Dodaj do ulubionych

Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce

02.02.07, 06:53
Zaczął od marudzenia, a już zeszłoroczna fabia to sympatyczniejsze wnętrze i
lepsze wykończenie, bagażnika też... I można nią poszaleć.
Za to Roomster to niewypał, nie oferował nic więcej niż Fabka Combi, za to
cena.... i te 6cm wyżej bez poszerzenia osi... dziwne, bo i tak obecna Fabka
jest troche za wąska do wysokości.....

Ale ja dalej stawiam na Czechów i ich autko....
Obserwuj wątek
    • goodmorning1 Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 08:46
      Przeciętność i prostota w pełnym wydaniu.
      Jak widać nadal ma się dobrze.
      • szpr Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 10:37
        Nie wiem czego nazarl sie autor przed pisaniem artykulu ale jak dla mnie w ogole
        nie ma powodow do hurraoptymizmu. Jak dla mnie auto jest brzydkie i nie pasujace
        kompletnie do sektora rynkowego - poprzednio bylo tania alternatywa dla ludzi
        ktorych nie stac bylo na wieksze powazne auto. Byla takim przedsmakiem
        porzadniejszego sedana i to na dodatek wizualnie nienajgorzej skrojonego bo w
        bezposredniej konkurencji pozostawaly leciwe Matizy, Sieny, Thalie i inne
        koszmary. Uwazam ze nos z Roomstera temu samochodowi nie pomogl bo morda mu sie
        zrobila bardziej sympatyczna i delikatnie mowiac niepowazna - nie aspirujaca do
        klasy wyzej a podkreslajaca ze Fabia jest malym infantylnym autkiem. Stracila
        wydaje mi sie atut w postaci tego ze byla namiastka powaznego auta, a to bylo
        podstawa sukcesu w Polsce - mogla je kupowac rzesza ojcow rodzin jako pierwsze
        auto dla rodziny (bo na tyle ich bylo stac) a teraz to nie wiem czy sie dwa razy
        nie zastanowia bo w takim autku beda wygladali jak w Fordzie Ka, Yarisie, Micrze
        czy innych tego typu zabawkowych autach...
        • marwa Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 10:49
          Muszę się zgodzić z przedmówcą. Porównanie tego samochodu do żaby, jest jak
          najbardziej adekwatne - specyficzna uroda. Obawiam się, że zostanie zjedzona
          przez Kia Ceeda, bo nawet jak będzie miała takie samo wyposażenie przy tej samej
          cenie, to wybór wydaje się jednoznaczy. Skodę może bronić to, że ma wyrobioną
          markę, godną zaufania i jest powiązana z VW.
          man
          • kszynka Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 11:42
            myślę, że polacy szybciej zaufają fabii niż jakimś modelom KIA
            • marwa Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:13
              Niewątpliwie dla KIA może brakować na początku zaufania. Należy jednak pamiętać,
              że jest to 100% europejskie auto, zaprojektowane bodajże w Niemczech,
              produkowane na Słowacji, dostosowane do naszych wymagań jakościowych.
              • jimmyjazz za takie ukryte reklamy nie cierpie wyborczej 02.02.07, 15:23
                Jak już redakcja zamieszcza reklamy to niech przynajmniej oznaczy, że tekst jest
                sponsorowany, bo nie wierze że tekścik ot tak sobie np. znajduje się na głownej
                stronie, w tytule jest pytanie sugerujące że autor będzie przedstawiał 2 strony
                medalu a w tekście same pochwały (zaczynając od nazywania fabii "subkompaktem" -
                grande punto jest dłuższe - to jak rozumiem już jest kompaktem??).

Nieudolna manipulacja, no ale do grupy docelowej może trafi.
          • lenarty Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:24
            Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Jeśli mamy tą pokraczną skodę porównywać np
            do ceed'a, to przeprasza... co to w ogóle porównywać? Jedyny punkt wspólny widzę
            tylko tu, że auta dość pośrednio ze sobą konkurują. Wszystkie plusy przypadają
            aucie spod znaku KIA - większe, nowocześniejsze (np super-nowoczesne
            zawieszenie), lepsze silniki, bardziej ekonomiczne, ładniejsze, o niebo lepiej
            wyposażone za podobne pieniądze (np tak zachwalane opcje w skodzie jak radio 2
            DIN macie w Ceed'zie w standardzie - do tego ze sterowaniem w kierownicy, że nie
            wspomnę o 4 poduszkach i kurtynach itp). Dla kogoś, kto dokonuje wyboru na
            podstawie racjonalnej, chłodnej kalkulacji przewag: ekonomicznych, parametrów
            technicznych, walorów uzytkowych (funckjonalność), przewidywanej niezawodności
            (kia: 7 lat gwarancji), wybór będzie dość oczywisty. Ja już zdecydowałem :)
            pozdro dla wszystkich maniaków znaczków na grilu, który przesłania prawdziwe
            walory aut ;)
            • wio4litery ”Ekspertów” wymądrzających się na tym forum 02.02.07, 15:36
              ...informuję, że Fabia i c'eed to auta z INNYCH segmentów.
              Przypomnijcie sobie, jak sami niedawno gardłowaliście na tych, co
              wrzucali Octawię do segm. D.

w4l

Gość portalu: MJ napisał(a):

> Mam nadzieję, że kiedyś w tym kraju będzie drogówka stać co kilometr. Wtedy
              > będzie miło jeździć
              • lenarty Re: ”Ekspertów” wymądrzających się na 02.02.07, 15:42
                Oczywiście, że fabia i cee'd do auta z innych segmentów! nikt tu nie twierdził
                inaczej (np vide moja wczesniejsza wypowiedz: auta konkuruja POSREDNIO). I tym
                gorzej dla fabii: przegrywa z autem wyzszego segmentu C, ktore jest i znacznie
                lepsze, i wcale nie drozsze. To troche tak, jakby zrobili seicento III za 60
                tysiow a ktos by sie obrazal, ze sie je porownuje np z podstawowa wersja toyoty
                corolii. Skoro te same pieniadze, to czemu nie porownywac?
              • mokrysedes Re: ”Ekspertów” wymądrzających się na 02.02.07, 15:46
                OK. Cee'd i O2 są autami z tego samego segmentu a mimo to najdroższa wersja
                Cee'd kosztuje mniej niż najtańsza wersja O2. Jedyna zagadka to jaka będzie cena
                Cee'd kombi, bo jesli bedzie zbliżona do hatchbacka nie widze zadnego sensu
                kupowania O2.
                • spqr5 Re: ”Ekspertów” wymądrzających się na 02.02.07, 18:02
                  cee'd kombi będzie droższy od HB o kwotę 4100 zł
            • goodmorning1 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 07.02.07, 08:49
              Słuchaj ja nic do ciebie ani do marki KIA nie mam.
              Ale napisz mi proszę co to znaczy super-nowoczesne zawieszenie cee'da?
              I jak np. ma się do już produkowanych zawieszeń np. audi A3 lub alfy 147/156.
              Zastanawiałeś się w ogóle czasem co piszesz?
            • andip Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 13.08.07, 18:51
              Jak się coś ma wady, to wyjdą już po 1-2 lat. Siedem lat gwrancji to
              też koszty: przez pierwsze trzy lata po min.600 zł, a potem więcej.
        • jerzy_w11 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:04
          O rany. Jak czytam takie wywody to nie dziwię się, że Polacy wydają wszystkie
          pieniądze na "nieinfantylny" samochód w którym wyglądają poważnie...
        • klemens1 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 13:05
          > dwa razy nie zastanowia bo w takim autku beda wygladali jak w Fordzie Ka,
          > Yarisie, Micrze czy innych tego typu zabawkowych autach...

Doprawdy życiowy problem ... Co tam silnik, zawieszenie, wyposażenie, ważne żeby nie wyglądać jak w Micrze, bo co sąsiad sobie pomyśli?
    • sojomail Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 08:59
      a dla mnie hitem na ten rok i tak bedzie ceed - 7 lat gw. niesamowite
      • moderator10 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 09:44
        sojomail napisał:

> a dla mnie hitem na ten rok i tak bedzie ceed - 7 lat gw. niesamowite

Niesamowite jak mozna sie na to lapac .
        • dx771 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 11:20
          A ja myślałem że nowa F. przejmie płytę z roomstera i wtedy bedzie konkurencją
          dla kompaktów, a okazało się że rozstawy osi sa takie same jak u poprzedniczki
          no i z tyłu nadal bedzie ciasno.
          • bojakk Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 03.06.07, 15:36
            Nie wiem jak bylo w poprzedniej, ale w tej nie jest zle, mam 187 cm wzrostu i
            bylem w stanie usiasc z tylu za samym soba, pewnie, ze nie jest to kompakt, ale
            i tak o niebo lepiej niz u konkurencji.
            Z cena nie jest tak calkiem fatalnie, bo za odmiane sport placi sie tyle, co za
            bazowego Ceed'a, a nie wszyscy musza miec kompakt, jesli to ma byc drugi, czy
            trzeci samochod w domu tylko do jazdy po miescie, to uwazam, ze skoda bije
            Ceed'a na glowe. Czym? Lepsze widocznoscia, zwrotnoscia, porecznoscia.
            Plastiki podobnej jakosci, za to wnetrze jest mniej smutne, bo w wersjach
            drozszych jest jasniejsze, no i dzwignia zmiany biegow, ktora w Ceed'ie jest
            fatalna (wyglada zle, a w dotyku jest jeszcze gorsza - jest to jedyna rzecz,
            ktora mnie drazni w kii, ale jest).

Powiem tylko, ze nie kupilismy Skody, choc calkiem nam sie podobala. Wszystko
            pod reka, spory bagaznik, dobra widocznosc, przyjemny silniczek 1.4, duzo schowkow.
            Pzdr.
        • igraszka Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 14:02
          > > a dla mnie hitem na ten rok i tak bedzie ceed - 7 lat gw. niesamowite

Miałam laptopa Actina - gwarancja 2 lata - faktycznie przez 2 lata latptop był
          nonstop serwisowany.

Kupiłam HP - 1 rok gwarancji - mam go ponad dwa lata - ani jednej naprawy.
          Chodzi jak nowy.

Pozdrawiam
          • jimmyjazz Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:26
            igraszka napisała:

> Kupiłam HP - 1 rok gwarancji - mam go ponad dwa lata - ani jednej naprawy.
            > Chodzi jak nowy.

Daj spokój - laptopy HP to najgorszy sprzęt na rynku - 2-3 w roku w serwisie.
            Ale są plusy - w firmie wszyscy wyrobili sobie nawyk robienia kopii zapasowych
            wszystkiego co jest w tych kompach.
            Badziew straszliwy. Spec do IT dostał sporo po głowie za ten zakup, no ale
            pewnie też się reklam naoglądał.
            • lenarty Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:38
              HP to badziew? Pozwolę się nie zgodzić - jestem użytkownikiem drugiego z rzędu
              (poprzedni mi niestety ukradli) i jest ok :) może mam więcej szczęścia
              • jimmyjazz Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 03.02.07, 14:34
                lenarty napisał:

> (poprzedni mi niestety ukradli) i jest ok :) może mam więcej szczęścia

Może :)
          • lenarty Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:30
            Laptop a samochód, trochę inna historia. Ja się nie upieram, że długa gwarancja
            jest gwarancją niezawodności - to oczywiście tylko gwarancja tego, że uzyskamy
            pomoc producenta w przypadku awarii (to już dużo). Co do 7 lat gwarancji na
            ceed'a: niezorientowanych zapraszam do poszukiwań info o awaryjności i
            usterkowości oraz satysfakcji użytkowników ostatnich modeli KIA takich jak np.
            Picanto i RioII, np: na stronach Samaru, Decry, motofakty.pl, TUV. Dla tych,
            którym ciężko się myśli - polecam dalsze kurczowe trzymanie się stereotypów oraz
            płacenie za niewiedzę.
            pozdrawiam
            • mobile5 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 19:09
              lenarty napisał:
              Dla tych,
              > którym ciężko się myśli - polecam dalsze kurczowe trzymanie się stereotypów oraz płacenie za niewiedzę.

Wydaje ci się że taka nachalna reklama to dowód na "lekkość" myślenia? Wcześniej pracowłeś, dla MediaMarkt?
    • k_r_m Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 11:27
      dopiero teraz to się zmienia w żabę do tej pory była całkiem ładna
    • aniol.stroz ŚZKODA KASY.... 02.02.07, 12:02
      ....może i ładna ale jest przesadnie droga zwłaszcza disele, i w połączeniu z
      kiepskim wyposażeniem standartowym.
      • deeper75 Re: ŚZKODA KASY.... 02.02.07, 12:15
        Autor tego tekstu pisze, że to coś jest ładne, że niby poprzednia wersja to
        żaba? To wygląda jak żaba. Wąskie, krótkie i wysokie, po prostu kupa. Zabudowane
        z każdej strony, wygląda jak jakiś tandetny samochodzik z Chin. Jeśli by mnie
        zmusili kupić taki samochód to wybrał bym ceeda. Jeszcze jakoś wygląda, a kia
        ostatnio się znacznie poprawiła. No i nie kojarzy się z dziadkiem w kapeluszu z
        rondem. No i te silniczki, do kosiarki, czy traktorka ogrodowego idealne.
        Dużo bardziej od nowej skody wolałbym dużo starsze większe auto z mocnym
        silnikiem i porządnym wyglądem starszych aut klasy średniej czy wyższej.
        • frant3 Re: ŚZKODA KASY.... na ropuche 02.02.07, 14:42
          Najpiękniejszy był Peugot 206. Z nowszych urodziwe są: Smart Forfour, Fiat Grande Punto, Chevy Aveo.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
    • sven_b Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:10
      Ciagle pokutuje mit Skody jako lepszej alternatywy dla 125p i Poloneza. Poza tym
      koszt wyprodukowania i jakosc sa niskie, a cena samego auta i jego serwisu wcale
      nie konkurencyjna. Przyklad: cena tłumików do Octavii kombi 1.9 TDi nalezy do
      najwyzszych na rynku.
      • baron_autostradowy Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:33
        sven_b napisał:

> Ciagle pokutuje mit Skody jako lepszej alternatywy dla 125p i Poloneza. Poza
        ty
        > m
        > koszt wyprodukowania i jakosc sa niskie, a cena samego auta i jego serwisu
        wcal
        > e
        > nie konkurencyjna. Przyklad: cena tłumików do Octavii kombi 1.9 TDi nalezy do
        > najwyzszych na rynku.

O czym ty piszesz ?
        Jaka alternatywa dla poloneza jakbys choc troche wystawil nos dalej niz
        to zadupie to bys dostrzegl ze skoda odnosi sukcesy na kazdym rynku
        Europy i to nie jest fenomen tylko w Polsce .W takiej bogatej Dani to
        nr 2 jesli chodzi o sprzedaz.
        Fabia 1 generacji jak wyszla to byl to jeden z lepszych samochodow w
        swojej klasie i to nie zaden mit i nie przypadek ze sprzedala sie w
        ilosci 1.5mln sztuk.
        To tylko w najmadrzejszej Polsce tworzy sie tego typu mity o
        kapelusznikach ,moherach ,dresiarzach itp.

A tak na marginesie oryginalny ostatni tlumik z podwojnym wydechem do
        1.9tdi do Octavii II kosztuje 590zl .To tak duzo?
        Jak duzo idziesz kupujesz zamiennik za 150zl .

• sven_b Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 13:07
          Pisze o przecietnym aucie do ktorego dorobiono mit przemyslanych rozwiązań.

'1.9tdi do Octavii II kosztuje 590zl .To tak duzo?
          Jak duzo idziesz kupujesz zamiennik za 150zl.'

W relacji do innych marek to duzo. Ciekaw jestem co za zamiennik kupisz za 150
          zł. Kawalek jednowarstwowej rury?
          • baron_autostradowy Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 13:20
            sven_b napisał:

> Pisze o przecietnym aucie do ktorego dorobiono mit przemyslanych rozwiązań.
            >
            > '1.9tdi do Octavii II kosztuje 590zl .To tak duzo?
            Tak ?
            Corolla D4D -1180zl
            Astra 1.9 - 890zl
            Orientujsze sie wogole w cenach ,podaj przyklady duzo tanszych do silnika
            diesla

> Jak duzo idziesz kupujesz zamiennik za 150zl.'
            >
            > W relacji do innych marek to duzo. Ciekaw jestem co za zamiennik kupisz za 150
            > zł. Kawalek jednowarstwowej rury?

Polski ale aluminiowy , za 320zl kupisz firmy Tesh
        • mayoush Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 17:57
          nr 2 jesli chodzi o sprzedaz.
          > Fabia 1 generacji jak wyszla to byl to jeden z lepszych samochodow w
          > swojej klasie i to nie zaden mit i nie przypadek ze sprzedala sie w
          > ilosci 1.5mln sztuk.

Cóż fiat punto sprzedał się w ilości ponad 6 mln. egzemplarzy, więc jest tego
          trochę więcej niż fabii, nawet biorąc pod uwagę fakt, że produkowany jest
          dłużej... Cóż, o tym, że fabia była jednym z najlepszych samochodów w swojej
          klasie bredziła cała niemiecka prasa... i tylko niemiecka.
      • wujaszek_joe Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:39
        sven_b napisał:
        > Przyklad: cena tłumików do Octavii kombi 1.9 TDi nalezy do
        > najwyzszych na rynku.
        w octavii brata nadal jest pierwszy tłumik mimo 270tyś km. sprzęgło też.
        więc to może nieco kosztować
      • hemming Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:51
        sven_b napisał:

> Ciagle pokutuje mit Skody jako lepszej alternatywy dla 125p i Poloneza.

Ale tylko wsrod mieszkancow Polski B (zarowno tej geograficznej jak i mentalnej).
        • mokrysedes Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:20
          Zgadza się. Polskę A stać na inne samochody.
    • baron_autostradowy Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 12:36
      Brzydka , taka koreanska jakas nie podoba mi sie poprzednia byla ladniejsza.
      To nie zmienia faktu ze pewnie odniesie rowniez sukces w
      Europie .Wysmiewany Roomster sprzedaje sie swietnie.
    • matka_niemka jak zwykle ta gazeta reklamuje skodę 02.02.07, 12:49
      ostatnio w tokfm słyszałam powtórkę testu octavii i jeden z prowadzących nawet
      nie ukrywał, że każda wada to zaleta, obrzydliwa stronniczość, nawet w folderach
      reklamowch aż tak nie ściemniją
      • tester to koszmar nie samochód! 02.02.07, 13:44
        Myślałem, że tylko Łódź jest paskudna a tu proszę! Skoda bije całą brzydotę
        świata na łeb!
        • georghe to koszmar nie samochód! 02.02.07, 13:48
          Krótko i zwięźle: OCHYDA !
          • emica79 Re: to koszmar nie samochód! 02.02.07, 15:34
            Chyba jednak nie taka ochyda skoro od kilku lat to auto bije na głowę wszystkie
            inne modele. I nie jest to kwestia tylko ceny ponieważ to Combi sprzedaje się
            najlepiej jeżeli chodzi o fabie. Dla jasności - Fabia w Combi to grubo ponad
            40tys. Tak więce Fabia nie przyciąga tylko ceną. Jest to sprawdzone i
            niezawodne auto. Fenomenalny kompromis ceny oraz możliwości jakie daje ten
            samochód. Mój pierwszy samochód to Skoda Fabia 1,2 HTP. Zjeżdzona cała Polska
            ponad 50 tys km. Nic się z tym samochodem nie działo nigdy. Następnie była
            Octavia Tour - również fantastyczne auto. Zdecydowany lider w swojej klasie.
            Teraz jeżdzę Octavią II 1,9 TDI i szczerze mówiąc niczego więcej nie
            potrzebuję. Fantastyczne auto, bardzo ciekawy design, rewelacyjne spalanie
            (średnie na poziomie 6 l przy wadze samochodu ponad 1400 KG)
            Teraz to Toyota może się czuć zagrożona. Drugi rok z rzędu zostali za Skodą a
            ich niezawodność to mit. Mit, który z roku na rok będzie coraz słabszy. Ktoś
            poruszył kwestię cen przeglądów i części. Nie oszukujmy się. Na tym polu Skoda
            również wypada bardzo dobrze.
            Z czystym sumieniem mogę polecić każdy model Skody.
            • mokrysedes Re: to koszmar nie samochód! 02.02.07, 15:42
              Na głowę to bije przede wszystkim tym którzy to kupują. Jedyne co mnie nie dziwi
              to popularność kombi, gdyż to jedyna wersja Fabii do zaakceptowania. Motory 1.2
              sami Czesi określają jako Hovno To Pojede. Do takiego samochodu konieczne jest
              minimum 75KM a optymalnie 100-105KM i to z porządnego 4-cylindrowego silnika
              DOHC a nie 3 cylindrowej pukawki rodem z motopompy. Tandetne, ubogie i bez
              pomysłu wnętrze, marny jak na dzisiejsze standardy rozstaw osi, beznadziejne
              silniki i wysoka cena - oto obraz Fabii AD.2007. Za porównywalne pieniądze wole
              Kie Cee'd.
            • programistajava Re: to koszmar nie samochód! 07.02.07, 10:28
              >Teraz jeżdzę Octavią II 1,9 TDI i szczerze mówiąc niczego więcej nie
              >potrzebuję. Fantastyczne auto, bardzo ciekawy design,
              Matko a coz w tym DESIGNIE takiego bardzo, hmm nawet odrobine ciekawego?
              ABSOLUTNIE NIC! Zwykly niemiecki design = prosty toporny wóz (pisze o wygladzie).
              Poweidz mi ze 100m czy rozroznisz octavie od Superba (to akurat in - dla
              Superba). a z 500, czy odroznisz octavie od Fabii z przodu? NIE! To jest wlasnei
              beznadziejny Design Skody, po prostu brak designu!
          • emj1 Re: to koszmar nie samochód! 02.02.07, 21:37
            Pisze się OHYDA!!!!! I to jest krótko i zwięźle...
            Może trochę ortografii przed krytykowaniem wszystkiego wokół...?
    • seth11 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 14:33
      Jeżeli cena za auto z silnikiem 4 cylindrowym, klimą, elektryką itp. będzie
      większa niż 35.000zł to śkoda kasy. Trzycylindrowe badziewia powinny być w
      cenie Logana, nic temu ostatniemu nie ujmując. Ale znając politykę cenową VW
      cena będzie jak za Corollę a troszkę poniżej Golfa.
      • simr1979 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 14:42
        seth11 napisała:

> Jeżeli cena za auto z silnikiem 4 cylindrowym, klimą, elektryką itp. będzie
        > większa niż 35.000zł to śkoda kasy.

Nonsens: C3 w takiej kompletacji z - a jakże, 4-cylindrowym - silniczkiem 1.1
        kosztuje w promocji 40 tyś, a jest gorszym (pojemność wnętrza, jakość wykonania,
        niezawodność, wiek modelu) samochodem. Skoda 1.4 będzie konkurencyjna nawet do
        45 tyś.
        • seth11 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:36
          Chodziło mi o cenę jaką trzeba zapłacić w kasie, a nie cennikową. Jedna z drugą
          nie ma zazwyczaj nic wspólnego. No chyba że trafi się jeleń płacący tyle ile ma
          napisne w cenniku.
      • kobra_x Škoda Fabii.... :( 02.02.07, 14:49
        Sknocili dwójkę ewidentnie - no cóż, widocznie 1,5 miliona sprzedanych
        egzemplarzy nie bylo warte dokladnego przemyślenia i może wprowadzenia takiego
        rozwiązania jak w Audi TT II - niby to ledwie "face lifting", choć nie
        calkiem...

Przez 1,5 roku jeździlem slużbową Fabią kombi w wersji z niemieckiego rynku, z
        najmocniejszym silnikiem diesla 1,9 TDI (74kW/100 KM), podgrzewanymi fotelami,
        itp.
        Oczywiście, do aut wyższej klasy mialo się to nadal nijak - w sensie komfortu i
        wyposażenia, ale już w kwestii przyspieszenia, czy maksymalnych prędkości,
        jakie to "śmieszne autko" (sam tak do niego na początku podchodzilem)
        rozwijalo, to trzeba przyznać, że dawalo "radość z jazdy", szczególnie podczas
        obserwacji, na autostradzie, min posiadaczy nieco slabszych silnikowo
        wersji "doroslych" i "poważnych" samochodów, kiedy ze zdziwieniem rejestrowali,
        że "to coś" chce jechać szybciej i są proszeni o usunięcie się z pasa slużącego
        do szybkiej jazdy...

(dla wyjaśnienia to "maleństwo" wyciągalo bez wiatru w plecy i nie z
        górki, "licznikowe" 215-220 km/h !)

Kombi byla calkiem zgrabna.

To, co zaproponowano teraz - tu się zgodzę z jednym z przedmówców - to,
        niestety, żaba.
    • x-man6 To poprzednia miała jakieś wady? 02.02.07, 14:41
      ...No normalnie, skodzia(ż?)rze, jestem w szoku.
      ...No nie, trabant fabka I miał wady.
      ...SZOK!
      • mokrysedes Re: To poprzednia miała jakieś wady? 02.02.07, 15:53
        Całą masę wad.
        Jedyny plus dla firmy polega na tym, że je stopniowo eliminowano (choć nie do
        końca).
    • bergman1 mamy Czechom czego zazdrościć bo my nawet 02.02.07, 14:42
      swojego auta nie mamy mimo takiej ilości inż.
      • mokrysedes Re: mamy Czechom czego zazdrościć bo my nawet 02.02.07, 15:55
        A po co nam własne auto? Przy obserwowanej zapaści rynku fabryka i tak nie
        miałaby szans a nie sądzę, żeby coś udało się sprzedać na zewnątrz.
    • needmoney Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 15:07
      Jeżeli samochód jest po prostu urządzeniem ułatwiającym życie to Skoda jest
      bardzo rozsądnym wyborem niezawodna, trwała a przez to tania w eksploatacji
      (pojechałem w maju 2004r. po auto do Niemiec chciałem coś taniego, nie złamanego
      na pół i max.3 lata kupiłem fabiedę wersja wyposażona we wszystko oprócz skóry i
      jestem bardzo zadowolony tylko miejsca trochę mało na tylnych siedzeniach).
      Jeżeli zaś samochód to Excalibur który ma dowartościować właściciela, podleczyć
      kompleksy, kłóć w oczy sąsiadów, ułatwić podrywanie lasek itp. to Skodę trzeba
      omijać wielkim łukiem przynajmniej w naszym kraju ...
      • net_friend Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 02.02.07, 18:42
        Zgodze sie. Fabia to proza na kołach. Jezeli ktos chce tylko jezdzic bez
        satysfakcji to idzie po Skode.
        • rapid130 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 03.02.07, 00:39
          net_friend napisał:

> Zgodze sie. Fabia to proza na kołach. Jezeli ktos chce tylko jezdzic bez
          > satysfakcji to idzie po Skode.

...albo po Opla Corsę, Renaulta Clio, Peugeota 207, etc. etc.

Nowe "poezje" zaczynają się [umownie] od 150 tys. PLN wzwyż.
          • needmoney Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 07.02.07, 14:56
            rapid130 napisał:

> net_friend napisał:
            >
            > > Zgodze sie. Fabia to proza na kołach. Jezeli ktos chce tylko jezdzic bez
            > > satysfakcji to idzie po Skode.
            >
            > ...albo po Opla Corsę, Renaulta Clio, Peugeota 207, etc. etc.
            >
            > Nowe "poezje" zaczynają się [umownie] od 150 tys. PLN wzwyż.
            Dokładnie przyjemność z jazdy zaczyna się w drogich (jak na moją kieszeń to
            nawet bardzo drogich) autach. a tańsze są zawsze jakimś kompromisem. Skoda to
            rozsądny kompromis co nie znaczy że tylko skoda ...
    • alfa311 Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 06.02.07, 15:43
      Czy nie wydaje sie wam, ze ta nowa fabia wyglada troche jak mini i bardzo jak
      Swift??
      • cc_2004 Re: Swift 06.02.07, 16:30
        Nawet Czesi to zauważyli (polskie testy przemilczają ten fakt, w końcu
        sponsoring jest ostry w magazynach motoryzacyjnych).

img183.imageshack.us/img183/3163/fabiavsswift3us.jpg
      • wahacz Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 07.02.07, 10:38
        Ciekawe czy nowa Fabia bedzie sie psula podobnie duzo jak poprzednia. Cieknace
        przekladnie kierownicze to znak rozpoznawczy fabii I.
    • koljax Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 07.02.07, 15:20
      Fragment z artykułu:
      "Nowa Fabia ma teraz 399 cm długości, 164 cm szerokości i 150 cm wysokości.
      Dekadę temu z takich wymiarów dumny byłby każdy kompakt. W porównaniu ze swoją
      poprzedniczką jest o 2,2 cm dłuższa i aż 6,2 cm wyższa. Co ciekawe, zachowano
      dotychczasowy rozstaw osi."

Mamy tu pewna analogie do Octawi, ktora pod wplywem odpowiedniego marketingu,
      jest przez "znafcuw" sytuowana jako auto klasy sredniej !
      Teraz zapewne sie dowiemy, ze nowa fabia to typowy kompakt... i znajda sie
      jelenie, ktorzy zaplaca za wersje podstawowa 40-kilka tys pln.
      • dx771 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 07.02.07, 18:32
        No własnie ciekawe na jakiej płycie osadzono nową fabie. Chyba na starej bo
        rozstawy są identyczne. szkoda ze nie na płycie roomstera.
        • simr1979 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 08.02.07, 11:16
          dx771 napisał:

>(...) szkoda ze nie na płycie roomstera.

:D...fajnie by wyglądał taki jamnik.... ;)
    • ba-solo KIA CEED 11.02.07, 08:39
      KIA CEED ZUFANIE 7 LAT GWARANCJI PEWNOŚĆ TWORZENIA
    • lumaa Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 11.03.07, 17:13
      paskudztwo
      • dx771 Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 11.03.07, 17:28
        Polacy: narzekają na fabię
        Czesi: produkują fabię
        Taka małoistotna różnica.
        • znajomy.krolika Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 11.03.07, 22:52
          Jeśli ten koszmarek będzie wyceniany tak jak Roomster to rzeczywiście
          przesiądziemy się na KIA Ceed. Jeździłem Cee'dem Dieslem i muszę przyznać że
          przeprosiłem ten samochód, gdyż bardzo sceptycznie do niego podchodziłem.Ma
          super wygodny fotel kierowcy (a nie jak Fabka 2 koszmarny zydelek ze starego
          modelu w strasznym kolorze), solidne zawieszenie, dopracowanego i cichego (!)
          Diesla. Za 60 tys będę miał pełen wypas Kijankę z Dieslem, Climatroniciem i
          cichego 115 konnego Dieselka a nie przyciasny garnitur z klekoczącym TDI,
          niewygodnymi fotelami wydumek marketingowców z VW.
    • lukaswu Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 03.06.07, 14:02
      Coz wyglada brzydko- to jest rzecz gustu. O reszcie sie nie wypowiadam, bo nie
      jechalem. W wersji pierwszej wewnatrz to takie zubozone polo. Rozwala mnie
      porownywanie polo do klasy kompaktu :).

• skoda_prawie_jak_auto Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 03.06.07, 14:36
      1.2 3-cylindros HTP czyli High Power Technolgy
      ultranowoczesny pojazd szosowy dla milosnikow kapeluszy, grubych kobiet o
      aparycji Lyzwinskiego ktore w czasie jazdy trzymaja sie uchwytu, bialych
      pokrowcow na zaglowki (koniecznie z zielona kura) + pokrowce na siedzenia typu
      miś, i nosicieli wąsow

zielona kura jest wieksza to przewaga nad starym modelem

OPCJA BIALY DACH
      to prawie jak bialy dom

proste jak taczka auto dla nieudacznikow
    • dezetgie Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 10.08.07, 22:53
      a mi auto się podoba nawet i nie wiem czemu tak narzekacie, szkoda tylko, że nie
      na moją kieszeń chociaż cena podstawy nie jest też taka wielka.
      • dr.rocco Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 12.08.07, 16:21
        Jak niewiele trzeba by zadowolic Kowalskiego :)
        Wstretne , paskudne , toporne , marnie jezdzi , ale fani widza w tym
        wiecej od merca , esteci hehe
        • sum_tzw_olimpijczyk Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 12.08.07, 16:27
          Znajomy kupił Fabię jedynkę 2 tygodnie temu. Nówka z salonu, dał coś koło 32-25
          tys (dokładnie nie wiem), w tej cenie dostał silnik 1.2 na czterech kołach. Nie
          ma komputerka pokładowego, podświetlenia w schowku (jest za dopłatą!), brakuje
          pomniejszych schowków, różnych lampek, przełączników, halogenów w zderzaku, no
          po prostu totalny golas... I jaką przyjemność z jazdy można mieć w takim
          samochodzie?:)
    • mmsadlo Re: Škoda Fabia II - Legenda o czeskiej żabce 12.08.07, 19:40
      A może Nissan Note za 45 tyś. Trochę ładniejszy i 1.4 88km w
      standardzie. I trzy lata gwarancji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka