Dodaj do ulubionych

Nowy Ford Fiesta

IP: *.pgnig.pl 01.09.03, 12:31
Myślę o kupnie tego autka w wersji trzydrzwiowej. Jak myślicie dlaczego
jeździ ich tak mało? Czy może dużo ale ja ich nigdzie nie widzę?
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Nowy Ford Fiesta 01.09.03, 12:40
      Gość portalu: FiL napisał(a):

> Myślę o kupnie tego autka w wersji trzydrzwiowej. Jak myślicie dlaczego
      > jeździ ich tak mało? Czy może dużo ale ja ich nigdzie nie widzę?

bo przegrywa cenowo z fabią, punto czy yarisem (z tym ostatnim nie tyle cenowo
      co, jak mysle mitem niezawodnej toyoty). w dojczlandzie nowych fiestek jest
      naprawde sporo.
    • Gość: frequent flyer Re: Nowy Ford Fiesta IP: 80.241.130.* 01.09.03, 13:15

> jeździ ich tak mało?
      trzydrzwiowce są dostępne dopiero od czerwca, są tylko o 1000 PLN tańsze od 5D
      więc nic specjalnie za nimi nie przemawia (tę różnicę powinieneś odzyskać przy
      odprzedaży).
      ale jeżeli masz trochę wzrostu, jedynie w trzydrzwiówce pas barkowy masz
      rzeczywiście na barku - w 5D musisz odsunąć fotel aż do środkowego słupka a
      wtedy pas zaczyna się obok ciebie zamiast za tobą, niezależnie od regulacji
      jego wysokości.
      niestety, w Fiescie 3D dostęp na tylna kanapę jest nieciekawy (tu fiesta nie
      sięga fiatowi uno 3D do pięt), a żeby porządnie odchylić oparcie do przodu
      musisz obniżyć zagłówek bo haczy o sufit - to jest chore!
      • Gość: FiL Re: Nowy Ford Fiesta IP: *.pgnig.pl 01.09.03, 13:46

> trzydrzwiowce są dostępne dopiero od czerwca, są tylko o 1000 PLN tańsze od
        5D
        > więc nic specjalnie za nimi nie przemawia (tę różnicę powinieneś odzyskać
        przy
        > odprzedaży).

Jest jednak pewien fakt - małe samochody 3D prezentują się zazwyczaj znacznie
        lepiej niż ich 5D odpowiedniki - i uważam że tak jest również z Fiestą.
        • Gość: cc Re: Nowy Ford Fiesta z 10-letnim silnikiem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 20:15
          daj sobie spokój z najtańszą wersją Fiesty - montują tam silnik 8-zaworowy 1.3,
          który pozwala fieście się poruszać - i tyle. Przyspieszenie ponad 20 s do 100
          km/h, do tego bardzo kiepska elastyczność i wcale nie małe zuzycie paliwa.
          Ładne opakowanie, to nie wszystko.
          • Gość: pidżej Re: Nowy Ford Fiesta z 10-letnim silnikiem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 22:52
            Gość portalu: cc napisał(a):

> daj sobie spokój z najtańszą wersją Fiesty - montują tam silnik 8-zaworowy
            1.3,
            >
            > który pozwala fieście się poruszać - i tyle. Przyspieszenie ponad 20 s do 100
            > km/h, do tego bardzo kiepska elastyczność i wcale nie małe zuzycie paliwa.
            skąd te dane? poniżej 20s schodzi niedostępny w polsce silnik 1.3 60KM, ten
            dostępny 1.3 70KM potrzebuje ok. 15s a elastyczność - znakomita (nie mylić z
            przyspieszeniami - elastyczny silnik to podobno taki co bez protestu choć
            niespiesznie wygrzebie się jak go poprosisz żeby na V rozpędzał się od 40 k/h)
            • Gość: cc Re: Nowy Ford Fiesta z 10-letnim silnikiem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 00:17
              w takim razie w cenniku w gazecie był błąd (podali 1.3/60 KM)
            • Gość: FiL Re: Nowy Ford Fiesta z 10-letnim silnikiem IP: *.pgnig.pl 02.09.03, 09:04
              Tak, tak w Polsce sprzedają Fiestę z silnikiem Duratec 1,3l 8V 70KM.
              Orientowałem sie na stronach zachodnich forda i jest tam jeszcze dostępna
              fajna wersja silnika Duratec 1,4l 16V 80KM, a cena wyższa o 500 EURO. Ciekawe
              kiedy pojawi się w naszym kraju?
              • Gość: Mati Re: Nowy Ford Fiesta z 10-letnim silnikiem IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.09.03, 10:26
                Ten silnik już jest u nas tylko, że w Fusie (Fusionie) i nic rewelacyjnego.
                • Gość: FiL Re: Nowy Ford Fiesta z 10-letnim silnikiem IP: *.pgnig.pl 02.09.03, 10:48
                  Dowiedziałem się u dealera Forda że pełna gama silników będzie w PL za około 3
                  miesiące tzn. że będzie benzyniak 1,4 16V 80KM i 1,6 16V 100KM :))
    • Gość: Henry Re: Nowy Ford Fiesta IP: *.telia.com 02.09.03, 08:44

________________________________________________________________________________

Blizniaczym autem Fiest jest Mazda2 ,ta sama platforma ,te same silniki,inny
      wystroj wnetrza. Przed kupnem porownaj obydwa auta i zdecydoj ktore z nich
      bardziej sie do Ciebie "usmiecha". Dobrego zakupu zycze. Pzdr. HH
      ________________________________________________________________________________
    • greenblack Re: Nowy Ford Fiesta 02.09.03, 09:06

> Jak myślicie dlaczego
      > jeździ ich tak mało?

Dość wysokie ceny, wyposażenie tylko w pakietach i żeby kupić lepiej wyposażony
      samochód, trzeba sporo wyłożyć.

Pozdrawiam
    • Gość: bocian Re: Nowy Ford Fiesta IP: 213.76.133.* 02.09.03, 10:33

Jeździ ich bardzo mało bo w porównaniu cena/silnik/wyposażenie przegrywa na
      głowe z konkurencją. Pomysl o yarisie, micra, clio, czy fabia zamiast tego
      auta. Bo wypas w tych samochodach masz sporo wyższy a gwarancja na
      japończyki... hmmm.

PZdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka