Dodaj do ulubionych

poziom oleju

05.07.07, 19:23
Jak mierzyć poziom oleju w samochodzie osobowym, wtedy kiedy silnik jest zimny
czy tuż po przjeździe z trasy kiedy siknik jest gorący.Ja mierzę poziom oleju
na bagnecie i pokazuje mi inny poziom oleju na zimnym silniku a inny kiedy
silnik jest gorący-czy to normalne?Jak długo ma postać rozgrzany silnik tuż
po trasie aby odczytać właściwy poziom oleju.Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: poziom oleju 05.07.07, 19:30
      jakscuba napisał:

> Jak mierzyć poziom oleju w samochodzie osobowym, wtedy kiedy silnik jest zimny

nie.

> czy tuż po przjeździe z trasy kiedy siknik jest gorący.

moze nie goracy, a raczej cieply.

>Ja mierzę poziom oleju
      > na bagnecie i pokazuje mi inny poziom oleju na zimnym silniku a inny kiedy
      > silnik jest gorący-czy to normalne?

no raczej tak.

>Jak długo ma postać rozgrzany silnik tuż
      > po trasie aby odczytać właściwy poziom oleju.Dziękuję.

mnie uczono, ze ok.10min.
      • malken Re: poziom oleju 05.07.07, 19:51
        Poziom oleju powinno się ZAWSZE sprawdzać na ZIMNYM silniku, czyli najlepiej
        przed jazdą, np rano. Olej zdąży wówczas posciekać z wszystkich kanalików, do
        których rozgrzany dotarł.
        • habudzik Re: poziom oleju 05.07.07, 19:59
          malken napisał:

> Poziom oleju powinno się ZAWSZE sprawdzać na ZIMNYM silniku, czyli najlepiej
          > przed jazdą, np rano. Olej zdąży wówczas posciekać z wszystkich kanalików, do
          > których rozgrzany dotarł.

To zupełnie odwrotnie niż zaleca Opel w swojej instrukcji obsługi . Ciekawe kto
          ma racje ? Ty czy Opel ?
          • sum_tzw_olimpijczyk Re: poziom oleju 05.07.07, 20:11
            Opel zaleca sprawdzać stan przy pracującym silniku (zupełnie odwrotnie)?
            • habudzik Re: poziom oleju 05.07.07, 22:01
              sum_tzw_olimpijczyk napisał:

> Opel zaleca sprawdzać stan przy pracującym silniku (zupełnie odwrotnie)?

Nie . Opel zaleca sprawdzać olej na goracym silniku czyli odwrotnie niz zaleca
              to kolega przedmówca :
              " Poziom oleju powinno się ZAWSZE sprawdzać na ZIMNYM silniku, czyli najlepiej
              przed jazdą, np rano "
              • sum_tzw_olimpijczyk Re: poziom oleju 05.07.07, 22:13
                Wiem wiem, domyslam się o co Ci chodziło:) Mnie np. uczyli, żeby sprawdzać
                poziom oleju na zimnym silniku, co najmniej 30 minut od ostatniej jazdy, na
                równym terenie, kiedy cały olej spłynie z kanalików... Teraz to już sam nie
                wiem, skoro producenci zalecają inaczej...
                • crannmer Re: poziom oleju 05.07.07, 22:37
                  sum_tzw_olimpijczyk napisał:

> Teraz to już sam nie
                  > wiem, skoro producenci zalecają inaczej...

To zalezy, ktory producent co zaleca i jak uzytkownik potrafi czytac instrukcje
                  ze zrozumieniem.

Przyklad 1: silniki ze stojacymi filtrami oleju (np silnik AFB grupy VW). W
                  takich przypadkach producent zaleca sprawdzanie nie pozniej niz np. 10 minut po
                  zatrzymaniu cieplego silnika, bo inaczej olej wyciekajacy z filtra do miski
                  zawyza pomiar.

Przyklad 2: instrukcja Mercedes C-Klasse
                  www4.mercedes-benz.com/d/cars/c-class-t/betriebsanleitung/vertiefen/N1F4AD.html
                  pomiar bagnetem: w przypadku cielpego silnika nalezy mierzyc nie wczesniej, niz
                  piec minut po zatrzymaniu silnika, w przypadku zimnego silnika nie wczesniej niz
                  30 minut po zatrzymaniu silnika. 24 godziny po zgaszeniu silnika sa oczywiscie
                  rowniez "nie wczesniej, niz 30 minut" :-)

Tak wiec nie ma juz ogolnych regul, lecz konkretne zalecenia.

Dla klasycznie budowanych silnikow bez wodotryskow jest raczej obojetne, czy
                  silnik jest rozgrzany, czy zimny. Wystarczy, ze olej zdazy scieknac do miski.

MfG
                  C.
                  Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
                • habudzik Re: poziom oleju 05.07.07, 22:37
                  Może dlatego kiedyś tak zalecali bo olej , nawet goracy , był jak miód a teraz
                  oleje nie chcą zostać nawet na bagnecie .
        • programistajava Re: poziom oleju 05.07.07, 20:17
          Hmm raz jeden musze zajac strone habudzika w moim aucie (Fiat) w instrukcji jest
          napisane aby sprawdzic ok 10min po wylaczeniu silnika. Generalnie polecam
          przeczytac instrukcje do swojego auta i to bedzie najlepsze rozwiazanie.
          • habudzik Re: poziom oleju 05.07.07, 22:03
            programistajava napisał:

> Hmm raz jeden musze zajac strone habudzika

Hmm , Ty to lepiej zrobisz jak pójdziesz na strone .............
        • iberia.pl Re: poziom oleju 05.07.07, 20:20
          malken napisał:

> Poziom oleju powinno się ZAWSZE sprawdzać na ZIMNYM silniku, czyli najlepiej
          > przed jazdą, np rano. Olej zdąży wówczas posciekać z wszystkich kanalików, do
          > których rozgrzany dotarł.

jestes pewien?

"SPRAWDZANIE POZIOMU OLEJU
          Kto chce być przezornym, ten sprawdza poziom oleju co 1000 do 2000 km. Powinno
          się to odbyć w kilka minut po wyłączeniu silnika na równym podłożu aby uzyskać
          możliwie dokładny wynik. Olej uzupełnia się, kiedy wskaźnik oleju opadnie w
          pobliże kreski odpowiadającej minimum.
          Nie zostanie wówczas przekroczona minimalna granica przy ostrej jeździe, co
          mogłoby oznaczać ogromne niebezpieczeństwo dla pojazdu. Także nie powinno się
          przekraczać poziomu maksymalnego, bo w przeciwnym razie wzrośnie zużycie oleju
          a katalizator może ulec uszkodzeniu . Optymalny poziom oleju to wskazanie w
          środku pomiędzy oznaczeniem minimalny i maksymalny."

za: www.platinumoil.pl/index.php?topic=az&subtopic=d
    • dewulot1 Re: poziom oleju 05.07.07, 20:25
      > czy tuż po przjeździe z trasy kiedy siknik jest gorący.

Jak pofolgujesz z tirowkami to siknik sie nie bedzie zagrzewal w trasie.
    • jakscuba Re: poziom oleju 05.07.07, 20:27
      Ja na zimnym silniku mam poziom oleju gdzieś około pół centymetra nad minimum
      a na gorącym silniku wzrasta do połowy podanej wartości na bagnecie.Czy taki
      poziom zostawić?Ten samochód to fiat punto jedynka.
      • piotr33k2 Re: poziom oleju 05.07.07, 22:21
        dolej do środka miedzy kreskami wtedy jest prawidłowo,a wogóle to nie rozumiem
        tych co chcą sprawdzać olej na gorącym silniku ,pogieło was czy jak?
        • iberia.pl Re: poziom oleju 05.07.07, 22:27
          piotr33k2 napisał:

>a wogóle to nie rozumiem
          > tych co chcą sprawdzać olej na gorącym silniku ,pogieło was czy jak?

goracy a cieply-widzisz roznice?
          • piotr33k2 Re: poziom oleju 05.07.07, 22:31
            mozesz sprawdzać na goracym ,na ciepłym i na zimnym jak chcesz ,tylko jak
            chcesz znać dokładny poziom oleju to najlepiej na tym ostatnim,koniec kropka
            nie ma co dyskuować .
            • crannmer Re: poziom oleju 05.07.07, 22:50
              piotr33k2 napisał:

> mozesz sprawdzać na goracym ,na ciepłym i na zimnym jak chcesz ,tylko jak
              > chcesz znać dokładny poziom oleju to najlepiej na tym ostatnim,koniec kropka
              > nie ma co dyskuować .

Takie sady mozna glosic, jesli zatrzymano sie w rozwoju gdzies w okolicach 1684
              roku.

W miedzyczasie rozwiazania nieco sie namnozyly. I w niektorych przypadkach
              mierzac na zimnym silniku zmierzysz budury.

MfG
              C.
              Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
            • leon.zbowidowiec Re: poziom oleju 06.07.07, 09:00
              piotr33k2 napisał:

> mozesz sprawdzać na goracym ,na ciepłym i na zimnym jak chcesz ,tylko jak
              > chcesz znać dokładny poziom oleju to najlepiej na tym ostatnim,koniec kropka
              > nie ma co dyskuować .

Z Toba rzeczywiscie nie ma co dyskutowac bo jestes IGNORANTEM i MITOMANEM.
              Wyobraz sobie po raz kolejny ze obecna mnogosc konstrukcji wymaga zajrzenia do
              instrukcji obslugi danego samochodu aby dowiedziec sie jak PRAWIDLOWO mierzyc
              poziom oleju (podpowiem ci ze nawet w roznych modelach samochodow jednej marki
              czasem jest to cieply a czasem zimny silnik). Tak wiec przestan kategorycznie
              glosic swoje bzdurne teorie i po raz kolejny wprowadzac innych w blad. Przyjmij
              wreszcie do wiadomosci ze nie wszystkie wspolczesne silniki chodza na oleju
              mineralnym a niektore sa zdecydowanie bardziej skomplikowane w konstrukcji jakt
              twoj 126p !
              • piotr33k2 Re: poziom oleju 06.07.07, 22:27
                o tłuk teoretyk sie odezwał ,he he.a tak wogóle to ja tłuku na minerale nie
                jeżdże a olej zawsze mierze rano i zawsze wiem dokładnie ile go mam bo ja
                jestem praktyk a nie neptyk który posiłkuje sie wiecznie tabelkami albo i
                jeżdżi najlepiej do autoryzowanego serwisu żeby mu olej zmierzyli .
                • bassooner Re: poziom oleju 07.07.07, 15:16
                  Można i tak-sposób nieco bardziej pracochłonny...ale pewny:
                  -po pierwsze, primo: z instrukcji dowiadujemy się, ile oleju być powinno,
                  -po drugie, primo: podkładamy duże naczynie z dokładną podziałką i spuszczamy
                  cały olej,
                  -po trzecie, primo: musimy mieć świadomość, że część oleju została jeszcze na
                  różnych elementach w silniku, a więc...
                  -po czwarte, primo: zapalamy silnik(nie usuwając ww naczynia z pod samochodu) i
                  dajemy mu "pochodzić na sucho" jakiś czas(ale nie więcej niż 30 minut) aby
                  wypłyną dokładnie cały olej-powinny jeszcze wypłynąć jedna, dwie setki, no i
                  wreszcie...
                  - po piąte, primo: nie wyłączając silnika, wyciągamy naczynie z pod samochodu,
                  sprawdzamy zgodnie z instrukcją stan oleju( na podziałce ww naczynia), zakręcamy
                  korek i całą-sprawdzoną zawartość naczynia wlewamy do silnika...;-)))
      • programistajava Re: poziom oleju 06.07.07, 08:28
        Hesli to silnik z rodziny Fire (chaba tak) to pamietaj aby nie przedobrzyc i nie
        lej za duzo oleju. Lej tak abys mial max 80% miarki na bagnecie (załozylbym
        pomiar po 10 min po wylaczeniu silnika). Ja na Sienie sie uczylem :) i jzu wiem
        jak jest za duzo to pozniej cieknei z spod pokrywy zaworow, taki urok tych
        silnikow. Aha i uwazaj bo jak lejesz olej i zaraz sprawdzasz poziom to wydaje ci
        sie ciagle ze malo i malo, a jak pozniej odpalisz silnik i popracuej chwile
        (rozporowadzi olej po ukladzie) to wychodzi ze jest wiecej niz sie czlowiekowi
        wydaje. Tak wiec najlepiiej odlac zamierzona ilosc z banki (jak jest miarka) i
        odpalic silnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka