Dodaj do ulubionych

test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3

13.03.07, 11:17
rzeczywiscie Cee'd wypada bardzo dobrze na tle konkurencji
www.autozeitung.de/online/render.php?render=47159
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 13.03.07, 18:12
      Teraz jeszcze tylko dobry wynik w testach EuroNCAP, powiedzmy, że 75% z przodu i jakaś przyzwoita ochrona z boków - i można będzie powiedzieć, że inżynierowie wykonali kawał dobrej roboty.
    • habudzik Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 13.03.07, 18:27
      Oglądałem sobie to autko ( cee'd ) i uważam że jest świetne . Cena jest
      zajefajna więc po co przepłacać za Civica czy Corolke które jakością tego co
      się maca wewnątrz nie biją Ceeda i nie przedstawiaja większej wartości . Jestem
      naprawde zaskoczony pozytywnie tym samochodem a kombi jest z wyglądu na fotkach
      jeszcze fajniejsze .
      • alter50 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 00:00
        Ten test mnie ucieszył,szczególnie ,że zrobiony przez Niemców .Wynik cee'da w
        towarzystwie Golfa buduje.Jakie to uczciwe w porównaniu z naszym
        malkontenctwem.Bo kto z naszych forumowych ,,ekspertów' zdobyłby sie na taka
        odwagę,Golfa prównywać do cee'da,tam jak widac można i to z dobrym dla cee'da
        rezultatem.Za to szanuję Niemców.
        • mameja21 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 08:24
          Niesamowite jakiego postępu dokonują Koreańczycy.
          Jeszcze kilka lat temu ich auta pod wieloma względami dzieliła przepaść od
          europejskich, a teraz dystans jest znacznie mniejszy ( myślę tu oczywiście
          o niższych klasach aut ).
          Ciekawe jak to będzie wyglądać za np.10 lat.
          • habudzik Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 09:48
            Mysle jednak że ich targetem są japońskie "wozy" o czym świadczy choćby
            podobieństwo . Na zapodanych zdjeciach Mazdy i Kii wyraźnie widać że nie widać
            różnicy - fot otwartych drzwi oraz profil .
            • daria.1 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 13:33
              myslę ze Kia duza nie namiesza ,autko sprzedaje się dobrze tylko w wersji podstawowej za 44 tys .Kupują go ludzie których nie stać na Golfa ,civica .
              Normalnie kupiliby Fabie Polo a tu mają autką o klasę wyżej .
              To ze go testują z vw nic nie da bo i tak jest najgorszy punktowo , Mazda i Golf to autka już stare ,niedługo nastepcy a tu Korea jeszcze ma problemy .
              Jednak trzeba powiedzieć że to niezłe autko ,mi się nim żle jezdziło .
              Pisze się tu o jakimś skoku Kia ,prawda jest taka ze ten samochód niczym się nie wybija ponad inne modele oferowane przez kia no może gwarancja ale czymś trzeba przyciągnąc klienta .Ja pamiętam jak wprowadzali Shume niby taka rewelacja i co ????

• marwa Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 14:19
                > Pisze się tu o jakimś skoku Kia ,prawda jest taka ze ten samochód niczym się nie
                > wybija ponad inne modele oferowane przez kia (...)

Czytałem kilka testów w polskiej prasie motoryzacyjnej, gdzie wysnuto wręcz
                przeciwne wnioski ...
                • daria.1 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 14:50
                  rozumiem ze wg.prasy Ceed odstaje od innych modeli tej marki ??? ja tego nie widzę .Szczerze mówiąc uważam że np Magnetis jest ładniejszy i lepiej wykonany
                  ale to kwestia gustu .
                  • marwa Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 15:11
                    > rozumiem ze wg.prasy Ceed odstaje od innych modeli tej marki ???

Tak, ale oczywiście na plus. - np w ostatnim Auto Świecie jest porównywany do
                    m.in. VW Golfa, Mazdy 3, Opla Astry.
                    • daria.1 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 15:22
                      bez przesady ,mi chodzi o to ze koreańczycy robią niezłe auta ale nie od modelu CEED .Sorento było kamieniem milowym a nie Ceed.
      • marilicia Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 14:50
        Szefem dzialu designu Kii jest Niemiec, ex-designer z Audi i VW, Peter Schreyer.
      • swoboda_t Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 20:47
        "Cena jest
        zajefajna więc po co przepłacać za Civica czy Corolke które jakością tego co
        się maca wewnątrz nie biją Ceeda i nie przedstawiaja większej wartości". za
        fokę, Astrę, Golfa też??
        Pytam retorycznie :)
        P.S.: Ciekawe jak wypadnie ENCAP i jakość serwisu w Polsce, bo o niezawodność
        jako taką raczej się nie obawiam.
        • habudzik Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 21:13
          Raczej nie do Fokcusa , Astry czy Golfa mierzy Cee'd
          • swoboda_t Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 15.03.07, 14:42
            Cee'd mierzy w klasę kompakt, a tak się przypadkiem składa, że cif, rolka,
            foka, Golf, Astra czy megana to typowi przedstawiciele tego segmentu. A-klasa
            jest droższa i "vanovata" (podobnie Seaty), 1 i A3 są premium, C4 jest dla
            świrów ceniących dzieła Abakanowicz ;P , ale auta wymienione w pierwszym
            zdaniu, nawet te niemieckie (łał, NIEMIECKIE!), to segement w który mierzy Kia.
            Nie różnią się zbytnio technologicznie, jakościowo, wizualnie, cenowo.
            Najdroższe są Honda i tojtoj, obecnie nawet Golf wychodzi taniej. Najbliżej Kii
            jest Renault, Ford i Opel. Twoje twierdzenie nie ma innego uzasadnienia
            niż "niemieckie są debest bo są niemieckie, azjatyckie to trzecia liga, bo są
            azjatyckie" :)
            • swoboda_t Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 15.03.07, 14:45
              Zapomniałem jeszcze o P307 dysponującym unikalną technologią samozapłonu w
              wersji diesel i benzyna ;)
            • habudzik Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 15.03.07, 14:58
              swoboda_t napisał:

Twoje twierdzenie nie ma innego uzasadnienia
              > niż "niemieckie są debest bo są niemieckie, azjatyckie to trzecia liga, bo są
              > azjatyckie" :)

Gdybym był Iberią.pl to bym Ci napisał : 'nie wmawiaj mi dziecka w brzuch' ale
              że nią nie jestem to Ci napisze : przestań pierd...ć . Moje twierdzenie ma
              uzasadnienie nie z powodu Azja czy Niemcy tylko z powodu tego że Kia wizualnie
              przypomina "japońską myśl dyzajnerską" ( tu Mazde ) , i wszystko . Nie jest tez
              w stanie zawojaowac Europy tak jak Golf , Astra czy Focus więc jej celem bedzie
              odebrać troche tortu japońskim producentom . Podoba mi się rozumowanie Kii
              która wie gdzie jej miejsce i jak daleko moze się posunąć . I życze jej
              wszystkiego najlepszego .
              • swoboda_t Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 15.03.07, 15:59
                Ojej, luźno chopie, bo Ci żyłka pęknie :D Kia jak wszyscy chce po prostu
                sprzedać jak najwięcej aut. Znajomość swojego miejsca, uważanie do czego można
                się posunąć nie mają tu zastosowania, to nie są salonowe gierki towarzyskie.
                Kia walczyć będzie o jak największy kawałek rynku choć oczywiście na razie nie
                ma szans doścignąć euromarek, których główną przewagą jest pochodzenie. Japońce
                też zresztą nie mają szans tak długo, jak europejskie koncerny nie podupadną.
                Jest coś śmiesznego w tym co piszesz, że niby takie a takie marki powinny znać
                swoje miejsce. Idąc tym tokiem VW powinno robić tylko tanie wozidła, Audi
                konkurować z Oplem itd.

P.S.: Budę Cee'da zaprojektował żabojad.
                • big_natural Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 15.03.07, 22:54
                  jak widać praca koreanów zaskutkowała
                  nie mogę zrozumieć tylu pkt golfa wszak sami niemcy niezadowolenie byli z 5 nie
                  udała im się. ciekawi mnie jak wypadnie nowa generacja golfa premiera za rok :)
                  czekam tymbardziej że mają pojawić sie nowe silniki

chciałbym zobaczyć wyraz twarzy dumnego posiadacza golfa po tym teście jak i
                  tym który ukazał sie w polskiem auto moto w zestawieniu z 5 autam tej klasy
                  ceed na równi z golfem :) przyznacie sami jak niemiecka prasa chwali auto w
                  zestawieniu z ich "sztandarem" to coś musi w tym być

co do mazdy ubolewam ze jej nie ma w naszym kraju to pożadne auta z których
                  wzorce czerpała i z tego co widze dalej czerpie kia np. nowy carnival
                • habudzik Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 16.03.07, 11:04
                  swoboda_t napisał:

> Ojej, luźno chopie, bo Ci żyłka pęknie :D Kia jak wszyscy chce po prostu
                  > sprzedać jak najwięcej aut.

Nie wszyscy , nie wszyscy ale nie w tej klasie .

Znajomość swojego miejsca, uważanie do czego można
                  > się posunąć nie mają tu zastosowania, to nie są salonowe gierki towarzyskie.

Chyba zdaje sobie sprawe że nie może zagrozić ugruntowanej pozycji europejskich
                  marek ( nie tylko niemieckich ) i to nazywam : "zna swoje miejsce" i "jak
                  daleko może się posunąć" . Myśle ( jak znam te dwa kraje dobrze a Fr
                  doskonale ) że we Francji i Włoszech nie bedzie mniej Fiatów czy PSA i Reno ale
                  zapewne sporo ludzi się zastanowi czy kupić Honde Mazde Misia , Nissana czy
                  może lepiej jednak Kie lub niedługo i30 . Celowo , specjalnie dla Ciebie nie
                  pisze nic o D cobyś się nie czepiał czego nie trza .
    • dokto A tyle było jazgotu... 14.03.07, 10:11
      ...jak Kia poszła na Słowację.
      Że nigdy w życiu, że wszystko tylko nie kia, że nie będzie nam azjata pluł w
      twarz.

Sam czekam aż pojawi się kombi:)))
    • nonentity Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 14.03.07, 18:57
      Czy niemieckie testy kiedykolwiek byly obiektywne? moze takie pytanie na
      poczatek. Ze golf wygra z kazdym innym(w niemieckim tescie) w swojej klasie to
      nic dziwnego, ale ze faworyzuja Kia:-)
      • maria37a Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 15.03.07, 11:02
        Widać wyraźnie ze Ceed chce konkurować z Golfem, Focusem, 307 i innymi w
        klasie. Myśle że stonowanym wyglądem Ceed bierze na cel mojego Golfika. Moja
        Piątka wydaje mi się podobna w proporcjach. Co prawda Golf jest znacznie
        ładniejszy ale ponieważ po moich doświadczeniach wiem, że troche się lubi
        czasem popsuć więc jeśli Ceed będzie bezawaryjny to Piątka może czuć się
        zagrożona.
        • wowo5 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 16.03.07, 03:54
          Poziom sie wyrownal. Koreanczycy sa w stanie wyprodukowac konkurencyjne auta i
          do tego zaoferowac przystepna cene. Kia jest w stanie odebrac klientow markom
          europejskim. Francuzi i Fiat na pewno sa w ich zasiegu. Ale jezeli ktos uwaza,
          ze na tym sie skonczy to sie myli. Koreanczycy maja duze ambicje. Oczywiscie
          klasa wyzsza jest poza ich zasiegiem ale w klasie kompaktow trzeba sie z nimi
          liczyc. Nawet VW nie moze spac spokojnie. Wystarczy, ze odbiora klientow
          Skodzie, Seatowi albo przekonali ludzi, ktorzy rozwazali Foxa albo Polo do
          kupienia np. Ceeda.
          • wojtek_blankietowy Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 16.03.07, 07:52
            Z tego porownania najlepsza moim zdaniem jest mazda. Japonczyk wiec oferuje
            solidnosc cos czego nie moze dac awaryjny VW.
          • simr1979 Re: test-porownanie Golf ,Cee'd ,Mazda 3 16.03.07, 11:39
            wowo5 napisał:

> Poziom sie wyrownal. Koreanczycy sa w stanie wyprodukowac konkurencyjne auta i
            > do tego zaoferowac przystepna cene.

Dopiero się (chyba) wyrównuje - pierwszym autem koreańskim budowanym pod
            europejskie standarty (wielkościowe i jakościowe) był Hyundai Getz. Odniósł
            średni sukces, i już jest właściwie skończony, ze wzglądu na dokonany ostatnio
            skok w segmencie B (Clio, Grandepunto, Corsa). Cee'd/i30 to dopiero druga próba
            - jeszcze za wcześnie mówić, że zaliczona...;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka