Dodaj do ulubionych

___Chrzcza paliwo codziennie !!!!!!!!!!!!!!!

23.04.03, 21:18

Fałszowane tankowanie

Zamiast benzyny na warszawskich stacjach możemy dostać... powietrze. A nawet
jeśli tankujemy benzynę, to i tak często pomieszaną z olejem opałowym albo
napędowym. Ujawniamy kolejne nieprawidłowości.
Nasz informator, kierownik jednej z dużych stacji benzynowych na terenie
stolicy, zgodził się kontynuować swoją opowieść na temat przekrętów, jakie
dotykają każdego dnia tysiące kierowców. XY -tak nazwaliśmy nasze źródło
informacji w publikacji z 2 kwietnia pt. "Cuda nad paliwem" Tak będziemy go
nazywać także teraz.

2 kwietnia napisaliśmy, że najczęściej powtarzające się oszustwa to
przestawianie liczników w dystrybutorach i sprzedaż benzyny 95-oktanowej ze
zbiorników na paliwo 98-oktanowe. Teraz nasz informator zdecydował się
opowiedzieć o innych machlojkach. Z tym, co mówi XY, powinien zapoznać się
każdy warszawski kierowca.

Dostatek oszustw

Mechanizmy ujawnione przez nas na początku kwietnia to tylko wierzchołek
góry lodowej. Od nieprawidłowości aż się roi. Na warszawskie stacje paliwo
dowożą potwornie brudne cysterny. Nie byłoby to niczym niepokojącym, gdyby
benzyna lub ropa trafiały tu zawsze w beczkach do przewozu tego samego
rodzaju paliwa. Tymczasem najczęściej jest tak, że firma wysyłająca paliwo,
po przewiezieniu kilku tysięcy litrów benzyny, bez mycia wnętrza cysterny
nalewa olej napędowy i ponownie wysyła transport. I na odwrót.

Do resztek oleju napędowego dolewa się benzynę, miesza i obniża i tak
niewysoką zawartość oktanów. Mycie cystern zwiększa koszty działalności firm
paliwowych, więc eliminują wydatki, naciągając klientów. To, jak przyznaje
XY, regularna praktyka.

Jazda na oleju opałowym

Coraz bardziej popularne staje się słynne już, nielegalne dolewanie do
paliwa taniego oleju opałowego. Niestety, właściciele stacji i dostawcy
dolewają go nie tylko do ropy, ale także i to nowość - do benzyny. O ile
silniki diesla są w stanie strawić niewielkie ilości takiego dodatku, to już
silnik benzynowy nie da sobie rady. Błyskawicznie przestaje pracować, a
koszty usunięcia awarii spowodowanej przez taką dolewkę trzeba liczyć w
tysiącach zł.

- Olej opałowy jest dużo tańszy. W ropie sprzedawanej na mojej stacji jego
zawartość sięga od 20 do 40 proc. W benzynie mniej, bo samochody z
benzynowymi silnikami zaczną stawać i nikt już do mnie nie przyjedzie. Ale
można powiedzieć, że jest go około 15-20 proc. - wyjaśnia nasz informator.

Niebezpieczne pistolety

Nasz informator twierdzi też, że właściciele warszawskich stacji benzynowych
coraz częściej wykorzystują to, że kierowcy tankują paliwo "pod korek".
Prawidłowe tankowanie powinno być przerwane w chwili pierwszego odbicia
pistoletu dystrybutora, wkładanego do wlewu.

Jednak większość kierowców leje możliwie najwięcej paliwa. Tymczasem, jak
potwierdza XY, od chwili odbicia z dystrybutora pobierane jest przede
wszystkim... powietrze. Nikt tego otwarcie nie przyzna, bo licznik w
dystrybutorze działa tak, jakbyśmy tankowali paliwo. Nalicza dodatkowe
kwoty. A 80 proc. dolewki to powietrze. Dzieje się tak dlatego, że
dystrybutor jest odpowiednio, nielegalnie przestawiony.
MARCIN HADAJ/Data: 23.04.03

Obserwuj wątek
    • Gość: Odyn Re: ___Chrzcza paliwo codziennie !!!!!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 23.04.03, 22:15
      Horror i dramat!

Raaaatunku!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Adam Vitay w Orlenie frajerze :) IP: *.acn.waw.pl 23.04.03, 23:31
        Tankując w Orlenie:
        1.płacisz więcej
        2.masz syf w baku
        3.dorabiasz złodzieji
        4. sam dopisz resztę............
    • Gość: ttt Re: A może nie tak prosto IP: 81.15.182.* 24.04.03, 07:44
      1 Nie myte cysterny
      po roztankowaniu cysterny zostaje w niej może 10, może 20 litrów paliwa.
      wlej do tego choćby 5 tys litrów (a to raczej mała cysterka) i masz
      rozcieńczenie 0,4% czyli niezauważalne - tyle to by ci mogli i wody dolać i byś
      nie zauważył
      2. gdzie są te samochody pouszkadzane przxez tankowanie złego paliwa?
      tak naprawdęwszyscy narzekają, że tankują syf, a jednak tankują i i samochody
      jeżdżą bez problemów (no czasami z problemami ale to naprawdę sporadyczne
      przypadki)
      3. Powietrze w paliwie
      po to masz bańkę przezroczystą na dystrybutorze, żeby widzieć, czy nie ma w
      paliwie powietrza, a poza tymm jak to sobie pan dzinnikarz wyobraża?
      otwieram kran na ful leci paliwo, przykręcam kran leci powierze - dość
      skompplikowane i łatwe do wykrycia (bo należało by dorobićdodatkowy przewód
      doprowadzający powietrze itp.)
      no a poza tym dystrybutor liczy przepływ - co umożliwia kombinację tylko w
      skalowaniu odczytu (np zawyżanie zawsze o 5 %, ale zawyża przy małym i dużym
      strumieniu jednakowo)

LUDZIEE !!
      NIE BĄDŹCIE FRAJERAMI!!!
      JASNE, ŻE PRZEKRĘTY ZDARZAJĄ SIĘ, ALE DZIENNIKARZE PAKUJĄ WAS W MALINY!!
      IM PŁACĄ ZA SENSACJĘ.
      A o fachowiości tych palantów prosto się przekonać czytającv artykuł z dziediny
      w której czytelnik posiada ponadstandardową wiedzę. Nie ma dziennikarza który
      nie popełni WIELU błędów o ile do zrozumienia tematu konieczna jest wiedzqa
      większa niż j.polski pozim matura.

Zwracam uwagę jednocześnie, że sam czasami narzekam na paliwo, ale nie jest to
      regułą, a jak na jakiejś stacji mi się nie podoba to tam nie tankuję i koniec.

pozdrowienia ttt-
      • Gość: bocian ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: 213.76.133.* 24.04.03, 09:11
        Gość portalu: ttt napisał(a):

> 1 Nie myte cysterny
        > po roztankowaniu cysterny zostaje w niej może 10, może 20 litrów paliwa.
        > wlej do tego choćby 5 tys litrów (a to raczej mała cysterka) i masz
        > rozcieńczenie 0,4% czyli niezauważalne - tyle to by ci mogli i wody dolać i
        byś nie zauważył

Jeździsz cysterną? Skąd to doświadczenie ile paliwa zostaje? Jechałem kiedyś
        stopem cysterną wiozącą benzynę i facet mi opowiadał jakie cuda sie dzieją. z
        Jeden z cudów to to ze wszystko jedno co leją - nalali mu do wszystkich
        komór to samo paliwo a dostał kwita ze wiezie pół 98 a pół 95. Miał po co
        kłamać?

> 2. gdzie są te samochody pouszkadzane przxez tankowanie złego paliwa?
        > tak naprawdęwszyscy narzekają, że tankują syf, a jednak tankują i i
        samochody
        > jeżdżą bez problemów (no czasami z problemami ale to naprawdę sporadyczne
        > przypadki)

WIęc po zatankowaniu na Rafinerii Gdańskiej za Bydgoszczą w stronę Kołobrzegu
        musiałem wymieniać przewody paliwowe, wymienić pompę paliwową i płukać silnik
        w nowej Alfie 147 jtd. Mi wystarczy samochodów uszkodzonych przez tankowanie
        złego paliwa. Tobie nie? Do pierwszego razu!

> 3. Powietrze w paliwie
        > po to masz bańkę przezroczystą na dystrybutorze, żeby widzieć, czy nie ma w
        > paliwie powietrza,

No tu już zdrowo przywaliłeś! Nie zauważyłem na stacjach BP (a tylko tam
        tankuję) baniek przeźroczystych w których mozan podejrzeć co tankuję. Wydaje
        mi sie ze jest to tam gdzie mamy stare dystrybutory.

> a poza tymm jak to sobie pan dzinnikarz wyobraża?
        > otwieram kran na ful leci paliwo, przykręcam kran leci powierze - dość
        > skompplikowane i łatwe do wykrycia (bo należało by dorobićdodatkowy przewód
        > doprowadzający powietrze itp.)
        > no a poza tym dystrybutor liczy przepływ - co umożliwia kombinację tylko w
        > skalowaniu odczytu (np zawyżanie zawsze o 5 %, ale zawyża przy małym i dużym
        > strumieniu jednakowo)

Spora część forumowiczów twierdziła ze widzi rożnicę pomiedzy paliwem
        tankowanym za granica a tym polskim. Zresztą ja też widzę niestety po pracy
        silnika. Do mojego dci dolewam uzdatniacza bo silnik od razu ciszej i równiej
        pracuje niz bez (co też swiadczy o polskim paliwie).

> LUDZIEE !!
        > NIE BĄDŹCIE FRAJERAMI!!!
        > JASNE, ŻE PRZEKRĘTY ZDARZAJĄ SIĘ, ALE DZIENNIKARZE PAKUJĄ WAS W MALINY!!
        > IM PŁACĄ ZA SENSACJĘ.

Zdaje sie ze dziennikarze wykryli sporo afer o których bez nich bys nie
        wiedział. Mam na ogół mierne zdanie o dziennikarzach (nie licząc chlubnych
        wyjatków) ale trzeba im czasem przyznać słuszność i tyle. CHyba ze czytasz
        tylko i wyłaćznie superexpres lub NIE!

> Nie ma dziennikarza który nie popełni WIELU błędów o ile do zrozumienia
        > tematu konieczna jest wiedzqa większa niż j.polski pozim matura.

No bratku, takie stwierdzenie swiadczy o twoim młodziutkim wieku. Sam masz
        maturę? Nie bede dyskutował na takie tematy ale zastanów sie co piszesz! I
        doceń kilku naprawdę dobrych dziennikarzy!

pzdr
        • Gość: ttt Re: ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: 81.15.182.* 24.04.03, 11:42
          Gość portalu: bocian napisał(a):

> Gość portalu: ttt napisał(a):
          >
          > > 1 Nie myte cysterny
          > > po roztankowaniu cysterny zostaje w niej może 10, może 20 litrów paliwa.
          > > wlej do tego choćby 5 tys litrów (a to raczej mała cysterka) i masz
          > > rozcieńczenie 0,4% czyli niezauważalne - tyle to by ci mogli i wody dolać
          > i
          > byś nie zauważył
          >
          > Jeździsz cysterną? Skąd to doświadczenie ile paliwa zostaje? Jechałem kiedyś
          > stopem cysterną wiozącą benzynę i facet mi opowiadał jakie cuda sie dzieją. z
          > Jeden z cudów to to ze wszystko jedno co leją - nalali mu do wszystkich
          > komór to samo paliwo a dostał kwita ze wiezie pół 98 a pół 95. Miał po co
          > kłamać?
          >
          > > 2. gdzie są te samochody pouszkadzane przxez tankowanie złego paliwa?
          > > tak naprawdęwszyscy narzekają, że tankują syf, a jednak tankują i i
          > samochody
          > > jeżdżą bez problemów (no czasami z problemami ale to naprawdę sporadyczne
          > > przypadki)
          >
          > WIęc po zatankowaniu na Rafinerii Gdańskiej za Bydgoszczą w stronę Kołobrzegu
          > musiałem wymieniać przewody paliwowe, wymienić pompę paliwową i płukać silnik
          > w nowej Alfie 147 jtd. Mi wystarczy samochodów uszkodzonych przez tankowanie
          > złego paliwa. Tobie nie? Do pierwszego razu!
          >
          > > 3. Powietrze w paliwie
          > > po to masz bańkę przezroczystą na dystrybutorze, żeby widzieć, czy nie ma
          > w
          > > paliwie powietrza,
          >
          > No tu już zdrowo przywaliłeś! Nie zauważyłem na stacjach BP (a tylko tam
          > tankuję) baniek przeźroczystych w których mozan podejrzeć co tankuję. Wydaje
          > mi sie ze jest to tam gdzie mamy stare dystrybutory.
          >
          > > a poza tymm jak to sobie pan dzinnikarz wyobraża?
          > > otwieram kran na ful leci paliwo, przykręcam kran leci powierze - dość
          > > skompplikowane i łatwe do wykrycia (bo należało by dorobićdodatkowy przewó
          > d
          > > doprowadzający powietrze itp.)
          > > no a poza tym dystrybutor liczy przepływ - co umożliwia kombinację tylko w
          >
          > > skalowaniu odczytu (np zawyżanie zawsze o 5 %, ale zawyża przy małym i duż
          > ym
          > > strumieniu jednakowo)
          >
          > Spora część forumowiczów twierdziła ze widzi rożnicę pomiedzy paliwem
          > tankowanym za granica a tym polskim. Zresztą ja też widzę niestety po pracy
          > silnika. Do mojego dci dolewam uzdatniacza bo silnik od razu ciszej i równiej
          > pracuje niz bez (co też swiadczy o polskim paliwie).
          >
          > > LUDZIEE !!
          > > NIE BĄDŹCIE FRAJERAMI!!!
          > > JASNE, ŻE PRZEKRĘTY ZDARZAJĄ SIĘ, ALE DZIENNIKARZE PAKUJĄ WAS W MALINY!!
          > > IM PŁACĄ ZA SENSACJĘ.
          >
          > Zdaje sie ze dziennikarze wykryli sporo afer o których bez nich bys nie
          > wiedział. Mam na ogół mierne zdanie o dziennikarzach (nie licząc chlubnych
          > wyjatków) ale trzeba im czasem przyznać słuszność i tyle. CHyba ze czytasz
          > tylko i wyłaćznie superexpres lub NIE!
          >
          > > Nie ma dziennikarza który nie popełni WIELU błędów o ile do zrozumienia
          >
          > > tematu konieczna jest wiedzqa większa niż j.polski pozim matura.
          >
          > No bratku, takie stwierdzenie swiadczy o twoim młodziutkim wieku. Sam masz
          > maturę? Nie bede dyskutował na takie tematy ale zastanów sie co piszesz! I
          > doceń kilku naprawdę dobrych dziennikarzy!
          >
          > pzdr
        • Gość: Gradus Re: ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 13:18
          Gość portalu: bocian napisał(a):

> tankowanym za granica a tym polskim.

No wlasnie ja widze roznice... Zazwyczaj tankuje na przemian. W Polsce
          zatankuje do pelna na Neste, przejade 430 km a potem po jakims czasie tankuje w
          Niemczech do pelna i praktycznie zawsze na "polskiej" benzynie mam MNIEJSZE
          spalanie niz na "niemieckiej".

To samo jest z ta kultura jazdy. Ile razy czytalem tutaj na forum jak to na
          zachodzie sie jezdzi kulturalnie a w Polsce to sama holota jezdzi. Ostatnio
          jezdze glownie po niemieckich autostradach i widze, ze wcale nie jest tak
          rozowo. Do tego ktos mi w Niemczech ostatnio na parkingu wjechal w drzwi i
          odjechal (zadnej kartki nie zostawil...)

Wiec moze trawa u sasiada zawsze jest bardziej zielona niz we wlasnym ogrodku??
          Wtedy nic dziwnego, ze na "zachodniej" benzynie ludziom sie jakos lepiej
          jezdzi...
          • puls syf i tu i tam . 24.04.03, 22:19
            Gość portalu: Gradus napisał(a):

> Gość portalu: bocian napisał(a):
            >
            > > Spora część forumowiczów twierdziła ze widzi rożnicę pomiedzy paliwem
            > > tankowanym za granica a tym polskim.
            >
            > No wlasnie ja widze roznice... Zazwyczaj tankuje na przemian. W Polsce
            > zatankuje do pelna na Neste, przejade 430 km a potem po jakims czasie
            tankuje w
            >
            > Niemczech do pelna i praktycznie zawsze na "polskiej" benzynie mam MNIEJSZE
            > spalanie niz na "niemieckiej".
            >
            > To samo jest z ta kultura jazdy. Ile razy czytalem tutaj na forum jak to na
            > zachodzie sie jezdzi kulturalnie a w Polsce to sama holota jezdzi. Ostatnio
            > jezdze glownie po niemieckich autostradach i widze, ze wcale nie jest tak
            > rozowo. Do tego ktos mi w Niemczech ostatnio na parkingu wjechal w drzwi i
            > odjechal (zadnej kartki nie zostawil...)
            >
            > Wiec moze trawa u sasiada zawsze jest bardziej zielona niz we wlasnym
            ogrodku??
            >
            > Wtedy nic dziwnego, ze na "zachodniej" benzynie ludziom sie jakos lepiej
            > jezdzi...
            E tam , u nas jest zdecydowanie wiecej syfu w dystrybutorach i
            takze na
            jezdni.
        • Gość: ttt Re: ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: 81.15.182.* 25.04.03, 07:46
          cos wczoraj nie poszło
          >
          > Jeździsz cysterną? Skąd to doświadczenie ile paliwa zostaje?
          NIe, ale ile twoim zdaniem zostaje? WięceJ?

Jechałem kiedyś
          > stopem cysterną wiozącą benzynę i facet mi opowiadał jakie cuda sie dzieją. z
          > Jeden z cudów to to ze wszystko jedno co leją - nalali mu do wszystkich
          > komór to samo paliwo a dostał kwita ze wiezie pół 98 a pół 95. Miał po co
          > kłamać?
          Synku, nie pisałem o ewidentnych oszustwach.

> WIęc po zatankowaniu na Rafinerii Gdańskiej za Bydgoszczą w stronę Kołobrzegu
          > musiałem wymieniać przewody paliwowe, wymienić pompę paliwową i płukać silnik
          > w nowej Alfie 147 jtd. Mi wystarczy samochodów uszkodzonych przez tankowanie
          > złego paliwa. Tobie nie? Do pierwszego razu!

Błąd metodologiczny - tobie sięzepsuł samochód - wniosek wszystkim się psują
          samochody. Może tak byś poczytał coś o statystyce, co?

> No tu już zdrowo przywaliłeś! Nie zauważyłem na stacjach BP (a tylko tam
          > tankuję) baniek przeźroczystych w których mozan podejrzeć co tankuję. Wydaje
          > mi sie ze jest to tam gdzie mamy stare dystrybutory.

To ty siępatrz, a jakby trochę techniki kolego liznąć to też by nie zaszkodziło.

> tankowanym za granica a tym polskim. Zresztą ja też widzę niestety po pracy
          > silnika. Do mojego dci dolewam uzdatniacza bo silnik od razu ciszej i równiej
          > pracuje niz bez (co też swiadczy o polskim paliwie).

Taaa, ja też czasami robię wypad za granicę, tankuję i nie widzę różnicy (no
          ale przepraszam ja tankujęzwykłą bezołowiową a nie taki cód jak olej)

> > LUDZIEE !!
          > > NIE BĄDŹCIE FRAJERAMI!!!
          > > JASNE, ŻE PRZEKRĘTY ZDARZAJĄ SIĘ, ALE DZIENNIKARZE PAKUJĄ WAS W MALINY!!
          > > IM PŁACĄ ZA SENSACJĘ.
          >
          > Zdaje sie ze dziennikarze wykryli sporo afer o których bez nich bys nie
          > wiedział. Mam na ogół mierne zdanie o dziennikarzach (nie licząc chlubnych
          > wyjatków) ale trzeba im czasem przyznać słuszność i tyle. CHyba ze czytasz
          > tylko i wyłaćznie superexpres lub NIE!

A ile afer dziennikarskich było kaczką?

> > Nie ma dziennikarza który nie popełni WIELU błędów o ile do zrozumienia
          >
          > > tematu konieczna jest wiedzqa większa niż j.polski pozim matura.
          >
          > No bratku, takie stwierdzenie swiadczy o twoim młodziutkim wieku. Sam masz
          > maturę? Nie bede dyskutował na takie tematy ale zastanów sie co piszesz! I
          > doceń kilku naprawdę dobrych dziennikarzy!

Synku (mój wiek upoważnia mnie do tego żeby tak mówić) ja jestem niezłym
          fachowcem w kilku dziedzinach technicznych, a szczególnie w automatyce, której
          integralnączęścią są pomiary (między innymi przepływu) i wiem co mówię. A
          dziennikarze są dobrzy dopuki nie piszą o technice bo wtedy gubią się jak
          dziecko we mgle.
          I widząc twój podziw dla dziennikarzy nasuwają mi się dwa wnioski:
          - jak czegoś nie wiesz, to nie pisz, tylko idź zapytać kogoś kto się zna.
          - dziennikarze piszą dla takich jak ty - bezkrytycznych i bezmyślnych.

To tyle
          ttt

• Gość: wstan Re: ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: 212.244.84.* 25.04.03, 08:57
            www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=1879.

• Gość: bocian Re: ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: 213.76.133.* 25.04.03, 09:25
            Skomentuję to tylko tak: przemądrzały buc nie majacy nadal podstaw a kłapiący
            językiem. Demagogii musiałeś sie uczyc od "towarzyszy" podobnie zreszta jak
            mowienia do wszystkich "ciociu", "wujku" albo "synku".
            Na szczęscie epoka takich jak ty sie skończyła ale smród został...

> cos wczoraj nie poszło
            > >
            > > Jeździsz cysterną? Skąd to doświadczenie ile paliwa zostaje?
            > NIe, ale ile twoim zdaniem zostaje? WięceJ?
            >
            > Jechałem kiedyś
            > > stopem cysterną wiozącą benzynę i facet mi opowiadał jakie cuda sie dzieją
            > . z
            > > Jeden z cudów to to ze wszystko jedno co leją - nalali mu do wszystkich
            > > komór to samo paliwo a dostał kwita ze wiezie pół 98 a pół 95. Miał po c
            > o
            > > kłamać?
            > Synku, nie pisałem o ewidentnych oszustwach.
            >
            >
            > > WIęc po zatankowaniu na Rafinerii Gdańskiej za Bydgoszczą w stronę Kołobrz
            > egu
            > > musiałem wymieniać przewody paliwowe, wymienić pompę paliwową i płukać sil
            > nik
            > > w nowej Alfie 147 jtd. Mi wystarczy samochodów uszkodzonych przez tankowan
            > ie
            > > złego paliwa. Tobie nie? Do pierwszego razu!
            >
            > Błąd metodologiczny - tobie sięzepsuł samochód - wniosek wszystkim się psują
            > samochody. Może tak byś poczytał coś o statystyce, co?
            >
            >
            > > No tu już zdrowo przywaliłeś! Nie zauważyłem na stacjach BP (a tylko tam
            > > tankuję) baniek przeźroczystych w których mozan podejrzeć co tankuję. Wyda
            > je
            > > mi sie ze jest to tam gdzie mamy stare dystrybutory.
            >
            > To ty siępatrz, a jakby trochę techniki kolego liznąć to też by nie
            zaszkodziło
            > .
            >
            >
            > > Spora część forumowiczów twierdziła ze widzi rożnicę pomiedzy paliwem
            > > tankowanym za granica a tym polskim. Zresztą ja też widzę niestety po prac
            > y
            > > silnika. Do mojego dci dolewam uzdatniacza bo silnik od razu ciszej i równ
            > iej
            > > pracuje niz bez (co też swiadczy o polskim paliwie).
            >
            > Taaa, ja też czasami robię wypad za granicę, tankuję i nie widzę różnicy (no
            > ale przepraszam ja tankujęzwykłą bezołowiową a nie taki cód jak olej)
            >
            > > > LUDZIEE !!
            > > > NIE BĄDŹCIE FRAJERAMI!!!
            > > > JASNE, ŻE PRZEKRĘTY ZDARZAJĄ SIĘ, ALE DZIENNIKARZE PAKUJĄ WAS W MALIN
            > Y!!
            > > > IM PŁACĄ ZA SENSACJĘ.
            > >
            > > Zdaje sie ze dziennikarze wykryli sporo afer o których bez nich bys nie
            > > wiedział. Mam na ogół mierne zdanie o dziennikarzach (nie licząc chlubnych
            >
            > > wyjatków) ale trzeba im czasem przyznać słuszność i tyle. CHyba ze czytas
            > z
            > > tylko i wyłaćznie superexpres lub NIE!
            >
            > A ile afer dziennikarskich było kaczką?
            >
            > > > Nie ma dziennikarza który nie popełni WIELU błędów o ile do zrozumie
            > nia
            > >
            > > > tematu konieczna jest wiedzqa większa niż j.polski pozim matura.
            > >
            > > No bratku, takie stwierdzenie swiadczy o twoim młodziutkim wieku. Sam masz
            >
            > > maturę? Nie bede dyskutował na takie tematy ale zastanów sie co piszesz! I
            >
            > > doceń kilku naprawdę dobrych dziennikarzy!
            >
            > Synku (mój wiek upoważnia mnie do tego żeby tak mówić) ja jestem niezłym
            > fachowcem w kilku dziedzinach technicznych, a szczególnie w automatyce,
            której
            > integralnączęścią są pomiary (między innymi przepływu) i wiem co mówię. A
            > dziennikarze są dobrzy dopuki nie piszą o technice bo wtedy gubią się jak
            > dziecko we mgle.
            > I widząc twój podziw dla dziennikarzy nasuwają mi się dwa wnioski:
            > - jak czegoś nie wiesz, to nie pisz, tylko idź zapytać kogoś kto się zna.
            > - dziennikarze piszą dla takich jak ty - bezkrytycznych i bezmyślnych.
            >
            > To tyle
            > ttt
            >
            • Gość: ttt Re: ttt - szkoda ze przemawia brak podstaw... IP: 81.15.182.* 25.04.03, 12:46
              Przemądrzałym bucem jesteś sam bocianku nielotku.
              I nadal nie rozumiesz.
              A skoro nie rozumiesz to nie zabieraj głosu, bo nie potrafisz podać ani jednego
              argumentu konkretnego, a jedynie wyzywasz.

Możesz sobie wierzyć, że jesteś oszukiwany na każdym kroku, dla mnie to żadna
              różnica.

Kończę tę dyskusję bo i tak nie mamy o czym rozmawiać

ttt
          • greenblack Cudowny olej 25.04.03, 13:37

> (no
            > ale przepraszam ja tankujęzwykłą bezołowiową a nie taki cód jak olej)

Chyba cUd. Czyli, że jak ktoś tankuje ON, to jest klientem drugiej kategorii i
            nie powinien liczyć na dobre paliwo?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=5596607&a=5596607

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka