Gość: Jola IP: 213.17.157.* 11.04.03, 13:54 Nie wiem co kupić, ASTRĘ II (84 KM) czy OCTAVIĘ (102KM). Cena podobna, ale skoda ma lepsze wyposażenie np. ABS, druga poduszka powietrzna. Proszę o podpowiedź. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: darekk Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 217.153.15.* 11.04.03, 14:13 skoda tansza? hmmm. dziwne. powiedz to dealerowi opla. powinien conajmniej wyrownac oferte. jak nie pierwszy dealer to drugi. powiedz mu jaka jest cena za octavie 1,6 100km. zapytaj jaka bedzie w tej sytuacji cena za astre 1,6 100km z tym samym wyposazeniem. bowiem gdybym mial wybierac miedzy astra i octavia z taka sama klasa silnika i wyposazenia, to wzialbym astre (jezdzilem obiemam tyle ze z innymi silnikami - octavia 2,0 i astra II 1,4 (90) i 1,6 (100)). astra jest zdecydowanie wygodniejszym samochodem o znacznie obszerniejszym wnetrzu, tyle ze z mniejszym bagaznikiem. ale skoro octavia jest i tansza i z lepszym silnikiem (ten w astrze jest calkiem sympatyczny w normalnej eksploatacji - ewolucja silnika 1,6 75 z np. astry classic - elastyczny ale niechetny do pracy na wysokich obrotach - zacheca wylacznie do spokojnej jazdy) i w dodatku z lepszym wyposazeniem, to wez octavie. ale po pierwsze to potarguj w oplu. stracili "troche" na rzecz nowosci typu corolla czy 307 to powinni byc bardziej ulegil. :) ja tak kiedys zrobilem przy zakupie kosiarki (suzuki swift). powiedzialem im o ofertach na uno, seicento, matiza, atosa. machnalem paroma prospektami, cennikami. wyposazenie poszlo w gore, cena w dol. darekk Link Zgłoś
Gość: Jola Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 213.17.157.* 11.04.03, 14:20 Oba samochody są juz ze zniżkami ok. 3ooo, a więc nie bardzo można się targować. Obecnie sama jeżdże ASTRĄ 1,6 i nie mogę nażekać. Dlatego wybór jest taki trudny. Za skodą przemawia jej bagażnik, co przy dziecku i wózku jest bardzo ważne. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: darekk Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 217.153.15.* 11.04.03, 14:26 okay, dopoki z tylu bedzie jezdzic jakis maly czlowieczek w foteliku, to octavia jest dobrym autem. gorzej gdy trzeba tam posadzic duzego ludzia. mimo wszystko pokaz oferte cenowa dealerowi opla. nie wiem gdzie mieszkasz, ale w warszawie cena od dealera do dealera moze sie roznic. darekk Link Zgłoś
Gość: Jola Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 213.17.157.* 16.04.03, 10:39 Byłam w OPLU i pokazałam cennik skody. Pan lekko wymiękł, ale trzymał fason do końca. Ceny nie opuścił ani o złotówkę. Tak, że chyba pozostanę przy skodzie, bo za niecałe 51.000 mał nowe autko z pełnym wypasem (bez klimy i radia) i z ubezpieczeniem. Natomiast za ASTRĘ z ubezpieczeniem, multilokiem i alarmemm (te zabezpieczenia są juz w cenie skody) muszę dać ok. 49.000 i mam prawie takie same auto jakie kupiłam 6 lat temu (ten sam silnik) z trochę zmienionym nadwoziem, do którego jako nowość dodano wspomaganie kierownicy. Przy takich spadkach cen na elektronikę uważam, że opel trzyma zbut wygórowane ceny, niewiadomo czym podyktowane. Efekt juz widać. W salonie skody ciągle ktoś się kręci dopytując się o samochody. Salon opla przypomina muzeum - piękne eksponaty, kustosze i pustka. Podobnie zreszta jest w salonie SEATA. Ale bardzo dziękuje za radę i pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Wybrałbym Skodę ! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 14:37 Bez wahania:) Jeżdżę Oplem Astrą Combi 1.4 16V 90KM, już zrobiłem 200 000 km:) Jeździłem też Astrą II. Przy 150 000 strzelił mi pasek rozrządu co podobno w Oplach się zdarza (naprawa 6000 zł:( Każdy przegląd kosztuje ponad 1000 zł, wspomaganie siadło (pompa do wymiany), silniczek tylniej wycieraczki też padł. Może spalanie ma OK, ale pomiędzy tymi dwoma modelami wybieram zdecydowanie Skodę. Skoda jest większa (w środku podobnie) a jeżeli w tej samej cenie masz mocniejszy silnik i lepsze wyposażenie wybieraj skodę. Ja Opla już nie kupię ! O jaką wersję nadwozia chodzi? Link Zgłoś
qrakki999 Do darkka! 11.04.03, 14:49 Witka Darkku I przepraszam szanowną Panią, że nie na temat:) /Nie wiem co lepsze i co poradzić/ Pytanie mam do Ciebie 'Darkku'. Nabyłeś, Swifta - jeżeli możesz odkryć rąbka tajemnicy i powiedzieć co dorzucili, co opuścili i ile i za jak wyposażony samochód, zapłaciłeś. Jeżeli nie chcesz się chwalić publicznie to: qrakki@o2.pl. Bo zamierzam się dzisiaj po raz pierwszy przymierzyć do Swiftai ta wiedza będzie dla mnie cenna:) pzdr. Q Link Zgłoś
Gość: darekk nie w temacie IP: 217.153.15.* 11.04.03, 15:06 wydebilem od nich spuszczenie 1000 ponizej ceny promocyjnej (przy cenie swifta to zawsze cos), radio z cd i glosniki gratis, dodatkowe chlapacze (swifty bez nich obijaja sobie kamieniami drzwi). dali mi tez taniej listwy boczne (w standardzie nie bylo). dostalem tez "sportowe siedzenia" gratis (teraz sa chyba standardzie - nie wiem). no i upust na pierwszy przeglad. w sumie zaplacilem z tym wszystkim o 1000 taniej niz za podstawowego golasa w oficjalnej promocyjnej ofercie. acha, i nie bylo to auto z "poprzedniego rocznika". darekk Link Zgłoś
qrakki999 Re: nie w temacie 11.04.03, 15:09 No to rzeczywiście sporo jeżeli wziąć pod uwage cenę wyjściową tego auta. Dziex. Jadę więc zobaczyć autko od środka. Czy moje 192 cm będzie miało wygodnie z przodu??? pzdr. Q Link Zgłoś
Gość: Polo Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 12.04.03, 00:29 Poczytałem wypowiedzi i zdębiałem! Moim zdaniem TYLKO octawka. Jeździełm i tym i tym. W obu przypadkach podobne przebiegi. Octavia wygląda w środku bardziej surowo, ale komfort jazdy jest bez porównania. Astra ma gorsze zawieszenie i jest bardziej awaryjna. Opel ma chyba lata świetności już za sobą (nie potrafią nawet stworzyć nowoczesnego diesla) Link Zgłoś
Gość: mk Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.escom.net.pl 12.04.03, 07:09 Tu niema dylematu:Skoda lepsza. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 12.04.03, 10:42 Jezdzilem oboma samochodami, niestetyt w nieporownywalnych wersjach - Octavia 1.9TDI 90KM z chipem (ok.110KM) i Astra II 1.6 100KM. Astar wysiada przy porownaniu zawieszenia - Octavia zdecydowanie lepiej sie prowadzi,do tego zapewnia zdecydowanie wyzszy komfort resorowania. W Astrze slychac stuki z zawieszenia, w tylu albo trzesie albo buja (zle dobrana charakterystyka amortyzatorow). W Octavii nawet przejazd kolejowy nie jest duzym problemem, w dodatku prowadzi sie tak,ze wiekszosci kierowcow braknie odwagi,zeby dojsc do granicy poslizgu. Co do wyciszenia - TDI jest BARDZO glosne, ale Astra tez nie lepsza-szczegolnie z tylu dokucza uciazliwe buczenie (wydech). Co do ilosci miejsca - z tylu w Astrze jest 1-2cm wiecej miejsca, z przodu porownywalnie. Natomiast bagaznik to przepasc. W Octavii zmiesci sie wszystko, a jesli braknie miejsca,zawsze jeszcze mozna wyjac polke.Najblizsza pojemnoscia Astra sedan nie ma takich mozliwosci. Wyglad deski rozdzilczej jest kwestai gustu-oba samochody nie zachwycaja,chociaz czarne tworzywa w Astrze wygladaja ponuro. Wyoknczenie i jakosc materialow porownywalne ze wskazaniem na Octavie. Natomiast koszty eksploatacji zdecydowanie nizsze w Skodzie - tansze przeglady, tansze czesci i jednak zdecydownaie mniej awaryjna Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.terminus.pl 16.04.03, 11:02 Octawia jest niewatpliwie ladniejsza ale patrzac na nia widac od razu duze zwisy z tylu i z przodu przy malym rozstawie osi co mowi ze auto nie moze rewelacyjnie sie prowadzic (fizyki sie nie oszuka). Jest przy tym mniejsza w srodku. Astra bedzie pewno lepiej wykonana. Link Zgłoś