Dodaj do ulubionych

KIA - prawie jak samochód :))

02.04.07, 12:35
Witam,

zastanawiam się nad kupnem nowego samochodu. Teraz mam Toyotę Corollę sedan.

Chciałabym coś większego, coś jak Verso u Toyoty, ale te ceny..

Z obserwcji wynika, że KIA jest troszkę tańsza, jeśli chodzi o duże
samochody...no ale KIA....

Jakie są wasze opinie na temat samochdów KIA??

Pozdrawiam

Chillianna
Obserwuj wątek
    • al9 rewolucja nadchodzi 02.04.07, 12:43
      Tylko kia!!!!!!!!!!!
      Honda, Ford czy Toyota buty moga koreańczykom czyścić. Poza tym, że produkują
      rewelacyjne auta - maja misję. Misję uzywilizowania rynku motoryzacyjnego.
      Dzieki wspanialej ofercie - zmuszą inne koncerny do drastycznej obnizki cen i
      wydłużenia gwarancji do 10 lat...
      Absolutnie sie nie wachaj! Toyota to psia kupa. Kupuj ceeda!
      :-)
      pozdrawiam
      al
      • wujaszek_joe bes sęsu 02.04.07, 12:44
        ten samochód nie ma w ogóle prestyżu.
        no i ta gwarancja, trzeba tyle lat jeździć do aso...
        • klemens1 Re: bes sęsu 02.04.07, 13:53
          Prestiż to kwestia umowna. I nie jest on wart 15000 PLN.
        • mirek1968 Re: bes sęsu 02.04.07, 20:50
          kup sobie niemca bedziesz miał prestiż za kupe więcej szmalu.
          • ewa9961 Re: bes sęsu 05.04.07, 20:20
            mirek1968 napisał:

> kup sobie niemca bedziesz miał prestiż za kupe więcej szmalu

no fakt:będziesz miał niemca,duzo mniej kasy,ale czy prestiż?????Moze u jakichs
            małoletnich oszołomów i dresiarzy.Ale dresiarze mają dresiki to po co im rozum?
      • myrkgrav Re: rewolucja nadchodzi 05.04.07, 19:39
        >Honda, Ford czy Toyota buty moga koreańczykom czyścić<
        To się uśmiałem.. dobry żart.
    • misza36 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 13:28
      uwazam ze kia ceed to ciekawa propozycja w klasie kompaktowej . bardzo udany
      design uwazam ze to jeden z ladniejszych kompaktow, pojemne wnetrze , dobre
      materialy wykonczeniowe , swietna cena o okolo 20% tansza od innych modeli. Z
      jakoscia tez powinno byc dobrze ok liklu lat koreanscy producenci znacznie ja
      podniesli i hyundai i kia wypadaja w rankigach dobrze, zreszta patrzac na
      produkty wytwarzane w krajch europy srodkowej i wschodniej mozna przyjac ze
      jakosc bedzie dobra fiat panda najlepszy fiat pod wzgledem jakosci , gliwicka
      fabryka opla najlepszanw swiecie w koncernie suzuki na wegrzech, dkoda w
      czechach a teraz kia na slowacji roznica w cenie wynika wlasnie z tego ze
      slowak zarbia 7 razy mniej od niemca skladajac samochod na podobnym poziomie ,
      to jest tylko kwestia wprowadzenia pewnych standardow w zakladzie, osobiscie
      nie stac mnie na nowy kompakt jezdze golfem 4 ale gdybym kupowal nowy to
      postawil bym wlasnie na kie ceed
      • robert888 kija sit lepsza niż puszap kasi cichopek, hehe 02.04.07, 13:59
        to prawie jak dwa cichopki w jednym.
      • al9 misza, ty leniu!!!! 02.04.07, 14:25
        Misza - w wątku swojskie auto z dziwną nazwą napisałeś:
        misza36
        Data: 01.04.07, 12:14 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------

uwazam ze kia ceed to ciekawa propozycja w klasie kompaktowej . bardzo udany
        design uwazam ze to jeden z ladniejszych kompaktow, pojemne wnetrze , dobre
        materialy wykonczeniowe , swietna cena o okolo 20% tansza od innych modeli. Z
        jakoscia tez powinno byc dobrze ok liklu lat koreanscy producenci znacznie ja
        podniesli i hyundai i kia wypadaja w rankigach dobrze, zreszta patrzac na
        produkty wytwarzane w krajch europy srodkowej i wschodniej mozna przyjac ze
        jakosc bedzie dobra fiat panda najlepszy fiat pod wzgledem jakosci , gliwicka
        fabryka opla najlepszanw swiecie w koncernie suzuki na wegrzech, dkoda w
        czechach a teraz kia na slowacji roznica w cenie wynika wlasnie z tego ze
        slowak zarbia 7 razy mniej od niemca skladajac samochod na podobnym poziomie ,
        to jest tylko kwestia wprowadzenia pewnych standardow w zakladzie, osobiscie
        nie stac mnie na nowy kompakt jezdze golfem 4 ale gdybym kupowal nowy to
        postawil bym wlasnie na kie ceed

-------------------
        już Ci sie nawet zmieniać postów nie chce????
        za mało ci płaca w kii?????
        do roboty, leniu!!!
        al
    • misza36 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 14:05
      www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=20028
      • black_code Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 14:10
        misza36 napisał:

> www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=20028

test z AMS

www.auto-motor-und-sport.de/tests/vergleichstest/hxcms_article_502838_14009.hbs?ext_site_number=2
    • swoboda_t Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 15:02
      Jak rozumiem chesz kupić minivana. Wg. mnie Kia nie ma w tej chwili nic
      ciekawego do zaoferowania. Same stare modele, dość wyraźnie odstające od
      konkurencji. Owszem, z tego co wiem raczej niezawodne, ale technicznie mocno do
      tyłu. Na dzień dzisiejszy godne polecenia kianki to Picanto i Cee'd.
      • black_code Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 15:13
        swoboda_t napisał:

> Jak rozumiem chesz kupić minivana. Wg. mnie Kia nie ma w tej chwili nic
        > ciekawego do zaoferowania. Same stare modele, dość wyraźnie odstające od
        > konkurencji. Owszem, z tego co wiem raczej niezawodne, ale technicznie mocno
        do
        >
        > tyłu. Na dzień dzisiejszy godne polecenia kianki to Picanto i Cee'd.
        >

Sugerujac sie raportem TUV kia carnival zajmuje ostatnie miejsca ze
        spora liczba usterek , odstaje wyraznie nie tylko od sredniej ale takze
        od najgorszych .
        • swoboda_t Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 15:22
          Miałem na myśli mniejsze modele, raczej opinie o nich niż konkretne dane. Z
          Carnivalem to nawet zaskakujące, ale potwierdza wcześniejszy wniosek - obecnych
          minivanów Kia nie kupować :)
          • chillianna Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 18:12
            Hmmm...zdania podzielone. Też myslę, że co sprawdzona marka to marka :))

Przez siedem lat użytkowania z mojej Toyoty, naprawiałam tylko siłowniki!!!

W takim razie, mając ograniczone fundusze, jaki samochód rodzinny polecacie
            (minivan, ew. kombi)

Chillianna
            • swoboda_t Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 18:20
              Jak kombi to... Cee'd :) Wkrótce będzie kombi. Może Octavia, Focus?? Tak w
              okolicach 55-60 tysięcy to chyba najciekawsze kombi (pytanie co to
              są "ograniczone fundusze"?)
              • chillianna Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 18:43
                55 tysiecy to jest max i marzy mi sie van (niekoniecznie nowy)
                • chillianna Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 18:45
                  55 tysiecy to jest max i marzy mi sie van (niekoniecznie nowy) - Co polecacie??
                  • swoboda_t Re: KIA - prawie jak samochód :)) 03.04.07, 16:48
                    skocz.pl/dpwb
                    Najwięcej Sceników, Touranów, Zafir - każdy z nich to dobre auto. Ja bym wziął
                    Mazdę 5, no ale ja mam przedstawicielstwo pod nosem (serwis i części mogą być
                    większym problemem niż w przypadku europejskich modeli). Wybór raczej powinien
                    być kwestią gustu.
        • iberia.pl Re: KIA - prawie jak samochód :)) 04.04.07, 21:31
          black_code napisał:

> Sugerujac sie raportem TUV kia carnival zajmuje ostatnie miejsca ze
          > spora liczba usterek , odstaje wyraznie nie tylko od sredniej ale takze
          > od najgorszych .

trudno zbey bylo inaczej, skoro z niemieckiego salonu auto wyjezdza z peknieta
          szyba a po kilku tygodniach zdycha katalizator....
      • pindoll Re: KIA - prawie jak samochód :)) 05.04.07, 14:14
        swoboda_t napisał:

> Jak rozumiem chesz kupić minivana. Wg. mnie Kia nie ma w tej chwili nic
        > ciekawego do zaoferowania. Same stare modele, dość wyraźnie odstające od
        > konkurencji. Owszem, z tego co wiem raczej niezawodne, ale technicznie mocno
        do tyłu. Na dzień dzisiejszy godne polecenia kianki to Picanto i Cee'd.

www.kia.pl/carens2006_galeria.htm
        Nie chciało Ci sie nawet wejść na stronę
        • swoboda_t Re: KIA - prawie jak samochód :)) 05.04.07, 16:57
          Fakt, nawet nie wiedziałem, że jest już nowy model - mea culpa. Chętnie
          przeczytałbym test porównawczy, czy w ogóle jest na poziomie zbliżonym do
          markowej konkurencji - może zaraz czegoś poszukam. Tym niemniej cena jest o 50%
          wyższa niż podana przez autorkę więc tak czy siak odpada.
    • wallenrode Re: KIA - prawie jak samochód :)) 02.04.07, 21:16
      jestem ciekawy kto tu jest mitrzem kierownicy i robi 150tyś km przez 7 lat!!!

ludzie kochani - mogli dać 10 lat, ale liczy się drugie dno czyli 150 tyś km.

widać że sami zawodowi kierowcy co rocznie robią ledwo 15tyśkm
      • swoboda_t Re: KIA - prawie jak samochód :)) 03.04.07, 16:46
        Przeciętny europejski kierowca robi ok. 20tkm rocznie, polski nieco mniej -
        150tkm w zupełności mu wystarczy. Coście się tak tej gwarancji uczepili :D
    • sabakot Re: KIA - prawie jak samochód :)) 03.04.07, 20:47
      Mam od 9 lat koreański SAMOCHÓD. Przez ten okres żadnych awarii. Teraz też
      kupuję KIA. Mniejszy od tego co mam ale KIA ma wypas że mózg się lasuje.
      • sid50 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 03.04.07, 22:05
        Tak trzymaj ,gratulacje :)...................Kia jest na wysokim 5 miejscu
        samochodów o najmniejszej usterkowości
        • aor Zastanawiam się. 04.04.07, 11:47
          To co piszę to nie nachalna reklama jakiej tu mnóstwo. :-) Byłew i widziałem to
          coś kia ceed, no i ogólna ocena jak na razie to 4, ciekawe jak po jeździe na
          którą się umówiłem. Porównując oferty i moje zainteresowania wokół samochodu
          klasy c ( a zainteresowany jestem jeszcze citroenem c4) musze powiedziec że kia
          wypada na razie całkiem dobrze. Przyznam sie że nie gustuję w niemieckich
          autach, nie stać mnie na stosunkowo drogie civiki, corolki, aurisy , mam nieco
          watpliwości co do wyboru renówki pezota czy cytrynki. Kia ceed 1,4 109km
          comfort plus wychodzi cenowo nico korzystniej niż c4 z gorszymi parametrami.
          Pytanie co brać? kia ceed który jest nadal dużą zagadką czy c4 ze słaba
          elektroniką i twardym zawieszeniem z tyłu. Może ktoś obiektywnie spojrzeć na
          ten problem??
          • al9 obiektywny rzut oka z boku 04.04.07, 12:14
            ani c4, ani kia
            dołóż kilka tysiecy i kup focusa, albo astre III
            :-)
            pozdr
            al
            • lenarty Re: obiektywny rzut oka z boku 04.04.07, 16:51
              tak tak, koniecznie dołóż kilka tysięcy i kup auto, które w większości testów
              porównawczych wypada tak samo lub gorzej...
              • al9 lenarty 04.04.07, 17:35
                spróbuj czytac ze zrozumieniem. ceed wygrał w smiesznym teściku auto swiata
                (najgorszy tygodnik na rynku) TYLKO z powodu NIZSZEJ ceny kii
                Jakbyś zainwestował 1,80 zł i poprosił kogoś o streszczenie artykułu - tobyś
                się dowiedział że focus jest lepszy, ale droższy.
                Dlatego doradzam focusa. Bo tani ZAWSZE znaczy gorszy!
                al
                • sid50 Re: lenarty 04.04.07, 18:21
                  oj aluś ,aluś,coś mi sie wydaję ,że Ty z motoryzacji to tylko z motorowerem
                  miałeś do czynienia,ale spoko motorower też pojazd..............
                  • al9 sid to lenarty? 04.04.07, 21:16
                    sid, trolu, prosilem wyraznie zebys nie komentował moich postów.
                    Powtórzę: kia to najlepsze auto na swiecie. a ceed jest lepszy niz maybach i
                    testarosa. Zadowolony?
                    to skoncz juz
                    al
                    • sid50 Re: sid to lenarty? 04.04.07, 23:33
                      toż komentarz az sie na usta ciśnie,mieć za interlokutora takiego eksperta,to
                      ogromny prestż.......................
                • iberia.pl Re: lenarty 04.04.07, 21:33
                  al9 napisał:

> Bo tani ZAWSZE znaczy gorszy!

jestem pod wielkim wrazeniem odkrycia takiej bzdury.....
                  • sid50 Re: lenarty 04.04.07, 23:34
                    byłbym rad choć jedna nie bzdurę przeczytać w postach alusia................
                • lenarty Re: lenarty 05.04.07, 01:35
                  Aż się nie chce odpowiadać na takie niemądre posty, jakie tutaj serwujesz.
                  najpierw we wszystkich widzisz trolle i marketerów KIA w jednej osobie, do tego
                  uważasz, że ja i sid50 to jedno, a przy tym w ogóle mnie nie znając obrażasz
                  mnie, że niby nie potrafię sobie samodzielnie przeczytać artykułu w gazecie,
                  tylko muszę kogoś prosić o streszczenie... Koniunkturalnie na potrzeby bieżącej
                  tezy twierdzisz, że Auto-Świat jest najgorszym tygodnikiem na rynku - śmieszne
                  :). Nie wspomnę już, że odnosisz się tylko do jednego testu w auto-świecie,
                  podczas gdy testów było więcej i były już cytowane na tym forum (zajrzyj sobie
                  do wyszukiwarki), a teza że tańsze zawsze znaczy gorsze jest na poziomie
                  sześciolatka. Z przykrością stwierdzam po raz kolejny, że trudno z Tobą
                  dyskutować, bo Twoje argumenty sprowadzają się do obrażania innych forumowiczów.
                  • enterrr na temat al9 05.04.07, 13:10
                    panowie i panie, nie przejmujcie się alem9. to znany i "lubiany" trol forumowy.
                    jakiś czas temu ostro ujadał na forum Dom i pochodne, a jako że jest agentem
                    nieruchomości (z licencją) to na temat nieruchomości wie wszystko najlepiej na
                    świecie, a może nawet i w całym kosmosie.
                    korzystając z dobrej koniunktury na rynku zarobił kupę kasy, kupił w salonie
                    honda sjiwik, a żonie zamówił nissan kaszkaj.
                    al9 nigdy nie odpuszcza, nie przyznaje nikomu racji (chyba, że sarkastycznie,
                    ale tak żeby wyszło że to on jest lepszy), łatwo się denerwuje i irytuje co też
                    łatwo zauważyć, bo wtedy zaczyna obrażać wszystkich którzy się z nim nie
                    zgadzają.
                    • al9 jenterr! ja trolem? 05.04.07, 14:58
                      na forum dom przez dwa lata ZA DARMO i z życzliwoscia dzieliłem sie swoja
                      wiedzą z potrzebującymi.. I czesto dalej to robię. Cieszę sie, że cieszyszs sie
                      moimi sukcesami ekonomicznymi. czego i Tobie życzę.
                      a z okazji Świąt - Wszystkiego Dobrego!
                      al
                      • iberia.pl Re: enterr! ja trolem? 05.04.07, 19:39
                        al9 napisał:

> na forum dom przez dwa lata ZA DARMO

i co z tego,ze za darmo?Po co to podkreslasz????Nie ty pierwszy nie ostatni
                        pomagajacy innym.
                        • mobile5 Re: enterr! ja trolem? 05.04.07, 20:55
                          To wygląda na ramonkę27.
                      • bisnesmen Re: jenterr! ja trolem? 06.04.07, 21:39
                        al9 napisał:

> na forum dom przez dwa lata ZA DARMO i z życzliwoscia dzieliłem sie swoja
                        > wiedzą z potrzebującymi..

Za darmo??? Przecież, cytując Cię, "im taniej, tym gorzej", czyli te rady to
                        o kant d.u.p.y można potłuc :]
                        • al9 Re: jenterr! ja trolem? 06.04.07, 21:48
                          gdyby ktos mi płacił flaszkę za radę to tak..
                          ale ja swoją cenną wiedzą dzieliłem sie i czasem dalej tak robię - dla
                          kaprysu...
                          al
                          ps. nieładnie wyciągać cytat bez kontekstu polemicznego. jakis debil nazwal
                          mnie trolem w związku z forum nieruchomościowym, na którym naprawdę się czynnie
                          udzielałem pełny naiwnych wyobrażeń o internetowej społeczności. juz mi
                          przeszło...
                          • bisnesmen Re: jenterr! ja trolem? 07.04.07, 16:44
                            al9 napisał:

> gdyby ktos mi płacił flaszkę za radę to tak..
                            > ale ja swoją cenną wiedzą dzieliłem sie i czasem dalej tak robię - dla
                            > kaprysu...
                            > al
                            > ps. nieładnie wyciągać cytat bez kontekstu polemicznego.

Spokojnie, tak tylko chciałem Ci dogryźć. Pogody na Święta życzę.
      • ewa9961 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 05.04.07, 20:26
        sabakot napisał:

> Mam od 9 lat koreański SAMOCHÓD. Przez ten okres żadnych awarii. Teraz też
        > kupuję KIA. Mniejszy od tego co mam ale KIA ma wypas że mózg się lasuje.

nasz 9-letni lanos też zły nie był.wymieniane były tylko tłumiki
    • kajaba Re: KIA - prawie jak samochód :)) 04.04.07, 16:48
      Jezdzilam dwoma modelami: Shuma (1998 do 2001) oraz Carens (2001 do 2004) i nie
      moge narzekac, auta byly bezawaryjne (co bylo dla mnie najwazniejsze), troche
      kiepski i moim zdaniem zbyt drogi serwis (nie wiem jak teraz), tanie plastiki w
      srodku, ale za te pieniadze nie oczekiwalam cudow.
      • mameja21 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 04.04.07, 20:56
        Ceed to taki Civic tyle, że tańszy.
        • al9 znowu pracownik reklamy 04.04.07, 21:18
          mameja21 napisał:

> Ceed to taki Civic tyle, że tańszy.

---------------
          kolejny ekspert i fachowiec...
          co sie dzieje z tym forum
          al

• iberia.pl alus-ofiara ceedofobii 04.04.07, 21:35
            rozne fobie tu byly na forum:skodofobia, fiatofobia ale al jest trendy, kia
            rulezz!

p.s. nie ogladaj tylu amerykanskich filmow bo potem dajesz temu upust na forum
            i katujesz nas swoimi teoriami spiskowymi-nie mierz innych swoja miara.
          • sid50 Re: znowu pracownik reklamy 04.04.07, 23:40
            mnie sie wydaje aluś,że z forum nic sie nie dzieje,po prostu typowe polskie
            malkontenctwo odchodzi do lamusa,jeno Tyś się ostał,zmiarkuj,bo robisz sie
            śmieszny w tej swojej zajadłośći,a fajny pewnie z Ciebie facet............może
            wolałbyś zmienić temat na kobitki,może w nim czujesz sie lepiej
        • sid50 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 04.04.07, 23:38
          Też tak mi sie wydaje,ważą prawie tyle samo,to po co za tyle samo żelastwa
          płacić wiecej,jak alus przyniesie złom do punktu skupu,to czy to będzie złom po
          ceedzie czy civicu,to zapłacą mu tyle samo,nawet jakby przekonywał,że ten złom
          po civicu jakby lepszy
          • lenarty Re: KIA - prawie jak samochód :)) 05.04.07, 01:39
            Hehe, no tu już sid pojechałeś po całości ;) takim argumentem to można wykazać
            wyższość starej wołgi nad civikiem :P
    • teclaw Mały nacjonalista.... 05.04.07, 11:36
      Swoją drogą to paradoks dziejów że to nie MY, Polacy robimy nowoczesne i
      własnei auta... tradycje samochodowo - lotnicze mamy swoją drogo całkiem
      niezłe - jak my produkowaliśmy i projektowaliśmy świtne samochody i sdamoloty
      to Koreańczycy chodzili po drzewach. Ehh gdyby tylko nie Niemcy i komuna...
      • habudzik Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 11:39
        teclaw napisała:

> Swoją drogą to paradoks dziejów że to nie MY, Polacy robimy nowoczesne i
        > własnei auta... tradycje samochodowo - lotnicze mamy swoją drogo całkiem
        > niezłe - jak my produkowaliśmy i projektowaliśmy świtne samochody i sdamoloty
        > to Koreańczycy chodzili po drzewach. Ehh gdyby tylko nie Niemcy i komuna...

A w czym nam Niemcy przeszkodzili ?
        • teclaw Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 12:13
          habudzik napisał:

> teclaw napisała:
          >
          > > Swoją drogą to paradoks dziejów że to nie MY, Polacy robimy nowoczesne i
          > > własnei auta... tradycje samochodowo - lotnicze mamy swoją drogo całkiem
          > > niezłe - jak my produkowaliśmy i projektowaliśmy świtne samochody i sdamo
          > loty
          > > to Koreańczycy chodzili po drzewach. Ehh gdyby tylko nie Niemcy i komuna.
          > ..
          >
          > A w czym nam Niemcy przeszkodzili ?

Żartujesz...?
          Niemcy zruinowali nasz przedwojenny przemysł i fachowców - hamując do zera nasz
          rozwijający sie przemysł motoryzacyjny i lotniczy (np. na 1940 rok planowano
          wdrożyć do produkcji seryjnej wiele typów świetnych aut np: LUX-SPORT, PZInż
          713 - powojenny Star 20, czy masę aut wojskowych np. PZInż 303, ciągnik
          terenowy C5P (PZInż 342), niemówiąc już o słynących z jakości Polskich
          Motocyklach) - tego wszystkiego nie ma i juz nie będzie.
          • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:06
            teclaw napisała:
            Żartujesz...?
            Niemcy zruinowali nasz przedwojenny przemysł i fachowców

Nie bronię Niemców, ale czy oni nie mieli zniszczonego przemysłu?

• pindoll Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:09
              mameja21 napisał:

> Nie bronię Niemców, ale czy oni nie mieli zniszczonego przemysłu?

.... ale mieli szanse go odbudować. My wpadliśmy w prymitywne ruskie łapska.
              Enerdówek zresztą też, i jaki był ich przemysł?
            • al9 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:11
              Nie bronię Niemców, ale czy oni nie mieli zniszczonego przemysłu?
              ------------------
              ale zostali im inzynierowie...
              i miliony ludzi z wyzszą niz u nas kulturą techniczną...
              Niemcy raz.
              ale Rosjanie i komuna...
              Patrzcie na Czechów. w 1938 to był jeden z najbogatszych i najbardziej
              uprzemysłwionych krajów świata. W czasie wojny duzo nie ucierpieli. Ale 40
              lat komuny zdegradowały ich tak jak nas....
              al
          • habudzik Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:12
            II wojna światowa zniszczyła nie tylko nas i naszych fachowców , choć dwóch
            największych ( Molbile5 i Klemens1 ) jakimś cudem oszczędziła .
            • teclaw Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:34
              habudzik napisał:

> II wojna światowa zniszczyła nie tylko nas i naszych fachowców , choć dwóch
              > największych ( Molbile5 i Klemens1 ) jakimś cudem oszczędziła .

Ale nas NAJBARDZIEJ a poza tym, jak juz ktos Kolego napisał, nie mieliśmy
              możliwości odbudowy przemysłu motoryzacyjnego tak jak byśmy chcieli. Między
              innymi dla tego również, że oprócz działań komuny, w czasie wojny Niemcy nas
              doszczętnie okradli - tym samym mogli te ukradzone w Polsce środki przeznaczyć
              na budowe dobrobytuu siebie.
              • habudzik Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:45
                Nas najbardziej ale my z tego najbardziej nie podniesliśmy się wcale a inni coć
                w mniejszym stopnu zniszczeni jednak znaczą coś w świecie .

Wpływu komuny nie kwestionuje ale Niemcy nie mieli takiego wpływu na naszą "myśl
                techniczną" .
                • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:58
                  To nie tylko wina Niemców, ale też przedwojenych polityków, że nie potrafili
                  postawić Polski po właściwej stronie.
                  • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 15:58
                    mameja21 napisał:

> To nie tylko wina Niemców, ale też przedwojenych polityków, że nie potrafili
                    > postawić Polski po właściwej stronie.

Oczywiście w czasie II wojny.
                • teclaw Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 16:34
                  habudzik napisał:

> Nas najbardziej ale my z tego najbardziej nie podniesliśmy się wcale a inni
                  coć
                  > w mniejszym stopnu zniszczeni jednak znaczą coś w świecie .
                  >
                  > Wpływu komuny nie kwestionuje ale Niemcy nie mieli takiego wpływu na
                  naszą "myś
                  > l
                  > techniczną" .

Myśl techniczną pozabijali - zakłady zniszczyli bądź ukradli. Kraj zostawili
                  kompletnie zruinowany... taaak żeczywiście mały wpływ...
                  • habudzik Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 19:26
                    Pozabijali ? Tak wybierali celowo tych od motoryzacji . Czesi sobie poradzili ,
                    Francuzi sobie poradzili cała Europa sobie poradziła a my sobie "radziliśmy"
                    z...... komunistami .
                    • teclaw Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 09:58
                      habudzik napisał:

> Pozabijali ? Tak wybierali celowo tych od motoryzacji . Czesi sobie
                      poradzili ,
                      > Francuzi sobie poradzili cała Europa sobie poradziła a my sobie "radziliśmy"
                      > z...... komunistami .

Kolego, bez urazy - weźcie pouczcie się trochę naszej historii.

Pzdr.
                      • habudzik Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 10:09
                        Dlczego ?
                        • teclaw Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 10:54
                          habudzik napisał:

> Dlczego ?

Historii Polski i Europy
                          • habudzik Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 12:07
                            No dobrze ale dlaczego ?
                      • mobile5 Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 10:12
                        teclaw napisała:
                        > Kolego, bez urazy - weźcie pouczcie się

Za duży opór materii.
              • soner3 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 16:06
                teclaw napisała:

> habudzik napisał:
                >
                > > II wojna światowa zniszczyła nie tylko nas i naszych fachowców , choć dwó
                > ch
                > > największych ( Molbile5 i Klemens1 ) jakimś cudem oszczędziła .
                >
                > Ale nas NAJBARDZIEJ a poza tym, jak juz ktos Kolego napisał, nie mieliśmy
                > możliwości odbudowy przemysłu motoryzacyjnego tak jak byśmy chcieli. Między
                > innymi dla tego również, że oprócz działań komuny, w czasie wojny Niemcy nas
                > doszczętnie okradli - tym samym mogli te ukradzone w Polsce środki
                przeznaczyć
                > na budowe dobrobytuu siebie.

Nie przesadaj Polska zawsze byla biednym i zacofanym krajem wiec z
                czego oni mierli by nas okrasc ?Zawsze bylismy takim nieudacznikiem w
                Europie wiec kazdy na nas napdal.
                Wystarczy poczytac troche historii na temat co sie dzialo w Polsce po
                pierwszej wojnie swiatowej .
                Niemcy jeszcze bardziej ucierpieli na II wojnie swiatowej ,i choc fakt
                ze z pomoca , ale dzis sa 3 gospodarcza potega swiata.
                A my dzis cofamy sie do sredniowiecza.Los rzucil nas nie na ten
                kontynent do ktorego pasujemy ,powinnismy byc w Afryce.
                • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 16:18
                  soner3 napisał:
                  >
                  Zawsze bylismy takim nieudacznikiem w
                  > Europie wiec kazdy na nas napdal.

Tak jest, szczególnie kiedy polskie wojska zdobywały Moskwę, albo ratowały
                  Wiedeń.
                  • soner3 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 16:35
                    mameja21 napisał:

> soner3 napisał:
                    > >
                    > Zawsze bylismy takim nieudacznikiem w
                    > > Europie wiec kazdy na nas napdal.
                    >
                    > Tak jest, szczególnie kiedy polskie wojska zdobywały Moskwę, albo ratowały
                    > Wiedeń.

coz znacza te dwa male sukcesy w ponad tysiacletniej historii
                    nieudolnego rzadzenia.
                    Jak ktos zna teksty matki_kurki to pewnie to czytal jak nie to warto
                    dosc trafnie podsumowuje ten temat.
                    www.matka-kurka.net/post/?p=228
                    • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 19:15
                      soner3 napisał:
                      coz znacza te dwa male sukcesy w ponad tysiacletniej historii
                      > nieudolnego rzadzenia.

A bitwa warszawska, uważana przez wielu historyków za jedną z najważniejszych w
                      dziejach Europy?
                      Nie będę wyliczał więcej, ale dam Tobie dobrą radę: poducz się historii bo się
                      kompromitujesz.
                    • sid50 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 19:38
                      soner strzałka,Polska to jedyny kraj na świecie który fetuje swoje przegrane
                      bitwy i powstania,to jest jakaś paranoja.te małe sukcesiki
                      były ,oczywiście ,ale pijanemu tez zdarzy sie parę metrów iść prosto i tym bym
                      sie zbytnio nie chwalił.Bitwa warszawska owszem,a co po za tym?.......powstanie
                      listopadowe , styczniowe, warszawskie ,sląskie
                      zawsze byliśmy bękartem Europy i to nie dlatego ,że tak chcieli inni,tylko
                      dlatego,że u nas od zawsze Liberum veto,az do dzisiaj.
                      • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 20:28
                        sid50 napisał:

> soner strzałka,Polska to jedyny kraj na świecie który fetuje swoje przegrane
                        > bitwy i powstania,to jest jakaś paranoja.te małe sukcesiki
                        > były ,oczywiście ,ale pijanemu tez zdarzy sie parę metrów iść prosto i tym
                        bym
                        > sie zbytnio nie chwalił.Bitwa warszawska owszem,a co po za
                        tym?.......powstanie
                        >
                        > listopadowe , styczniowe, warszawskie ,sląskie
                        > zawsze byliśmy bękartem Europy i to nie dlatego ,że tak chcieli inni,tylko
                        > dlatego,że u nas od zawsze Liberum veto,az do dzisiaj.

No to po co się męczyć w takim kraju - proponuję emigrację, najlepiej do
                        Izraela.
                        • sid50 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 21:43
                          No nie mówiłem ,kraj ksenofobów i antysemitów i dziwić sie ,że świat na nas
                          dziwnie patrzy,taki sobie mameja21 a taki cymbał....................
                          • mameja21 Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 09:07
                            sid50 napisał:

> No nie mówiłem ,kraj ksenofobów i antysemitów i dziwić sie ,że świat na nas
                            > dziwnie patrzy,taki sobie mameja21 a taki cymbał....................

Jak widzę należysz do tego typu osobników, którzy gdyby np.w czasie II wojny
                            światowej znaleźli się w niemieckiej strefie okupacyjnej na kolanach prosiliby
                            Niemców, żeby wciągnęli ich na volklistę, a z kolei w sowieckiej pierwsi staliby
                            w kolejce po czerwoną książeczkę.
                      • mobile5 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 20:57
                        sid50 napisał:

Głupstwa piszesz i chyba nawet o tym wiesz.
                        • sid50 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 21:44
                          To jest twoje zdanie,ja pozostanę przy swoim
                          • sid50 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 21:49
                            Nie wystarczy powiedzieć ,głupstwa piszesz,trzeba dac jakies argumenty,dyskusja
                            nie polega na negacji,jak chcieliby niektórzy
                            • mobile5 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 22:03
                              Są całe książki argumentów, np. kilkutomowa historia Polski Beynara.
                              • sid50 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 22:23
                                Własnie,trzeba czytać ,czytać i jeszcze raz czytać.Każdy autor historycznej
                                ksiązki ma swój punkt widzenia,dlatego nie wytarczy przeczytać
                                jedną........zawsze osąd historyka jest w pewien sposób subiektywny,a człowiek
                                po to ma swój rozum,żeby wyciągac wnioski i albo sie z nimi zgadzać ,albo nie
                                • mobile5 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 22:28
                                  sid50 napisał:

> Własnie,trzeba czytać ,czytać i jeszcze raz czytać.Każdy autor historycznej
                                  > ksiązki ma swój punkt widzenia,dlatego nie wytarczy przeczytać
                                  > jedną......
                                  Wiesz o tym, więc też stosuj.:-)
                      • teclaw Wygrana z Niemcami 06.04.07, 10:03
                        sid50 napisał:

> soner strzałka,Polska to jedyny kraj na świecie który fetuje swoje przegrane
                        > bitwy i powstania,to jest jakaś paranoja.te małe sukcesiki
                        > były ,oczywiście ,ale pijanemu tez zdarzy sie parę metrów iść prosto i tym
                        bym
                        > sie zbytnio nie chwalił.Bitwa warszawska owszem,a co po za
                        tym?.......powstanie
                        >
                        > listopadowe , styczniowe, warszawskie ,sląskie

POwstanie Wielkopolskie!

Wygrana z Niemcami na gruncie militarnym i gospodarczym!

Rzadko komu to sie udało w Historii
                        • sid50 Re: Wygrana z Niemcami 06.04.07, 10:18
                          Ta wygrana z Niemcami to tak jak w tym kawale.....idzie mrówka ze słoniem po
                          drewnianym mostku.......mrówka mówi do słonia...........słoniu ,ale
                          tupiemy.........
                          • teclaw Re: Wygrana z Niemcami 06.04.07, 10:53
                            sid50 napisał:

> Ta wygrana z Niemcami to tak jak w tym kawale.....idzie mrówka ze słoniem po
                            > drewnianym mostku.......mrówka mówi do słonia...........słoniu ,ale
                            > tupiemy.........

A w którym miejscu? Możesz jasniej? Ludzie piszą że świętujemy tylko porażki no
                            więc napisałem o jednym z naszych wspaniałych zwycięstw ale Tobie i tak źle - o
                            co Ci chidzi? co chcesz powiedzieć przez swą wypowiedź? co dać do zrozumienia?
                            • black_code Re: Wygrana z Niemcami 06.04.07, 11:41
                              teclaw napisała:

> sid50 napisał:
                              >
                              > > Ta wygrana z Niemcami to tak jak w tym kawale.....idzie mrówka ze słoniem
                              > po
                              > > drewnianym mostku.......mrówka mówi do słonia...........słoniu ,ale
                              > > tupiemy.........
                              >
                              > A w którym miejscu? Możesz jasniej? Ludzie piszą że świętujemy tylko porażki
                              no
                              >
                              > więc napisałem o jednym z naszych wspaniałych zwycięstw ale Tobie i tak źle -
                              o
                              >
                              > co Ci chidzi? co chcesz powiedzieć przez swą wypowiedź? co dać do zrozumienia?

Ja ci odpowiem .
                              Chlubisz sie jakas smieszna lokalna wygrana(Powstanie Wielkopolskie) a
                              zapominasz co sie dzialo z Polska zaraz pozniej .Ozdyskalismy niepodleglosc
                              i znowu zaczely sie ciagle klotnie ,zrywanie sejmu , zamachy (Narutowicz)
                              nastepstwem czego kryzys gospodarczy .
                              Widzac ta nieudolnosc Pilsudzki musial wprowadzic system
                              autolitarny .Slaby gospodarczo i militarnie kraj stal sie latwym
                              celem .
                              Naprawde sledzac obiektywnie historie Polski wiecej jest powodow do
                              wstydu niz do dumy.
                              Piszesz ze pokonalismy Niemcow militarnie i gospodarczo -kiedy ?
                              • al9 teclaw 06.04.07, 11:56
                                kazdy czyta historię jak chce...
                                Dla mnie historia II Rezczpospolitej to przykład mądrości Polaków i SUKCESU! Po
                                ponad 100 latach niewoli udało się zbudować całkiem normalne i na tle innych
                                europejskch krajów dobrze radzące sobie państwo. Powstały normalne struktury,
                                normalne prawo, normalny ustrój. Kryzys był nie tylko u nas a słabsi od Niemców
                                i bylismy i będziemy. Za to, mimo atmosfery przyzwolenia - nie było miejsca na
                                dyktaturę. A przemysł własnie zaczynał sobie radzić...
                                Geniuszom historycznym proponuję wycieczkę do Gdyni
                                al
                                • teclaw Re: teclaw 06.04.07, 13:15
                                  al9 napisał:

> kazdy czyta historię jak chce...
                                  > Dla mnie historia II Rezczpospolitej to przykład mądrości Polaków i SUKCESU!
                                  Po
                                  >
                                  > ponad 100 latach niewoli udało się zbudować całkiem normalne i na tle innych
                                  > europejskch krajów dobrze radzące sobie państwo. Powstały normalne struktury,
                                  > normalne prawo, normalny ustrój. Kryzys był nie tylko u nas a słabsi od
                                  Niemców
                                  >
                                  > i bylismy i będziemy. Za to, mimo atmosfery przyzwolenia - nie było miejsca
                                  na
                                  > dyktaturę. A przemysł własnie zaczynał sobie radzić...
                                  > Geniuszom historycznym proponuję wycieczkę do Gdyni
                                  > al

Otóż to - i ja wcześniej tylko napisałem że gdyby nie napaść Niemców do dopiero
                                  byśmy sobie zbudowali niezłe Państwo..!

POzdr.
                                  T.
                          • mobile5 Re: Wygrana z Niemcami 06.04.07, 11:05
                            sid50 napisał:

> Ta wygrana z Niemcami to tak jak w tym kawale

Sukcesy militarne Niemców w XX wieku, plus patent na ludobójstwo, faktycznie godne pozazdroszczenia.
                            • black_code Re: Wygrana z Niemcami 06.04.07, 11:32
                              mobile5 napisał:

> sid50 napisał:
                              >
                              > > Ta wygrana z Niemcami to tak jak w tym kawale
                              >
                              > Sukcesy militarne Niemców w XX wieku, plus patent na ludobójstwo, faktycznie
                              go
                              > dne pozazdroszczenia.

Nikt nie twierdzil ze jest to godne zasdroszczenia aczkolwiek sukcesy
                              militarne maga budzic podziw ,Niemcy rozjechaly Europe w blyskawicznym
                              tempie i zrobily to przechodzac kryzys gospodarczy i gdyby nie
                              proste bledy kto wie jak by teraz wygladala Europa .
                              Godne podziwu jest tez to ze dzis Niemcy sa 3 gospodarcza potega swiata a
                              Polska liderem na liscie glodujacych dzieci wsrod krajow UE .
                              • mobile5 Re: Wygrana z Niemcami 06.04.07, 13:02
                                black_code napisał:
                                > Nikt nie twierdzil ze jest to godne zasdroszczenia aczkolwiek sukcesy
                                > militarne maga budzic podziw ,Niemcy rozjechaly Europe w blyskawicznym
                                >
                                > tempie
                                Rozjechali i połknęli więcej niż mogli strawić, w efekcie 30% obywateli Niemiec przeniosło się do lepszego ze światów.

> Godne podziwu jest tez to ze dzis Niemcy sa 3 gospodarcza potega swiata a
                                >
                                > Polska liderem na liscie glodujacych dzieci wsrod krajow UE .
                                Porównujesz normalną gospodarkę i plan Marshalla, z 40-sto letnią księżycową ekonomią i terrorem politycznym zafundowanymi nam przez niedźwiedzia.
            • mobile5 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 16:39
              habudzik napisał:

> II wojna światowa zniszczyła nie tylko nas i naszych fachowców , choć dwóch
              > największych ( Molbile5 i Klemens1 ) jakimś cudem oszczędziła
              Habudziki przeżyły w komplecie i teraz idziemy od absurdu do absurdu.
              • sid50 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 19:41
                Swoja drogą to ewenement,że Kia wyzwoliła takie patriotyczne dysputy,cos jednak
                w sobie musi mieć.....................................
                • mobile5 Re: Mały nacjonalista.... 05.04.07, 21:00
                  Widziałem to dzisiaj na drodze. Zgrabny, sympatyczny wygląd, na szczęście bez stylistycznych fajerwerków.
                  • miskorabol Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 08:03
                    Ci co mowia ze prawie jak auto pewnie nigdy w zyciu nie jezdzili zadna z KIA.
                    Moj ojciec ma Clarusa z 98 rok i jezdzi bez problemowo oprócz wymiany
                    alternatora i łożyska przód koło, tylko lac olej i benzyne. Ma nabite 150 tys
                    km i teraz zaczyna wychodzic na niej "złoto"
                    • daria.1 Re: Mały nacjonalista.... 06.04.07, 10:54
                      Muszę powiedzieć ze niestety w Polsce interesy prywatne dalej są ponad państwem a nasze stare przywary są aktualne .Zrywanie sejmików to nic inneago jak obecne kłótnie w sejmie więc o czym gadać ???
                      Wracamy do wojny, do powojennej Polski ale po co tak daleko sięgać ????
                      Spójrzmy na nasz kraj po obeleniu komunizmu ? toć to rozbiór na żywca .
                      Wszystkie kraje postkomunistyczne startowały prawie w jednym czasie ale to my jesteśmy w koncówce tej stawki .Nietety dogadujemy się tylko w ostatecznosci (powstania .wojna) a nie o to chodzi .
                      • al9 sami malkontenci 06.04.07, 11:05
                        Daria pisze:
                        Wszystkie kraje postkomunistyczne startowały prawie w jednym czasie ale to my
                        jesteśmy w koncówce tej stawki .Nietety dogadujemy się tylko w ostatecznosci
                        (powstania .wojna) a nie o to chodzi .
                        -------------------------------
                        Nieprawda. Nie doceniamy gigantycznej pracy którą wykonaliśmy od 1989 roku.
                        Całkowicie przebudowalismy nasze państwo. Wdrożyliśmy od podstaw demokratyczne
                        procedury. Zbudowaliśmy od poczatku rynek bankowy i kapitałowy.Przebudowalismy
                        tysiące ustaw... Powstały miliony nowych firm. 80% dochodu generuja firmy,
                        które powstawały w garażach i na bazarach. Okazało się że jesteśmy pracowici,
                        wykształceni i dobrze zorganizowani. Nasz eksport wzrósł z 15 miliardów rubli
                        transferowych do 100 miliardów Eur. Sredni dochód netto z 50 dolarów do 800
                        miesiecznie. Weszlismy do nato. Jestesmy czlonkiem Unie Europejskiej.
                        Zamiast jezdzic zaporozcami i polonezami kłócimy sie tu o kię.
                        MAŁO??????????
                        Ludzie! To ciężka praca także i moja!
                        Trochę szacunku do samego siebie!
                        al
                        • daria.1 Re: sami malkontenci 06.04.07, 11:24
                          al9 ty patrzysz przez pryzmat swojego sukcesu a nie tędy droga,tobie jest dobrze zarobiłes ,masz gdzie mieszkać ,masz samochód za komuny byś tego nie miał ale co z tego ? Rynek bankowy jest ,owszem ale nie nasz ,firmy powstały ale jesteśmy tylko wyrobnikami .
                          Spójrz na to inaczej,wyjedz z Warszawy czy innego miasta i zobacz co się dzieje -ogromne bezrobocie ,
                          wyzysk biednych ludzi ,emigracja ,brak perspektyw ,słabe drogi ,zagmatwane przepisy .
                          Czy ty jestes świadomy za ile ludzie pracuja w Polsce ??? twój nowy Civic jest dla nich nieosiągalny nawet za 20 lat ,chyba sobie jaja robisz albo masz klapki na oczach .Wiesz idz do pierwszego lepszego marketu i zapytaj czy zarabiaja 800 dolarów ,pracuja za 250 .
                          Wiesz ilu mamy mieszkanców ? chyba wiesz to jak masz fantazję pomyśl ile z nich dobrze zarabia ,pomyśl jaki to procent .
                          Inni nas wyprzedzaja a dystans wydaje sie wzrastać a nie maleć .
                          • al9 Re: sami malkontenci 06.04.07, 11:43
                            Nie mieszkam w Warszawie. Mój sukces to róniez sukces moich pracowników. To
                            sukces budzetu do którego odprowadzam spore podatki. Sukces dostawców towarów i
                            usług które kupuję. miliony firm to miliony wlascicieli. I oni nie są
                            wyrobnikami.
                            A lata opoznień i zaniedban, które trzeba nadganiac to podziekuj Stalinowi ,
                            Churchilowi i Roseveltowi..
                            Powtórzę: zycie tu nie bajka, ale zrobilismy i robimy kawał dobrej roboty!
                            al
                            • daria.1 Re: sami malkontenci 06.04.07, 11:57
                              miliony firm ? czy ty wiesz ile jest w polsce firm ? zwłaszcza takich typowo Polskich firm ?a nie firm transferujacych zyski do swoich firm matek poza granicami kraju.
                              • al9 Daria , wiem 06.04.07, 12:06
                                Małych firm zatrudniających do 10 osób jest w POlsce 3,7 miliona ( w moim
                                miescie 37 tys)
                                One nie transferują pieniedzy za granicę..
                                al
                                • daria.1 Re: Daria , wiem 06.04.07, 12:17
                                  a wiesz ile w tych firmach do 10 osób to jednoosbowe firmy ?
                                  czy wiesz że to forma samozatrudninia i nie ma nic wspólnego z działalnoscią przedsiębiorczą a jest tylko po to żeby nie płacić ZUS i normalnego podatku .
                                  To są normalni pracownicy za normalną słabą pensję,to ma świadczyć o czym ?
                                  a wiesz ile z tych firm jest zawieszona ? coż moze nie wiesz ale wielu Polaków miszkających na Śląsku jezdzi do pracy do Czech np do zakładów skody.
                                  Dodam tylko ze chodziło mi w poprzednich wypowiedziach że mamy tyły do takich krajów jak Czechy i inne postkomunistyczne.
                                  • al9 Re: Daria , wiem 06.04.07, 12:29
                                    to ze jezdza do skody czy Dublina to źle?
                                    o to walczyliśmy. zeby nie bylo granic.
                                    a skala samozatrudnienia nie jest taka wielka jak Ci sie wydaje...
                                    a inne kraje?
                                    w Czechach i na Słowacji wcale nie jest lepiej niz u nas. Wieksze sukcesy mają
                                    Węgrzy. Pamiętaj jednak, ze jestemy duzym krajem... mamy odpowiednio większe
                                    problemy...
                                    Pozdr
                                    al
                                    • daria.1 Re: Daria , wiem 06.04.07, 12:46
                                      facet czy ty jestes totalnym ignorantem czy masz klapki na oczach ??
                                      co ty myslisz że ludzie walczyli o ty by za chlebem tułać się po świecie ?
                                      co ty myślisz ze ci młodzi ludzie którzy wyjezdzaja jada tam na wczasy .
                                      Myślisz że to nie ma znaczenia dla nas ,dla naszego kraju ze najlepsi fachowcy ,młodzież wykształcona opuszcza nasz kraj ?
                                      Zastanowiłes się kto bedzie pracował potem na twoją emeryture ,kto bedzie rozwijał ten kraj ,jak mamy dogonić kogokolwiek ? masz firme więc wiesz że ludzie to kapitał firma i krajów bez nich nie można się rozwijać .
                                      • al9 Re: Daria , wiem 06.04.07, 15:07
                                        co ty myslisz że ludzie walczyli o ty by za chlebem tułać się po świecie ?
                                        > co ty myślisz ze ci młodzi ludzie którzy wyjezdzaja jada tam na wczasy .
                                        > Myślisz że to nie ma znaczenia dla nas ,dla naszego kraju ze najlepsi
                                        fachowcy
                                        > ,młodzież wykształcona opuszcza nasz kraj ?
                                        --------------------------
                                        tak po to walczyliśmy.
                                        zeby ludzie mogli wyjezdzac. potem wrócą.
                                        wiesz ilu mlodych ludzi wyjezdza z Niemiec?
                                        800 tys rocznie. polowa do Ameryki
                                        ale nie boj sie o swoja emeryturę.
                                        wiekszosc wraca. z kapitałem, doswiadczeniem, umiejetnosciami.
                                        Daria, mam prosbe - zblizaja sie swęta - wyluzuj, dobrze?
                                        Wesołego Aleluja!
                                        al
    • misza36 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 06.04.07, 12:34
      ostatnio przeciez wyszedl nowy carnival i juz jest w sprzedazy , dlaczego
      mowicie ciagle o starszym modelu z ktorym ma niewiele wspolnego na dniach ma
      wejsc takze na rynek ceed w wersji kombi tutaj macie zdjecia , samochod dosc
      ladny
      www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=15240&postdays=0&postorder=asc&start=20
    • akasaki kia - mydelnice 06.04.07, 14:21
      moim zdania kia to jedna z gorszych marek obecnych na naszy rynku...chcesz kupic cida? wybierz punto2, niecierpie wloskich aut ale punto przynajmniej jakos wyglada i aso znajdziesz w karzdej wiosce a nie jak u kii najblizsze w kijowie
      • misza36 Re: kia - mydelnice 06.04.07, 15:33
        hahahahahha w kazdym miescie wpojewodzkim jest aso kia a punto to klasa b a nie
        kompakt
        • mameja21 Re: kia - mydelnice 07.04.07, 20:33
          Kia wygląda po prostu normalnie, a Civik i z zewnątrz i wewnątrz jak kupa...
          z przewagą kupy.
    • dziobek25 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 11.04.07, 20:20
      Hej,

To i ja dorzuce swoje 3 grosze. Mam KIE Sorento, ktora podczas wyprzedzania, lub gwaltownego
      przyspieszania wylacza sie. Po prostu gasnie silnik, wylacza sie wspomaganie. Mimo kilkudziesieciu
      reklamacji i napraw wady nie usunieto a Kia Motors Polska ma nas gleboko w du.....
      Takze jesli chcesz stracic zycie, mozesz zaryzykowac. Pozdrawiam.
      • sid50 Re: KIA - prawie jak samochód :)) 12.04.07, 16:44
        Witam smutasów i malkontentów.Jestem jeszcze w górach,pogoda piekna ,teraz jest
        19 stopni.Jest ze mną również mój cee'd.
        Pierwsza jazda w trasie.rewelacja,swietna ,cicha praca silnika,zawieszenie na
        piatke,mimo,ze trudno mi bylo na poczatku przyzwyczaic sie do twardosci,po
        focusie.przyspieszenie w 1,6 benyzna lepsze od focusa.W srodku cisza,nic nie
        trzeszczy,nawet przy jezdzie po kiepskiej drodze.najpiekniejsze jest jak
        delikatnie zamykaja sie drzwi,cicho i precyzyjnie.A ja glupi chcialem kupic
        toyote.To informacje dla naszych ekspertow i juz znikam w gorki.
        • al9 sid Ty to robisz specjalnie, prawda? 12.04.07, 16:53
          wyskakujesz jak Filip zza krzaka, jedziesz w górki a potem będziesz smiejąc się
          czytał konwulsje zirytowanych?
          :-))
          Nie tym razem nie dam się sprowokować i niebędę nic pisał o zazdrosnych
          spojrzeniach kierowców wyprzedzanych przeze mnie ceedów...
          al
          • sid50 Re: sid Ty to robisz specjalnie, prawda? 12.04.07, 17:17
            Super ,widzę ,że dojrzewasz.Chciałbym tylko,żeby ludzie którzy zamierzaja kupic
            to auto,nie musieli tylko słuchac idiotycznych uwag pseudo ekspertów,ale żeby
            mogli posłuchac ludzi ,którzy tym jeżdzą i wiedzą co pisza, w przeciwienstwie
            do tych którzy tylko mówią,nie bardzo wiedząc o czym,nie mam absolutnie Ciebie
            na myśl.Empiria al ,empiria , nie wieści z magla:) :):)

al9 napisał:

> wyskakujesz jak Filip zza krzaka, jedziesz w górki a potem będziesz smiejąc
            się
            >
            > czytał konwulsje zirytowanych?
            > :-))
            > Nie tym razem nie dam się sprowokować i niebędę nic pisał o zazdrosnych
            > spojrzeniach kierowców wyprzedzanych przeze mnie ceedów...
            > al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka