martino.pl 01.09.07, 12:41 Jakie stacje paliwowe w Polsce Waszym zdaniem są najlepsze pod względem jakości, obsługi, paliwa itp. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mobilek22 Re: Najlepsze stacje paliwowe 01.09.07, 13:13 Osobiscie staram siętankować na stacjach BP, tankuje najczesciej LPG ktory na tej stacji jest wyjatkowo dobry - przynajmiej moje auto go bardzo akceptuje. Wczesniej tankowalem na Orlenie ale ostatnio zauwazylem straszny spadek co do jakosci gazu na tych stacjach.Poprostu bylem strasznie zawiedziony, auto wogole nie chcialo isc, to bylo az trudne do uwierzenia ze na tak markowej stacji sprzedaja taka lipe - zaznacze ze gaz tankowalem to kilku pojazdow w kazdym z nich bylo tak samo beznadziejnie. Co do innego rodzaju paliwa ciezko mi sie wypowiadac poniewaz bardzo malo jezdze na benzynie aby dokladnie odczuc ze jest jakas wyjątkowo dobra Link Zgłoś
w0rldg0r0und Re: Najlepsze stacje paliwowe 06.09.07, 11:56 ja tankuje na stacjach bp bo mam jedna bardzo blisko i jakos przywyklem. lubie kupic sobie cos na drugie sniadanie w barku przy stacji. bardzo apetyczne kanapki, a przy pogodzie wymagającej osłody tak jak dziś biorę ciastko. pomaga na nastrój. pycha Link Zgłoś
akodo78 Shell, BP - bez zastrzeżeń 01.09.07, 14:37 tylko raz miałem problem z paliwem i była to stacja Orlen przed Myślenicami - od tamtej pory nie zawitałem ani raz na Orlenie Link Zgłoś
romando1 Re: Żadna - wszędzie jest Orlen . 01.09.07, 15:28 Jesteście wszyscy w błędzie. Paliwa pochodzą albo z Petrochemi Płock albo z Rafineri Gdańsk ,pracuję w tej branży i wiem coś na ten temat.Co do jakości to żadnego wpływu nie mają na to stacje benzynowe.Taka jest niestety prawda.Mit o kombinowaniu na stacjach przeminął razem z komuną kiedy to do benzyny dolewali ON a różnica była 1 zł na litrze. Link Zgłoś
seydlitz Re: Żadna - wszędzie jest Orlen . 01.09.07, 17:11 Niby pracujesz, bo bys głupot nie pisał. Wiekszosć paliw pochodzi z Orlenu i Lotosu, do tego dochodzi import (dość znaczne ilości - Niemcy, Białoruś, Słowacja oraz Skandynawia i Czechy) Ja lubię Shella. Link Zgłoś
pavulon78 Re: Żadna - wszędzie jest Orlen . 01.09.07, 19:14 Petrochemia Płock i Rafineria Gdańska a ORLEN i LOTOS - możesz powiedzieć jaka to różnica z wyjątkiem nazwy? Zwłaszcza jeśli nazwy te odniesiemy nie do koncernów jako takich ale do konkretnych zakładów w których powstaje paliwo. Rafineria Grupy LOTOS w Gdańsku jest jak najbardziej rafinerią gdańską (bo niby jaką ma być?). A co do paliw na stacjach to oprócz tych dwóch polskich producentów możesz trafić na paliwo ze wschodu a własciciwe to na mieszankę tych wszystkich produktów. Zwłaszcza na stacjach zaopatrywanych z baz nalezących do spólki Operator Logistyczny Paliw Płynnych - właściciela 16 dużych baz paliwowych w całej Polsce (dawna nazwa to NAFTOBAZY Sp. z o.o.) Link Zgłoś
obama1 Re: Żadna - wszędzie jest Orlen . 04.09.07, 12:30 Ja gaz tankuję na Lukoilu (tani, nigdy nie miałem najmniejszych powodów do narzekania) a benzynę tankuję na Shellu. Leję V-power Racing - kosztuje co prawda 5 zł, ale przy instalacji LPG nie potrzebuję jej dużo, a mam świadomość że auto jeździ na dobrym paliwie. Swoją drogą Racing jest jedyna benzyna dostępna w Polsce nie pochodząca z polskich rafinerii - jest w całości sprowadzana bodajże z Belgii. Polecam :) Link Zgłoś
w0rldg0r0und Re: Żadna - wszędzie jest Orlen . 06.09.07, 12:00 w łukoilu to ja bym nie chciał tankować, nawet gdyby jakiś był w poblizu. nie dlatego, że jakośc kiepska czy cos, nie mam pojecia jak z tym u nich jest - ale za duzo sie naogladalem grozb gazowych Putina w telewizji, zeby darzyc lukoil sympatia. uprzedzilem sie Link Zgłoś
al9 wacha to juz wiemy, ale kawa najlepsza jest 04.09.07, 17:57 w BP gazetki, duży sklep, czynne kasy, w miarę czyte kible.. 1.BP 2.Statoil 3.Shell 4.Orlen Pozdr al Link Zgłoś
martino.pl Re: wacha to juz wiemy, ale kawa najlepsza jest 04.09.07, 21:02 Ja tylko tankuję w bp paliwo ultimate diesel, a może ktoś wie z jakiej oni mają refineri paliwo? Link Zgłoś
obama1 Re: wacha to juz wiemy, ale kawa najlepsza jest 04.09.07, 22:36 jedna z moich znajomych powiedzialaby, ze pewnie z jakiejs czeczenskiej :) ostatnio zalala BP ultimate diesla do punto swojego faceta (nie musze dodawac ze punto benzyniak :D) kiedy auto pozniej jechalo do warsztatu na lawecie tlumaczyla swojemu facetowi ze przeciez zalala bp ultimate, tak jak prosil :) nie wytrzymalem slyszac to... :) Link Zgłoś
w0rldg0r0und kawa najlepsza jest w Wild Bean Cafe 06.09.07, 12:02 tak sie ten sklep-bar na stacjach bp nazywa. kawa rzeczywiscie dobra, a i jedzenie smakowite. widze ze nie jestem sam w sympatii dla nich :) Link Zgłoś
nabucho1 Re: Najlepsze stacje paliwowe 06.09.07, 12:38 Tankuje na BP i innych zrzeszonych w Routex, wierność tym stacjom nakazuje mi karta paliwowa, ale nie narzekam. Link Zgłoś
a4774 wszystkie zagraniczne sieciówki 06.09.07, 13:40 czyli w praktyce BP, Shell, Statoil. Dlaczego? Raz, bo tam jest czysto, w miarę miło, można zjeść/kupić coś jeszcze, można wysikać się bez kaloszy, i stosunkowo najmniejsza szansa że coś zmajstrowali przy paliwie. Jeżeli nie ma powyższych, to na naszych sieciówkach - Lotos, Orlen, Bliska. Może być brudno, mały wybór, nieco wieśniacko, nawet po pijaku, mogą też robić hokus pokus przy pompie, ale generalnie jakaś kontrola jakości jest. Absolutnie w ostateczności tankuję u białych pompiarzy, i to tylko tyle, by dojechać do sieciówki. Tu w żadną kontrolę jakości nie wierzę. ** PS. W 90% to co tankujecie w Polsce pochodzi z Gdańska lub Płocka. Ale to nie znaczy, że tankujecie to samo. Cuda zdarzają się między bramą rafinerii a pistoletem - i tu jest różnica między sieciami zagranicznymi a naszymi. Link Zgłoś
femmen4 Re: wszystkie zagraniczne sieciówki 07.09.07, 15:40 Ja patrzę na kwestę, z punktu zarządzającego flota i osobisty ranking też na pierwszym miejscu stawia zagraniczne sieci bo zachodnie standardy czy obsługi klienta czy partnerstwa w biznesie. Moim faworytem jest BP i jak rozmawiam z kierowcami to mówią podobnie. Link Zgłoś
al9 a swoją drogą gdzie jest Agip? 07.09.07, 16:37 ich wielkie stacje - niestety poza Polską - najbardziej mi sie podobają.... al Link Zgłoś
a4774 Agip jest w Shellu 07.09.07, 21:56 o ile pamiętam, najpierw Agip sprzedał swoje stacje Dexpolowi, a potem Dexpol sprzedał się Shellowi. Sieć stacji o międzynarodowym standarcie musi w Polsce liczyć około 100 stacji - inaczej nie udźwignie ciężaru back office. Kto przez kilka lat nie zbuduje odpowiednio dużej sieci wycofa się - jak Agip, Texaco, Esso, Neste czy inne. Jeśli do tego dodać fuzje niezależne od polskich uwarunkowań (DEA/Shell, Aral/BP), to została już tylko jedna sieciówka do rozbioru - Jet/Conoco. Myślę, że jej dni też są policzone. Link Zgłoś
mort_subite Re: Agip jest w Shellu 08.09.07, 12:56 a4774 napisała: > (...) Kto przez > kilka lat nie zbuduje odpowiednio dużej sieci wycofa się - jak Agip, > Texaco, Esso, Neste czy inne. Akurat z Neste chyba trochę nie trafiłaś. Stacje tej sieci (samoobsługowe) są w Polsce jak najbardziej obecne. I oferują dobre paliwo w świetnych cenach. Dość powiedzieć, że E98 na Neste jest (nie wiem czy zawsze, ale z reguły) tańsze, niż E95 (zwykłe, nie Verva) na Orlenie. Z moich osobistych doświadczeń wynika jedno: szerokim łukiem należy omijać stacje "no name", stacje przy hipermarketach i placówki Orlen. Przynajmniej parę lat temu każde tankowanie kończyło się w przypadku mojej ówczesnej R19 (1.4 75 KM) problemami z uruchomieniem, skaczącymi obrotami, krztuszeniem się silnika przy dodawaniu gazu i ogólną mułowatością. Być może jakość paliw w tych miejscach uległa poprawie, ale jakoś mnie nie ciągnie, żeby sprawdzić. Natomiast jeśli chodzi o stacje firmowane przez duże koncerny, to jest to w sumie jeden diabeł. Żadnych zastrzeżeń. Od kilku lat w przeszło 90% tankuję na Neste - jakość nie ustępuje tej na BP, Statoil, czy Shell, a ceny z zupełnie innej bajki (to też powód, dla którego nie zaglądam na "tanie stacje" przy marketach i im podobne - wcale nie jest taniej, niż u Finów, a do tego dochodzi jakiś tam element ryzyka). Z tym, że jeśli komuś potrzebne są dodatkowe usługi (gastronomia etc.), to oczywiście na Neste nie ma czego szukać. Link Zgłoś
scichy2 Re: Agip jest w Shellu 08.09.07, 15:57 >Akurat z Neste chyba trochę nie trafiłaś. Stacje tej sieci (samoobsługowe) są w > Polsce jak najbardziej obecne. I oferują dobre paliwo w świetnych cenach. Tankowałem na Neste... przestałem. Stacja w Jankach oszukuje na ilości o 2-3%. Sprawdzane kilkukrotnie (wskazania komputera pokładowego) i porównywane z innymi stacjami. Wiec ceny świetne, tylko na ilości tracisz. Nie będę dawał zarabiać oszustom. Seb Link Zgłoś
mort_subite Re: Agip jest w Shellu 09.09.07, 13:13 O a to ciekawe... Możesz "sprzedać" know-how takiego testu? Zatankować "pod korek", wyzerować licznik, przejechać trochę i dotankować, porównując wskazania komputera i licznika na dystrybutorze? Pozostanie kwestia, na ile wiarygodne są wskazania komputera... Link Zgłoś
a4774 kwestia Neste 08.09.07, 16:10 upierabym się przy tym Neste. Ich strategia budowy sieci stacji o międzynarodowym standarcie poniosła fiasko i wycofali się z tego rynku. Początkowo - znaczy w połowie lat 90. - firma rozwijała swoją sieć w Polsce jak wszyscy inni - Agip, Esso, Texaco, DEA, Shell, BP, Preem, Statoil, Aral, Jet i kto tam jeszcze, niczym się nie rózniła w kwestii formatu i strategii. Pod koniec lat 90. podobnie jak większość dostali zadyszki - nie potrafili rozbudować sieci, a tych kilkadziesiąt punktów nie dawało wystarczającej masy krytycznej. I tu Neste podjęło decyzję inną niż np. Texaco, Agip czy Esso - nie wycofali się z polskiego rynku w ogóle, ale przeformatowali. To co się dało przerobili na stacje bezobsługowe, to co się nie dało sprzedali Statoilowi. Link Zgłoś
mort_subite Re: kwestia Neste 09.09.07, 13:10 Całkiem możliwe. Nigdy specjalnie rynek paliw płynnych mnie nie interesował. Zaczął - i to wyłącznie jako konsumenta - dopiero kiedy kupiłem pierwszy samochód, czyli w 2000r. Link Zgłoś
pavulon78 Re: Agip jest w Shellu 08.09.07, 23:48 "to została już tylko > jedna sieciówka do rozbioru - Jet/Conoco. Myślę, że jej dni też są > policzone." Masz rację. Stacje JET są już własnością LUKOIL. Zresztą ta sieć budowana na terenie Polski praktycznie od samego początku była cały czas wystawiona na sprzedaż. W ciągu dwóch lat stacje JET zostaną przebarwione na barwy LUKOIL. Link Zgłoś
aneta362 Re: Najlepsze stacje paliwowe 07.09.07, 22:23 ja juz od wielu lat tankuję na stacjach Orlen, najwazniejsze dla mnie jest to ,ze nie muszę sama tankować, zawsze jakiś przystojniaczek, a jak nie to bardzo miły gościu zatankuje, pogada, pozyczy miłego dnia, mam tylko nadzieje ze firma dobrze oplaca swoich pracownikow, bo sa tego warci, w zaprzyjażnionych stacjach zauważyłam,że goście wiedzą jak kto ma na imię, ze juz 2 tygodnie go nie było, znają swoich stałych klientów, na paliwie jeszcze nigdy sie nie zawiodłam, wręcz obawiam się tankować w innych miejscach, kible są ok, ale faktycznie nie ma co zjeść, nad tym powinni jeszcze popracować Link Zgłoś
fredoo Re: Najlepsze stacje paliwowe 08.09.07, 08:40 Wszystkie stacje mają paliwo z Orlenu.Wystarczy przejrzeć strony biznesowe rzeczpospolitej(są tam informacje o kontraktacji paliw w Orlenie).Osobiście jeżdżę na LPG i tankuję jak mam całkowicie pusty zbiornik i nigdy nie trafiłwm na zły gaz.Dlatego twierdzę,że ci co mają kłopoty to z powodu niesprawnych aut. Link Zgłoś
martino.pl Re: Najlepsze stacje paliwowe 08.09.07, 11:30 fredoo napisał: >Dlatego twierdzę,że ci co > mają kłopoty to z powodu niesprawnych aut. z tą wypowiedzią się raczej nie zgodzę, wiele razy tankowałem na innych stacjach "wiejskich"... samochód całkiem inaczej się zachowuję po zatankowaniu z tej stacji a np. ze stacji BP, szarpie, traci na sile itp. a samochód mam sprawny w 100% Link Zgłoś
adamek_b Re: Najlepsze stacje paliwowe 10.09.07, 11:14 tankuję na shellu v-power diesel, spalanie spada mi srednio o 0.2 l/100 km, kolega na shellu v-power racing, srednio 0.3 l/100 km, o BP tez bardzo dobre opinie się słyszy :) Link Zgłoś