mgr.nauk 26.03.07, 18:29 Mam takie objawy: po odpuszczeniu gazu i ponownym dodaniu czasem samochód wcale nie jedzie, silnik chodzi jak wściekły ale nie ciągnie? Bieg cały czas siedzi. Czy to wolne koło puszcza? Link Zgłoś Obserwuj wątek
polam5 Re: Raz mi ciągnie raz nie. 26.03.07, 18:38 No wiec obroty silnika sa przekazywane do kol poprzez - sprzeglo - skrzynie biegow - wal napedowy (albo i nie ja naped na przod) - mechanizm roznicowy - walki napedowe do kol. Kola sa polaczone z walkami na stale - albop pracuje to albo nie. Jedynym miejscem gdzie rzeczy moga rozlaczyc obroty silnika od kol jest sprzeglo (moze sie slizgac przy gwaltownym dodaniu gazu) i skrzynia biegow - tu moze bieg "wyskakiwac" ale zwykle sam nie wskoczy .... mgr.nauk napisała: > Mam takie objawy: po odpuszczeniu gazu i ponownym dodaniu czasem samochód > wcale nie jedzie, silnik chodzi jak wściekły ale nie ciągnie? Bieg cały czas > siedzi. Czy to wolne koło puszcza? Link Zgłoś
737ng Re: Raz mi ciągnie raz nie. 26.03.07, 22:54 Wolne kolo? Syrenka to czy Warczyburg? A one kaprysne jak kobiety - raz ciagna, raz nie... K. Link Zgłoś
mgr.nauk Re: Raz mi ciągnie raz nie. 27.03.07, 05:49 Jasne że Syrena. Ja poniemieckiego badziewia nie uznaję. Nie mogę patrzeć na te wrakowate golfy, warburgi czy ople z Rzeszy. Link Zgłoś
fullman Re: Raz mi ciągnie raz nie. 27.03.07, 12:20 Panie Magistrze, Syrena ladne imie,ale tak juz jest z dziewczynami raz maja chec raz nie. F. Link Zgłoś
szeptak Re: Raz mi ciągnie raz nie. 27.03.07, 19:14 A fe, a brzydko tak rugać forumowiczów...! Link Zgłoś
mgr.nauk Re: Raz mi ciągnie raz nie. 27.03.07, 15:49 Dziękuję fachowcom za odpowiedzi ale takie rady to powinniście pisać na forum seksualnym. Czy nie ma już nikogo kto by się znał na samochodach tradycyjnych? Link Zgłoś
wlk.brytania Re: Raz mi ciągnie raz nie. 27.03.07, 16:58 Dlatego wlasnie zawsze powtarzam,zeby wszystko sprawdzac przed mariazem.Potem takie niemile niespodzianki moga zrujnowac zycie.Glowa do gory!Nie poddawaj sie. Link Zgłoś
mgr.nauk Re: Raz mi ciągnie raz nie. 30.03.07, 16:50 Przez ostatni tydzień nic. A próbowałem pare razy. Wydaje mi się że muszę to wziąźć we własne ręce bo mi nikt nie pomoże! Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re: Do mgr.nauk 30.03.07, 19:44 Hallo panie magistrze !!!!! Juz "lece" z pomoca !!!! W samochodzie marki Syrena 104 , 105 , 105L ,R20 i Bosto znajduje sie w skrzyni biegow tzw "wolne kolo ". Zadaniem tego "wolnego kola" jest tzw " wysprzeglenie" silnika od skrzyni biegow tak aby nie nastepowalo hamowanie silnikiem tylko samochod jest na "luzie" . I teraz raczej smutna wiadomosc : niestety tego "wolnego kola " nie jest sie w stanie inaczej naprawic jak przez wymiane tego urzadzenia a w tym celu musi sie wymontowac silnik a nastepnie skrzynie biegow . W ostatecznosci mozna z naprawy zrezygnowac i "wylaczyc" "wolne kolo" . W celu "wylaczenia" "wolnego kola" nalezy "spuscic" dzwignie "wolnego kola" z zaczepu ktory znajduje sie ponizej deski rozdzielczej . Istnieje jeszcze mozliwosc regulacji na lince ale w ta mozliwosc naprawy ja raczej nie wierze!!! Pozdrowienia od pacanka Ps: Samo "wolne kolo " da sie naprawic przez wymiane rolek wewnetrznych lacznie z "rozgwiazda" ktora te rolki wewnetrzne utrzymuje i steruje ich praca . Cos podobnego do tylnego homulca w naszych starych ale wspanialych rowerach z hamulcem w tylniej piascie !!! Link Zgłoś