witek3327 21.10.07, 00:03 czytam w testach ze cichy, bezwibracyjny, "aksamitny" , jak benzynowy 6cio cylindrowy itd.. powiedzcie, prawda to? Link Zgłoś Obserwuj wątek
musiszsiezalogowac1 Re: HDI 2,o Peugeota 21.10.07, 00:27 Teraz sie pisze tak : Peugeot 2.0 w HDI.Wiecej ludzi cie zrozumie. Link Zgłoś
radioaktywny Re: HDI 2,o Peugeota 21.10.07, 08:31 Od roku jeżdżę peugeotem z takim własnie silnikiem. 6 poprzednie moich samochodów miało silniki benzynowe o różnych pojemnościach. Jakie mam wrażenie z prównania? Do tej pory byłem niechętny dieslom. Nie podobał mi sie ich dźwięk (pompowtryskiwacze). Wydawało mi się, że ten rodzaj napędu pasuje, ale do...traktora, a jakie wrażenia mam po rocznym użytkowaniu 2,0HDi ? Wrażenie mam takie, że...prawdopodobnie nie wrócę juz do silników benzynowych. To rewelacyjna konstrukcja bo bardzo oszczędna, cicha, i jak napisałeś "aksamitna". Do 2000 obrotów nic specjalnie sie nie dzieje, ot zwykłe przyspieszanie, ale po przekroczeniu tej bariery budzi sie turbosprężarka i samochód dostaje kopa. Dodatkowo chwilowy wzrost momentu obrotowego tzw. overboost (340Nm)- w przypadku gwałtownego przycisnięcia gazy wyrzuca samochód do przodu z dużą siła. Spalanie średnie w przypadku 407, z 30 tysięcy km wyniosło 6,4 na 100 km, co jak na tak ciężki samochód jest według mnie więcej niż świetne. Miniamlne spalanie w trasie przy 100km/godz wynosi ok 5,5 litra. W mieście nigdy nie przekroczyłem 8 litrów. Jeśli zastanaiasz sie na kupnem samochodu z ta wersja silnika to moim zdaniem bedzie dobry wybór Link Zgłoś
legitymizacja Re: HDI 2,o Peugeota 21.10.07, 13:12 Peugeot 807 2.0 HDI 109 KM Jak na tak duże auto, motor troche za słaby. Ale jest bardzo "przyjazny" dla właściciela. spalanie w mieście około 9 litrów, trasa przy pełnym obciążeniu (8 osób)i bardzo agresywnej jeździe około 6.6 Pracuje cichutko i przyjemnie dla ucha, nawet przy zimnym silniku. Porównywanie do traktora czy dostawczaka jest naprawde nie na miejscu. Link Zgłoś
mobile5 Re: HDI 2,o Peugeota 21.10.07, 13:28 legitymizacja napisał: > Jak na tak duże auto, motor troche za słaby. przy pełnym obciążeniu (8 osób)i bardzo agresywnej > jeździe około 6.6 Słaby silnik i agresywna jazda? Chyba spieszno na łono Abrahama. Link Zgłoś