Dodaj do ulubionych

ASTRA II czy OCTAVIA

IP: 213.17.157.* 11.04.03, 13:54
Nie wiem co kupić, ASTRĘ II (84 KM) czy OCTAVIĘ (102KM). Cena podobna, ale
skoda ma lepsze wyposażenie np. ABS, druga poduszka powietrzna. Proszę o
podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: darekk Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 217.153.15.* 11.04.03, 14:13
      skoda tansza? hmmm. dziwne. powiedz to dealerowi opla. powinien conajmniej
      wyrownac oferte. jak nie pierwszy dealer to drugi. powiedz mu jaka jest cena za
      octavie 1,6 100km. zapytaj jaka bedzie w tej sytuacji cena za astre 1,6 100km z
      tym samym wyposazeniem. bowiem gdybym mial wybierac miedzy astra i octavia z
      taka sama klasa silnika i wyposazenia, to wzialbym astre (jezdzilem obiemam
      tyle ze z innymi silnikami - octavia 2,0 i astra II 1,4 (90) i 1,6 (100)).
      astra jest zdecydowanie wygodniejszym samochodem o znacznie obszerniejszym
      wnetrzu, tyle ze z mniejszym bagaznikiem.
      ale skoro octavia jest i tansza i z lepszym silnikiem (ten w astrze jest
      calkiem sympatyczny w normalnej eksploatacji - ewolucja silnika 1,6 75 z np.
      astry classic - elastyczny ale niechetny do pracy na wysokich obrotach -
      zacheca wylacznie do spokojnej jazdy) i w dodatku z lepszym wyposazeniem, to
      wez octavie.
      ale po pierwsze to potarguj w oplu. stracili "troche" na rzecz nowosci typu
      corolla czy 307 to powinni byc bardziej ulegil. :)
      ja tak kiedys zrobilem przy zakupie kosiarki (suzuki swift). powiedzialem im o
      ofertach na uno, seicento, matiza, atosa. machnalem paroma prospektami,
      cennikami. wyposazenie poszlo w gore, cena w dol.

darekk
      • Gość: Jola Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 213.17.157.* 11.04.03, 14:20
        Oba samochody są juz ze zniżkami ok. 3ooo, a więc nie bardzo można się targować.
        Obecnie sama jeżdże ASTRĄ 1,6 i nie mogę nażekać. Dlatego wybór jest taki
        trudny. Za skodą przemawia jej bagażnik, co przy dziecku i wózku jest bardzo
        ważne. Pozdrawiam.
        • Gość: darekk Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 217.153.15.* 11.04.03, 14:26
          okay, dopoki z tylu bedzie jezdzic jakis maly czlowieczek w foteliku, to
          octavia jest dobrym autem. gorzej gdy trzeba tam posadzic duzego ludzia.

mimo wszystko pokaz oferte cenowa dealerowi opla. nie wiem gdzie mieszkasz, ale
          w warszawie cena od dealera do dealera moze sie roznic.

darekk
          • Gość: Jola Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: 213.17.157.* 16.04.03, 10:39
            Byłam w OPLU i pokazałam cennik skody. Pan lekko wymiękł, ale trzymał fason do
            końca. Ceny nie opuścił ani o złotówkę. Tak, że chyba pozostanę przy skodzie,
            bo za niecałe 51.000 mał nowe autko z pełnym wypasem (bez klimy i radia) i z
            ubezpieczeniem. Natomiast za ASTRĘ z ubezpieczeniem, multilokiem i alarmemm (te
            zabezpieczenia są juz w cenie skody) muszę dać ok. 49.000 i mam prawie takie
            same auto jakie kupiłam 6 lat temu (ten sam silnik) z trochę zmienionym
            nadwoziem, do którego jako nowość dodano wspomaganie kierownicy. Przy takich
            spadkach cen na elektronikę uważam, że opel trzyma zbut wygórowane ceny,
            niewiadomo czym podyktowane. Efekt juz widać. W salonie skody ciągle ktoś się
            kręci dopytując się o samochody. Salon opla przypomina muzeum - piękne
            eksponaty, kustosze i pustka. Podobnie zreszta jest w salonie SEATA.
            Ale bardzo dziękuje za radę i pozdrawiam.
    • Gość: Zbigniew Wybrałbym Skodę ! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 14:37
      Bez wahania:)
      Jeżdżę Oplem Astrą Combi 1.4 16V 90KM, już zrobiłem 200 000 km:)
      Jeździłem też Astrą II.

Przy 150 000 strzelił mi pasek rozrządu co podobno w Oplach się zdarza (naprawa
      6000 zł:(
      Każdy przegląd kosztuje ponad 1000 zł, wspomaganie siadło (pompa do wymiany),
      silniczek tylniej wycieraczki też padł. Może spalanie ma OK, ale pomiędzy tymi
      dwoma modelami wybieram zdecydowanie Skodę.

Skoda jest większa (w środku podobnie) a jeżeli w tej samej cenie masz
      mocniejszy silnik i lepsze wyposażenie wybieraj skodę.
      Ja Opla już nie kupię !

O jaką wersję nadwozia chodzi?
    • qrakki999 Do darkka! 11.04.03, 14:49
      Witka Darkku
      I przepraszam szanowną Panią, że nie na temat:) /Nie wiem co lepsze i co
      poradzić/

Pytanie mam do Ciebie 'Darkku'. Nabyłeś, Swifta - jeżeli możesz odkryć rąbka
      tajemnicy i powiedzieć co dorzucili, co opuścili i ile i za jak wyposażony
      samochód, zapłaciłeś.
      Jeżeli nie chcesz się chwalić publicznie to: qrakki@o2.pl.
      Bo zamierzam się dzisiaj po raz pierwszy przymierzyć do Swiftai ta wiedza
      będzie dla mnie cenna:)

pzdr.
      Q
      • Gość: darekk nie w temacie IP: 217.153.15.* 11.04.03, 15:06
        wydebilem od nich spuszczenie 1000 ponizej ceny promocyjnej (przy cenie swifta
        to zawsze cos), radio z cd i glosniki gratis, dodatkowe chlapacze (swifty bez
        nich obijaja sobie kamieniami drzwi). dali mi tez taniej listwy boczne (w
        standardzie nie bylo). dostalem tez "sportowe siedzenia" gratis (teraz sa chyba
        standardzie - nie wiem). no i upust na pierwszy przeglad. w sumie zaplacilem z
        tym wszystkim o 1000 taniej niz za podstawowego golasa w oficjalnej promocyjnej
        ofercie. acha, i nie bylo to auto z "poprzedniego rocznika".

darekk
        • qrakki999 Re: nie w temacie 11.04.03, 15:09
          No to rzeczywiście sporo jeżeli wziąć pod uwage cenę wyjściową tego auta.
          Dziex.
          Jadę więc zobaczyć autko od środka.
          Czy moje 192 cm będzie miało wygodnie z przodu???
          pzdr.
          Q
    • Gość: Polo Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 12.04.03, 00:29
      Poczytałem wypowiedzi i zdębiałem!

Moim zdaniem TYLKO octawka. Jeździełm i tym i tym. W obu przypadkach podobne
      przebiegi.

Octavia wygląda w środku bardziej surowo, ale komfort jazdy jest bez
      porównania. Astra ma gorsze zawieszenie i jest bardziej awaryjna.
      Opel ma chyba lata świetności już za sobą (nie potrafią nawet stworzyć
      nowoczesnego diesla)
    • Gość: mk Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.escom.net.pl 12.04.03, 07:09
      Tu niema dylematu:Skoda lepsza.
    • Gość: Tomek Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 12.04.03, 10:42
      Jezdzilem oboma samochodami, niestetyt w nieporownywalnych wersjach - Octavia
      1.9TDI 90KM z chipem (ok.110KM) i Astra II 1.6 100KM.
      Astar wysiada przy porownaniu zawieszenia - Octavia zdecydowanie lepiej sie
      prowadzi,do tego zapewnia zdecydowanie wyzszy komfort resorowania. W Astrze
      slychac stuki z zawieszenia, w tylu albo trzesie albo buja (zle dobrana
      charakterystyka amortyzatorow). W Octavii nawet przejazd kolejowy nie jest
      duzym problemem, w dodatku prowadzi sie tak,ze wiekszosci kierowcow braknie
      odwagi,zeby dojsc do granicy poslizgu.
      Co do wyciszenia - TDI jest BARDZO glosne, ale Astra tez nie lepsza-szczegolnie
      z tylu dokucza uciazliwe buczenie (wydech).
      Co do ilosci miejsca - z tylu w Astrze jest 1-2cm wiecej miejsca, z przodu
      porownywalnie. Natomiast bagaznik to przepasc. W Octavii zmiesci sie wszystko,
      a jesli braknie miejsca,zawsze jeszcze mozna wyjac polke.Najblizsza pojemnoscia
      Astra sedan nie ma takich mozliwosci.
      Wyglad deski rozdzilczej jest kwestai gustu-oba samochody nie
      zachwycaja,chociaz czarne tworzywa w Astrze wygladaja ponuro.
      Wyoknczenie i jakosc materialow porownywalne ze wskazaniem na Octavie.
      Natomiast koszty eksploatacji zdecydowanie nizsze w Skodzie - tansze przeglady,
      tansze czesci i jednak zdecydownaie mniej awaryjna
      • Gość: Tomek F. Re: ASTRA II czy OCTAVIA IP: *.terminus.pl 16.04.03, 11:02
        Octawia jest niewatpliwie ladniejsza ale patrzac na nia widac od razu duze
        zwisy z tylu i z przodu przy malym rozstawie osi co mowi ze auto nie moze
        rewelacyjnie sie prowadzic (fizyki sie nie oszuka). Jest przy tym mniejsza w
        srodku. Astra bedzie pewno lepiej wykonana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka