Dodaj do ulubionych

Mini sonda macie chlapacze? :D

15.01.07, 12:24
macie chlapacze w aucie? Warto zakladac?
Ostatnio bedac w ASo zadalem pytanei o ile maja do ALbei. Odp:. Fiat nei ma w
kataogu takiej pozycji dla ALbei. Hmm czyli nie przewidzieli chlapacze, W
sumei olalem sprawe i nei bede sie w to bawil. A jak u was?
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 12:32
      Chlapacze sa na wiekszosci aut niedopuszczalne, strasznie psuja wyglad auta...

Oczywiscie to dla ludzi, ktorzy kochaja auta.
      • emes-nju Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 12:40
        Wyglad mojego auta jest potwornie psuty przez syf, ktory legnie sie na nim w ciagu 2-3 dni od mycia. Mysle, ze chlapacze sprawy by nie pogorszyly...
        • kodem_pl Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 12:44
          Gdzie legnie Ci sie ten syf? Bo w normalnych warunkach (jak nie jezdzisz po
          polnych drogach) to chlapacze niewiele pomoga;-) Jak spadnie deszcz to auto
          przybrudzi sie niemal tak samo.
          • edek40 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 13:04
            Nasze drogi sa jak polne drogi. Chlapacze (nawet male) zmniejszaja ilosc kamyczkow i piachu uderzajacego z wielka sila w lakierowane elemnty. Przy naprawde intensywnej jezdzie juz po 2-3 latach zaobserwujesz zaniki lakieru w poblizu kol. Podwozie jest zabezpieczone przez takim papierem sciernym. Elementy lakierowane nie.
            • kodem_pl Troche nie rozumiesz 15.01.07, 14:02
              Nie przecze temu, sam mam po jakies 3-5 malych bialych punkcikow przy kazdym
              kole i kilka mniejszych uszkodzen lakieru w swoim aucie. Ale to normalne
              zuzycie eksploatacyjne.

Chlapaczy nie zaloze i tak, bo mi sie nie podobaja, psuja linie auta. Wole miec
              od poczatku ladne auto i po jakims czasie lekkie zuzycie eksploatacyjne niz od
              samego poczatku psuc sobie smak chlapaczami.

Z tego samego powodu nei stosuje pokrowcow na siedzenia. Fotele nie sa w tak
              dobrym stanie jak kiedys, ale co z tego. Normalne zuzycie eksploatacyjne.

Z tego samego powodu nie stosuje skorzanej oslony przodu pojazdu. Mam sporo
              obic na masce od kamieni, a jezdze bez tej skorzanej maski. Normalne zuzycie
              eksploatacyjne.
              • edek40 Re: Troche nie rozumiesz 15.01.07, 14:39
                A to juz kwestia wyboru i wlasnego poczucia estetyki. Jezeli jezdzisz nowym autem i zamierzasz go sprzedac jako kilkuletnie, to nawet nie jest Twoj problem, ze w miejscach otarc zacznie pojawiac sie korozja. Nie da sie wszystkiego zabezpieczyc, wiec rzeczywiscie nie ma co sobie specjalnie zawracac glowy. W mojej mazdzie, gdy zdjalem przednie chlapacze, ilosc brudu wciskajacego sie pod drzwi byla porazajaca. Doslownie mozna bylo wywalac go lopatka. Zalozylem je wiec ponownie. Gdy usune powazna korozje z tylu, wlasnie w miejscu uderzen materii spod kol, tez zaloze chlapacze. Jednak moj pojazd to antyk i raczej go nie zeszpece.
                • kodem_pl Re: Troche nie rozumiesz 15.01.07, 14:59
                  Moj pojazd to juz tez antyk, a ewentualne ogniska korozji usuwam jak
                  najszybciej, bo chce zeby mi jeszcze dlugo posluzyl. Brudu na progach po
                  otwarciu drzwy nie mam - sa tam uszczelki wiec nic si enie dostaje.

Powiem Ci, ze przy naszym podejsciu tym bardziej nie powinnismy miec chlapaczy,
                  tak jak nie powinnismy sie martwic np. wierceniem dziur w desce rozdzielczej na
                  zestaw glosnomowiacy: nasze myslenie mowi, ze auto ma sluzyc nam i tylko nam,
                  nie przyszlemu klientowi.

Chociaz Ciebie rozumiem, w poprzednim aucie nie mialem uszczelek progow i
                  doprowadzalo mnie to do szewskiej pasji...
              • simr1979 FARtuchy przeciwbłotne.... 15.01.07, 15:26
                ...NIE służą do ochrony przed zabrudzeniem auta na którym są
                zamontowane, tylko mają zapobiegać podnoszeniu z nawierzchni chmury pyłu
                wodno-błotnego ograniczającego poważnie widoczność kierowników jadących ZA
                delikwentem....;)
                • edek40 Re: FARtuchy przeciwbłotne.... 15.01.07, 15:41
                  Moze i NIE sluza do tego, ale tak tez dzialaja.
          • emes-nju Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 14:40
            kodem_pl napisał:

> Gdzie legnie Ci sie ten syf?

Glownie na dole. Wlasnie tam, gdzie chlapacze najlepiej sobie radza.

Co nie zmienia faktu, ze do obecnego auta chlapaczy nie zaloze. Ale w poprzednich mialem i jakos nie nadwerezalo to mojego poczucia estetyki.
            • kodem_pl Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 15:04
              Ale w poprzedni
              > ch mialem i jakos nie nadwerezalo to mojego poczucia estetyki.

'Przyzwyczajenie druga natura czlowieka';-)
              • emes-nju Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 15:14
                kodem_pl napisał:

> 'Przyzwyczajenie druga natura czlowieka';-)

Tez. W wiekszosci aut chlapacze mi nie przeszkadzaja.
    • iberia.pl Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 14:33
      mam fabryczne.
      • edek40 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 14:41
        Ano wlasnie. Moja mazda ma fabrycznie zamontowane chlapacze z przodu, a z tylu, po kilku latach ma fabrycznie zamontowana powazna korozje ;)
    • piotrt3 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 14:39
      ostatnio chciałem założyć /h.jazz/ choć brzydkie są firmowe....
      dlaczego? jakiś czas temu przejechałem się remontowaną drogą /V= ok 30-40km/h-
      czyli tyle ile na znakach-i zreszta jak jechali wszyscy/ - niestety miałem
      upieprzony asfaltem do klamek samochód i spędziłem 2godz z kostka margaryny na
      czyszczeniu
    • pizza987 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 15:45
      W moim leciwym automobilu (Opel Astra I kombi) założyłem przednie i jednak budzi się nieco mniej, ale to chyba kwestia ukształtowania nadwoazia, Astra jest "podcięta" z dołu tak że koła nie chowają się we wnękach błotników, tylko nieco wystajją. A brzydki jest tak jak był.
      • simr1979 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 15:49
        pizza987 napisał:

> W moim leciwym automobilu (Opel Astra I kombi) założyłem przednie i jednak budz
        > i się nieco mniej,

Przednie to co innego - służą właśnie do ochrony karoserii (progi, drzwi).
        Ale za tylnymi z reguły nawet nie ma elementów metalowych, tylko zderzak z
        tworzywa sięgający dość głęboko pod spód auta...
        • wowo5 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 15.01.07, 17:24
          Mam w obu autach. Fabryczne.
          • romando1 Re: Mini sonda macie chlapacze? :D 18.01.07, 21:16
            Chlapacze są potrzebne i nie koniecznie muszą szpecić auto.Niektórzy nie
            zakładają po prostu z lenistwa.Na naszych zabłoconych drogach jest to
            konieczne. Mojej a4 bardzo pomogło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka