Dodaj do ulubionych

Saab 9-3 SportSedan

IP: *.chello.pl 12.09.03, 15:47
Miał ktoś okazje przejechać się tym samochodem jeśli tak to czy jest on wart
swojej ceny (ok.160 tys.PLN)?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 15:51
      2.0t 175PS Vector z automatem:

dobrze jedzie, ale nie czuc bynajmniej tych 175PS
      spalanie w Wawie miedzy 10 a 12l/100km

• greenblack Re: Saab 9-3 SportSedan 12.09.03, 15:52
      Czy mówisz o wersji Aero? 160 tys. to on na pewno nie jest wart. Śmieszny
      silniczek R4, przedni napęd. Kup Vectrę 3.2, a zoszczędzone pieniądze wydaj na
      rozpustę;)

Pozdrawiam
      • Gość: Zenek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 15:53
        greenblack napisał:

> Czy mówisz o wersji Aero? 160 tys. to on na pewno nie jest wart. Śmieszny
        > silniczek R4, przedni napęd. Kup Vectrę 3.2, a zoszczędzone pieniądze wydaj
        na
        > rozpustę;)

tak, kup lepiej Vectre - bedziesz jezdzil Opelkiem jak inne dziadki...

• greenblack Re: Saab 9-3 SportSedan 12.09.03, 15:56
          Gość portalu: Zenek napisał(a):

> tak, kup lepiej Vectre - bedziesz jezdzil Opelkiem jak inne dziadki...

Lepszy prawdziwy Opel z prawdziwym silnikiem niż farbowany Opel z substytutem
          V6. Serwisowane będą i tak w jednym warsztacie;)

Wiem, że jako nabywca 9-3 będziesz go bronił do upadłego, ale co zrobić.

Pozdrawiam
        • Gość: grygi Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.visp.energis.pl 15.09.03, 21:15
          Opel Vectra - nie rozśmieszajcie mnie

w naszej firmie Vectra 2.2 diesel ma 8 miesiecy i 14 razy sie zepsula. ponad
          miesiac unieruchomiona.
          A ten samochod ma full wypas ze wszystkim co jest możliwe.

A Saab 9-3 . Bryka extra. Tym bardziej ze tam gdzie pracuje produkawane sa
          dywaniki do tego modelu i wiem jakie maja normy i wymagania. Polecam ten woz

papa
          • greenblack Re: Saab 9-3 SportSedan 15.09.03, 21:25
            Gość portalu: grygi napisał(a):

> A Saab 9-3 . Bryka extra. Tym bardziej ze tam gdzie pracuje produkawane sa
            > dywaniki do tego modelu i wiem jakie maja normy i wymagania.

Wymagania i normy odnośnie dywaników? Gdybyś nie wiedział, to diesel w 9-3 i
            Vectrze to ten sam motor, jeśli to on się rzekomo psuje.

Pozdrawiam
    • Gość: prado Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 15:58
      Mamy w firmie takie dwa w wersji arc. Jeśli nie chcesz stracić nerek to nie
      kupuj Aero. Silnik super, niesamowicie wgniata w fotel, ładnie buczy. W środku
      dobrze wykończony, dobra skóra, super audio 13 głośników. A czy wart ceny
      180.000? Ze względu na bezpieczeństwo - tak. Ale bezpieczeństwo w innym
      wymiarze. Nikt za tobą nie jeździ, nikt cię nie straszy, małe zainteresowanie
      w "kręgu zła"
      • Gość: Zenek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 16:04
        Gość portalu: prado napisał(a):

> Mamy w firmie takie dwa w wersji arc. Jeśli nie chcesz stracić nerek to nie
        > kupuj Aero. Silnik super, niesamowicie wgniata w fotel, ładnie buczy. W
        środku
        > dobrze wykończony, dobra skóra, super audio 13 głośników. A czy wart ceny
        > 180.000? Ze względu na bezpieczeństwo - tak. Ale bezpieczeństwo w innym
        > wymiarze. Nikt za tobą nie jeździ, nikt cię nie straszy, małe zainteresowanie
        > w "kręgu zła"

no wlasnie: Nikt za tobą nie jeździ, nikt cię nie straszy, małe zainteresowanie
        w "kręgu zła"

a to sie dla niektorych liczy, no i przy tym nie wzbudza szczegolnego
        zainteresowania na ulicach, mozna sie przemieszczac niezauwazonym bedac

• Gość: d Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.uk.avon.com 12.09.03, 16:14
        mam 900 se z 95 roku i chwale sobie
        kupilem uzywana i jezdze 4ty rok
        mam z nia mniej problemow niz w swoim czasie z nowka
        oplem astra II 100KM

tamto palilo mi 10 a to 2 litry wiecej
        tamto mialo rok na gwarancji problem z ABSem (5 wizyt w serwisie)
        potem z wydechem (2 wizyty) zarowki padaly jakby byly z baniek mydlanych
        -4 wymiany ...
        a saabie nic sie nie popsulo poza poduszka pod amortyzatorem ale w
        osmym roku mialo prawo to sie stac.
        2,0l turbo wgniata w fotel - 8sek do 100.
        hamulce jak sprawdzalem i prosilem o zmiane tarcz na wieksze to pan mi
        powiedzial ze takiej sily hamowania to jeszcze nie widzial na tej hamowni
        ...
        chwale sobie tylko trzeba lubic meskie samochody -twardo sie prowadzi,
        kierownica (trzeba ja mocno trzymac na nierownosciach) i wszystko w nim
        jest twarde -jesli jechales kiedys porshe to wrazenie co do ukladu
        jezdnego kierowalnosci (nie wyszarpuje tak kierownicy jak w saabie ale
        jednak cos jes t podobnego) i sztywnosci b. podobne

nic nie trzeszczy co mnie zawsze wkurzalo w innych samochodach

moim nastepnym bedzie saab 93 anniversary - ze smiesznym silniczkiem
        jak ktos napisal wczesniej - 185KM full option, albo stara 8 letnia czarna
        porszawka 911-mam upatrzona
      • Gość: Marek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.atlanta.ga.us 12.09.03, 16:15
        Gość portalu: prado napisał(a):
        > kupuj Aero. Silnik super, niesamowicie wgniata w fotel,
        ładnie buczy. W środku

Strasznie mnie rozsmieszylo to "niesamowicie wgniata w
        fotel" - moim zdaniem 9-3 ma wlasnie bardzo kiepskie
        wgniatanie w fotel :)
        • Gość: Zenek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 16:21
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Gość portalu: prado napisał(a):
          > > kupuj Aero. Silnik super, niesamowicie wgniata w fotel,
          > ładnie buczy. W środku
          >
          > Strasznie mnie rozsmieszylo to "niesamowicie wgniata w
          > fotel" - moim zdaniem 9-3 ma wlasnie bardzo kiepskie
          > wgniatanie w fotel :)

nie jezdzilem 9-3 Aero ale 175PS modelu 2.0t w siedzenie na pewno nie wgniata...
          natomiast 9-5 Aero z reczna skrzynia wgniatalo!

• rumburaak Re: Saab 9-3 SportSedan 12.09.03, 16:33
      Gość portalu: Evalac napisał(a):

> Miał ktoś okazje przejechać się tym samochodem jeśli tak to czy jest on wart
      > swojej ceny (ok.160 tys.PLN)?
      >
      > Pozdrawiam.

Głos Greenblacka jest w sprawie 9-3 SS "mocny jak skała" ale może posłuchaj
      (tak dla równowagi) głosu głownego dyskutanta Greenblacka w sprawach
      Saaba.Jechałem 9-3 SS 1.8T.Auto jest twarde (dla mnie troche za twarde),
      prowadzi się b.pewnie, świetne wykonanie (plastiki, jakość spasowania), silnik
      ma naprawdę świętna, jak na 4 cylindrówkę, kulturę pracy
      (bardzo "nieczterocylindrowe" brzmienie).Osiągi nie porywają ale można już
      poczuć wystarczającą przyjemność z jazdy (W 175hp jest napewno lepiej, o Aero
      nie wspominając).Co do unifikacji z Vectrą to niby jest ona znaczna ale powiem
      Ci, ze niedawno znajomy przewiózł mnie Vectrą 2.2 16V.Fakt, że nie prowadziłem
      ale już jako pasażer stwierdzam, że w por. do 9-3 to Opel to inny świat (Opel
      ma wiecej miejsca to fakt ;) Napewno wersja 3.2 V6 Vectry pozostawia po sobie
      inne wrażenia ale ja proponuje tobie i (przede wszystkim) Greenblackowi odbycie
      jazdy Vectrą i jakąś 9-3 SS (najlepiej zaraz po sobie) i dopiero po tym
      dyskusję (oczywiście wasze odczucia mogą być inne - opisuje tylko swoje,
      subiektywne odczucia).Firma Saab się sypie to fakt, ale prestiż (wiem, wiem, ze
      zaraz GB pośle na mnie gromy) dalej jest, bezpieczeństwo (w przypadku wypadku
      oraz małe zainteresowanie złodzieji), styl i klasa (wiem, wiem
      Greenblack.....;).Tylko ta cene jest rzeczywiscie "nieco" za wysoka.To tyle ode
      mnie.Dodam jeszcze, że nie jestem oczywiście obiektywny bo sam użytkuję Saaba i
      lubię tą markę.Pozdrawiam
      • greenblack 9-3 vs Vectra 12.09.03, 16:42
        Jeździłem 9-3 2.0t Vector automat. Chciałem nawet stworzyć o tym wątek, ale mi
        się odechciało;) Pod wzgledem osiągów porównanie do Vectry 3.2 jest żadne.
        Wnętrze poprawne, ale nic ponad to, co w Vectrze. Nie podobała mi się beżowa
        tapicerka. Silnik dość długo się zbiera. Poniżej 2000 obr. w ogóle nie jedzie.
        Z tym wyposażeniem kosztował około 160 tys. Bez sensu.

Pozdrawiam
        • rumburaak Re: 9-3 vs Vectra 12.09.03, 17:01
          greenblack napisał:

> Jeździłem 9-3 2.0t Vector automat. Chciałem nawet stworzyć o tym wątek, ale
          mi
          > się odechciało;) Pod wzgledem osiągów porównanie do Vectry 3.2 jest żadne.
          > Wnętrze poprawne, ale nic ponad to, co w Vectrze. Nie podobała mi się beżowa
          > tapicerka. Silnik dość długo się zbiera. Poniżej 2000 obr. w ogóle nie
          jedzie.
          > Z tym wyposażeniem kosztował około 160 tys. Bez sensu.
          >
          >
          > Pozdrawiam

Być moze w Vectrze 3.2 jest inny plastik i materiały niż w 2.2 bo dla mnie to
          wygladało (porównanie wnętrz) jak podstawowa wersja Octavii (Opel) z A4 ze
          srodka gamy (Saab).Oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii.Ty nie lubisz
          Saabów ogólnie i byłeś nastawiony in minus i na starcie odebrałeś Saabikowi
          kilka punktów ("za twarz":)a ja Saabiarz odwrotnie ,pewnie, dodałem z kilka
          punktów.Stąd rozbiezności.Pzdr
      • Gość: robert to i ja wtrące swoje 3 gr IP: *.acn.pl 12.09.03, 17:09
        do Saaba nic nie mam - auto może sie podobać. Tylko niech on kosztuje o 5-10%
        więcej od Vectry (tak jak w UE) a nie 1,5 x więcej. Tylko tyle. Za golca Saaba
        chyba mozna dostać Vectrę 3,2, Mondeo ST220 i chyba zostanie na LPG do obu:)))

Zdrufko.
        • rumburaak Re: to i ja wtrące swoje 3 gr 12.09.03, 17:18
          Gość portalu: robert napisał(a):

> do Saaba nic nie mam - auto może sie podobać. Tylko niech on kosztuje o 5-10%
          > więcej od Vectry (tak jak w UE) a nie 1,5 x więcej. Tylko tyle. Za golca
          Saaba
          > chyba mozna dostać Vectrę 3,2, Mondeo ST220 i chyba zostanie na LPG do obu:)))
          >
          > Zdrufko.

Za "golasa" a4 2.0 20V czy 316i (nie wiem czy jest dalej w ofercie) też kupisz
          Vectrę 3.2 (C5 3.0, Lagunę 3.0 - nawet taniej, a co do St 220 to to kosztuje
          chyba koło 130 tyś czyli ciut więcej).Tak to jest w tym motoryzacyjnym świecie
          są klasy np D i exclusive D (odpowiednio np. Laguna i Bmw 3) i są też ceny
          normalne i wysokie (choc po stokroć powtarzam, ze ceny 9-3 są i według mnie o
          10tyś zł za wysokie).Pzdr
          • greenblack Re: to i ja wtrące swoje 3 gr 12.09.03, 17:28
            Vectra 2.2 DTI Elegance 97500; 9-3 2.2 DTI Arc 156223. 60% więcej. Ktoś, kto
            kupi Saaba musi być zdrowo...

Pozdrawiam
            • paw_dady GB: a cen Lexusa i Toyty nie porownasz? 14.09.03, 10:56
              greenblack napisał:
              > Vectra 2.2 DTI Elegance 97500; 9-3 2.2 DTI Arc 156223. 60% więcej. Ktoś, kto
              > kupi Saaba musi być zdrowo...

wiec po co kupowac Lexusa a nie Toytote? te same czesci a ceny rozne. A Xedos
              i Mazda czy Lancia i Fiat. Coz swiat idzie na psy ;-)

No tylko Subaru sie trzyma ;-P

pozdroofka
              • Gość: Szymi Re: GB: a cen Lexusa i Toyty nie porownasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 11:33
                Xedos to jest model Mazdy a nie luksusowa marka Mazdy
                • paw_dady i tak i nie 14.09.03, 11:52
                  Gość portalu: Szymi napisał(a):

> Xedos to jest model Mazdy a nie luksusowa marka Mazdy
                  to jest cos co AMzda probuje 'zrobic na Lexusa'

digilander.libero.it/mazdaxedos/english-main.htm
                  • Gość: Szymi Re: i tak i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 19:37
                    to jest cos co AMzda probuje 'zrobic na Lexusa'

raczej probowala, ale to nie byl Xedos tylko Eunos.
                    Zreszta w europie i tak sprzedawali to pod marka mazda xedos (w stanach
                    millenia). Tylko w japoni i w azji byl Eunos 500 i Eunos 800 (odpowiednio
                    Xedos6 i 9). Ale potem przyszedl ford ze swoim gow..., zarzadzil zaprzestanie
                    produkcji Xedos6, koniec projektu marki Eunos i zostala tylko Millenia ale
                    teraz juz jej tez nie ma. Szkoda, Xedsosowi 6 nie dorasta do pietr pod wieloma
                    wzgledami wiekszosc nowych samochodow chciaz konstrukcja ta ma ponad 10 lat.

Pozdrawiam,
                    • greenblack Re: i tak i nie 14.09.03, 19:46

> tylko Eunos.

Z taką nazwą to sukcesu na pewno nie odniosą. "Jeżdżę Eunosem".

> Szkoda, Xedsosowi 6 nie dorasta do pietr pod wieloma
                      > wzgledami wiekszosc nowych samochodow chciaz konstrukcja ta ma ponad 10 lat.

Jedynie V6 i jakość spasowania są na wysokim poziomie. Reszta przeciętna.
                      Bezpieczeństwo z innej epoki - jedna poduszka, pewnie słabe strefy zgniotu.
                      Sylwetka rzeczywście śliczna. Wszyscy zachwycają się 6, a przecież już 10 lat
                      temu była tak piękna Mazda.

Pozdrawiam
                      • Gość: Szymi Re: i tak i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 20:02
                        > Jedynie V6 i jakość spasowania są na wysokim poziomie

jak to? a jakosc ogolnie (bezawaryjnosc)? a zawieszenie? skrzynia? to wszystko
                        jest najwyzszego lotu
                        o spasowaniu to nie wspomne bo w 10 letnim samochodzie jedzie sie 200km/h po
                        nierownej sobieskiego i nie slychac nic, no ale to skrecili do kupy chlopcy ze
                        skosnymi oczami:) i to jeszcze w czasach kiedy sie robilo trwale samochody:)))

ps. amory od nowosci po 177 000 km na tescie w kwikfit okolo 85 %:))))

> Bezpieczeństwo z innej epoki - jedna poduszka, pewnie słabe strefy zgniotu.

w pozniejszych rocznikach 2 poduszki, ale wtedy (92 rok) rzadko ktory samochod
                        mial wogle poduszke

co do stref zgniotu to sie zgadzam (ale i tak jakby sie mial zderzyc xedos6 z
                        megane 2 to wolalbym byc w xedosie:))

• Gość: robert Raczej nie IP: *.acn.pl 14.09.03, 20:04
                          >
                          > ps. amory od nowosci po 177 000 km na tescie w kwikfit okolo 85 %:))))

Daruj sobie takie wyniki. To bzdura. Amory nie maja prawa mieć 85% po 180
                          tysiącach, bo tyle (85%) nie wiem czy maja nowe:))) Jak zmienisz to zobaczysz.
                          • Gość: Szymi Re: Raczej nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 20:12
                            > Daruj sobie takie wyniki. To bzdura. Amory nie maja prawa mieć 85% po 180
                            > tysiącach, bo tyle (85%) nie wiem czy maja nowe:))) Jak zmienisz to zobaczysz

heh, sam widzisz jakie teraz g.. robia;)

a powaznie: jak to nie maja? przede mna byl avensis ktory mial ktorys na 92 %
              • greenblack Re: GB: a cen Lexusa i Toyty nie porownasz? 14.09.03, 13:19
                paw_dady napisała:

> wiec po co kupowac Lexusa a nie Toytote? te same czesci a ceny rozne. A Xedos
                > i Mazda czy Lancia i Fiat. Coz swiat idzie na psy ;-)

A jakie Lexusy z jakimi Toyotami mam porównać? Na europejskim rynku nie ma
                bezpośrednich technicznych odpowiedników Toyot i Lexusów, jak w USA.
                ES300=Camry, LX470=LC100, itp.

IS200 w żadnym razie nie odpowiada Avensisowi. RX300 to nie LC90. Camry to nie
                GS. Które modele mam porównać?

> No tylko Subaru sie trzyma ;-P

;)

> pozdroofka

Pozdrawiam
          • Gość: robert nie bardzo czaje o co ci chodzi:) IP: *.acn.pl 12.09.03, 17:28
            Saab to nie BMW ani Audi:)

Mowiłem o cenach względem Mondeo i Vectry. Bo Saab w UE jest od nich 5-10%
            droższy. Np. Aero się kupuje za 30-35 ojro. Mondeo ST220 w okolicach 30 ojro.

A unasz w Polszcze co? Golec Saaba z silnikiem 1,8 to chyba cosik ze 150klosi.
            A Aero to się w 2 stówkach nie załapiesz. A Vectrę zamkniesz w komplecie z
            teściami i świniakiem w bagażniku za 130k.

Ja tylko chcę aby i Saab tyle kosztował. A nie tyle co Mondeo ST220 i Mondeo
            1,8 razem do kupy:))
            • rumburaak Re: nie bardzo czaje o co ci chodzi:) 12.09.03, 17:50

> Saab to nie BMW ani Audi:)
              >
              > Mowiłem o cenach względem Mondeo i Vectry. Bo Saab w UE jest od nich 5-10%
              > droższy. Np. Aero się kupuje za 30-35 ojro. Mondeo ST220 w okolicach 30 ojro.
              >
              > A unasz w Polszcze co? Golec Saaba z silnikiem 1,8 to chyba cosik ze
              150klosi.
              > A Aero to się w 2 stówkach nie załapiesz. A Vectrę zamkniesz w komplecie z
              > teściami i świniakiem w bagażniku za 130k.
              >
              > Ja tylko chcę aby i Saab tyle kosztował. A nie tyle co Mondeo ST220 i Mondeo
              > 1,8 razem do kupy:))

Bmw to Bmw...prawda ale ja nie próbuje tu porównywać np M5 do jakiegokolwiek
              Saaba.Zbieraj siły na zamiary tzn np. 318i vs 9-3SS 1.8T.Uwierz mi, ze z
              różnych względów wielu nabywców wybierze Saaba.Co do Audi to są to fajne bryki
              ale tylko mocniejsze wersje z dużymi silnikami bo te tanśze A3 i A4 z
              podstawowymi silnikami to nic szczególnego."Golas" 9-3 SS 1.8t Linear kosztuje
              115 tyś zł a nie 150 tyś zł.Co do reszty to masz całkowitą rację.Pzdr
              • Gość: robert rzeczywiście z tym 150 to się pomyliłem IP: *.acn.pl 14.09.03, 09:52
                wziąłem chyba wersję 1,8 Arc ale i tak wypada to blado, bo 1,8 Gołodupiec
                kosztuje 120, a Mondeo ST220 124 kilo:-)))

I ten Saab Gołodupiec porusza sie na stalowych felgach 15":-))) Jak Fabia.
                A koledzy z bogatszych krajów jak czytam, za te 120klosi to cieszą się topowymi
                wersjami. Ceny Saaba w Polsce to granda w biały dzień. Niech dilerzy zdechną z
                głodu.
                • rumburaak Re: rzeczywiście z tym 150 to się pomyliłem 14.09.03, 14:08

> wziąłem chyba wersję 1,8 Arc ale i tak wypada to blado, bo 1,8 Gołodupiec
                  > kosztuje 120, a Mondeo ST220 124 kilo:-)))
                  >
                  > I ten Saab Gołodupiec porusza sie na stalowych felgach 15":-))) Jak Fabia.
                  > A koledzy z bogatszych krajów jak czytam, za te 120klosi to cieszą się
                  topowymi
                  >
                  > wersjami. Ceny Saaba w Polsce to granda w biały dzień. Niech dilerzy zdechną
                  z
                  > głodu.

Wszystko racja.Ceny to lekkie przegięcie.Tylko pamiętaj, ze wersja 1.8 T ma w
                  rzeczywistości silnik 2.0 T 150hp, tylko oznaczenie jest 1.8.Pzdr
    • Gość: Marcin z Vancouver Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.vs.shawcable.net 13.09.03, 04:18
      Ten samochod bije komfortem jazdy, prowadzeniem i dynamika wszystkie "wejsciowe" samochody tej klasy wlaczajac BMW i Mercedesy z V6
      ((BMW tylko o wlos: 0,1sek). Jest z pewnoscia najbardziej skromny i najbezpieczniejszy. Jego cena w Polsce jest najzupelniej skandaliczna. Nie tyle
      zaporowa co zwyczajnie uwlaczajaca inteligencji. W Kanadzie ten samochod: skora, otwierany dach, automat, xenony etc.etc. kosztuje 120 tysiecy
      zlotych. Troszke drozej od A4 ale taniej o 10 tysiecy od BMW, Mercedesa i Volvo.Tak powinno byc! W Polsce nie kupuj ZA NIC!!!!!!!!!!!!!! Zaczekaj do
      UE!!!!!!!!!!!
      Pozdrawiam
      • Gość: Pawelek Musze przyznac racje! IP: *.nrockv01.md.comcast.net 14.09.03, 06:43
        Dzisiaj wrocilem do domu srebrnym Saabem 9-3 Arc. Do pelnego wyposazenia
        brakuje mu tylko 17-calowych kol. Procz tego mam wszystko: silnik 210hp,
        skrzynie szesciobiegowa, otwierany dach, skorzane siedzenia z pamiecia, parking
        assistance, ksenonowe reflektory, CD-changer, OnStar, telefon i sam nie wiem co
        jeszcze. Wszystko to sprzedaja za ok 29000$. Ja wzialem w leasing za 416$/mo,
        zero down na 3 lata. Cena w Polsce wydaje mi sie rzeczywiscie wygorowana.

Pod wzgledem dynamiki to auto przewyzsza podstawowe modele Audi A4 1.8T, C230
        albo Acury TSX i stoi raczej na rowni z A4 3.0, C320 i BMW 325. Jezeli porownac
        ceny podobnie wyposazonych samochodow, to przewaga na korzysc Saaba jest
        jeszcze wieksza i siega ponad 5-6 tysiecy dolarow. Nawet przedni naped nie
        wydaje sie w nim bardzo zauwazalny, zas turbo ma bardzo plaski przebieg momentu
        obrotowego. Oczywiscie wolabym M3 albo G35 coupe, na co czas jeszcze
        przyjdzie...Na razie zwyciezyl fiskalny rozsadek, zas komfort ustapil osiagom
        (WRX STi niestety chwilowo odpadlo po probnej jezdzie)! Procz tego, stylistyka
        Saaba zawsze wydawala mi sie niezwykle atrakcyjna. Mam nadzieje, ze nie bede
        zalowal swojego wyboru.

Pozdrowienia z Waszyngtonu!
        • Gość: Vortimer Re: Musze przyznac racje! IP: *.chello.pl 14.09.03, 11:30
          www.motoforum.pl/21/93.html
        • greenblack Re: Musze przyznac racje! 14.09.03, 13:29
          Gość portalu: Pawelek napisał(a):

> Dzisiaj wrocilem do domu srebrnym Saabem 9-3 Arc.

A od kiedy 210-konną wersję sprzedają w opcji Arc?

Do pelnego wyposazenia
          > brakuje mu tylko 17-calowych kol. Procz tego mam wszystko: silnik 210hp,
          > skrzynie szesciobiegowa, otwierany dach, skorzane siedzenia z pamiecia,
          parking
          >
          > assistance, ksenonowe reflektory, CD-changer, OnStar, telefon i sam nie wiem
          co
          >
          > jeszcze. Wszystko to sprzedaja za ok 29000$.

Za 116 tys. zł to jest rozsądny zakup, ale w Polsce taka wersja kosztuje ponad
          200 tys.

Ja wzialem w leasing za 416$/mo,
          > zero down na 3 lata. Cena w Polsce wydaje mi sie rzeczywiscie wygorowana.
          >
          > Pod wzgledem dynamiki to auto przewyzsza podstawowe modele Audi A4 1.8T, C230
          > albo Acury TSX i stoi raczej na rowni z A4 3.0, C320 i BMW 325.

Człowieku, co Ty porównujesz? Przednionapędową R4 z tylnonapędowymi i 4x4 6-
          cylindrowcami?

I tak ciekawostka. C320 kosztuje 185 tys. a 9-3 210 KM automat 187 tys. Życzę
          powodzenia Almeco.

Pozdrawiam
          • rumburaak Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:06
            No właśnie.Dlaczego w Polsce Saab jest aż tak drogi (za drogi?).Przyznam się,
            że nie widzę tu jakiegoś racjonalnego wytłumaczenia.Skoro Audi (przede
            wszystkim) i Bmw mają w miarę normalne ceny w Polsce to dlaczego Saaby są w
            naszej ojczyznie takie drogie?Dyskutuje tu i dyskutuje a przyznam, ze nie wiem
            dlaczego Almeco winduje tak ceny aut (przyczyniając się do słabej
            sprzedaży).Pzdr
            • greenblack Re: Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:08
              Volvo też są w Polsce kretyńskie drogie.

Pozdrawiam
              • rumburaak Re: Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:10
                greenblack napisał:

> Volvo też są w Polsce kretyńskie drogie.
                >
                >
                > Pozdrawiam

".....ale dlaczego tatku, dlaczego?" (mały, zagubiony synek prosi o radę) ;)
                Pzdr
                • greenblack Re: Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:21
                  Szwedzkie marki windując ceny to niebotycznego poziomu, starają się zbudować w
                  Polsce swój prestiż.

Pozdrawiam
                  • rumburaak Re: Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:29
                    greenblack napisał:

> Szwedzkie marki windując ceny to niebotycznego poziomu, starają się zbudować
                    w
                    > Polsce swój prestiż.
                    >
                    >
                    > Pozdrawiam

Czyli według Ciebie w Europie już prestiż mają zbudowany (szwedzkie marki) czy
                    w ogóle go nie mają (nie budują)?Taki pomysł:Wyrównują ceny do poziomu
                    powiedzmy pomiędzy Audi a Bmw (dajmy na to 9-3SS 1.8T linear w cenie 95-100 tyś
                    zł) w Polsce.Przez to Saab utrzymałby ceny z "górnej półki" (kształtowanie-
                    ugruntowywanie prestiżu, jak twierdzisz) i jednoczesnie podniosła by się
                    sprzedaż.Nie można tak?Pzdr
                    • greenblack Re: Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:42
                      rumburaak napisał:

> Czyli według Ciebie w Europie już prestiż mają zbudowany (szwedzkie marki)
                      czy
                      >
                      > w ogóle go nie mają (nie budują)?

Na Zachdzie Volvo to taka "rodzinna" marka. Coś między tańszymi Audi a Fordem.
                      A Saab to coś dla indywidualistów. Coś między Oplem a tańszymi Audi.

Taki pomysł:Wyrównują ceny do poziomu
                      > powiedzmy pomiędzy Audi a Bmw (dajmy na to 9-3SS 1.8T linear w cenie 95-100
                      tyś
                      >
                      > zł) w Polsce.

To by było jakieś rozwiązanie.

Przez to Saab utrzymałby ceny z "górnej półki" (kształtowanie-
                      > ugruntowywanie prestiżu

A jaki prestiż ma marka bez benzynowego V6?

, jak twierdzisz) i jednoczesnie podniosła by się
                      > sprzedaż.

Nawet na Zachodzie sprzedaż utrzymuje się na niskim poziomie. Sytuację ratuje
                      rynek USA, gdzie sprzedaje się kabriolety, 9-5 kombi dla mamusiek i 9-3 dla
                      ekscentryków.

I jeszcze jedna ciekawostka. C180 K za 127 tys.; 9-3 1.8t 120 tys.

Pozdrawiam
                      • rumburaak Re: Dlaczego Saab jest w Polsce tak drogi? 14.09.03, 14:54
                        greenblack napisał:

> rumburaak napisał:
                        >
                        > > Czyli według Ciebie w Europie już prestiż mają zbudowany (szwedzkie marki
                        > )
                        > czy
                        > >
                        > > w ogóle go nie mają (nie budują)?
                        >
                        > Na Zachdzie Volvo to taka "rodzinna" marka. Coś między tańszymi Audi a
                        Fordem.
                        > A Saab to coś dla indywidualistów. Coś między Oplem a tańszymi Audi.
                        >
                        > Taki pomysł:Wyrównują ceny do poziomu
                        > > powiedzmy pomiędzy Audi a Bmw (dajmy na to 9-3SS 1.8T linear w cenie 95-10
                        > 0
                        > tyś
                        > >
                        > > zł) w Polsce.
                        >
                        > To by było jakieś rozwiązanie.
                        >
                        > Przez to Saab utrzymałby ceny z "górnej półki" (kształtowanie-
                        > > ugruntowywanie prestiżu
                        >
                        > A jaki prestiż ma marka bez benzynowego V6?

To już wkraczamy w bezrozumną politykę GM.Mają dwa V6, które bez problemu
                        mogłyby napędzać 9-3SS (3.2 i 2.6 ale co do tego drugiego to nie wiem czy ten
                        silnik jest dalej produkowany).Załóżmy, ze 9-3 V6 wirtualnie istnieje a, że nie
                        ma go w produkcji to już trzeba pytać GM.Europa Europą ale w USA prędzej czy
                        pozniej 9-3 SS będzie musiał dostac jakis widlasty motor

> , jak twierdzisz) i jednoczesnie podniosła by się
                        > > sprzedaż.
                        >
                        > Nawet na Zachodzie sprzedaż utrzymuje się na niskim poziomie. Sytuację ratuje
                        > rynek USA, gdzie sprzedaje się kabriolety, 9-5 kombi dla mamusiek i 9-3 dla
                        > ekscentryków.
                        >
                        > I jeszcze jedna ciekawostka. C180 K za 127 tys.; 9-3 1.8t 120 tys.

Cóz to za ciekawostka?

> Pozdrawiam
                        Pozdrawiam
          • Gość: Pawelek Re: Musze przyznac racje! IP: *.nrockv01.md.comcast.net 14.09.03, 18:56
            Wersja Arc w USA ma 210hp. Oczywiscie, wolalbym BMW 330 albo G35, ale musialbym
            za to zaplacic 7-10 tys. dolarow wiecej (cena z dodatkami), wiec uznalem, ze
            moze nie warto. Audi na tutejszym rynku moglbym miec w tej cenie w wersji 1.8T
            fwd, mercedesa zas C230 coupe, sporo wolniejszego...Na prawdziwy sportowy
            samochod przyjdzie wiec jeszcze poczekac - i w moim przypadku bedzie to raczej
            jakis roadster... Ten zas jest calkiem przyjemny na codzien i w dodatku w cenie
            jaka placilbym miesiecznie za kupno golfa VR6 albo hondy accord.
    • Gość: Henry Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.telia.com 13.09.03, 09:11
      Ewalac 160 000 za SAAB´a to b. tanio ,w "swojej ojczyznie" kosztuje od 230 000
      do ok.337 000 SEK tj. od 92 000 PZL do ok. 134 800 PZL. Jezeli Ci sie to auta
      podoba to go kup ,i ciesz sie ze kupilas b. tanio. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Henry Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.telia.com 13.09.03, 09:13
        .. zaistniala pomylka,nie zauwazylem jedynki, jest na odwrot-w Polsce drozej.
        Przepraszam . HH
        ________________________________________________________________________________
    • Gość: Szymi Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 09:53
      Brak silnika V6 w takim wozku to profanacja, po prostu nie maja takiego i ze
      wstawiania doladowanych r4 zrobili juz "mode". A cena jest duzo za duza, za
      tyle to mozna juz miec bmw albo c-klase i to z v6

ps. w galerii mokotow stoi 93 Cabrio. Bardzo ladny (oprocz przodu) tylko skora
      jakas jak "skaj" i do tego znowy 2.0t r4 :((((((((
      • Gość: klub Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 18:11
        ceny Saaba w polsce nie maja nic wspólnego z wielkosci sprzedazy jedynie
        odbijaja wizerunek naszego rynek aut, jesli tylko od 3 do 5 procent
        społeczenstwa stac na auta z gornej połki i przy sprzedazy auta powyzej 80/90
        tys. decyduje juz w zasadzie marka i trudno w naszym kraju o jakas konrektna
        konkurencje w tym segmencie to po co obnizac ceny czegos czego i tak wiecej sie
        nie sprzeda a mozna zarobic wiecej przez wyzsza cene , np. jest 10 klientow na
        100 którzy kupia auto powyzej 100 tys , 90% z nich kupi BMW, Mercedesa, 10%
        pozostałe marki , cena w tym segmencie i róznice o 10 tys. w polsce nie grają
        decydujacej roli - oki moze dla was ale nie przy obliczeniach spedarzy, to 10%
        to ci którzy beda chcieli sie wyróznic, w tej cenie i tak pewno stac ich na
        jeszcze wiecej i trzeba to wykorzystac , inaczej wyglada sytuacja w przypadku
        zakupu drogich aut na firme gdzie pozostałe rzeczy sa czesto brane pod uwage
        jak np. zakup czesci i koszty eksploatacji - serwis , to miedzy innymi dlatego
        Superb , ma obecnie najlepsza sprzedaz w polsce w kategorii aut luksusowych -
        nie chce tu duskutowac czy to auto klasy pasata czy syrenki biore dane i
        klasyfikacje samaru, auto jest chetnie kupowane na firme i przez urzedu
        panstwowe własnie dzieki tanszym czesciom i kosztom serwisowania , ale pisze to
        po to zeby wyjasnić mozliwe zdziwienie ze cene powyzej pewnej kwoty nie jest
        brana w polsce oprzy zakupie aut - co innego rynek aut dla firm i klienta
        indywidualnego
    • Gość: venivv Saab - rejestracje (okres styczen - czerwiec) IP: 212.160.232.* 15.09.03, 16:58
      Europa
      2002 - 40 851
      2003 - 40 496

Polska
      2002 - 124
      2003 - 121

pozdrawiam

• Gość: Tomek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.broadcom.com 16.09.03, 00:27
      Saab jest taki dobry ze jego sprzedaz w USA spadla o 61% w 2002 roku...
      • Gość: Pawelek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.nrockv01.md.comcast.net 16.09.03, 04:12
        A mnie wydawalo sie, ze sprzedaz spadla z 40 tysiecy do 37 tysiecy. Jak znajde
        zrodlo, to podam link.
        • Gość: Tomek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.broadcom.com 16.09.03, 04:25
          Rzeczywiscie, masz racje. Ten rok maja najlepszy jak dotad.
          Saab Cars USA sales continue record-setting pace

With July sales up 17% and year-to-date sales up 19%, Saab continues to have its
          best ever year in its 47-year history in the U.S. market

Norcross, GA - The newest product offering from Saab Automobile continues to
          push U.S. sales higher. Saab Cars USA reported sales of 4,402 vehicles in July,
          a 17 percent increase over last year. The Saab 9-3 Sport Sedan volume was up an
          impressive 289 percent over 9-3 hatchback sales in July 2002; 2,215 vehicles
          versus 569. For the first four months of having the full range of 9-3 Sport
          Sedans, April through July, sales are up 138 percent over the predecessor 9-3
          hatchbacks; 9,201 vehicles versus 3,861.

"We know that the 9-3 Sport Sedan is a great vehicle," said Debra Kelly-Ennis,
          President of Saab Cars USA. "But the proof is now in the fact that consumers are
          choosing the 9-3 over other premium European competitors such as Audi and BMW."

Year-to-date growth remains strong for Saab Cars USA. The third best July of the
          company's history brought 2003 sales to 28,876 vehicles, compared to 24,318 last
          year, an 18.7 percent increase.

Other highlights for the Swedish manufacturer include a record month for
          Certified Pre-Owned vehicles. Consumers purchased 997 pre-owned Saabs, a 165
          percent increase over July 2002. This represents 23 percent of total monthly
          volume, a figure in-line with other entry luxury group CPO programs.
          Year-to-date Saab CPO sales are up 138 percent to 5,133 vehicles.

"The momentum we are experiencing is very exciting," said Kelly-Ennis. "We're
          anticipating this growth to continue through the rest of the year as we
          introduce the all-new 2004 Saab 9-3 Convertible later this fall."

• Gość: Pawelek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.nrockv01.md.comcast.net 16.09.03, 06:19
            Ten samochod jest zupelnie przyzwoity i moze sie podobac. Podobno calkiem
            niezle sie sprzedaje, zwlaszcza z rabatami z GM. Za te pieniadze (29K$ fully
            loaded Arc) trudno jest o cos o wiele lepszego. W mojej okolicy 9-3 jest
            stosunkowo czestym zjawiskiem - niewiele rzadszym od A4. BMW serii 3 widac po
            kilka na kazdym skrzyzowaniu - co jakos bardzo mnie zniecheca do tej marki.
            • Gość: Tomek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.broadcom.com 16.09.03, 07:51
              Tutaj, Kalifornia, nie jest ich za wiele. Przynjmniej nie widac az tak jak
              North-West a dokladniej New England.
              Trojek, fakt, jest sporo. Ja tez to mam ale nie przejmuje sie ich duza iloscia
              gdyz jakosc jazdy tym autem jest nie do pobicia.
              • Gość: texas Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.proxy.aol.com 16.09.03, 08:20
                a w mojej okolicy to przewaznie murzyni jezdza saabami-powaznie
                • Gość: robert Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.acn.pl 16.09.03, 09:12
                  Gość portalu: texas napisał(a):

> a w mojej okolicy to przewaznie murzyni jezdza saabami-powaznie

Czy możesz rozwinąć znaczenie tego zdania? Ciekawy jestem..:)))
                  • Gość: tricky Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 10:14
                    A dlaczego przedni napęd w saabie jest gorszy od tylnego np. w bmw???
                  • Gość: texas Re: Saab 9-3 SportSedan-Robert IP: *.proxy.aol.com 16.09.03, 11:00
                    nie wiem dlaczego ale w 90 % kierowcami saaba jest murzyn
                    w sumie nie pamietam abym kiedykolwiek widzial kierowce bialego
                    a zwracam na to uwage bo samego mnie to zainteresowalo dlaczego tak sie dzieje
                    mieszkam w miescie ponad 1ml i murzynow jest tu troche -ponizej 100 tys
                    • Gość: Pawelek Re: Saab 9-3 SportSedan-Robert IP: *.mhg.edu 16.09.03, 14:56
                      Mnie zawsze sie zdawalo, ze murzyni wola lexusy, cadillaci i hyundaie.
                      Oczywiscie, to tylko moja subiektywna obserwacja. Podobno nabywca saaba ma
                      sredni roczny dochod 135000$ i wyzsze wyksztalcenie, czyli profil podobny do
                      nabywcy subaru (moze z roznica dochodu). Oczywiscie, sa wyjatki, bo na
                      Jackowie w Chicago ostatnio w modzie blekitne WRX i STi ze zlotymi kolami.
              • Gość: Pawelek Re: Saab 9-3 SportSedan IP: *.mhg.edu 16.09.03, 15:07
                Ja wcale nie zaprzeczam, ze trojka jest swietnym samochodem. Mialem tylko z
                jej kupnem kilka problemow: po pierwsze za rok ma byc nowy model,a po drugie
                na 330 z paroma opcjami stac mnie nie bylo...:( Kupilem wiec samochod, ktory
                mi sie calkiem podoba i w dodatku place za niego zaskakujaco malo. Za jakis
                czas, w miare wzrostu dochodow trzeba bedzie pomyslec o Z4 na niedzielne
                spacery...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka