Dodaj do ulubionych

spalanie GRANDE PUNTO 1.3 Multijet diesel ??

29.01.07, 23:42
chodzi mi o spalanie w cyklu miejskim,tylko o to co jest w rzeczywistosci a
nie w katalogu...
a moze znacie spalanie nowej corsy cdti 1,3?? tez cykl miejski.. oplaca sie w
ogole ze wzgledow ekonomicznych dolozyc do diesla?? szukam samochodu nowego o
niskim spalaniu w cyklu miejskim ale nie za maly ( 5 drzwiowy :)
Obserwuj wątek
    • sowik85 Re: spalanie Grande Punto 1.3 Multijet diesel ?? 30.01.07, 00:15
      Nie wiem jak Grande, ale moje Punto IIfl z silnikiem 1,3 JTD pali w miescie
      5,1l/100km wg kompa pokładowego. Teraz jest zima, przejezdzane odcinki tez nie
      są długie. Latem przy takiej samej jezdzie łyka wg kompa 4,6-4,8l/100km. Grande
      jest ciezsze wiec mysle ze bedzie brało ok 0,5l wiecej. Aha, istotne tez jest
      która odmiana silnika Cie interesuje, ta o mocy 90KM pewnie spali troche więcej
      niz słabsza.
    • dyfuzor93 Re: spalanie grande punto 1.3 Multijet diesel ?? 30.01.07, 00:20
      nie wiem ile pali w miescie ale diesla oplaca sie kupic jesli jezdzisz duzo w
      dieslu sa drozsze przeglady kiedys byl test kia picanto diesel benzyna i
      benzyna+gaz po przejechaniu okolo 150 tys diesel zaczalby przynosic zyski
      roznica w cenie dopiero wtedy sie niweluje diesel jest sporo drozszy przy
      zakupie i zalezy ile czasu masz zamiar jezdzic tym autkiem :)
      • frequentflyer Re: spalanie grande punto 1.3 Multijet diesel ?? 30.01.07, 13:01
        jakieś konkrety względem tych droższych przeglądów? czy tak sobie klepiesz
        głupoty bo nikt nie sprawdzi?
        • dyfuzor93 Re: spalanie grande punto 1.3 Multijet diesel ?? 31.01.07, 09:54
          wejdz sobie na strone auto swiatu i znajdz w archiwum i sprawdz
    • wujaszek_joe Re: spalanie Grande Punto 1.3 Multijet diesel ?? 30.01.07, 00:23
      wg fiat.pl wersja 1.3 Mutijet 16v 75KM Active kosztuje 49600
      porównywalny 1.4 77 KM Active 42100. róznica 7500zł.
      wg danych katalogowych w mieście zużyjemy 7,5l/100km benzyny lub 5,9l/100km
      oleju napędowego. sto kilometrów benzyną to 7,5*3,51=26,32 a dieslem
      5,9*3,29=19,41 (ceny z dzisiaj auchan żory). jazda dieslem wychodzi taniej o
      6,91zł/100km. po ilu kilometrach diesel wypracuje tą różnicę? po ponad stu
      tysiącach! a te 7500zł może przez ten czas pracować na ciebie, lub możesz miec
      niższy kredyt na auto. dodatkowo silnik benzynowy nie posiada wielu awaryjnych
      elementów jak diesel czyli turbo i wtrysk. jest znacznie mniej wrażliwy na złe
      paliwo.
      jesli coś zle policzyłem to mnie poprawcie ale nie rozumiem jak mozna kupić
      nowego diesla (przynajmniej ten konkretny ww. model)
      • sowik85 Re: spalanie Grande Punto 1.3 Multijet diesel ?? 30.01.07, 10:06
        Ten silnik nie łyknie w miescie 5,9l przy normalnej jezdzie:) Chyba ze bedziemy
        dociskac z kazdych swiateł to wtedy tak. Niemniej jednak kupno NOWEGO diesla do
        miasta totalnie sie nie opłaca. Za krótkie trasy, róznica w cenach Pb i ON za
        mała...
      • driver200 Re: spalanie Grande Punto 1.3 Multijet diesel ?? 03.02.07, 01:10
        Tylko ten diesel ma dużo większy moment obrotowy i jazda nim będzie o wiele
        przyjemniejsza i bezpieczniejsza.
        Benzynaw takim relatywnie ciężkim aucie łyknie dużo więcej niż te 7,5
        szczególnie w mieście.
        Ja stawiam na diesla
    • goodmorning1 Re: spalanie grande punto 1.3 Multijet diesel ?? 30.01.07, 10:56
      Spalanie i oceny:
      glinki.com/?l=bwsaqf
      Spalaniem się nie przejmuj - będzie minimalne ... jeśli będziesz tego chciał.
      KM można sobie teoretycznie porównywać i ceny też - rzeczywistej jazdy tym
      dieslem w żaden sposób się nie da porównać z porównywalną mocą benzyną (na
      korzyść diesla oczywiścia).
      Z tym silnikiem 1.3 m-jet jest to (1. moim zdaniem, 2. na tą chwilę) najlepsze
      auto segmentu.
    • programistajava Re: spalanie 30.01.07, 10:56
      sprawdz na opinie kierowcow:
      autocentrum.pl
    • uki145 2 30.01.07, 12:49
      Witam! nie wiem dokładnie jak grande ,ale punto III z tym silnikiem(70 KM /180
      NM) srednio bierze 5-6 litrów(przy czym ta druga wartosc dotyczy dosyc
      dynamicznej jazdy po miescie ) . grande jest ciezsze ,ma o 5 koni mocniejszy
      silnik ,prawdopodobnie bedzie palic o około 0,5 wiecej .) .grande 1.4 8v jest
      duzo tansze,srednio pali(podobne warunki ) 6,5-7 litrów.jesli auto bedzie
      eksploatowane powyzej 80 tys km ,to trzezba do wesrsji benzynoej doliczyc koszt
      wymiany napedu rozrzadu (w dieslu fiata niewymienny łancuch) .oczywiscie nei
      bez znaczenia jest fakt ,ze dieslem bedzi sie jezdziło o wiele przyjemniej .czy
      sie opłaca ,trzeba to sobie policzyc (ile kilometrów rocznie ,ile lat bedziemy
      auto eksploatowac 0 w przypadku grande moze sie wiec to okazac
      nieopłacalne.nowa corsa (oczywiscie z tym samym silnikiem :1.3 multijet 75 KM)
      jezdziłem na jazdch próbnych i spalanie wyszło srednio w granicach 5,2-5,5 l100
      km .róznica miedzy beznzyniakiem opla (1.2 80 KM) to równiez 7 tys zł .
      sytuacjaanalogiczna.Pozdrawiam Łukasz
      • uki145 Re: 2 30.01.07, 14:45
        Witam! jaks sie zmienia biegi przy 4000 obr i bezmyslnie katuje silnik to 7 tez
        jest mozliwe. z mojego doswiadczenia silnik 1.3 multijet(70 KM 180 NM ) pali
        srednio w punto III około 5,2l(noramlna jazda ,dosyc dynapczna połowa trasy
        połowa miasta) . corsa z tym samym (konstrukcyjnie silnikiem) tyle ze 75 Km i
        190 NM srednie spalanie wyszło mi własnie 5,2-5,5. silnik 1.3 Multijet 90 KM i
        200 NM to konstrukcja zancznie zmodyfikowana w stosunku do słabszych
        odpowiedników(ma tłoki o innej konstrukcji i tym samym nizszy stopien sprezania
        70 konny 18:1 ,90 konny 17,6 :1).ma sprezarke o zmiennej geometrii łopatek i
        wyzszym cisnieniu doładowania .6 biegowa skrzynie .róznice sa wiec bardzo
        duze ,podobnie moz ebyc ze spalaniem .silnikiem 90 konnym nie jezdziłem ,pisze
        jedynie o spalaniu silnika 70(punto III)-75 konnego(nowa corsa ,punto grande)
        dlatego gdybanie co do 90 nie ma sensu .Pozdrawiam Łukasz
        • al9 po cholerę w ogóle dizla? 30.01.07, 14:50
          jest cięzszy, zwłaszcza małe auta znacznie to obciąża. Hałasuje, wibruje i w
          nawet jeśli rzeczywiscie pali ten litr, dwa mniej - pytam czy warto?
          Jesli róznica w cenie ma sie zwrócic po dziesiatkach tysiecy km - nie warto..
          Od razu powiem, że jedziałem różnymi dieslami, najwięcej passatem 2002 tdi 110
          KM - teraz kupiłem civica z silnikiem benzynowym 1,8
          Przyjemność z jazdy znacznie większa...
          W autach typu corsa czy punto - diesel ma średni sens.
          Pozdr
          al
          • uki145 Re: po cholerę w ogóle dizla? 30.01.07, 14:56
            Witam! wszystko zalezy od ilosci przejechanych kilometrów . w przypadku gdy
            kupujemy takie auto na 3 lata i rocznie bedziemy pokonywac 15 tys km to
            fatycznie nie ma sensu . czesto jednak silnik diesla to o wiele wiekszy komfort
            jazdy i tak jak w przypadku silnika 1.3 multijet vs 1.4 8v fiata o wiele lepsza
            dynamika .co do kultury pracy nowycjsilników z zapłonem samoczynnym to na
            prawde nie ma sie do czego przyczepic . dzisiaj u wiekszosci producentów sa
            tto jednostki o bardzo niskim stopniu sprezania i wysokiej kulturze pracy (no
            moz epoza produktami VW na pompowtryskiwaczach no ale to juz
            specyfika ,mechanicznego napedu układu wtryskiwaczy ) Pozdarwiam
          • lapufkasz Re: po cholerę w ogóle dizla? 30.01.07, 14:59
            al9 napisał:
            > Od razu powiem, że jedziałem różnymi dieslami, najwięcej passatem 2002 tdi
            110
            > KM - teraz kupiłem civica z silnikiem benzynowym 1,8

to ciekawe ze najwiecej jezdziles Passatem tdi 110 tym bardziej
            ciekawe ze nigdy takiego nie bylo w tej wersji.
            • al9 nie bylo diesla 110 KM w pasacie 31.01.07, 11:37
              oczywiscie masz rację...:-)
              prywatnie katowałem corolki 1,4
              służbowo jezdzilem passatem 101 KM (czeski błąd) i cordobą 110KM - oba diesle..
              Oba te same 1,9 - wystepujące z roznymi mocami w roznych autach..
              Nie do zdarcia, ale czy dające przyjemnosc z jazdy?????
              Ale czy ma to wpływa na treść mojej wypowiedzi... ??
              Pozdr
              al
              • lapufkasz Re: nie bylo diesla 110 KM w pasacie 31.01.07, 12:00
                al9 napisał:

> oczywiscie masz rację...:-)
                > prywatnie katowałem corolki 1,4
                > służbowo jezdzilem passatem 101 KM (czeski błąd) i cordobą 110KM - oba
                diesle..
                > Oba te same 1,9 - wystepujące z roznymi mocami w roznych autach..
                > Nie do zdarcia, ale czy dające przyjemnosc z jazdy?????
                > Ale czy ma to wpływa na treść mojej wypowiedzi... ??
                > Pozdr

To zelezy co dla kogo oznacza radosc z jazdy .
                Ktos kto smiga Mercedesem S600 moze czuc spory dyskomfort przesiadajac
                sie do Hondy S2000 .
                Ja tez mialem Passata z 2001r i mi sie nim jezdzilo bardzo wygodnie a
                ze robie czesto dlugie trasy przez co odczuwalem przyjemnosc z jazdy .
                Ale rozumiem co miales na mysli.
                Pozdr.
        • uki145 Re: 2 30.01.07, 14:51
          warto tez dodac ,ze silnik fiata 1.3 multijet ,biorac pod uwage
          spalnie ,pojemnosc i mase pojazdów w których jest montowany nie jest mistrzem
          niskiego spalania. konkurenci potrafia lepiej : juz chociazby silnik 1.6 16v
          hdi peugeot /citroen(307 z podstawowa 90 konna wersja pali srednio około 5,2
          l ,a ten peugeot wazy przeciez równa 1300 kg!!!!!!!!!!!. byc moze jest to
          spowodowane bardzoiej zaawansowana technika wtrysku paliwa (piezokrystaliczne
          wtryskiwacze ) . biorac to pod uwage silnik fiata (niezaleznie od wersji mocy)
          nie jest jednostka ,jak na disiejsze czasy supernowoczesna.Pozdrawiam Łukasz
    • franek-b 5??? bzdura >7 w Wawie 30.01.07, 14:14
      Kolega kupil (90 KM) dla oszczedzania i teraz placze, normalna jazda codzienna
      do pracy. Pociesza sie, ze w trasie bedzie mniej.
      • goodmorning1 Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 30.01.07, 14:31
        Więcej niż 7 l. oznacza nie do końca "normalną" jazdę.
        Nie pisz może co mówi twój kolega tylko napisz coś z własnego doświadczenia.
        Inaczej łatwo stworzyć mity.
        • franek-b Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 30.01.07, 14:56
          > Więcej niż 7 l. oznacza nie do końca "normalną" jazdę.

Jazde w warszawskich korkach trudno nazwac normalna.

> Nie pisz może co mówi twój kolega tylko napisz coś z własnego doświadczenia.

Co mam pisac to dobrze wiem i nie mam powodu by nie wierzyc koledze, jak znam
          zycie to mitomani dyszlowcy zanizaja zuzycie a nie je zawyzaja.
          5l spala diesel ok. 100KM tylko w trasie i fiat zadnych czarow marow nie
          potrafi. Fizyka jest nieublagana - diesel jest ok 25% sprawniejszy od
          benzynowego a nie 50% jak niektorzy probuja tu wmowic pozostalym.

> Inaczej łatwo stworzyć mity.

Niedlugo diesle to bedzie perpetum mobile, a moze rozwiaze sie problem
          energetyczny swiata bo beda produkowac rope zamiast ja spalac?
          Zejdz na ziemie.
          • goodmorning1 Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 31.01.07, 08:31
            > > Więcej niż 7 l. oznacza nie do końca "normalną" jazdę.
            >
            > Jazde w warszawskich korkach trudno nazwac normalna.
            >

Nie znany jest styl jazdy twego kumpla.
            Może jeździ z włączoną klimą, może jak pisał uki zmienia biegi przy 4000 tyś.
            obr., może może może...

> > Nie pisz może co mówi twój kolega tylko napisz coś z własnego doświadczen
            > ia.
            >
            > Co mam pisac to dobrze wiem i nie mam powodu by nie wierzyc koledze, jak znam
            > zycie to mitomani dyszlowcy zanizaja zuzycie a nie je zawyzaja.
            > 5l spala diesel ok. 100KM tylko w trasie i fiat zadnych czarow marow nie
            > potrafi. Fizyka jest nieublagana - diesel jest ok 25% sprawniejszy od
            > benzynowego a nie 50% jak niektorzy probuja tu wmowic pozostalym.
            >
            > > Inaczej łatwo stworzyć mity.
            >

Mam takie punto i piszę to nie żeby oszukiwać - człowiek zadał pytanie, więc
            warto odpowiedzieć ... jeśli się wie.
            Odpowiedź na zasadzie "ktoś coś słyszał" - sam rozumiesz.
            G-Punto z silnikiem 1.3 m-jet 90 KM i 6 biegową skrzynią potrafi obładowane
            spalić w trasie poniżej 4 litrów ropki czy w to wierzysz czy nie.
            Bardziej realne spalanie to jednak 4,5 l. ON w trasie.
            W mieście spokojnie można zmieścić się w 6 litrach ale częście potrafi spalić
            6,5 l.
            7 l. to już naprawdę trzeba go ostro piłować lub jeździć na krótkich dystansach
            z zimnyn silnikiem.
            Bo faktem jest, że przy obecnie bardzo długo "łapie" temperaturę pracy.
            Zwłaszcza w mieście.

> Niedlugo diesle to bedzie perpetum mobile, a moze rozwiaze sie problem
            > energetyczny swiata bo beda produkowac rope zamiast ja spalac?
            > Zejdz na ziemie.
            >

Odchodzisz od tematu.
            • franek-b Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 31.01.07, 21:11

> Nie znany jest styl jazdy twego kumpla.

Tak samo jak nie jest Ci znany styl jazdy pytajacego w tym watku.

> Może jeździ z włączoną klimą, może jak pisał uki zmienia biegi przy 4000 tyś.
              > obr., może może może...

A co to za roznica kiedy zmienia biegi? jeden zmienia przy 3k a inny przy 4k.
              Tak samo jak nie ma jednego stylu jazdy, tak samo nie ma jednego wyniku
              spalania.

Moze Twoja trasa miejska ma tyle wspolnego z miastem co Wloszczowa z Nowym
              Yorkiem, moze moze moze...

> Mam takie punto i piszę to nie żeby oszukiwać - człowiek zadał pytanie, więc
              > warto odpowiedzieć ... jeśli się wie.

Tak, tak jestes jedyny prawdomowny, dlugi masz staz w PiSie?

> Odpowiedź na zasadzie "ktoś coś słyszał" - sam rozumiesz.

Nie, nie rozumiem.

> W mieście spokojnie można zmieścić się w 6 litrach ale częście potrafi spalić
              > 6,5 l.

Nooo i z 5l w miescie zrobilo sie 6.5. A jednak mozna...

> 7 l. to już naprawdę trzeba go ostro piłować lub jeździć na krótkich
              dystansach

Kolega jest mega zyla i jest z tych co liczy tylko ile mu spali auto, a na
              widok 911 turbo zastanawia sie ile pali (jakby to obchodzilo jakiegos
              wlasciciela), w poprzednim aucie (matiz) mial instalacje gazowa - czlowiek dla
              ktorego oszczedzanie to jest cale zycie. I jest szczerze rozczarowany
              spalaniem.
              W gamie punto diesle sa faktycznie najciekawszymi jednostkami, co nie zmienia
              faktu, ze potrafia spalic wiecej niz 5l.
              • goodmorning1 Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 01.02.07, 10:55
                > Tak, tak jestes jedyny prawdomowny, dlugi masz staz w PiSie?

Dziwne są te twoje "wycieczki". Szkoda, że poza tematem wątku.

> Nooo i z 5l w miescie zrobilo sie 6.5. A jednak mozna...

A gdzie napisałem jw.?

> W gamie punto diesle sa faktycznie najciekawszymi jednostkami, co nie zmienia
                > faktu, ze potrafia spalic wiecej niz 5l.

I to jest jedyne sensowne zdanie twojej wypowiedzi.
            • arekvp Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 01.02.07, 12:15
              golf III z 1,9 TDI 110 KM spala w mieście około 5,5 - 6 l/100 przy przebiegu
              silnika 200000 km. Na trasie spalanie takie utrzymuje się dla prędkości 100-120
              km/h. Przy prędkości 90-110 km/h spalanie spada do 4 - 4,5 l/100km. Dodam, że
              jestem właścicielem tych taczek od 4 lat i zrobiłem nimi ponad 100000.
            • wujo_prezio Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 01.02.07, 12:56
              to zalezy co masz na mysli na trasie czy kooebanie sie z predkoscia 90, max 100km/h, czy jezdzenie po polskich drogach gdie co chwile trzeba dynamicznie wyprzedzac co wiaze sie z duzym zuzyciem, czy tez pedzenie po autostradach, z v 150-170kmh. dla mnie to to ostatnie i zareczam Ci ze by punto ponizej 6 lnie zeszlo, c4 diesel 90 KM spala wtedy ponad 7 litrow.
              • goodmorning1 Re: 5??? bzdura >7 w Wawie 01.02.07, 14:18
                Jazda w trasie = w miarę płynna jazda z prędkościami w przedziale 80-120 km/h.
                Spalanie w okolicach 4 litrów.
                Bardziej "szarpana" jazda zwiększa zużycie ok. 10% - jakieś 0,5 litra.
                Prędkość autostradowa (samochód obciążony) pozwalająca pokonać średnio 110-120
                km na godzinę, powoduje spalanie w przedziale 5-5,5 litra ON.
                W mieście przy spokojnej i płynnej jeździe można zejśc poniżej 6 litrów ale
                lepiej dla zdrowia włąsnego i innych uczestników ruchu założyć spalanie na
                poziomie 6 do max. 7 litrów (włączona klima, żwawe przyspieszenia).
                Ot i raport spalania grande 90 KM
                Silnik pracuje przy tym bardzo przyjemnie, nie przenosi drgań do kabiny i na
                kierownicę, pozwala wdrapać się na spory-długi podjazd nawet na 6ym biegu, ma
                wydłużone okresy międzyprzęglodowe, jest teoretycznie bezobsługowy itd. itd.
                itd. .......
                "minus" za zbyt długie nagrzewanie się silnika teraz.
                "minus" za zbiornik 45 litrów.
                "minus" dla coponiektórych za znaczek na masce :-)
    • lapufkasz porownanie diesle vs benzynowe 30.01.07, 15:28
      kilka przykladow porownan ,czasami sie oplaca i nallezy to skalkulowac

aukcja.onet.pl/show_item.php?item=159612294
      kto tu pisal ze diesel musi miec gorsze osiagi niz benzyna o tej
      samej mocy?
      I kto pisal ze zuzycie paliwa w dieslu max moze sie roznic o ok 25% w
      stosunku do benzynowego silnika?Radze porownac wyniki Kia.
      www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=12759&artikel_seite=0

i do ogolnego rachunku trzeba tez policzyc to ze pozniej sprzedajac
      samochod mozemy uzyskac wiecej za diesla niz za benzyne .
      • tiges_wiz powaznie? 30.01.07, 15:44
        VW Golf 1.4 TSI/2.0 TDI
        0-100 km/h 8,8s 9,3s
        Peugeot 207 1.6 110/HDI 110:
        0-100 km/h 10,6s 10,1s
        Skoda Roomster 1.6 16V/ 1.9 TDI
        0-100 km/h 10,9s 11,5s
        BMW 335i/335d
        0-100 km/h 5,8s 6,2s
        A8 3.2 FSI quattro/3.0 TDI quattro
        0-100 km/h 7,7s 7,8s
        Opel Vectra 2.2 Direct/1.9 CDTI
        0-100 km/h 9,4 s 9,8 s
        Ford S-Max 2.0/2.0 TDCi
        0-100 km/h 10,9s 10,2s (ile to wazy!!!! to ma 140 KM i nedzne przyspieszenie)
        Mercedes E 200 K T/E 220 CDI T
        0-100 km/h 9,7s 9,1s

Niestety zabraklo bardzo waznego parametru. MASA pojazdu. Przyspieszenie jest
        zalezne od wspolczynnika moc/masa. Jednak i tak w wiekszosci przypadkow
        benzyniak jest szybszy.
        • lapufkasz Re: powaznie? 30.01.07, 16:05
          tiges_wiz napisał:

> VW Golf 1.4 TSI/2.0 TDI
          > 0-100 km/h 8,8s 9,3s
          > Peugeot 207 1.6 110/HDI 110:
          > 0-100 km/h 10,6s 10,1s
          > Skoda Roomster 1.6 16V/ 1.9 TDI
          > 0-100 km/h 10,9s 11,5s
          > BMW 335i/335d
          > 0-100 km/h 5,8s 6,2s
          > A8 3.2 FSI quattro/3.0 TDI quattro
          > 0-100 km/h 7,7s 7,8s
          > Opel Vectra 2.2 Direct/1.9 CDTI
          > 0-100 km/h 9,4 s 9,8 s
          > Ford S-Max 2.0/2.0 TDCi
          > 0-100 km/h 10,9s 10,2s (ile to wazy!!!! to ma 140 KM i nedzne przyspieszenie)
          > Mercedes E 200 K T/E 220 CDI T
          > 0-100 km/h 9,7s 9,1s
          >
          > Niestety zabraklo bardzo waznego parametru. MASA pojazdu. Przyspieszenie jest
          > zalezne od wspolczynnika moc/masa. Jednak i tak w wiekszosci przypadkow
          > benzyniak jest szybszy.
          Czego juz krecisz mozesz byc pewny ze wersje z silnikami diesla nie sa
          lzejsze niz benzynowe.
          Pisales ze zaden teraz ze wiekszosc ,ale widocznie nie zdajesz sobie
          sprawy ze silniki diesla maja duzo wiecej zalet .Gdyby tak nie bylo
          to nie bylibysmy swiadkami takiej popularnosci silnikow diesla w Europie ,w
          tej chwili to juz dobrze ponad 50%.
          Ludzie nie sa az tak glupi zeby palcic wiecej za cos gorszego nie majac
          z tego zadnych korzysci .
          • tiges_wiz Re: powaznie? 30.01.07, 16:08
            > Pisales ze zaden teraz ze wiekszosc ,ale widocznie nie zdajesz sobie
            > sprawy ze silniki diesla maja duzo wiecej zalet
            ja zdaje sobie sprawe z zalet i wad silnikow ZS i ZI.
            znam je doglebnie.
          • tiges_wiz Re: powaznie? 30.01.07, 16:12
            >Gdyby tak nie bylo
            >to nie bylibysmy swiadkami takiej popularnosci silnikow diesla w Europie ,w
            >tej chwili to juz dobrze ponad 50%.
            >Ludzie nie sa az tak glupi zeby palcic wiecej za cos gorszego nie majac
            >z tego zadnych korzysci .

az sie prosisz od flame'a
      • programistajava Re: porownanie diesle vs benzynowe 30.01.07, 19:40
        w jednym z artykulow:
        media.autobild.de/bild/5/c5c8d0c2f6ac9d6359e251282cbc6f25_2.jpgBleeeeeee
        • programistajava Re: porownanie diesle vs benzynowe 30.01.07, 19:43
          poprawiony link:
          media.autobild.de/bild/5/c5c8d0c2f6ac9d6359e251282cbc6f25_2.jpg
      • lapufkasz Re: porownanie diesle vs benzynowe 30.01.07, 20:04
        o pomylka mala mialo byc to
        www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=5155&artikel_seite=0
        i to dobrze.
        www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=12759&artikel_seite=0
    • latto01 ?? 31.01.07, 23:30
      mhhh ma ktos jeszcze takiego punto 70KM?? albo corse 1,3cdti? ile to pali??
      jaki diesel z tej klasy byscie polecili pod wzgledem ceny jak i spalania?>???
      podajcie swoje rankingi..

dzieki za opinie!!
      • uki145 Re: ?? 01.02.07, 15:24
        Witam! jesli w gre wchodzi nowe auto. to punto III juz nie ma w ofercie fiata.
        na polu boju pozstał jeszcze jedno auto . peugeot 206 1.4 HDI . to moim zdaniem
        najlepsze rozwiazanie w klasei . auto po opustach z rocznika 2006(nowe ale
        roczne) kosztuje 38 tys i podejrzewam z,e da sie jeszcze wytargowac jakies 1-
        1,5 tys. silnik prosty i trzeba to szczerze przyzanc pali mniej niz 1.3
        multijet.srednie spalanie w 206 kształtuje sie ponizej 5 litrów.Pozdrawiam
        Łukasz
    • 11slavo Re: spalanie G Punto 1.3 Multijet diesel ?? 01.02.07, 20:32
      Peugeota 206 nie polecam gdyz ma ciasne wnetrze, kiepsko sie prowadzi (dosc
      komfortowy ale zbyt miekki,glosna praca zawiszenia), a dzwignia zmiany biegow
      pracuje bardzo 'gumowo' czasem trudno wrzucic bieg. Silnik 1.4 70 KM jest cichy
      i oszczedny ale wyraznie brakuje mu pary (Fiesta 1.4 TDCI jest znacznie szybsza)

pozdr
    • primerasri 1.3 Multijet = 1.3CDTI 05.02.07, 11:41
      To jeden i ten sam silnik. Jak szukasz 5D to odpusc sobie Grande Punto - tylne
      drzwi nagminnie obwisaja i tra o nadwozie na dole. Fiat jak narazie nie
      wymyslil, jak sobie z tym poradzic. Ja bym sie od Grande Punto trzymal z
      daleka - chyba, ze masz pod domem serwis ;-) Ja mam niestety kontakt z tymi
      wynalazkami prawie 6 dni w tygodniu.
      • programistasql Re: 1.3 Multijet = 1.3CDTI 05.02.07, 12:41
        >Ja bym sie od Grande Punto trzymal z
        > daleka - chyba, ze masz pod domem serwis ;-) Ja mam niestety kontakt z tymi
        > wynalazkami prawie 6 dni w tygodniu.
        To ciekawe jak z nowa Bravo bedzie jak na komputerach testowali symulcjami
        glownie :D :D :D
        • primerasri Re: 1.3 Multijet = 1.3CDTI 05.02.07, 13:20
          W weekend mielismy premiere w Rzymie i nawet nasze bravo sie nie zepsulo...ale
          z lotniska wracalem Croma 1.9MultiJet 150HP i jak zwykle po kilkunastu milach
          weszla w 'safe mode' i ledwo sie kulala - max 30mph a pod gorke prawie trzeba
          bylo pchac....no coz - to fiat!
          • goodmorning1 A mnie interesuje jedno: 05.02.07, 14:21
            dlaczego z takim uwielbieniem gnoi się FIAT'a w Polsce?
            I przeważnie robią to ludzie nie jeżdżący tym na co dzień?
            Próba poprawienia sobie nastroju?
            Takiej nienawiści do FIAT'a nie zauważyłem nawet w Niemczech.
            Skąd tyle jadu w Polakach.
            A może polaczkach: biednych, niedouczonych, zakompleksionych...
            Że co jest dzisiaj takie świetne - dużo lepsze od FIAT'a?
            I w czym - ale tak rzeczowo?
            Ostrzegam, że durnowate, nie na temat, wypowiedzi lądują w koszu.
            • primerasri Re: A mnie interesuje jedno: 05.02.07, 16:12
              Nie znam rynku w PL ale w UK. I warto sie zastanowic dlaczego tylu dealerow
              fiata upadlo w ostatnim roku. I dlaczego u nas trzymamy autoryzacje fiata?
              Tylko dlatego, ze mamy duzy workshop a fiaty psuja sie nagminnie. Nie ma
              pieniedzy w sprzedzay fiatow ale jest sporo w serwisowaniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka