Dodaj do ulubionych

czy VECTRY B biorą olej ?

07.12.06, 11:06
Witam,

nosze sie z zamiarem kupna Opla Vectry B 1.8 16V , 1996 rocznik , przebieg
udokumentowany 100 tysiecy.

Z tego co słyszałem to silniki w oplach biorą olej (podobno w dosc znacznych
ilosciach). Czy ktoś posiada taką Vectre i mógłby sie wypowiedzieć ?
Obserwuj wątek
    • hamamatsu Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 15:52
      Poczytaj
      tutaj:forum.vectraklub.pl/viewtopic.php?t=28886&highlight=branie+oleju
      • hamamatsu Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 15:53
        Tu będzie trochę wiecej forum.vectraklub.pl/search.php?mode=results
    • uki145 Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 16:30
      Witam! wsztystkie 16v ecotec opla maja przypadłosc sporego zuzycia oleju .sa
      to jdnak motory dosyc wrazliwe na zła eksploatacje i wszystko zalezy od
      dbałosci poprzedniego włsciciela . jesli dbał o czesta wymiane zalecanego przez
      producenta oleju i nie butowął zimnego silnika ,to zuzycie nawet po 200 000 km
      nie powinno w tym silniku przekroczyc 1,5 l/ 10 tys km(co jest zuzyciem
      niewysokim) pełnisyntetycznego oleju 5w50 . w przciwnym razie bardzo
      szybko "puszczaja "uszczelniacze zaworowe i auta biora 2-3 l /5000 km. warto
      osłuchac głowice tego motoru ,róznei wrazliwe jak uszcelniacze ,sa kompensatory
      luzu zaworowego ,jesli słychac je nawet przez chwile ,po zapalniu zimnego
      silnika ,to bedzie sie trzeanba przygotowac ,ze za jakies 2050 tys km trzeba
      bedzi erobic remont "góry" .Pozdrawiam Łukasz
      • uki145 Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 16:31
        20-50
    • ramonka27 Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 16:38
      Ja dzisiaj za taką jechałem - siwy dym wpadający w niebieski - mimo że mam.
      chyba spalał więcej oleju na 100km niż beznyny.
    • zdecydowany4 Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 17:59
      Moja B 99 rok silnik 2.0 16 V przebieg 113.000 km "zadowala się tylko"
      dodatkowymi 5 litrami dolewanymi pomiędzy wymianą co 15 tysięcy kilometrów.

Ponieważ zawsze brała stopniowo przechodziłem z 0W40 na 5W50 teraz wlewam 10W40
      i dalej bierze.

5 litrowa bańka oleju to i tak taniej od remontu silnika:):):):):), ale tak
      poważnie to postaraj się kupić vectrę, która nie bierze.
    • d7d moja zdecydowania NIE !! 07.12.06, 18:10
      moja zdecydowanie nie bierze oleju ... i nie brała
      (z wyjątkiem - po pierwszych 5 000 km komputer pokazał niski stan oleju, po
      dolewce problem nigdy więcej nie wystąpił) !
      Później olej znikal ale to była kwestia starej uszczelki pod pokrywą zaworów,
      po wymianie uszczelki już nic nie bierze.
      Vectra 2,0 16V 1999r. po liftingu - mam od nowego, olej zawsze syntetyk 0W40
    • sven_b Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 21:16
      Vectra B 1.8 16V '99 po fejsie 162 tys km. Od poczatku wlewam Mobil1 5W-50 co
      15tys. i to mu wystarczy - poziom stały. Nie dolewam oleju.
      • qamillo Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 22:04
        Znajomy miał asterke B 1.6-16 rocznik 2002 i na trasie W-wa-Sochaczew tj.ok 60km
        dolewał prawie litr mobila,do tego 13l.gaziku.To naprawde fantastyczna furka,ja
        jednak ,biedulek skądinąd,pomykam stareńką toyotą bo nie stac mnie na takie
        cacko (auto w momencie kupna kosztowało prawie 40tys ,do tego koszty paliwa 13X
        2.1zł + litr oleju X bodaj 25???zł daje w przyblizeniu 52zł /100km.Aha była
        jeszcze wymiana przepływomierzy,klejenie kolektora bo "gaz wystrzelił"
        niekończące sie regulacje komputera i inne fajne niespodziewajki.reasumując
        REWELACJA!
        • sven_b Re: czy VECTRY B biorą olej ? 08.12.06, 10:14
          Raczej znajomy rewelacja. Mocny charakter lać do auta litr oleju na 60km i nic z
          tym nie zrobic. Budujesz na tym opinie?
    • jacek671 Re: czy VECTRY B biorą olej ? 07.12.06, 22:02
      mimo że jeżdże wyłacznie po małej mieścinie to od 2001 zrobiłem ponad 80 tyś .
      mniemam że takie auto jak opel vectra nie kupuje sie po to aby jeżdzić do
      kościoła tylko gonić w trasie , no ale zawsze może sie trafić jak w totku mały
      przebieg i życze powodzenia.
    • gehrke Re: czy VECTRY B biorą olej ? 08.12.06, 10:25
      Jezdzilem Vectra B2,0 16V automatic, 95r.Zrobilem na niej ponad 120tys. i z
      olejem mialem tylko raz problem: jak mi walnela uszczelka pod glowica! jezeli
      nie bedzies walil w zimny silnik, i czesto sprawdzal poziom wody w chlodnicy to
      nic nie powinno sie stac. obecnie jezdze juz trzecim z kolei oplem i z olejem
      nie mialem do tej pory klopotów. to wszystko zalezy od eksploatacji samochodu.
      • panzerwaffe Re: czy VECTRY B biorą olej ? 08.12.06, 12:48
        >jezeli nie bedzies walil w zimny silnik, i czesto sprawdzal poziom wody w
        >chlodnicy to nic nie powinno sie stac

na zimnym silniku , to nawet nie mysle o wyprzedzaniu , tylko sie tocze spokojnie

a do poziomu plynów zagladam ze 2 x w tygodniu

dzisiaj bylem w ASO Opla , zapytac sie ile to moze brac oleju. Gośc stwierdzil,
        ze moze to zalezec od rodzaju oleju, a dolewkami po około 2 litry co 20-30 tys.
        nie należy sie niepokoić (ale tu chyba mial na mysli Vectre C - one maja chyba
        takie okresy miedzyprzegladowe ?).
        To raz ,a przy okazji przyznal ze mieli ostanio przypadek zameczonego silnika i
        brania 5 litrow - skonczylo sie jakims remontem , czy wymianą pierscieni , czy
        coś takiego.
        • habudzik Re: czy VECTRY B biorą olej ? 08.12.06, 12:52
          Vectry C maja interwały od 35 tys. do 50 tys. w zalezności jaki to silnik .
          Miałem kilka Opli i kazdy który miałem od nowości nie brał oleju .
    • pitz Re: czy VECTRY B biorą olej ? 08.12.06, 15:34
      Ja mam 2.0 benzyna z grudnia 1999. Jak kupowałem 4 lata temu, to miała 90
      tysięcy na liczniku i w warsztacie powiedzieli, że na tyle wygląda. Teraz ma
      prawie 180 tysięcy i ani razu do niej nie dolałem oleju między przeglądami.
      Używam syntetyka 5W40.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka