Dodaj do ulubionych

Błagam o interpretacje wyniku

10.09.08, 22:30
Bardzo proszę o interpretacje wyniku anty TG 740, wizytę u
endokrynologa mam dopiero 23 września, poczytała już na necie i
jestem przerażona rak tarczycy, choroba Hashimoto ...
czy ktoś może ma więcej wiedzy i może mi napisać czym może być
spowodowany taki wynik???
Dziękuję za info.
Obserwuj wątek
      • agatta.d Re: Błagam o interpretacje wyniku 11.09.08, 21:18
        Przepraszam podałam tylko wynik,który wyszedł poza normą.
        Wyniki mam: TSH 2.260 (norma 0.27-4.20) czyli ok, FT3 4,61 (norma
        1,8-4,2) czyli lekko ponad normę, FT4 1,09 (norma 0,8-1,7) czyli ok.
        Na anty TPO czekam, usg dopiero mam mieć robione. Poza normą tylko
        anty TG 740 sad
        Proszę o jakieś info. Czy zrobić jakieś inne badania? Co może
        oznaczać taki wysoki czynnik.
        Pozdrawiam
        • obas13 Re: Błagam o interpretacje wyniku 11.09.08, 21:38
          Anty-TG nie ma nic wspólnego z rakiem tarczycy.
          Ten wynik świadczy tylko o aktywności przeciwciał
          przeciwtarczycowych i to czy jest 5, 10, czy 50 razy ponad normę nie
          ma większego znaczenia.
          Bardziej niepokojący jest u Ciebie wynik FT3, który nie ma prawa być
          powyżej normy.
          Masz jakieś objawy chorobowe ?
          Bierzesz lub brałaś ostatnio jakieś leki ?
          • agatta.d Re: Błagam o interpretacje wyniku 11.09.08, 22:29
            nic nie biorę, do endokrynologa trafiłam przez przypadek, dermatolog
            kazał mi się skonsultować, gdyż mam problemy z cerą. Endokrynolog
            zrobił wywiad i usg, na którym niby było wszystko ok tylko gęstość
            mu się nie podobała,testował wówczas też nowy aparat do usg i
            powiedział,że zrobi mi ponowne usg na innym aparacie gdy przyjdę na
            kolejną wizytę z wynikami (twierdził,że nowy aparat do usg jest dla
            niego nieczytelny i powróci do starego), 23 mam kolejną wizytę i
            wówczas też robione będę miała usg (na jego starym aparacie,podobno
            dla niego czytelnym). Nie mam żadnego pojęcia o chorobach tarczycy,
            nikt w rodzinie nie chorował, nie mam powiększonej szyji, nie wiem
            co jeszcze mogłoby o tym świadczyć.Do wczoraj nic mnie nie
            interesowało co było związane z tarczycą dopóki nie przeczytałam
            wyników i się przeraziłam.Całą noc spędziłam przed kompem czytając o
            chorobach,ale nie potrafię interpretować wyników, nie mam zielonego
            pojęcia co się z czym je sad
            Dziękuję za pomoc.
            • dar.ja Re: Błagam o interpretacje wyniku 11.09.08, 22:52
              Wydaje mi się, że już kiedyś na forum był podobny przypadek, tzn.
              fT3 przekraczało norme i chyba właśnie Obas zasugerował, że może to
              być błąd laboratorium i okazało sie, ze miał racje. Nie mam pewności
              czy dobrze pamietam, ale jeśli tak, może w Twoim przypadku jest
              podobnie, jeśli sie myle Obas popraw mnie, prosze.
                • dar.ja Re: Błagam o interpretacje wyniku 12.09.08, 08:17
                  O rany ale prędka jesteśsmile, myślałam, ze poczekasz na opinie Obasa
                  bo ja sie nie znam. Wydaje mi sie jednak, ze jeżeli powtarzasz
                  badania to powinnaś wszystko od początku TSH, fT3 i fT4 nie samo fT3
                  przypadkiem. Pisze to chociaż wydajem mi sie, że może być już za
                  późno.
              • obas13 Re: Błagam o interpretacje wyniku 12.09.08, 13:00
                Dokładnie tak.
                agatta.d... wydaje mi się, że twój wynik fT3 to po prostu błąd
                laboratoryjny. Na twoim miejscu udałbym się raz jeszcze do
                laboratorium (i to najlepiej innego) i ponowił komplet badań (bez
                anty-TG). Takie wyniki jak twoje (fT3 podniesione, brak supresji ze
                strony TSH, fT4 w dolnej granicy normy) nie mogą współistnieć
                tymbardziej, że gdybyś faktycznie miała takie fT3 to miałabyś już
                wiele objawów charakterystycznych dla nadczynności tarczycy, a z
                tego co piszesz to niczego takiego na szczęście nie masz.

                Zaś samym podniesionym anty-TG bym się szczególnie nie przejmował.
                Świadczy to jedynie o tym, że toczy się jakiś proces
                autoimmunologiczny. Być może to pozostałości po jakimś przejściowym
                zapaleniu tarczycy, które niedawno przeszłaś i nawet go nie
                zauważyłaś. U niektórych osób anty-TG występują przejściowo, u
                jeszcze innych występują mimo, że nie stwierdza się u nich żadnych
                znamion chorobowych. Generalnie jest tak, że endokrynolodzy nie
                przywiązują większej wagi do anty-TG szczególnie wtedy gdy nie ma
                innych symptomów mogących sugerować chorobę tarczycy (wole, wysokie
                TSH, objawy kliniczne etc.). Ważniejsze od anty-TG jest anty-TPO.
                Jeśli i ono wyjdzie ci powyżej normy, można podejrzewać że w
                przyszłości rozwinie się u Ciebie choroba Hashimoto. Wtedy szybkie
                leczenie jest wg. wielu lekarzy wskazane.
                • agatta.d Re: Błagam o interpretacje wyniku 13.09.08, 14:54
                  Witam ponownie,
                  powtórzyłam wyniki i są bardzo podobne do poprzednich:FT3 4,49
                  (norma 1,8-4,2), FT4 1,11 (norma 0,8-1,7), tsh 0,948 (norma 0,4-
                  4,0), na anty Tpo muszę poczekać do środy sad
                  Tak więc nie była to chyba pomyłka.
                  Jak teraz można zinterpretować moje wyniki?
                  Dziękuję bardzo za pomoc i słowa wyjaśnienia smile
                  Serdecznie pozdrawiam
                  Agata

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka