Dodaj do ulubionych

Sprawność a wiek kierowcy

IP: *.iel.gda.pl 02.07.03, 15:46
Czy kierowcy po osiągnięciu wieku np. 70 lat, a później np. co 6 lat, nie
powinni przechodzić obowiązkowych badań sprawności psychoficznej?
Wiem, że starsi kierowcy powodują mało wypadków bo w związku z pogorszeniem
sprawności jeżdżą o wiele ostrożniej. Ale po przekroczeniu pewnej granicy ich
jazda może stwarzać zagrożenie, którego oni sami nie muszą być świadomi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Rav Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.07.03, 16:10
      Zgadzam się z tym. Mój nieżyjący już dziadek, w pewnym momencie swojego życia
      drastycznie zatracił pewność za kierownicą, spowodował w króciótkim odstępie
      czasu dwie kraksy, no i do końca życia nie wsiadł już za kółko. Tak zdecydował,
      choć trochę poniewczasie. A dopiero zbliżał się wtedy do ww. wieku.

Zresztą, uważam, że spokojnie da się opracować system oceny sprawności
      psychomotorycznej, podobny do tego na kierowcę zawodowego (choć oczywiście
      adekwatny do omawianej grupy), ale byłaby z tym kupa roboty...no a ilu
      prominentnych polityków podpadałoby,

pozdrawiam
    • Gość: JK Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.acn.pl 02.07.03, 20:33
      Moim zdaniem częściej powinni być badani gówniarze w świetnych (ich zdaniem)
      samochodach, którzy bardziej niż starsi ludzie lubią się popisywać i robią to
      zdecydowanie na większą skalę.
      Ale fakt, że z wiekiem nasze sprawności wszelkiej maści się pogarszają. Tylko
      każdy ma ten wiek inny. Są ludzie po 70-tce w dobrej kondycji i ludzie ok. 50-
      tki w kiepskiej.
      • Gość: Michal Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.telia.com 02.07.03, 21:01
        U nas co 10 lat wzroczek i wlasnosci psychomotoryczne po 45 roku zycia dla
        grup C w dol.Inni tez przy odnowie 10 letniej prawa jazdy musza przejsc
        obowiazkowa kontrole wzroku.I w razie potrzeby jest adnotacja w postaci
        kodu "cyngle potrzebne". I w aucie trzeba posiadac dwie pary.Ot co kraj top
        obyczaj.Pzdr.Michal
        P.S Masz racje RAV dziadkowie jezdza o wiele spokojniej i bez zadnych przeszkod
        do roku 90 zycia.Po 90 naogol nie odswiezaja cyngli(okularow) i wystepuja
        (komiczne sytuacje np. na autostradzie) jada pod prad niewlasciwym pasem i sie
        dziwia ze tyle jest zlosliwych co ich strasza chcac najechac.Policja na pniu
        odbiera prawo jazdy ,a taki dziadek laska wymachuje i powiada "zobaczysz z
        operuje oczy i kupie nowe okulary to tyle mnie zlapiesz".
      • Gość: cytryniec Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.07.03, 22:19
        Badania powinny być tobione co 5-7 lat. Robiłem P.R. kiedy skończyłem 16 lat.
        Od tego czasu mogłem się dorobic trzech zawałów,padaczki i ślepoty.Albo choroby
        umysłowej n.p.
        I kto to sprawdzi?
    • przemo_c Re: Sprawność a wiek kierowcy 02.07.03, 22:27
      Największą (najlepszą) formę osiąga się w wieku 28-35 lat...
      Według mojego skromnego zdania zarówno kierowcy poniżej tej granicy (do okło
      23 roku) i powyżej (np. od 60) powinni przechodzić badania i powinni być
      regularnie sprawdzani... I inne stawki ubezpieczeniowe...
      • Gość: Michal Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.telia.com 03.07.03, 12:23
        przemo_c napisał:

> Największą (najlepszą) formę osiąga się w wieku 28-35 lat...
        > Według mojego skromnego zdania zarówno kierowcy poniżej tej granicy (do okło
        > 23 roku) i powyżej (np. od 60) powinni przechodzić badania i powinni być
        > regularnie sprawdzani... I inne stawki ubezpieczeniowe...
        --------------------------------------------------------------------------------
        Mala dygresja.
        Kiedys sie zdarzylo ,ze kolega jechal na polnoc .Zadzwonil do firmy spedycyjnej
        z pytraniem czy odchodzi jakis pociag drogowy az za Udevalle okolo 950km.Tak
        prosze przyjechac bedzie TIR z pprzyczepa i ma miejsce i chetnie wezma. Godzna
        19.Ciekawostka w ten sposob jak wiedza kto zawsze zabiora.Przywoze go na
        terminal.Stoi Scania 500KM z Ciagnik i przyczepoa dlugie i wielkie.Juz motor
        jest grzany i zaraz odjazd.Kierowca sie przedstawil bardzo mily prosze sobie
        bagaz wlozyc na gore za lozkiem ma pan chec polezec prosze bardzo ,skorzana
        sofa jak w chalupie.Pojechali pomachalem.Taki zestaw prowadzi noca zawsze dwoch
        kierowcow.Zmieniaja sie co godzine ,trzymaja caly czas 90km/h na miejscu sa
        dnia nastepnego,bez tankowania i postoju wiekszego o godzinie 9 rano.To byla
        sobota przyjechali w niedziele.Takie kursy prowadza zawsze emerytowani kierowcy
        co sobie dorabiaja na boczku do emerytury i znudow nie wytrzymuja w domu z baba
        siedziec. Wiek tych gosci obaj po 75lat.Szczesliwi pogdni rzescy pelno sprawni
        bez brzuchow szczupli ale obaj w cynglach.Spedycje poszukuja takich na szaro bo
        to taniej.Pzdr.Michal
    • Gość: pepe Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: 62.233.197.* 02.07.03, 23:57
      Coś w tym jest. Piszę obserwując mojego ojca. Do niedawna był moim niedościgłym
      wzorem jeżeli chodzi o prowadzenie samochodu, ale... Teraz ma 62 lata,
      olbrzymią praktykę za kółkiem i co z tego? Powoli niestety staje się coraz
      mniej spostrzegawczy, czas reakcji mu się wydłuża. Faktem jest, że zdaje sobie
      z tego sprawę, niemniej co jakiś czas dowodzi, że coraz mniej pewnie czuje się
      za kółkiem. Ostatnio na działce cofając przyładował w słup z koszem, który stoi
      tam od 10 lat. Twierdzi, że go nie widział, ale sam go kiedyś ze mną betonował
      w tym miejscu. Zdarzają mu się zupełnie nieprzewidywalne manewry. Odnoszę
      wrażenie, że często ratują go od przykrych sytuacji bardziej wyuczone przez
      lata reakcje niż rzeczywista ocena sytuacji. Niekiedy próbuje nadrobić to
      przesadną ostrożnością co innych kierowców z pewnością drazni. Z jazdy
      samochodem raczej na razie nie zrezygnuje, choć jak tylko może wyręcza się mną.
      Ale co, zabrać mu prawo jazdy? To chyba też nie jest własciwe rozwiązanie, bo
      jak dotąd nie można powiedzieć, że stwarza on jakieś szczególne zagrożenie. Ale
      kiedyś to nastapi. Myślę że takie badania co kilka lat byłyby w porządku. W
      momencie gdy sprawność psychomotoryczna kierowcy spadnie poniżej pewnej granicy
      wtedy powinien nastepowac kres jego kariery za kółkiem. Tylko trzeba ten moment
      w porę wykryć... Pantha rei...
      • Gość: Rosa Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.acn.pl / 10.68.4.* 03.07.03, 13:05
        I czy wg Ciebie powinno mu sie zabrać prawko? Dla mnie dalej niebezpieczniejsi
        są niewyżyci 17-20 latkowie w szybkich samochodach.
    • Gość: Acura Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.qc.sympatico.ca 03.07.03, 16:37
      Gość portalu: Krzych napisał(a):

> Czy kierowcy po osiągnięciu wieku np. 70 lat, a później np. co 6 lat, nie
      > powinni przechodzić obowiązkowych badań sprawności psychoficznej?
      > Wiem, że starsi kierowcy powodują mało wypadków bo w związku z pogorszeniem
      > sprawności jeżdżą o wiele ostrożniej. Ale po przekroczeniu pewnej granicy ich
      > jazda może stwarzać zagrożenie, którego oni sami nie muszą być świadomi!

Gorna granice, czy czestotliwosc testow zapewne nalezalo by ustalic po
      dokladnych analizach, ale generalnie zdecydowanie tak. W Ontario na przyklad
      granica taka jest 80 lat i od tej pory kierowca co dwa lata musi:
      1. Zaliczyc teoretyczny test
      2. Przejsc badanie wzroku
      3. Odbyc sesje (w malych do 15 osob grupach) z Counsellorem, ktory oprocz
      doksztalcania w rozmowach indywidualnych ocenia, czy dana osoba nie zalicza sie
      do grupy podwyzszonego ryzyka. Jesli tak, wowczas aplikuje mu sie pkt 4.
      4. Test praktyczny na drodze.

Dodatkowo (to juz dotyczy wszystkich kierowcow) co roku przy odnawianiu
      rejestracji samochodu odpowiada sie na pare podstawowych pytan dotyczacych
      stanu zdrowia. O ile mnie pamiec nie myli, rowniez lekarz rodzinny w przypadku
      stwierdzenia choroby eliminujacej klienta z mozliwosci prowadzernia pojazdu (np
      padaczki) ma obowiazek powiadomic o tym odpowiedni wydzial.

Sprawa mlodych kierowcow, ich zagrozenia na drodze, czy tez programu zdobywania
      prawa jazdy, jak rowniez odpowiednich oplat za ubezpieczenie to inna bajka i
      zdaje sie juz tutaj wczesniej poruszana.

• Gość: Andre Re: Sprawność a wiek kierowcy IP: *.pcplus.com.pl 03.07.03, 18:18
      Kierowcy powinni przechodzić badania lekarskie w każdej
      kategorii wiekowej. Im starsi tym częściej.
      Po sobie wiem że nie jestem tak samo sprawny jak niegdyś.
      A przekroczyłem 51.
      Z satysfakcją i z zazdrością widzę ze mój 18 letni synio
      zupełnie na luzie i BEZPIECZNIE (serio)prowadzi wszystkie
      samochody zarejestrowane w firmie: Fabia Focus Lublin
      Transit Star66 i Żuk. Ja osobiście na stara bym nie wsiadł.
      A jeżdżąc Fabią najczęściej nerwy mnie puszczają jak
      różni frustraci próbują mi coś udowodnić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka