Dodaj do ulubionych

a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy

IP: *.shell.nl 16.11.01, 11:02
jakie kryteria stosować czy też stosuje się w branży? Niby wszystko jest jasne
i tak generalnie to wiemy które auto gdzie należy, ale gdyby chcieć zgodzić się
na jakąś formalną segmentację?

Ja próbowałem na swój prywatny użytek posługiwać się różnymi, ale zawsze jest
tyle wyjątków że każde kryterium robi się bardzo umowne i w sumie bezużyteczne.
W końcu wydaje mi się, że decydujące jest pozycjonowanie modelu przez
producenta.

Obserwuj wątek
    • Gość: ........ tylko rozstaw osi IP: 157.25.130.* 16.11.01, 23:13
      1. ponizej 2.20 = mini (np. Cinquecento)
      2. 2.20 - 2.40 = miejskie (np. Corsa)
      3. 2.40 - 2.60 = kompakty (np. Astra)
      4. 2.60 - 2.70 = srednia (np. Vectra)
      5. 2.70 - 2.80 = wyzsza (np. Omega)
      6. powyzej 2.80 = luksusowe (np. BMW 7ki)
      • Gość: 87663142 Re: tylko rozstaw osi IP: *.shell.nl 19.11.01, 10:30
        no nie wiem, nie wiem...

co do mini, zgadzam sie, ale im wyzsza klasa tym wiekszy rozrzut...

w mini 100% samochodow ma rozstaw ponizej 2.40;
        w city tylko trzy czwarte ma rozstaw 2.40 - 2.50 (reszta to mniejsz Uno i Siena)
        w kompaktach też trzy czwarte ma rozstaw 2.50 - 2.60 (reszta to wieksze Focus i
        Astra II)
        w średniej kompletne pomieszanie: niemal połowa to 2.60 - 2.70, ale sporo jest
        poniżej (głównie Nubira) i sporo powyżej (głównie Passat, Mondeo i 406)
        w wyższej tak samo; przeważa 2.70 - 2.80, ale jest troche mniejszych (Leganza)
        i sporo większych (głownie mercedesy E).

wniosek - wyjatków jest tyle że rozstaw osi jako kryterium bezwzględne odpadam
        najwyżej jako generalna sugestia.
        • Gość: Niknejm Re: tylko rozstaw osi IP: *.pg.com 23.11.01, 10:17
          Gość portalu: 87663142 napisał(a):

> w kompaktach też trzy czwarte ma rozstaw 2.50 - 2.60 (reszta to wieksze Focus i
          > Astra II)

Nowy Civic 5D ma 2.68... kurczę, wyrośnięta klasa średnia, prawie klasa wyższa :-)

> wniosek - wyjatków jest tyle że rozstaw osi jako kryterium bezwzględne odpadam
          > najwyżej jako generalna sugestia.

Słusznie.

A rozrzuty cenowe? Lanos za 32000 i Civic TypeR za 100000 to ta sama klasa?
          Diabli wiedzą jak to zaklasyfikować; Civic TypeR lub Audi A3 jako 'luksusowy
          kompakt'? Bzdura...

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: bazi Re: tylko rozstaw osi IP: 213.186.69.* 23.11.01, 10:34
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Gość portalu: 87663142 napisał(a):
            >
            > > w kompaktach też trzy czwarte ma rozstaw 2.50 - 2.60 (reszta to wieksze Fo
            > cus i
            > > Astra II)
            >
            > Nowy Civic 5D ma 2.68... kurczę, wyrośnięta klasa średnia, prawie klasa wyższa
            > :-)

klasa średnia ma ok.2.7, wyższa ok 2.8 :-) a co się tyczy civica, to
            rzeczywiście "wyrośnięty" jest (w każdą stronę) :-))) tylko jak to wygląda:-((((
            >
            > > wniosek - wyjatków jest tyle że rozstaw osi jako kryterium bezwzględne odp
            > adam
            > > najwyżej jako generalna sugestia.
            >
            > Słusznie.
            >
            > A rozrzuty cenowe? Lanos za 32000 i Civic TypeR za 100000 to ta sama klasa?

TypeR to samochód sportowy (więc już z założenia droższy) bazujący na samochodzie
            klasy kompaktowej:-)))
            a co do ceny (100000) to chyba trochę przesadziłeś:-)

Audi A3 jako 'luksusowy kompakt'? Bzdura...

dlaczego bzdura?

pozdrawiam
            >
            > Pozdrawiam,
            > Niknejm

• Gość: Niknejm Re: tylko rozstaw osi IP: *.pg.com 26.11.01, 10:16
              Gość portalu: bazi napisał(a):

> klasa średnia ma ok.2.7, wyższa ok 2.8 :-) a co się tyczy civica, to
              > rzeczywiście "wyrośnięty" jest (w każdą stronę) :-))) tylko jak to wygląda:-(((

Odniosłem się do posta kolegi/koleżanki '........', klasyfikującego rozstaw osi >
              2.60 jako klasę średnią. I jest to w wielu przypadkach prawdą... choć nie zawsze.
              A nowy Civic wygląda, tego... nie bardzo... Ale dla rodziny chyba niezły wybór.

> TypeR to samochód sportowy (więc już z założenia droższy) bazujący na samochodz
              > ie
              > klasy kompaktowej:-)))

No fakt. Ale jak zaczniemy mnożyć klasyfikacje, np. kompakt sportowy, kompakt
              luksusowy, kompakt... nie wiadomo jaki, to w końcu zagubimy się w klasyfikacjach,
              tym bardziej, że producenci aut coraz częściej prezentują samochody łączące w
              sobie kilka segmentów. Na wystawie w Tokio pokazali skrzyżowanie sportowego coupe
              z SUVem i minivanem. Łojezu... Brakło tylko skrzydeł i silnika odrzutowego. Ale
              jak znam Japońców, to i to dorobią wcześniej czy później ;-))
              A dla mnie samochód sportowy to z Hond raczej NSX, chyba, że to supersportowy.
              Ale jak NSX supersportowy, to Lotec C1000 lub McLaren F1 to... samochody
              superhiperekstrafantastiksportowe ;-))

> a co do ceny (100000) to chyba trochę przesadziłeś:-)

Nie przesadziłem niestety. :-( Dowiadywałem się. A tak swoją drogą, w Niemczech
              to auto jest o około 20% tańsze. Akcyza + cła + VAT + polityka cenowa HondyPL
              rules... To samo zresztą jest z Hondą S2000. U nas około 190000, w Niemczech
              około 140-150 tys. (w przeliczeniu).

Pozdrawiam,
              Niknejm
          • Gość: 84417323 Re: tylko rozstaw osi IP: *.shell.nl 23.11.01, 11:15
            nowego Civica nie bralem pod uwage, bo dokladne dane sprzedazy mam tylko za
            lata 1999-2000.

Tych wszystkich dziwolągów w ogóle nie biorę pod uwagę, bo tego już chyba nie
            da się ogarnąć (small off-roader - Vitara, medium off-roader - no, ten Daewoo,
            zapomnialem nazwy, big-off roader - Pajero, van off-roader - Scenic 4x4, kombi
            off-roader - to "terenowe" Volvo, znowu zapomnialem nazwy, leisure off-roader -
            Honda HRV, i tak dalej i tak dalej). Wiecie, to tak jak z przednia czescia
            zadzidzia, srodkowa czescia zadzidzia i tylkna czescia zadzidzia.
            • Gość: bazi Re: tylko rozstaw osi IP: 213.186.69.* 23.11.01, 11:43
              Gość portalu: 84417323 napisał(a):

>Wiecie, to tak jak z przednia czescia zadzidzia, srodkowa czescia zadzidzia i
              tylkna czescia zadzidzia.

Oczywiście:-)

• Gość: yhacz Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: 217.11.134.* 17.11.01, 14:49
      zgadzam sie ze najwazniejsze jest jak producent chce sprzedac samochod. Stad
      np. Siena, ktora ma rozstaw osi mniejszy niz Punto, pretenduje to roli
      samochodu kompaktowego. A Marea, ktora jest na tej samej plycie co kompakty
      Bravo/Brava, jest sprzedawana jako auto klasy sredniej.
    • Gość: bazi Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: 213.186.69.* 19.11.01, 11:36
      bierze się pod uwagę gabaryty, poziom wykończenia no i cene
      • Gość: bazi Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: 213.186.69.* 19.11.01, 11:44
        Gość portalu: bazi napisał(a):

> bierze się pod uwagę gabaryty, poziom wykończenia no i cene

no i oczywiście poziom zaawansowania technologicznego ( zawieszenie, silnik i
        wszelkie inne "bajery" )
        • Gość: karlin Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: *.customer.vol.cz 20.11.01, 20:38
          > > bierze się pod uwagę gabaryty, poziom wykończenia no i cene no i oczywiście
          poziom zaawansowania technologicznego ( zawieszenie, silnik i wszelkie
          inne "bajery" )

na fajnie kotku, ale trafiles jak kula w plot. Zaawansowanie technologiczne i
          cena jako wyznaczniki - czyli Yaris to klasa wyzsza, a polonez to klasa mini,
          tak...

gabaryty to masz racje, tylko ktore. o tym wlasnie jest ten watek.
          • Gość: bazi Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: 212.106.160.* 20.11.01, 21:11
            Gość portalu: karlin napisał(a):

> > > bierze się pod uwagę gabaryty, poziom wykończenia no i cene no i oczy
            > wiście
            > poziom zaawansowania technologicznego ( zawieszenie, silnik i wszelkie
            > inne "bajery" )
            >
            > na fajnie kotku, ale trafiles jak kula w plot. Zaawansowanie technologiczne i
            > cena jako wyznaczniki - czyli Yaris to klasa wyzsza, a polonez to klasa mini,
            > tak...

nie kotku, Yaris to klasa małych samochodów a polonez średnia niższa, bądź
            poważny i nie łap ludzi za język, dobrze wiesz że nie to miałem na myśli;
            ale widzisz chyba różnicę między yarisem a np. avensisem ( a może dla ciebie to
            wszystko jedno)porównaj zawieszenie, poziom wykończenia, zastosowane silniki,
            osiągi itp.
            a
            >
            > gabaryty to masz racje, tylko ktore
            wszystkie!!! ( długość, szerokość, rozstaw osi, przestronność wnętrza...)

. o tym wlasnie jest ten watek.

• Gość: karlin Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: *.customer.vol.cz 22.11.01, 21:01
              tak, zwlaszcza szerokosc jest wazna. Roznica miedzy Punto i Volvo V80 siega
              chyba kilkunastu milimetrow..

a powaznie, kolego, podaj jakies propozycje segmentacji wg tego co
              zaproponowales wyzej. Ten gosc powyzej od osi przynajmniej sie wysilil i
              zaproponowal jakies cyferki - musial w tym celu troche poczytac i pomyslec, no
              nie?
              • Gość: bazi Re: a propos sąsiedniego wątku: podział na klasy IP: 212.106.160.* 22.11.01, 21:15
                Gość portalu: karlin napisał(a):

> tak, zwlaszcza szerokosc jest wazna. Roznica miedzy Punto i Volvo V80 siega
                > chyba kilkunastu milimetrow..

różnica między punto a S/V80 to ok. 10cm:-)

>
                > a powaznie, kolego, podaj jakies propozycje segmentacji wg tego co
                > zaproponowales wyzej. Ten gosc powyzej od osi przynajmniej sie wysilil i
                > zaproponowal jakies cyferki - musial w tym celu troche poczytac i pomyslec, no
                > nie?
                no nie wiem co musiał:-)
                ale jeżeli chcesz cyferki to ok
                segment A dłg. ok. 3,5m
                segment B dłg. ok. 3,8m
                segment C dłg. od ok. 4,1m (hatchback) do ok. 4,4(sedan, kombi)
                segment D dłg. od ok. 4,5m do ok. 4,7(passat, mondeo)
                segment E dłg. ok. 4,8 do 4,9m
                segment F dłg. ok. 5m +/-

w segmencie E i F nie wziąłem pod uwagę wersji przedłużanych (limuzyn)!

jak na razie to starczy tyle liczb

pozdrawiam

• Gość: 29958234 dlugosc - pozwol mi sie zastanowic IP: *.shell.nl 23.11.01, 10:08
                  to jest jakas propozycja, ale z tego co pamietam od dlugosci jest tez tak wiele
                  wyjatkow, ze w sumie jako parametr staje sie bezuzyteczny. Po pracy zajrze do
                  jakis katalogow zeby sprobowac jeszcze raz.
                  • Gość: bazi Re: dlugosc - pozwol mi sie zastanowic IP: 213.186.69.* 23.11.01, 10:19
                    Gość portalu: 29958234 napisał(a):

> to jest jakas propozycja, ale z tego co pamietam od dlugosci jest tez tak wiele
                    >
                    > wyjatkow,

nie ma żadnych wyjątków; wszystkie długości dla danego segmentu mieszczą się w
                    podanych granicach:-)
                    • Gość: 56844827 sprawdziłem dlugość - pudło IP: *.shell.nl 26.11.01, 10:00
                      no wiec tak:

wg twojej definicji saxo, 106 i micra (3,72m i wiecej) to raczej klasa miejska
                      (3.8m) niz mini (3.5m)
                      wg twojej definicji uno (3.69m) to raczej mini (3.5m) niz klasa miejska (3.8m)
                      wg twojej definicji swift, siena, cordoba/ibiza, felicia, accent (powyzej
                      4.09m, prawie polowa sprzedanych aut w tej klasie) to raczej kompakty (4.1m)
                      niz klasa miejska (3.8m)
                      z kompaktani uznaje ze trafiles; zdecydowana wiekszosc miesci sie w granicach
                      plus/minus 20 cm 4.4m
                      duzy klopot w klasie sredniej: wg twojej definicji w kompaktach zostaja Marea,
                      156, lybra, BMW 300, carisma, nubira i vectra, czyli ponad polowa aut
                      sprzedanych w klasie sredniej (wszystkie dlugosc ponizej 4.5m)
                      podobnie duzy klopot w klasie wyzszej: wg twojej definicji w klasie sredniej
                      zostaja leganza, jaguar x, sonata, 166, rover 75, bmw 500, audi A6 (znow ponad
                      polowa aut sprzedawanych w tej klasie, dlugosc ponizej 4.8).
                      klasy luksusowej juz sie nie czepiam (tez nie lapia sie do niej Hyundai XG i
                      jaguar S)

podsumowanie: mozna uznac ze trafiles w mini. Klasa miejska zostalaby
                      zredukowana o polowe. Kompakty stalyby sie klasa ogromna, przejmujaca polowe
                      aut miejskich i polowe aut z klasy sredniej. Srednia stracilaby polowe aut na
                      rzecz kompaktow i zyskala polowe z klasy wyzszej. Klasa wyzsza zostalaby
                      zredukowana o polowe. Najbardziej razace przyklady: siena, fabia, marea, 156,
                      bmw300, vectra jako kompakty, a6, 166, bmw500 jako klasa srednia.

wiec sie nie dziwisz, ze dlugosc to dla mnie nie kryterium.
                      • Gość: bazi Re: sprawdziłem dlugość - pudło IP: 213.186.69.* 26.11.01, 11:10
                        Gość portalu: 56844827 napisał(a):

> no wiec tak:
                        >
                        > wg twojej definicji saxo, 106 i micra (3,72m i wiecej) to raczej klasa miejska
                        > (3.8m) niz mini (3.5m)
                        > wg twojej definicji uno (3.69m) to raczej mini (3.5m) niz klasa miejska (3.8m)
                        > wg twojej definicji swift, siena, cordoba/ibiza, felicia, accent (powyzej
                        > 4.09m, prawie polowa sprzedanych aut w tej klasie) to raczej kompakty (4.1m)
                        > niz klasa miejska (3.8m)

czegoś tu chyba nie rozumiesz:-) napisałem wszędzie OKOŁO!!! a nie dokładnie,
                        popzatem miałem na myśli samochody obecnie produkowane (nowe modele) a te jak
                        sądzę wiesz że sa większe od swoich poprzedników:-)
                        saxo, 106, mcra to samochody które swojego czasu zaliczały sie do klasy miejskiej
                        (niektóre zaliczają się nadal-mikra:-))
                        uno to stara konstrukja (auto miejskie)
                        siena , swift, ibiza to nieco wyrośniete auta miejskiej (ibiza to polo) natomiast
                        felicja to stara konstrukcja (favorit) która była zaliczana swego czasu do
                        kompaktów:-)

> z kompaktani uznaje ze trafiles; zdecydowana wiekszosc miesci sie w granicach
                        > plus/minus 20 cm 4.4m
                        > duzy klopot w klasie sredniej: wg twojej definicji w kompaktach zostaja Marea,
                        > 156, lybra, BMW 300, carisma, nubira i vectra, czyli ponad polowa aut
                        > sprzedanych w klasie sredniej (wszystkie dlugosc ponizej 4.5m)

wszystkie ww samochody mają powyżej 4.4 m:-) ok4.5 za wyjatkiem najmniejszej
                        carismy (ok.4,4) ale to też stara konstrukcja:-)

> podobnie duzy klopot w klasie wyzszej: wg twojej definicji w klasie sredniej
                        > zostaja leganza, jaguar x, sonata, 166, rover 75, bmw 500, audi A6 (znow ponad
                        > polowa aut sprzedawanych w tej klasie, dlugosc ponizej 4.8).

tu również napisałem że ok.4,8 (+/-), ale niestety jagyar x nie jest zaliczany
                        do klasy wyższej, tylko do średniej:-)
                        wszystkie wymienione przez ciebie auta mają dłg. pow. 4,6m

> klasy luksusowej juz sie nie czepiam (tez nie lapia sie do niej Hyundai XG i
                        > jaguar S)
                        hyundai XG i jagurar S nie są przedsatwicielemi klasy luksusowej:-)
                        >
                        > podsumowanie: mozna uznac ze trafiles w mini. Klasa miejska zostalaby
                        > zredukowana o polowe. Kompakty stalyby sie klasa ogromna, przejmujaca polowe
                        > aut miejskich i polowe aut z klasy sredniej. Srednia stracilaby polowe aut na
                        > rzecz kompaktow i zyskala polowe z klasy wyzszej. Klasa wyzsza zostalaby
                        > zredukowana o polowe. Najbardziej razace przyklady: siena, fabia, marea, 156,
                        > bmw300, vectra jako kompakty, a6, 166, bmw500 jako klasa srednia.

:-))) pamietaj że długość nie jest jedynym wyznacznikiem, widzisz chyba różnicę
                        między np. bmw5 a bmw3, czy może między bmw3 a meganem classic, a może dla ciebie
                        to wszystko jedno:-)
                        >
                        > wiec sie nie dziwisz, ze dlugosc to dla mnie nie kryterium.

a czy ja powiedziałem ze jest, chciałes liczby to ci je dałem:-))

pozdrówko

• Gość: 87441356 zakonczenie? IP: *.shell.nl 27.11.01, 11:53
                          "a czy ja powiedziaem ze [dlugosc] jest [wyznacznikiem klasy], chciales liczby
                          to ci je dalem" - no tak, czyli bilismy tu piane od kilku dni.

Najpierw prosilem o kryteria segmentacji. Potem ty je podales, ale ogolnie.
                          Potem ja poprosilem o sprecyzowanie. Potem ty podales dokladniejsze cyfry (ale
                          tez "okolo"!). Potem ja je zakwestionowalem. A teraz ty piszesz ze w sumie to
                          nie precyzowales, tylko pisales tak sobie.

W tej sytuacji chyba nie ma co tego ciagnac. Wniosek ten sam co w moim
                          pierwszym poscie: formalne krytaria segmentacji nie istnieja (a w kazdym razie
                          nikt ich nie podal).

----------------------------------

PS. Zdecyduj sie na strategie. Albo kwestionujesz sens calosci od czapy
                          ("przeciez pisalem okolo", "czy ja pisalem ze dlugosc cokolwiek znaczy"), albo
                          kwestionujesz szczegoly ("Micra jest miejska", "Carisma jest stara"), ale nie
                          obie rzeczy jednoczesnie. Poniewaz kwestionujesz sens calosci, pozwol ze nie
                          bede juz dalej odpowiadal ci w szczegolach.
                          • Gość: Sławek Re: zakonczenie? IP: 192.168.3.* 27.11.01, 16:26
                            formalne krytaria segmentacji nie istnieja (a w kazdym razie
                            nikt ich nie podał)

I tak i nie.
                            Osobiście podział na klasy mam w głowie i nikt mi nie wmówi,że Octawia, to klasa
                            średnia,Siena to kampakt itp. Robienie z nowego Civica (przez maniaków Hondy)
                            klasy średniej też jest dla mnie żenujące.
                            Reasumując: zestawienie poszczególnej segmentacji należy sobie ustalać
                            indywidualnie,a wyjątki typu Octawia czy Carisma "wstawiać" gdzie komu
                            pasuje.Należy pamiętać też,że samochody wszystkich segmentów cały czas się
                            rozrastają co tylko komplikuje cała sprawe (choć nie dla mnie).

p.s.mój samochód ma 276 cm rozstawu osi i bynajmniej nie twierdze,że jest to
                            klasa średnia czy średnia wyższa (choć jest to aż 25 cm !!! więcej od Octawi) ;-)

serdecznie pozdrawiam
                            • Gość: 83398741 Picasso czy A6? IP: *.shell.nl 27.11.01, 16:44
                              jesli Picasso to faktycznie trudno uznac za klase srednia lub wyzszą, ale A6
                              spokojnie sie łapie...
    • Gość: karlin do dupy z takim watkiem IP: *.customer.vol.cz 27.11.01, 20:48
      nie mecz sie, watki ktore wymagaja troche zastanowienia i pracy domowej nikogo
      nie interesuja. Zle trafiles w oczekiwania PT. publicznosci. Preferencje sa
      nastepujace:

1) lepsze auto X czy auto Y
      2) co kupic za XXX pzn
      3) z X do Y w NNN minut

a zlosliwosci oczywiscie warto wymienic przy kazdej okazji (z czego w tym
      miejscu korzystam).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka