Dodaj do ulubionych

Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 15:36
Jakie są Wasze opinie na temat najtańszych letnichopon tych firm? Mam zamiar
wybrać jedną z nich (są najtańsze), które wybrać?
Barum Brillantis, Dębica Vivo lub Passio, Kormoran?
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Żadnej Dębicy!! 17.04.03, 15:46
      Nieopatrznie kiedyś takie Vivo zostały zamontowane w autku mej rodziny. 2 lata
      i na śmietnik bo się zaczęły pruć! Teraz mam BF Goodrich i jestem naprawdę
      zadowolony (lepsze od Michelin na których kiedyś jeździłem).
    • Gość: Tomek Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 17.04.03, 17:26
      Przeczytaj moja wypowiedz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=5696752&a=5697670
      Nigdy wiecej nie kupie polskich opon ani Barum. Natomiast - obym nie zapeszyl -
      jestem bardzo zadowolony z opon Dayton, na ktorych obecnie jezdze.
      • Gość: kyrlo Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.03, 19:34
        Miałem Vivo w Lanosie(fabrycznie),po ok. 3 latach i 40 kkm bieżnik był jeszcze
        ok.-jakieś 6 mm ,ale z boków zaczęły się "łuszczyć".Zobacz na www.opony.com.pl
        i "opinie użytkowników" oraz sklep.Bardzo pomocne przy zakupie.
        PZDR
        • wielki_czarownik Normalka 17.04.03, 20:30
          Ale 3 lata, to długo. U mnie po 2 poszły do gazu.
          • Gość: Michal Re: Normalka IP: *.telia.com 17.04.03, 21:31
            Cholernie dlugie przebiegi osiagacie.Za malo w Polsce jest bezpiecznych
            asfaltow czyt. szorstkich.Tuatj dwa lata to ho ho ,dziadkowie to sie turlaja po
            3-4 lata jezdzac rocznie po 10kkm i majac ptasie jajo pod gazem.Pzdr.Michal
    • Gość: tralalumpek Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.35.11.vie.surfer.at 17.04.03, 22:19
      ze wszystkich ktore podales do wyboru proponuje pirelli
    • Gość: airdream Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: 62.167.50.* 17.04.03, 23:09
      Nie znam barum ani debicy,ale kormorany.Dobre opony i przede wszystkim
      tanie,Mam teraz drugi samochod z takowymi.Nie scieraja sie za szybko,nigdy nie
      wpadlem w najmniejszy poslizg(odpukac...),ale moze za wolno jezdze?Jeden z
      kumpli ma 2 komplety kormoranow-zima i lato,tez nie narzeka.
      Nie kupuj opon z zachodu,bo sa drozsze znaczy lepsze.To nie
      prawda,jakosc,wytrzymalosc,przyczepnosc sa porownywalne.Do tego produkt markowy
      na rynki europy zachodniej to nie ten sam produkt,ktory mozesz kupic w
      Polsce,niestety.
      Zycze trafnego wyboru
      Airdream
      • Gość: Casper Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.spedpol.com.pl 18.04.03, 09:55
        > Nie kupuj opon z zachodu,bo sa drozsze znaczy lepsze.To nie
        > prawda,jakosc,wytrzymalosc,przyczepnosc sa porownywalne.Do tego produkt
        markowy
        >
        > na rynki europy zachodniej to nie ten sam produkt,ktory mozesz kupic w
        > Polsce,niestety.

Czlowieku!! Czy Ty w ogole masz jakiekolwiek pojecie o tym o czym piszesz??
        Dopoki nie osiagniesz granicznych wartosci dla danej opony trudno jest odczuc
        roznice pomiedzy dnem jakim jest Debica a np Pirelli czy Conti.
        Pogadany natomiast jak kiedys wyrzniesz w jakas przeszkode gdy ta Twoja
        porownywalna jakosc zamieni sie w znikoma w sumie roznice jaka jest np. 5
        metrow roznicy w dlugosci drogi hamowania na mokrej nawierzchni!!

A przy okazji pytanie: Ile zaosczedzisz kupujac flaki po 150 za sztuke zamist
        cos dobrego po 250?? 400 PLN rozlozone na conajmniej 2 lata (zakladajac, ze
        zmieniasz na zimowki, choc z Twojej wypowiedzi podejrzewam, ze niekoniecznie).
        A ile wydasz na naprawe powypadkowa jak zabraknie Ci kilku metrow na hamowaniu
        np.???

Ludzie, myslcie!!

Pozdrawiam
        Casper
    • Gość: Tommik Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: 80.51.241.* 18.04.03, 07:38
      Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać. Dołóż trochę i kup niemieckie markowe.
    • Gość: Ali Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 18.04.03, 07:48
      Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać. Więc nie warto kupować byle czego
      niemieckiego tylko dlatego że znane. Polecam Kormorany, na których wiele
      przejechałem i nigdy nie zawiodły. Pośród znajomych minęło już zauroczenie
      zachodnimi i też przechodzą na Kormorany.
      • Gość: kyrlo Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.03, 08:04
        Jeżeli te Kormorany(zimowe czy letnie?) są tak rewelacyjne,to z jakimi
        producentami mają podpisane umowy na "fabryczny montaż" w nowych autach albo
        jaka jest sprzedaż za granicą;podobno są lepsze i tańsze.Co do ceny-to jak się
        dobrze potargować,różnica będzie niewielka.Za Krisalpy HP 185/60 R14 zapłaciłem
        ok.150 zeta więcej,niż za Snowpro Kormorana.Ale żyjemy w wolnym kraju i każdy
        wybiera,to co jemu pasuje.Polecam opinie użytkowników na www.opony.com.pl.
        PZDR
        • Gość: airdream Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: 62.167.50.* 18.04.03, 09:33
          Nie powiedzialem ze kormorany to cudo techniki,tylko,ze sa to dobre opony,nie
          gorsze i nie lepsze od zachodnich i jest to moja opinia bazujaca na prywatnym
          doswiadczeniu,a niejakichs tam sfiksowanych testow w automagazynie.
          Jezeli ktos ma opla-forda-vw-etc. i uwaza ze polskie opony nie pasuja do
          zachodniego auta to niech kupi zagraniczne opony, w ten sposob bedzie mniej
          zestresowany na drodze.
          Moze nie montuja seryjnie w samochodach,ale kormorany mozesz kupic w
          Szwajcarii i we Francji,rynkach o wymaganiach konsumenta nieco wyzszych niz
          polski
          Dobrego dnia
          • Gość: STYRO Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 18.04.03, 18:05
            Gość portalu: airdream napisał(a):
            > Moze nie montuja seryjnie w samochodach,ale kormorany mozesz kupic w
            > Szwajcarii i we Francji,rynkach o wymaganiach konsumenta nieco wyzszych niz
            > polski
            > Dobrego dnia

Hahahaha i to o niczym nie swiadczy Szanowny Kolego - Kormorany i Debice
            sprzedaja tez w Hiszpanii, nawet sam kiedys rozmawialem z gosciem, ktory
            prowadzi serwis i sprzedaz opon... I powiedzial mi to, czego sie domyslalem, ze
            te opony sa najtansze i nienajlepsze - w zwiazku z tym kupuja je Ci, ktorzy nie
            maja kasy, a maja lyse opony i musza zmienic, zeby moc jezdzic... I nie ma to
            zadnego przelozenia na popularnosc tych opon na tych "wymagajacych" rynkach...
            Zreszta nie wiem czy sprzedaz polskich opon zajmuje wiecej niz 1% calosci rynku
            opon w Hiszpanii... Zejdzmy na ziemie...

Pozdrawiam z Hiszpanii
        • Gość: Ali Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 18.04.03, 10:41
          Gość portalu: kyrlo napisał(a):

> Jeżeli te Kormorany(zimowe czy letnie?) są tak rewelacyjne,to z jakimi
          > producentami mają podpisane umowy na "fabryczny montaż" w nowych autach albo
          > jaka jest sprzedaż za granicą;podobno są lepsze i tańsze.

Umowy są tylko umowami niezależnie od właściwości wyrobu.

Co do ceny-to jak się
          > dobrze potargować,różnica będzie niewielka.Za Krisalpy HP 185/60 R14
          zapłaciłem

Ale co to za marka? A podobno powinny byc markowe.

> ok.150 zeta więcej,niż za Snowpro Kormorana.Ale żyjemy w wolnym kraju i każdy
          > wybiera,to co jemu pasuje.Polecam opinie użytkowników na www.opony.com.pl.
          > PZDR
          • Gość: krylo Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.03, 11:41
            Gość portalu: Ali napisał(a):

>za Krisalpy HP 185/60 R14

> Ale co to za marka? A podobno powinny byc markowe.
            a o firmie Kleber to Pan,żeś słyszał?
            Daleki jestem od naginania kogokolwiek do swoich racji,ale ilość sprzedawanego
            towaru na różnych,bardziej wymagających rynkach,świadczy o jakości.
            • Gość: Ali Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 18.04.03, 12:04
              Trzeba na parametry patrzeć a nie na markę. Ja już wiele razy przejechałem się
              na markowych wyrobach i ma to dla mnie trzeciorzędne znaczenie.
              Iośc sprzedaży też nie jest wyznacznikiem. Kiedyś na polskim rynku 80% (na oko)
              sprzedaży stanowiła opona Dębica D124. Bynajmniej nie dlatego że była najlepsza.
              • Gość: kyrlo Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.03, 12:27
                Kiedyś to nie mieliśmy żadnego wyboru;a dzięki temu,że jest w czym wybierać,to
                są i takie dyskusje,jak ta.Mimo wszystko uważam,że lepiej wydać parę złociszy
                więcej i nie mieć takich wrażeń,jak użytkownicy wyrobów ze znakiem Dębicy i
                Olsztyna,którzy opisali swe doznania na www.opony.com.pl.To chyba najlepsza
                ocena polskich opon.
                PZDR
    • Gość: kurczak Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: 195.117.141.* 18.04.03, 10:36
      Ja proponuje jechac do jakiegoś Carmana, Kwik-Fita, Norauto, czy co tam jeszcze
      masz w swojej miejscowości (a jak nie masz to zadzwoń tam gdzie takie stacje
      są) i poprosić pana sprzedającego o marki i ceny opon w poszukiwanym przez
      siebie rozmiarze i nastepnie wybrać jakąś tanią i markową oponę. Często się
      zdarza, że dobre markowe opony są w cenie minimalnie większej od Dębic,
      Kormoranów, itp. Ja przykładowo kupiłem Pirelli P3000 Energy w rozmiarze
      165/70R13 za 130PLN sztuka, z założeniem i wyważeniem w Kwik-Fit'cie. Z różnego
      rodzaju testów wynika, że są to jedne z najlepszych opon w tej klasie
      rozmiarowej.
      Ponieważ przejechałem już 30tyś i te oponki mi się powoli kończą, więc niedługo
      będę szukał ponownie takiej oferty i wiem, że na pewno znajdę. Moje poprzednie
      opony były marki Dębica Vivo, dlatego jesli mam porównać te dwie marki to jest
      to niebo i ziemia. Lubię sobie poszarżować (w zorganizowany sposób) i
      zauważyłem następujące różnice między Pirelli P3000 Energy a Dębicą Vivo:

-Zawrócenie samochodu na wąskiej asfaltowej drodze, czyli 1st bieg, prędkość
      około 20km/h, hamulec ręczny i wyciąganie przodem, na Dębicy przebiegało bardzo
      łatwo ponieważ bardzo łatwo można było wprowadzić tył w poślizg, nawet na
      suchym asfalcie, natomiast Pirelli po "wsparciu" hamulcem ręcznym wżera się w
      asfalt w ten sposób że trzeba bardzo mocno wyciągać przodem aby zmieścić się na
      standardowej 1.5 pasmowej wiejsckiej dróżce. (Proszę bez moralizatorstwa na
      temat zużycia opon, przegubów, itp.).

-Dębica umożliwie bardzo ładne "rzucanie tyłem" czyli mamy placyk, skręcamy w
      jedna stronę (ja lubie w lewo), podciągamy lekko ręczny tak aby tył zaczął żyć
      własnym życiem i kręcąc w kółko mamy ładnie ślizgający się tył (oczywiście na
      Dębicach). Obecnie Pirelli skutecznie uniemożliwiają mi taki manewr, bo przy
      przednim napędzie tył toczy się za samochodem nie chcęc wejść w dłużej trwający
      poslizg.

-Aquaplaning - tutaj nie ma o czym mówić. Na wykończeniu Dębicy, czyli przy 4mm
      bieżniku, gdy padał deszcz i jechało się przez koleiny, to musiałem jechać
      około 40-60km/h, bo inaczej zaczynąłem płynąć. Na Pirelli nie wiem co to jest
      aquaplaning.

Kurczak
      • Gość: ARAFAT Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: .48.235.* / 10.10.10.* / 80.48.235.* 18.04.03, 12:45
        JA mam Klebery Viaxery na lato i Klebery Krisalpy HP w rozmiarze 185/60/14
        wczęsniej Krisalp3. Te letnie czyli viaxery moją dwa plusy. Bardzo dobrze
        prowadzą sie na suchym z przeciętna droga hamowania. NIe piszczą na zakrętach.

Są cholernie twarde komfort jazdy zaden!!! Gdy jest mokro są tylko przeciętne
        aczkolwiek łatww do opanowania. Aha sa wrażliwe na zmiane obciążenia!

Dobrze mogę się wypowiedziec na temat opony Sava Eskomo 3s jeśli takie są
        letnie to warto je kupić. No i oczywiście Continental Premium Contact który ma
        w drugim aucie po prostu rewelacja i niestety wymieniane opony z nizszej półki
        nie maja polotu.
        A co do Pirelli P3000 tez jezdizłem i zgadzam się to dobre opony.
        Pozdrawiam ARAFAT

Odradzam Klebera Viaxera proponując Bf Goodrich za te samą cenę. Jedyna wada to
        strasznie piszczą!
    • Gość: redo Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: 193.110.121.* 18.04.03, 14:22

polecam Kormorany!

pzdr
      • Gość: vivo Re: Letnie: Kormoran, Dębica czy Barum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.03, 15:03
        chyba polecą ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka