Dodaj do ulubionych

automat - przycisk overdrive

IP: *.warta-vita.com.pl 19.11.01, 16:32
Witam. Powiedzcie mi jedno jak używać przycisku overdrive na drążku?
I co on w zasadzie daje?
Ja w sumie nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy naciśnięciem przycisku
overdrive, a maksymalnym depnięciem na pedał gazu.
Ciekawy jestem jakie są Wasze spostrzeżenia na ten temat.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: automat - przycisk overdrive IP: *.telia.com 19.11.01, 20:14
      Zalezy jakie auta w starych volvach uzywalo sie powyzej 100km/h iwtedy slabo
      przyspieszal ,ale bardzo malo jak na taka krowe palil.
    • Gość: 130rapid Re: automat - przycisk overdrive IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 21:57
      Przycisk włącza elektromagnes sterujący dodatkową przekładnią zmniejszającą
      przełożenie ostatniego biegów,czasem dwóch najwyższych.
      Po włączeniu Overdrive obroty silnika powinny nieco spaść (o kilkaset obrotów,
      nie wiem czym jeździsz).
      Osiągasz równą prędkość przelotową - włącz.
      Chcesz się szybko rozpędzić, albo kogoś wyprzedzić - wyłącz.
      Jeśli Twój samochód jest duży i paliwożerny, to umiejętne używanie Overdrive na
      trasie może dać Ci do 10 procent oszczędności.
    • Gość: MO Re: automat - przycisk overdrive IP: *.warta-vita.com.pl 20.11.01, 11:58
      Przecież przycisk overdrive służy do sportowej jazdy więc jak to możliwe, aby
      po wciśnięciu tego przycisku obroty spadały a także spalanie było mniejsze?
      Chyba się nie zrozumieliśmy.
      pozdro
      • Gość: PiotrM Re: automat - przycisk overdrive IP: *.bresa.com.pl 20.11.01, 14:48
        Gość portalu: MO napisał(a):

> Przecież przycisk overdrive służy do sportowej jazdy więc jak to możliwe, aby
        > po wciśnięciu tego przycisku obroty spadały a także spalanie było mniejsze?
        > Chyba się nie zrozumieliśmy.
        > pozdro

Właśnie !
        W mojej Omedze wciśnięcie "S" na drążku powoduje odczuwalną zmiane
        charakterystyki przełączania biegów. Wciskając gaz wskazówka obrotomierza
        dochodzi prawie do czerwonego zakresu i tuż przed nim automat zrzuca na kolejny
        bieg. Wydaje mi się, że odczuwalne jest też lekkie hamowanie silnikiem. Co do
        jazdy z wciśniętym gazem do dechy to nie mam doświadczenia.
        • Gość: MO Re: automat - przycisk overdrive IP: *.warta-vita.com.pl 20.11.01, 15:03
          PiotrM powiedz mi czy używasz tego przycisku przy wyprzedzaniu?
          Jeśli tak to w jaki sposób?
          • Gość: 130rapid Re: automat - przycisk overdrive IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.01, 16:59
            Panowie ktoś tu myli, ale nazwy przycisków! ;-)
            Nie wiem skąd wzięło się to (chyba slangowe) określenie przycisku "Overdrive",
            ale jeszcze kilkanaście lat temu guzik, który się tak zwał służył do włączania
            nadbiegu (takie jest z resztą bezpośrednie tłumaczenie z angielskiego!)

Piszcie na początku, że chodzi wam o przycisk "S" albo "Sport", a
            nie "Overdrive".
            Chyba, że chodzi wam o Nad-Jazdę (Over-Drive). ;-)
            PZDR
            • Gość: Jerr Re: automat - przycisk overdrive IP: *.braun.de 20.11.01, 17:46
              Kolega ma rację.
              Overdrive oznacza nadbieg czyli podobnie jak w skrzyniach manualnych np. bieg piąty.
              Skrót "S" występujący na przyciskach umieszczonych w okolicach drążka oznacza przełączenie
              charakterystyki skrzyni z jazdy normalnej na sportową. Automatyczna skrzynia przy "S" włączonym opóźnia
              przełączenie biegu na wyższy, pozwala na jazdę na wyższych obrotach i tym samym lepszą dynamikę.
              Bez względu na położenie przycisku "S" jazda powinna odbywać się non stop na Overdrive. Jesli uzywasz do
              jazdy tylko polozenia "D" (Drive) to rezultat jest taki ze skrzynia zmienia tylko między biegami/przelożeniami od 1 do
              3 co można porównać z unikaniem jazdy na biegu 5-tym w przypadku skrzyń manualnych.
              I hope that helps.
              Jerr
              • Gość: tomek Re: automat - przycisk overdrive IP: *.adsl.econophone.ch 20.11.01, 22:45
                nic z tego juz nie wiem-kolega(wlasciciel mondeo automat) mi mowil ze over-
                drive sluzy dopodniesienia obrotow(np.gdy podjezdzamy pod duze wzniesienie)
                • Gość: kris Re: automat - przycisk overdrive IP: *.ists.pl 21.11.01, 00:33
                  W Toyocie jest overdrive (OD) i Power (PWR). OD to nic innego jak czwarty bieg.
                  PWR to zmiana charakterystyki przełożeń. "OD" używam do lekkiego wyhamowania z
                  dużej prędkości np na autostradzie lub do jazdy w mieście pomiędzy
                  skrzyżowaniami, żeby samochód po odjęciu nogi z gazu nie wskoczył na wyższy
                  bieg tylko wyhamowywał silnikiem. Pzdro
                • Gość: Piotr Re: automat - przycisk overdrive IP: *.deu.dupont.com 21.11.01, 12:57
                  Gość portalu: tomek napisał(a):
                  > nic z tego juz nie wiem-kolega(wlasciciel mondeo automat) mi mowil ze over-
                  > drive sluzy dopodniesienia obrotow(np.gdy podjezdzamy pod duze wzniesienie)

No i mial racje, tylko w celu podniesienia obrotow kolega zapewne WYLACZA
                  overdrive - bo pewnie ustawiony jest defaultowo na "wlaczony".

pzdr
          • Gość: PiotrM Re: automat - przycisk overdrive IP: *.bresa.com.pl 22.11.01, 12:55
            Gość portalu: MO napisał(a):

> PiotrM powiedz mi czy używasz tego przycisku przy wyprzedzaniu?
            > Jeśli tak to w jaki sposób?

Wciskam S gdy mnie coś wkurzy i chcę gwałtownie zmienić położenie. Próbowałem
            włączać S przed rozpoczęciem wyprzedzania gdyż tak jak napisałem wyżej silnik
            dochodzi do wyższych obrotów na tym samym biegu, a więc i przyspieszenie jest
            stałe. Jeżdże naogół spokojnie i trochę drażni mnie wyjący na wysokich obrotach
            2,5 litrowy Diesel w związku z tym prawie nie używam S. Ktoś napisał że S zmienia
            ilość biegów - w Omedze z 95r z S i bez niego biegi są 4 ( położenie D ) lub
            3,2,1. Defaultowe ustawienie S to wyłączone
            Pozdrowienia
    • Gość: marcin Re: automat - przycisk overdrive IP: *.gecapcard.com 21.11.01, 01:47
      system overdrive uzywa sie przewaznie w 2 przypadkach gdy jedziesz w dalsza
      trase - mniejsze zuzycie paliwa i gdy podjezdzasz pod jakies wzniesienia tego
      systemu nie uzywaj w jezdzie miejskiej .Ja uzywam to gdy podjezdzam pod strome
      gory w Colorado i naprawde to dziala a za soba ciagne 10.5m przyczepe kamp.
    • Gość: MI RAZ Re: automat - przycisk overdrive IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 13:26
      Cytuję co na temat przycisku O/D mówi moja instrukcja do Dodga caravana -
      automatyczna skrzynia biegów ma tak dobrane przełożenia, że zapewnia
      ekonomiczną jazdę w większości przypadków dla jazdy w mieście i na autostradzie
      (4-biegi). ... Przycisk o/d wyłącza tzw. nadbieg i ustawia jazdę na na skrzyni
      3-biegowej b. sportowo a mniej ekonomicznie.
      Notabene też nie czuję różnicy w jeździe a zużycia paliwa nie testowałem. PZDR.
    • Gość: ber Re: automat - przycisk overdrive-to nadbieg IP: 194.204.156.* 21.11.01, 14:41
      Z wyłączonym O/d masz 3 biegi, a jak właczysz to masz jeszcze 4 (tak
      przynajmniej jest w toyocie camry). Przy jeżdzie na dodatkowym biegu obroty są
      niższe, zużycie paliwa też (przynamniej powinno). O\D nie należy używać, gdy
      skrzynia jest "zmuszana" do częstej zmiany biegów - np w mieście, a wręcz
      trzeba np na autostradzie.

Pozdry serdeczne
      b
      • Gość: Mirek Re: automat - przycisk overdrive-to nadbieg IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 22:29
        Tak jest. (To samo dotyczy ustawienia selektora na ostatniej pozycji czyli 4
        lub 5, sześciobiegowej jeszcze nie widziałem).
        Ale niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego gdy na Forum ktoś postawi pytanie, to
        prawidłowa odpowiedź pada najczęściej ok. 20 postu?
        • Gość: kris Re: automat - przycisk overdrive-to nadbieg IP: *.ists.pl 22.11.01, 23:55
          Dzisiaj specjalnie sprawdziłem to na autostradzie. Moje auto to Toyota 4runner
          V6 3.4. Przy prędkości 100km/h różnica 800 obr/min. Przy 120 - 1000 obr/min,
          przy 140 - 1200 obr/min. Musi więc być różnica w konsumpcji paliwa przy O/D a
          O/D off.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka