Dodaj do ulubionych

Samochod mi przerywa

IP: *.dialsprint.net 21.06.03, 00:32
Na 1 i 2 biegu samochod zaczal mi strasznie szarpac i przerywac. Gdy stoje
np. na skrzyzowaniu samochod zachowuje sie tak jakby mial zaraz zgasnac.
Mechanik (nie mial czasu) zajrzal mi do filtra powietrza (kazal wymienic bo
byl wilgotny), cos przeczyscil i powiedzial ze po 100km powinno sie samo
przetrzec!! Aha sprawdzil tez swiece byly ok. No ale jezdzi sie coraz
gorzej. Z rury wydechowej zaczelo mi (cicho) strzelac. Co to moze byc? Cos
sie zatkalo? Do benzyny wlalam cos do przeczyszaczania i usuwania wody ale
nie wiem czy to pomoze. Prosze o sugestie. Samochod to 3-cylindrowe Geo Metro
(chyba jakas amerykanska wersja Suzuki).

Dzieki,

A
Obserwuj wątek
    • Gość: Allegra Re: Samochod mi przerywa IP: 195.245.213.* 21.06.03, 14:03
      Nie jestem specjalistką, ale kierowca od 12 lat - z doświadczenia wiem, że
      prawdopodobnie zatankowałas jakiś szajs, a nie paliwo i stąd to prychanie. Być
      może też śmieci z dna baku (jesli jeździłas na rezerwie) zapchały przewody
      paliwowe, może brudny filtr paliwa.. Polecam wizytę w warsztacie.

Pozdrawiam
      Allegra
      • Gość: Adam Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 21.06.03, 14:23
        • Gość: . Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.dyn.optonline.net 21.06.03, 18:18
          prawdopodobnie problem z elektryka/zaplonem
          • Gość: Niohe Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 21.06.03, 22:51
            A ile to Twoje autko ma przebiegu?Kiedy był zrobiony jakiś większy przegląd
            techniczny.Czy to jest gażnikowieć?Jak sterowany zapłon? Pzdr.N
            • Gość: Anka Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.dialsprint.net 22.06.03, 00:37
              Przebieg - 108kmil to jest okolo 170k km...Olej zmieniam bardzo czesto wiec
              silnik jest w idealnym (hmmm);-) stanie. Przeglad moze z 1,5 roku temu...
              Chodzil jak zloto... jakis czas temu lekko przerywal (na wyzszych biegach) jak
              byl nie rozgrzany ale po kilku minutach bylo ok. Teraz juz sie prawie nie da
              jezdzic. Tak jakby sie cos gdzies zatkalo. Tutaj sa specyfikacje:

media.gm.com/division/chevrolet/products/archive_prod_info/pguide/metro/metspec3.htm

Nie wiem czy Ci to wystarczy.

W poniedzialek chyba czeka mnie wizyta u mechanika. Tylko przedtem chcialabym
              wiedziec czy jest w ogole sens...Jesli to cos bardzo powaznego to chyba sie nie
              oplaca...
              A co jesli to po prostu benzyna? Jest sens spuscic caly bak i nalac nowej?
              • Gość: Wonsz Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.vf.shawcable.net 22.06.03, 00:51
                W Geo Tracker mojej zony zaczelo sie podobnie. Winny byl palec rozdzielacza,
                styki powycieraly sie i iskra zanikala albo byla slaba. Wymiana kosztowala
                niewiele, przy okazji ustawili zaplon. Auto ma niemal 200kkm. Moze to samo
                pada w twoim?

K.
                • Gość: Anka Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.dialsprint.net 22.06.03, 01:11
                  A jak jest "palec rozdzielacza" po angielsku? ;-)
                  • devote Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! 22.06.03, 04:01
                    Gość portalu: Anka napisał(a):

> A jak jest "palec rozdzielacza" po angielsku? ;-)

CAP - kopulka rozdzielacza
                    ROTOR - palec rozdzielacza

polecam wymiane obu czesci
                    • Gość: Wonsz Re: Nie tankuj nigdy w Orlenie!!!!!!!!!!!! IP: *.vf.shawcable.net 22.06.03, 09:26
                      Dokladnie jak wyzej, a sam rozdzielacz to distibutor. W drugim aucie zmienilem
                      prewencyjnie i chyba dobrze, bo tez byl juz niezle wytarty.

K.
    • Gość: Wonsz Re: Samochod mi przerywa IP: *.vf.shawcable.net 22.06.03, 00:56
      Jeszcze jedno: tu gdzie jestem wymiana silnika w metro na regenerowany
      kosztuje okolo 800 kanadyjskich, jesli dobrze poszukac. Jesli Twoj jest z '96
      (to juz ten zaokraglony, prawda?) to raczej oplaca sie naprawiac/wymieniac,
      nawet jesli to powazna awaria. Takiego przerywajacego nikt za rozsadne
      pieniadze nie kupi. Ale mam nadzieje, ze to jakas pierdola w zaplonie, a dymek
      leci bo paliwo sie nie spala.

Pozdrowienia, napisz co wyszlo.

K.
    • Gość: Henry Re: Samochod mi przerywa IP: *.telia.com 22.06.03, 09:33
      Gość portalu: Anka napisał(a):

> Na 1 i 2 biegu samochod zaczal mi strasznie szarpac i przerywac. Gdy stoje
      > np. na skrzyzowaniu samochod zachowuje sie tak jakby mial zaraz zgasnac.
      > Mechanik (nie mial czasu) zajrzal mi do filtra powietrza (kazal wymienic bo
      > byl wilgotny), cos przeczyscil i powiedzial ze po 100km powinno sie samo
      > przetrzec!! Aha sprawdzil tez swiece byly ok. No ale jezdzi sie coraz
      > gorzej. Z rury wydechowej zaczelo mi (cicho) strzelac. Co to moze byc? Cos
      > sie zatkalo? Do benzyny wlalam cos do przeczyszaczania i usuwania wody ale
      > nie wiem czy to pomoze. Prosze o sugestie. Samochod to 3-cylindrowe Geo Metro
      > (chyba jakas amerykanska wersja Suzuki).
      >
      > Dzieki,

********************************************************************************

Jezeli przy wyzszych predkosciach nie masz tego problemu,to moze byc Regulator
      wolnych obrotow" -to moze "siedziec" pod filtrem powietrza,jest to mala
      elektroniczna zecz ktorej nie da sie naprawic-jest "kapslowana" ,to sie wymienia
      ,zadki to problem ale raz na kilkanascie tysiecy aut tej samej marki i modelu
      sie zdarza,niestety. To nie bedzie zbyt groga reperacja,nie jezdzij z defektem-
      moze miec wplyw na inne komponety silnika i napedu.

*******************************************************************************
      >
      > A
      • Gość: Michal Re: Samochod mi przerywa IP: *.telia.com 22.06.03, 10:07
        Tylko zanieczysczone paliwo,zmienic paliwo.Zadnej awari,nowe paliwo i nowy
        filtr paliwowy.Pzdr.Michal
        • Gość: Ed Re: Samochod mi przerywa IP: *.dialsprint.net 22.06.03, 22:30
          Ale skad zanieczyszczona benzyna w USA? Moze z Iraku...
    • Gość: zdzichu Re: Samochod mi przerywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.03, 08:04
      cewka zapłonu uszkodzona na poczatku jak sie silnik nagrzeje to zaczyna
      przerywac a pojakims czasie juz na zimnym i na nizszych biegach jesttaki
      problem (no hyba ze masz 1 cewke to wtedy napewno to nie jest problem cewki)
      a co do palca i kpułki to stosowane jest to w silnikach hyba produkowanych
      przed rokiem 1990 w nowych hyba tego nie ma bo zaplon jest sterownay
      elektronicznie i jezeli zatankujesz syf to wtedy czujnik spalania stukowego
      przestawi ci zapłon na opuzniony co w kopłce jest niemozliwe przyokazji spada
      moc ale silnik pracuje regularnie.
      Moze musisz wymienic wtryskiwacze bo którys np nietrzyma i sie leje przyokazji
      zalewjac jeden cylinder i po kilku przedmuchca zapal i znowu
      a silniki moga miec przebieg nawet do 400k km wiec po co wymieniac i
      remontowac jak nie ma potrzeby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka