Volvo C30 23.02.07, 15:46
                                To, ze cos jest chwilowo niepotrzebne, nie oznacza, ze nie bedzie potrzebne w
                                przyszlosci, np. przy odsprzedazy.

Nie jestem bynajmniej zdecydowany na zakup, tylko na co dzien jezdze s40, a to
                                blizniaczo podobne auto - stad znam problemat. Moze gdzies pod koniec roku
                                dojrzejemy do zmiany drugiego auta na cos nowego, wtedy przyjrze sie temu c30
                                dokladniej. Tyle, ze zona wolala by raczej saaba 9-3 :)
                                • mia2006 Re: Volvo C30 11.03.07, 16:45
                                  no i zamówiłam :)))
                                  i już nie moge się doczekać...
                                  • zonkmasta Re: Volvo C30 13.03.07, 17:11
                                    No to zazdroszczę i to mocno. Wygląda znakomicie, a jak sobie przypomnę jak
                                    volvony potrafią jeździć... ech... Mi tez możesz zamówić? Najlepiej wersję 2.4
                                    turbo :)
                                  • bibeczka Re: Volvo C30 14.03.07, 17:36
                                    Daj znać jak już będziesz miała. Strasznie jestem ciekawa tego autka.
                                  • donkajto Re: Volvo C30 14.03.07, 19:51
                                    Ciekawe ile będziesz czekała. Mam nadzieję, że nie długo i szybko zobaczymy
                                    twoją c30-kę na ulicy.
                                    • zonkmasta Re: Volvo C30 21.03.07, 00:34
                                      No masz już? Ja chcę zobaczyć fotki :) Miałem okazję się tym przejechać ostatnio
                                      i powiem, że sprawiło mi kolejną miłą niespodziankę. TO autko nie tylko wygląda
                                      nieźle :)
                                      • mia2006 Re: Volvo C30 25.03.07, 17:21
                                        jeszcze czekam... ma być pod koniec kwietnia :)
                                        podobno okres oczekiwania się szybko wydłuża, bo volvo nie nadąża z zamówieniami, tyle ich jest... (z inf. dilera)

fajną mają też kampanię reklamową opartą na skrajnościach: albo go kochasz albo nienawidzisz ;) coś w tym jest, nawet sądząc po wpisach tutaj...
                                      • mia2006 Re: Volvo C30 25.03.07, 17:34
                                        miałam go na weekend i ciężko było się z nim rozstać :(((
                                        uwielbiam, jak autko tak dobrze mnie słucha... prowadzi się bosko, daje dużo radości z jazdy, no i... zwraca uwagę ;)

dla mnie ma tylko 2 wady: mały bagażnik i trochę ciężko odchyla się przednie fotele, ale można sobie z tym poradzić, co do bagżnika - najwyżej na wakacje wypożyczę boxa na dach...

za to dużo obiecuję sobie po bagażniku rowerowym montowanym na hak, zapewniali mnie, że jego montaż nawet dla małej słabej kobietki (ha ha) to pestka...

• zonkmasta Re: Volvo C30 10.04.07, 13:50
                                          Moje gratulacje! Nie dziwię Ci się, że nie mogłaś się z nim rozstać :) To, że
                                          się znakomicie prowadzi też mnie nie dziwi, w końcu ma to po focusie. Powiedz
                                          mi, czy ma w schowku na narzędzia do zmiany kół rękawiczki zamszowe? Słyszałem o
                                          tym detalu. Niby mała rzecz, a ma duże znaczenie jeśli chodzi o charakter tego
                                          autka.
                                          • mia2006 Re: Volvo C30 12.04.07, 21:33
                                            no proszę... jeszcze nie mogę tego sprawdzić, ale pod koniec kwietnia dam znać czy ma ten gadżet...

sama nigdy jescze nie zmieniałam koła, raz złapałam gumę ale pomogli mi dwaj mili policemen ;)

już nie mogę się go doczekać...
                    • bunkum Re: Volvo C30 25.04.07, 03:03
                      > u nas w stanach bedzie tylko z silnikiem t5 :)...

u was na wsi byc moze, ale w stanach beda i inne.
    • zwykly_kierowca Re: Volvo C30 22.03.07, 10:06
      Wlasnie wygląd jest bardzo fajny. Przynajmniej nie ma tych obowiązkowych
      zagiętych bocznych okienek i ma normalne tylne okno a nie szczelinę strzelniczą.
      • billythefreak Re: Volvo C30 22.03.07, 18:05
        A ciągle jest to volvo. To mi się właśnie w nim podoba. Design awangardowy, ale
        jednak tradycyjne volvo w nim tkwi.
        • biajur21 Re: Volvo C30 22.03.07, 21:30
          VOLVO C 30 zrobiło duże zainteresowanie!Do wiadomości tym , którzy tak się
          znają na VOLVO to chcę powiedzieć , że podobieństwo do Forda jest tylko
          pozorne.Wiele jest wspólnych cech,ale jeszcze więcej różnic.Tym co krytykują C
          30,to niech się najpierw przejadą potem obejrzą auto z bliska ,a potem niech
          coś mądrego napiszą!
          • przemekthor Re: Volvo C30 22.03.07, 21:45
            biajur21 napisał:

> a potem niech coś mądrego napiszą!

Wolanie na puszczy...

:)
            • billythefreak Re: Volvo C30 23.03.07, 00:04
              Marudzą tak bez powodu, z zasady. No cóż, widać autko wzbudza przeróżne emocje.
              U mnie pozytywne, ale o tym już mówiłem. Ciekawe co to będzie jak się pojawią w
              większej ilości na ulicach. Co wtedy ludzie będą mówili?
              • biajur21 Re: Volvo C30 23.03.07, 20:33
                Zgadzam się.Jak się więcej pojawi VOLVO C 30 na ulicach zmieni się opinia na
                ten temat.Pamiętam jak zaczęły jeżdźić tzw.siedemsetki,to były opinie co to za
                kanciaki jak takie coś można produkować,a teraz auto kultowe do tej pory.Nie
                wiem czy ktoś w rzeczywistości widział C 30 z zestawem stylizacyjnym.Naprawde
                robi dobre wrażenie.
                • billythefreak Re: Volvo C30 24.03.07, 17:58
                  Jak dobrze pójdzie to za parę lat c30 też będzie kultowa. Jak 480 teraz.
                  • bibeczka Re: Volvo C30 23.04.07, 17:03
                    Moi rodzice taką jeździli kiedyś. Potem musieli sprzedać :( Mogli by teraz na
                    otarcie łez kupić c30, przestałabym się na nich gniewać :)
                    • donkajto Re: Volvo C30 24.04.07, 23:48
                      Wymagająca jesteś :) Mi też sie podoba. Układ jezdny ma z focusa, a więc jeden z
                      najlepszych. Dodać do tego wygląd i już. Sprawa oczywista.
    • hubert666 Re: Volvo C30 06.04.07, 13:59
      Bardzo dobry samochód, nowoczesny desing, ergonomiczne wnętrze a na dodatek
      bezpieczny i bez awaryjne
    • al9 towarzystwo wzajemnej adoracji.... 10.04.07, 15:01
      same achy i ochy...
      pięknie.
      jezdzę dużo słubowym v50 z 2 litrowym dieslem
      przyjemne auto, ale żeby aż tyle kosztowało???
      niestety to samo dotyczy c30
      każą sobie płacić jak za klasę premium...
      ale do bmw i audi jeszcze daleko....
      al
      • przemekthor Re: towarzystwo wzajemnej adoracji.... 10.04.07, 15:24
        al9 napisał:

> same achy i ochy...
        > pięknie.
        > jezdzę dużo słubowym v50 z 2 litrowym dieslem
        > przyjemne auto, ale żeby aż tyle kosztowało???
        > niestety to samo dotyczy c30
        > każą sobie płacić jak za klasę premium...
        > ale do bmw i audi jeszcze daleko....
        > al

Wiesz co, mysle ze masz racje, ale to juz robota przedstawiciela na Polske, ze
        tak sie drozy (a klienci-frajerzy placa). Dla porownania - ja za swoje
        podstawowe s40 z 1.8 zaplacilem dokladnie tyle samo, ile kosztuje u nas honda
        civic 4d z motorem 1.8. Pozostalo tylko wybrac, czy chce sie auto powazniej
        wygladajace, ale przyciezkie (volvo), czy moze mniej powazne z wygladu, ale z
        wiekszym wykopem (honda). I tak to powinno wygladac, zeby mialo sens.
        C30/s40/v50 to nie jest premium, tylko lepiej wykonane kompakty, i tak powinny
        byc wyceniane.
        • al9 Re: towarzystwo wzajemnej adoracji.... 10.04.07, 17:43
          przedstawiciela na Polske, ze
          > tak sie drozy (a klienci-frajerzy placa). Dla porownania - ja za swoje
          > podstawowe s40 z 1.8 zaplacilem dokladnie tyle samo, ile kosztuje u nas honda
          > civic 4d z motorem 1.8. Pozostalo tylko wybrac, czy chce sie auto powazniej
          > wygladajace, ale przyciezkie (volvo), czy moze mniej powazne z wygladu, ale z
          > wiekszym wykopem (honda). I tak to powinno wygladac, zeby mialo sens.
          > C30/s40/v50 to nie jest premium, tylko lepiej wykonane kompakty, i tak
          powinny
          > byc wyceniane.
          ----------------
          absolutnie dokładnie tak myslę...
          tylko ja wybrałem civa 1,8
          :-)
          al
          • zonkmasta Re: towarzystwo wzajemnej adoracji.... 11.04.07, 15:34
            No nie wiem, moim zdaniem to auto niby z tego samego segmentu, ale jakby innej
            półki. Kompakt, owszem, ale trochę bardziej wyrafinowany. Nie mam na myśli
            samego wyglądu. Kierowany też jest do innych ludzi. Tak mi się przynajmniej zdaje.
            • m0nk Re: towarzystwo wzajemnej adoracji.... 11.04.07, 17:42
              volvo to nie jest samochod dla ludu - tutaj placi sie za prestiz i oryginalnosc. Ile jezdzi audi bmw czy mercedesow widzi kazdy. kupujac volvo masz gwarancje wzglednej oryginalnosci.
              Widzialem dzisiaj piekne c30 ze sportowym pakietem. moim zdaniem zadne audi a3 czy vw golf nie moze do tego rownac. nie wspominam o bmw serii 1 czy o mercedesie klasy a.
              • zonkmasta Re: towarzystwo wzajemnej adoracji.... 12.04.07, 16:08
                No właśnie. To trochę inny samochód. Audi można kupić synkowi żeby golfem nie
                jeżdził. Jeśli o volvo chodzi, to już jest kwestia ludzi, którzy coś osiągnęli i
                chcą to pokazać. Albo po prostu chcą się wyróżniać, a jak się wyróżnić w a3? No
                nie da się :)
            • al9 znakomity marketing 11.04.07, 18:45
              Kompakt, owszem, ale trochę bardziej wyrafinowany. Nie mam na myśli
              > samego wyglądu. Kierowany też jest do innych ludzi. Tak mi się przynajmniej
              zda
              > je.
              ---------------
              no własnie.. to się nazywa sukces polityki marketingowej.
              Myslisz dokładnie tak jak chce sprzedawca volvo. A naprawde jezdzisz focusem.
              Piękny wygląd.. ok, o gustach się nie dyskutuje. Załóżmy nawet że jest piękne.
              Ale jest ZA drogie. Porządne specyfikacje i mocniejsze silniki windują cenę
              samochodu ponad 100 tys zł. Tyle się płaci za klasę premium. A nie można
              aspirowac do klasy premium przyklejając logo volvo do focusa..
              Nie oznacza to, że nie rozumiem ludzi którzy się decydują na zakup volvo. Ich
              pieniądze, ich wola. Ale poddając to ocenie na forum, trzeba się liczyć nie
              tylko z samymi zachwytami..
              pozdr
              al

• przemekthor Re: znakomity marketing 11.04.07, 19:14
                al9 napisał:

> Ale jest ZA drogie (...)

Przesadzasz chyba troche. Focus kombi 2.0 tdci ghia kosztuje od 88 tys. w gore.
                V50 2.0d jest za 99 tys. w gore. Roznica pomiedzy nimi jest jakies 15%. To w
                miare uczciwa kalkulacja.

> Tyle się płaci za klasę premium

W cenie volvo raczej nie kupisz porownywalnie skonfigurowanego
                audi/bmw/mercedesa. Ale z drugiej strony, w "porzadnej specyfikacji" (t5 awd)
                te auteczka sa naprawde grzechu warte.
                • mia2006 Re: znakomity marketing 12.04.07, 21:44
                  W cenie volvo raczej nie kupisz porownywalnie skonfigurowanego
                  > audi/bmw/mercedesa.

no właśnie...
                  mnie przekonało to że w C30 (w innych modelach pewno jest podobnie) w kwestii bezpieczeństwa nie ma nawet możliwości kompromisu - wszystkie układy, poduszki i zabezpieczenia są w standardzie, wbierasz silnik i bajery na których ci zależy, taki układ wg. mnie jest fair

a tak naprawdę przekonało mnie to że to autko ma w sobie to "coś", jest naprawdę sexy i ma klasę, audi i bmka w tej klasie to nuda i bezguście, ja chcę żeby moje autko mnie kręciło i jechało jak chcę ;D
                  • zonkmasta Re: znakomity marketing 13.04.07, 15:58
                    Masz rację. Takie powierzchowne ocenianie samochodów nie jest odpowiednie, a już
                    na pewno nie przynosi prawdziwych sądów. Volvo ma pewne standardy, które widać w
                    c30, a do których daleko konkurencji.
                    • al9 zonkmasta - konkrety! 15.04.07, 23:11
                      Volvo ma pewne standardy, które widać w
                      c30, a do których daleko konkurencji.
                      -------------------------
                      moge prosić o wymienienie tych standardów?
                      al
                      • h_hornblower Wszystko fajnie... 16.04.07, 11:09
                        ... ale plastikowe ranty na nadkolach wygladają w realu niestety bardzo
                        tandetnie. Na pierwszy rzut oka przeszkadza tez brak tylnej półki - jest to
                        cholernie niepraktyczne.

Poza tym wyglada niebanalnie i... jak volvo.
                      • zonkmasta Re: zonkmasta - konkrety! 16.04.07, 17:02
                        A nie wystarczy Ci sam wygląd? To niecodzienne autko. Wyróżnianie się jest w
                        standardzie. Zresztą ja miałem na myśli to co pisała mia2006. Cały pakiet
                        bezpieczeństwa czy wygody. Zgadzam się z opinią, że konkurencyjne samochody są
                        co najmniej nudne, już nie mówiąc, że w najtańszych wersjach kiepsko wyposażone.
                        • al9 Re: zonkmasta - konkrety! 25.04.07, 16:19
                          zonkmasta napisał:

> A nie wystarczy Ci sam wygląd? To niecodzienne autko. Wyróżnianie się jest w
                          > standardzie. Zresztą ja miałem na myśli to co pisała mia2006. Cały pakiet
                          > bezpieczeństwa czy wygody. Zgadzam się z opinią, że konkurencyjne samochody są
                          > co najmniej nudne, już nie mówiąc, że w najtańszych wersjach kiepsko
                          wyposażone
                          > .
                          ---------------------
                          zależy co uznasz za konkurencję
                          jesli focusa, kię ceed, astrę III to tak - masz rację..
                          ale jeśli audi a3, małą alfę czy bmw seri 1 - to niekoniecznie...

Taka jest moja teza - to auto kompaktowe aspirujące do klasy premium (ceny)
                          nieco jednak na wyrost..
                          Serdecznie pozdrawiam
                          al
                          • zonkmasta Re: zonkmasta - konkrety! 30.04.07, 18:06
                            Oj z tą astrą to przesadziłeś ;) Mi się c30 o niebo bardziej podoba niż audi
                            czy betka. Jeśli chodzi o wyposażenie, mam na myśli bezpieczeństwo, to też one
                            ustępują c30.
                          • przemekthor Re: zonkmasta - konkrety! 01.05.07, 08:13
                            al9 napisał:

> zależy co uznasz za konkurencję
                            > jesli focusa, kię ceed, astrę III to tak - masz rację..
                            > ale jeśli audi a3, małą alfę czy bmw seri 1 - to niekoniecznie...
                            >
                            > Taka jest moja teza - to auto kompaktowe aspirujące do klasy premium (ceny)
                            > nieco jednak na wyrost..
                            > Serdecznie pozdrawiam
                            > al

Uczepiles sie tego premium jak, za przeproszeniem, rzep do psiego ogona. Juz do
                            wyrzygania powtarzasz w kolko te swoje tezy. Wez no pogadaj ze swoim
                            superwajzorem, zeby Ci to Twoje v50 zmienil na honde, zebys sie dluzej nie
                            meczyl. Moze Ci przydzieli jazza na duzych alusach, to sie wylansujesz na
                            podworku, a i sasiada bedziesz mial co niedziela na wodce.
                            • zonkmasta Re: zonkmasta - konkrety! 18.05.07, 16:56
                              :) widzę straciłeś cierpliwość. Nie ma co się denerwować. Chociaż jak mi ktoś
                              bez sensu psioczy na volvo to też trochę się gotuję :) C30 jest dodatkowo jednym
                              z najczęściej kupowanych samochodów flotowych. Oj chciałoby się taką służbóweczkę :)
              • mia2006 Re: znakomity marketing 12.04.07, 21:51
                Tyle się płaci za klasę premium. A nie można
                > aspirowac do klasy premium przyklejając logo volvo do focusa

co do klasy warto porównać dokładnie rozmiary podwozia (decydujące o klasyfikacji)... można nieźle się zdziwić... C30 to raczej konkurent bmw3 niż 1... ale jeśli nawet - wolę volvika, nie mówiąc już o cenie...
                • jay_z Re: znakomity marketing 14.04.07, 11:02
                  A do Mondeo mozna przykleic znaczek Jaguara?

A do Opla Vectry mozna przyczepic znaczek Cadillaca czy nawet Saaba???

• bunkum Re: znakomity marketing 25.04.07, 03:14
                    Skoro to jest o Volvo, to powiem ze to co najlepsze w C30 to jestT 5silnik, nie
                    Forda, nie Mazdy, ale jeszcze w 100% Volvo. Pojedz tym czyms, niech ci zawarczy
                    i zobaczysz na czym polega jeszcze istniejace Volvo.

Znaczek Cadillaca na Oplu to obelgo dla Opla. Znaczek Saaba juz nie powinien
                    istniec, bo Saaba nie ma. GM zabil Saaba. lacznie z Aero. To jest tylko Holden
                    silnik.
                    • zonkmasta Re: znakomity marketing 25.04.07, 16:15
                      Ha! Nareszcie ktoś mnie rozumie. Volvo robi znakomite silniki z turbo. Tak sobie
                      więc myślę, że taki motor w takim małym autku to może być coś na prawdę
                      ekscytującego. Ten, kto nie miał okazji jechać volvonikiem z turbiną, niech żałuje.
                • bibeczka Re: znakomity marketing 17.04.07, 15:51
                  No nie dziwię Ci się, że wolisz. Jak masz już go no to oczywista sprawa. Trochę
                  zazdroszczę...
          • bunkum Re: towarzystwo wzajemnej adoracji.... 25.04.07, 03:06
            > tylko ja wybrałem civa 1,8
            > :-)

Jeszcze jeden econoboxer.
    • sebekg3 Volvo C30 16.05.07, 18:17
      Zakochalem sie w tym wozie od pierwszego ujrzenia go na drodze:) bardzo fajny i
      nowoczesny wygladzik.
    • hubert274 Volvo C30 18.05.07, 17:45
      Wnętrze jest świetne, bardzo mi się podoba!
      • zonkmasta Re: Volvo C30 21.05.07, 16:56
        Na szczęście wnętrze to nie jedyne zalety. Mi się podoba to, że w końcu mamy
        średni miejski samochód, który do tego świetnie wygląda. Jakoś trzeba urozmaicić
        tą szarą, miejską rzeczywistość.
    • mia2006 Re: Volvo C30 04.06.07, 09:34
      już go mam, auto b. fajne, ale ostrzegam wszystkich przed wrocławskim dilerem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=63604756
    • hornet007.inc Volvo C30 19.02.08, 16:26
      fajne autko;)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka