Dodaj do ulubionych

Nowa Corolla

28.01.07, 11:51
Ma już ktoś? Jak wrażenia?
Obserwuj wątek
    • rasiauskas Re: Nowa Corolla 28.01.07, 12:04
      Napewno super. Myslisz ze ktos kto kupil nowe auto przyzna sie do bledu i to tak
      wielkiego?
      • zappa6 Re: Nowa Corolla 28.01.07, 12:05
        stan pacjenta: silna psychoza
        • habudzik Re: Nowa Corolla 28.01.07, 23:14
          zappa6 napisała:

> stan pacjenta: silna psychoza

stan lekarza : nie nadaje sie na "szpital przemienienia"
    • zbig73 Re: Nowa Corolla to rarytas z Turcji!!! 28.01.07, 12:43
      jak jetta z Meksyku i SangYong z Chin!!!
      P.s. Zderzaki są rodzimej produkcji i dlatego tak duze i w cenie 4200zł za szt
    • petersen27mhz Re: Nowa Corolla 28.01.07, 20:22
      Witam.
      Oglądałem w salonie NOWA corolle, czyli sedana.
      Wrażenia mieszane - choć reklamówki w intenecie pasjonujące - "najwyższa
      jakość...itp.
      Wyniki ogólnego oglądu samochodu:
      1. Taki sam rozstaw kól - jak poprzednio 2600 mm, wydłużono bardzo sztucznie
      tył - bagażnik co z boku wygląda fatalnie - upodabnia do thalii, czy hondy city
      2. jakość materiałów wbrew reklamówkom - nie lepszej jakości niż dotychczas -
      wszystkie plastyki bardzo sztywne - mniej delikatne niż w poprzednim (IX)
      modelu - chyba bardziej japońskie (gorsze) wykończenie niż europejskie
      (delikatne i miłe w dotyku).
      3. miesjca tyle samo co w poprzedniku (wbrew tekstom w reklamówkach)- nie
      zuważyłem więcej miesjca dla kierowcy jak równiez dla pasażerów z tyłu na
      nogi ... mimo tak naciągnietej karoserii z tyłu w stylu nowej jetty czy civica
      4. jasne wstawki plastykowe jednak nienajlepsze
      5. Podsufitka wraz z ze schowkami strasznie się rusza przy obsłudze (naciskaniu)
      6. bagażnik głębszy o jedną stojącą walizkę - ale dalej sa te tragiczne zawiasy
      na zewnątrz i nowość .... dojazdówka
      7. sztucznie wyglądające wybałuszone światła tylne - bez zróznicowania odcieni
      co daje nieciekawy wyglada tych swiateł przy każdym kolorze lakieru
      8. Ponad 120 KM w silniku 1,6 sugeruje znów syndrom podrasowania silnika co
      zapewne spowoduje - tak samo jak w dotychczasowym podrasowanym 1,4 siliniku -
      straszny chałas przy określonej prędkości - znów przy 120 km/h?
      9. nawet skoda octavia ma tylny kanał nawiewu z regilacją dla psasażerów z
      tyłu - tu znów nic w tej sprawie
      10. nawet skoda octavia, fabia, kia posiadają chłodzone schowki - tu tego nie
      ma w żadenj wersji
      11. manulana klima w samochodzie za prawie 80.000 złotych !!! (wersja LUNA z
      NIBY AUTOMATEM)
      12. Brak w Polsce opcji VSC (na zachodzie ma być)- trzeba kupić wersję PRESTIŻE
      żeby mieć pierońskie VSC !! Panowie konstruktorzy mamy 2007 rok w Europie!!!
      13. uwaga - w salonach tylko najlepsza wersja PRESTIGE - to jak będzie
      wygladać "zwykła" TERRA, LUNA i SOL ??!!
      14. Znów oryginały japońskie proponują nam a) głośne b) tandetnie wykończone c)
      ale zapewne niezawodne samochody. Szkoda że nigdy nie można dostać całej triady
      jako zalet.
      15. Nowa corolla żywcem ściągnięta z corolli made in USA, których egzemplarze
      po Polsce czasami jeżdzą - nie jest to więc nowy zamysł desingu.
      16. Porównywanie jej do lexusa i camry ? Hi! Raczej podobna jest do laguny czy
      coś w tym stylu...
      PZDR - i zapraszam do dyskusji, tych którzy już w niej siedzieli - jakie macie
      wrażenia.

• kann2 Re: Nowa Corolla 28.01.07, 20:55
        Na czym polega ten "niby-automat"?
        • petersen27mhz Re: Nowa Corolla 28.01.07, 21:00
          akurat to jest bardzo fajne rozwiązanie - przełaczny przy kierownicy tryb
          manulanej pracy lub automatycznej. Przy czym przy pracy manualnej sa
          odpwoiednie manetki przy kierownicy do przełaczania biegów - bez sprzęgła
          ("tzw. sprzęgło elektropniczne". Nie ma sprzęgła tylko gaz i hamulec. To
          rzeczywiście super rozwiązanie...
      • zbig73 Re: Nowa Corolla niezawodna jak cep leppera 28.01.07, 23:04
        i tu jest cała tajemnica, produkować proste rzeczy i nic nie bedzie nawalac

P.S. cep jest używany od epoki lodowcowej i jest niezawodny!!!!
        • petersen27mhz Re: Nowa Corolla niezawodna jak cep leppera 28.01.07, 23:17
          tylko jeżdżąc już kilka lat oprócz niezawodności chciałbym uzsykać coś jeszcze -
          za nie małe pieniądze - niezwodność? - no cóż użytkownicy corolli 2004/2005 coś
          nie cos wiedzą o haczących skrzyniach (miałem w dwóch egz.) na wstecznym,
          przeciekajacych miskach w sedanach itp. wad drobnych jest sposro. Ale sądzę że
          rynek zweryfikuje sam. Tak na marginesie - nowa corolla jest tylko produkowana
          w Japonii - dlatego cena jest wyższa o jakieś 10 procest od Aurisa .... Ceny
          skalkulowane zupełnie identycznie jak dla hondy civica sedana. Trudno będzie
          wybierać - tym bardziej że pod koniec roku nowy accord i avensis
          • bejrutek Re: Nowa Corolla niezawodna jak cep leppera 29.01.07, 00:32
            ciekawe jak prezentuje sie auris... za jakiś czas trzeba sie wybrać do
            salonu... sam niedawno jeżdziłem Corollka HB z 2003 roku D4D terra... troche
            mnie niepokoi co napisałes o wnetrzu, bo to oznacza ze wiele sie nie zmieniło,a
            najgorsze w poprzedniku było zwłaszcza to ponure wnetrze i słaba pozycja za
            kierownicą(mało miejsca na nogi, duza kieronica, zbyt wysoka pozycja, do tego
            mały fotel, a raczej stołek do siedzenia)...no i znowu, żeby troche lepiej
            wygladało wnetrze, trzeba było płacic cięzkie pieniądze...szkoda, że nie poszli
            w tym wzgledzie tropem civica... chociaz corollka to zawsze był i chyba bedzie
            wołek roboczy i to sie jak widac eni zmienia... moze ten auris troche wiecej
            namiesza...
      • dyfuzor93 Re: Nowa Corolla 29.01.07, 01:18
        jesteś bardzo sceptycznie nastawiony wybiore sie do salonu i sprawdze twoje
        spostrzeżenia
        • al9 czemu sceptycznie? 29.01.07, 07:55
          a co? corolki wyznaczały trendy w elegancji i dizajnie?
          To były woły do jeżdzenia. Ale model 2003-2007 niestety stracił na jakości. A
          wiem to na pewno bo jezdziłęm pod rząd corolką 98 i 2003 - oba modele terra z
          silnikami 1,4. Czyli podstawowymi... I w przeciwnieństwie do niezawodnego
          okularnika 98 ostatni model był jak wszystko na rynku - czyli do dupy...
          Skoro tak - po co przepłacać?
          Nie jest tajemnicą, ze toyota wstzrymałą premierę aurisa o rok z powodu civica..
          I jaki efekt? Zobaczymy, ale wróżę toyocie kłopoty... Najsilniejszy koncern
          świata wypuszcza modele nieciekawe stylistycznie a co gorsza - obniża jakość..
          A konkurencja nie śpi.
          Sam kupiłęm civica i powiem jedno - toyota powinna robic pickupy dla Murzynów.
          Jak kiedyś.
          Pozdr
          al
          • cc_2004 Re: a najlepsze jest to, że nawet Kia lepiej ... 29.01.07, 08:00
            ... jest zaprojektowana, choć mówią, że to kopia Corolli :D
            • petersen27mhz Re: a najlepsze jest to, że nawet Kia lepiej ... 29.01.07, 10:15
              Witam
              Wnętrze nowej corolci jest weselsze od poprzednika dzieki tym srebrnym wstawkom
              w dzrwiach i w konsoli centralnej, ale materiał jest zbyt twardy mniej miły w
              dotyku niż w poprzedniku.
              Najwązniejszym powodem, który w mojej sytuacji skłoniłby mnie do zakupu nowej
              corolli to cichszy silni8k. W dotychczasowym (2001 - 2006) modelu 1,4 beznzyna
              przy 110 - 125 km/h to porażka, to nawet nie jest standard "woła roboczego".
              Poziom hałasu świadczy jednak o poważnym błedzie technoologicznym - nie do
              poprawienia w serwisach...
              Ale końcowe zdanie o nowej corolli dopiero będzie można sformułowac po jeżdzie
              próbnej - ale chyba 126 KM z 1,6 litra może skutkowac tym samym... co 97 KM z
              1,4 litra.
              PZDR
              • petersen27mhz Re: a najlepsze jest to, że nawet Kia lepiej ... 30.01.07, 18:58
                Ciekwa jestem jaka będzie rekacja speców od tworzenia pakietów specyfikacji w
                Toyocie odnośnie nowej corolli - chyba falstrat już w styczniu. Honda civic
                sedan w tym roku w każdej wersji z VSC, z AUTOMATYCZNĄ KLIMATYZACJĄ no i
                silnikiem mniej wyżyłowanym - bo pojemność 1,8 litra (bezkurencyjnie lepsze
                parametry niż 1,6 toytoya bo 200 km max i 9 sek do 100 km/h). Już miałem
                podpisywac umowe i płacić rezerwację na nową corolle, ale poczekam na ruch
                Toyoty. Tylko że może być spóźniony, tym bardziej że panowie od specyfikacji
                Toyoty twierdzą że Polska to rynek cenowy i VSC, a tym bardziej AUTOMAT KLIM to
                luksus - w samochodzie za 82700 złotych ???? (dizel 2,0 LUNA)
      • japster Re: Nowa Corolla 05.02.07, 22:53
        Ja też oglądałem i już zamówiłem najlepszą wersję nowej Corolli! Jeżdżę
        Toyotami od 20 lat i nigdy nie byłem w serwisie (poza przeglądami) Jak ktoś ma
        uprzedzenia to trudno, wszędzie widzi zło. Ale do rzeczy:
        wiele co napisano to rzecz gustu jednak kilka stanowczych sprzeciwów !
        1. jaki strasznych hałas? widać że ktoś nie jeździł i wypisuje głupoty. We
        wnętrzy cicho jak nigdy w Toyocie! przy 140 również (lepiej niż w Megane)
        2. Manulana klima jest już w samochodzie za 62 tyś. Proszę nauczyć się czytać
        cenniki!
        3. mam 190 cm wzrostu i jest dużo więcej miejsca niż w poprzedniku. np.wnętrze
        szersze o 6 cm.
        4. sedan piękny i stylowy (nie pisze o rozmiarach bagażnika bo faktycznie mały)
        Porównywanie do wyglądu Thali to przesada.
        5. Jak ktoś nie widzi w tym aucie nowej Camry to powinien udać się do
        okulisty ;-)
        • petersen27mhz Re: Nowa Corolla 05.02.07, 23:57
          No cóż sprzeczności w powyższym tekście wiele - najpierw krytyka uprzedzenia, a
          potem jego prezentacja przez samego autora tekstu.
          Wrcaając do meritum, no cóż:
          1. W roku 2007 klimatyzacja HANDY w samochodzie segmentu C za 66.000 zł (bo
          metalik i alarm to chyba europejski standrd,vs.civic sedan) z silnikiem max 170
          km/h to chyba przesada (silnik 1,4 w sedanie segmentu pretendującego do D!!!);
          2. Pisałem o cenie carsa z klimą automatyczną - około 80 tyś. co jest chyba też
          przesadą -
          3. Pisałem o hałasie w dotychczasowych corolciach, co miałem w obu egzemlarzach
          (zakup 2003 oraz 2004)i o czym prasa szeroko pisała a servis dobrze wiedział
          rozkłądając ręcę. Natomiast o nowej corolli wyraziłem TYLKO przypuszczenie,
          które rzeczywistego sprawdzenia wymaga nie w drodze zawarej w kwadracie ulic
          300 x 300 metrów, lecz w tzw. trasie
          4. Wygląd Thalii - in gusto non dosputantum - tak więc nie rozumiem tej
          goryczy - subiektywizm jest tutaj wskazany, choć zabieg techniczny był tej
          klasy - pozostawiony ten sam rozstaw osi - powiększona długość całkowita
          samchodu)
          5. Rozstaw osi pozostał ten sam - 2600 mm - czyżby dane były dynamiczne jak
          kurs akcji? Współczuję poczucia wygody szczególnie na tylnej kanapie - czy ktoś
          siedział w tym czasie z przodu?
          6. Uwaga o okuliście była niepotrzebna - choć pozwala sądzić, że autor tekstu
          chyba inną marką dotychczas się przemieszczał przez te 20 lat niż wspomnianą
          Toyotą - chyba tą której nazwa rozpoczyna sie jedną z poczatkowych liter
          alfabetu...
          7. Wymiana mysli pozwala dyskutować, a nie indoktrynować, tego mamy zbyt wiele
          w innych dziedzinach życia. zachęcałem do dyskusji a nie do postów
          klasy "przeglądu ministerstw"
          PZDR.

• falsifier OT: Łacina 06.02.07, 13:09
            "in gusto non dosputantum"???

De gustibus non est disputandum - znalezienie tego w słowniku
            albo w Internecie zajmuje sekundy - nie można się trochę wysilić?
            Po co się błaźnić... Bez urazy.
        • pitz Re: Nowa Corolla 06.02.07, 11:38
          Byłem w niedzielę na dniach otwartych i jechałem taką Corolką 1.6. Silnik
          cichutki - jak wsiadłem, to myślałem, że jeszcze nie włączony. Trzeba go mocno
          kręcić, ale na obroty wchodzi łatwo. Maksymalny moment jest przy 5600 obrotach,
          a maksymalna moc przy 6000. Co kto lubi. Plastiki w środku nie przystają w
          żadnym razie to reklam. Wyposażenie jak dla mnie OK dopiero od wersji SOL. Ale
          wtedy jest nawet podgrzewanie siedzeń. Cena - chyba nie jest za wysoka, skoro w
          niedziele można było zamówić dopiero na maj (w sobote na marzec) i to ostatnie
          40 sztuk z 200-tu. Popyt kreuje cenę. Jak dla mnie dużo lepszym wyborem była
          stojąca obok Avensis z 2006-tego roku, też w wersji SOL. Nie ma podgrzewanych
          siedzeń i bajeru w postaci uruchamiania guzikiem zamiast kluczykiem. Poza tym
          wyposażenie we wszystkie urządzenia z trzyliterowymi skrótami (w Corolli mniej)
          - bezpieczeństwo. Jakość wykończenia - niebo a ziemia. Silnik 1.8 - mniej
          wysilony, a ciężar aut taki sam!!! Miejsca nieporównywalnie więcej, nie mówiąc o
          kufrze (kombi). A koszt kilka tys. wiecej (88100 z lakierem metalic).

Na szczęście każdy ma inny gust, bo inaczej wszyscy byśmy jeździli tym samy i
          tak samo się ubierali...
          • jacek_michu Re: Nowa Corolla 10.02.07, 14:22
            www.forum.v10.pl/galeria/corolla01,300,zdjecie,temat,193,1372,jpg.html :D:D:D:D

JM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka