Gość: marcello IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 16:31 proszę o opinie dotyczacą najnowszej laguny 2.2 dci. słyszałem o sporej awaryjnosci tych aut? pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: laguna 2.2 dci 04.08.03, 16:33 Skorzystaj z wyszukiwarki i nie mów, że nic nie ma. Kup lepiej 2.0T, chyba że jeździsz 60-70 tys. km rocznie. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: stado Re: laguna 2.2 dci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 17:45 greenblack napisał: > Skorzystaj z wyszukiwarki i nie mów, że nic nie ma. Kup lepiej 2.0T, chyba że > jeździsz 60-70 tys. km rocznie. ------------------------------------------------------- Tak skorzystaj z wyszukiwarki, było sporo niedobrych rzeczy o 2.2 dCi. Różnica w cenie pomiędzy 2.0 T a 2.2 dCi to dokładnie 5800 zł (2.2 dCi jest droższa). Wyposażenie jest identyczne (porównywałem wersje Privilege) BTW: ze zdumieniem zauwazyłem, że Renault w tej wersji wyposazeniowej nie proponuje już ksenonów w standardzie a jeszcze pół roku temu w 2.2 dCi Privilege ksenonki były bez żadnych dopłat (2.0 T nie był jeszcze oferowany). Przyjmując, że 2.2 dCi spala średnio 7 l/100 km a 2.0 T 10 l/100 km oraz aktualna cenę ON i benzyny 95 odpowiednio: 2,80 zł i 3,40 zł - róznica 5.800 zł zwróci sie ZNACZNIE SZYBCIEJ niz po przejechaniu 60-70 kkm a dokładnie zaraz po przekroczeniu 40 kkm. W moim przypadku różnica w cenie zwróciłaby się więc po roku. Użytkuję auto ok. 3 lat więc po kolejnych dwóch byłbym juz "do przodu" ok. 12.000 zł. Mając na uwadze, że z całą pewnoscia diesel jest łatwiejszy do sprzedania i droższy w odsprzedaży niz benzyna - to rachunek ekonomiczny przemawia jednoznacznie za 2.2 dCi. 2.0 T (skądinąnd doskonały i baardzo interesujący motor) powinni wybrać albo "fundamentaliści benzynowi" (vide Greenblack :)) albo osoby jeżdżące do 20.000 km rocznie. Cholera, tak naprawde to powyzsza konkluzja też nie jest jedyną słuszną, pewnie gdybym jeździł do 20 kkm rocznie to prawdopodobnie wybrałbym 2.0 T a nie 2.2. dCi. pozdr. Link Zgłoś
Gość: verte Re: laguna 2.2 dci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 00:25 Przejechałem się kawałek tym autem(1.9 dci).Jeśli Twoim priorytetem przy wyborze auta są właściwości jezdne tudzież praca skrzyni biegów wogóle nie brałbym Laguny pod uwagę.Poza tym kupując 2.2 dci wchodzisz w 13,6% akcyzę czyt.dopłacasz państwu ok.10 k za nic.Pomyślałbym nad innym modelem np.A4. Link Zgłoś
Gość: stado Re: laguna 2.2 dci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 17:25 Gość portalu: verte napisał(a): poza tym kupując 2.2 dci wchodzisz w 13,6% akcyzę > czyt.dopłacasz państwu ok.10 k za nic. Pomyślałbym nad innym modelem np.A4. ----------------------------------------- Audi A4 nie jest objęte akcyzą? Link Zgłoś
Gość: verte Re: laguna 2.2 dci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 17:39 Gość portalu: stado napisał(a): > . > ----------------------------------------- > Audi A4 nie jest objęte akcyzą? Jest jak wszystko.Ale chodziło mi o 1.9 tdi Audi jako ewentualnej komkurentce dla Laguny 2.2 dci a ta jak zapewne wiesz wchodzi w wysoką akcyzę. Link Zgłoś