Dodaj do ulubionych

Akcyza- auto z EU

23.05.08, 13:25
Witam,
To jak jest z ta akcyza za sprowadzane z EU auto, jade w przyszlym
mc po autko , 2005 rok ,pojemnosc powyzej 2000 cm.
Czy musze placic , czy moze nie
Pozdrawiam
A.
Obserwuj wątek
    • robert888 nie musisz 23.05.08, 14:01
      • andro44444 Re: nie musisz 15.07.08, 14:41
        Podatek akcyzowy za sprowadzone z UE auto był, jest i pewnie dalej będzie, tylko w innej wysokości. Obecnie nie zależy on od wieku auta a tylko od pojemności skokowej silnika. A od 19.07.2008 będzie jeszcze ciekawiej - jeśli zadeklarowana wartość auta będzie znacząco odbiegać od średniej wartości rynkowej takiego auta w kraju (np. według Eurotax) to urząd bedzie miał prawo wezwać do korekty deklaracji podatkowej (czyli do korekty podstawy obliczenia podatku akcyzowego) i akcyzę zapłaci się od ceny rynkowej a nie od tego co na tzw. fakturze (bo nie sądzę żeby ktokolwiek wartość sprowadzanego auta zawyżał).
        • roll Teraz tylko 13,6% wartości na fakturze. 15.07.08, 14:47
    • falstaff Re: Akcyza- auto z EU 17.07.08, 16:10
      akurat mam to za sobą. jak najbardziej akcyzę trzeba zapłacić. 3,1% za auto o
      pojemności do 2000cm3 i 13 z groszami% za auto powyżej 2000cm3. opłata akcyzy w
      Warszawie (przynajmniej w urzędzie celnym przy sekundowej) to tragedia. złożenie
      dokumentów to 2 dni czekania, odbiór 3-4 dni. urząd przyjmuje po 35-40
      interesantów dziennie. tworzą się listy społeczne, ludzie czekają całe noce -
      koszmar.

tutaj są poradniki co i jak:
      www.autokalkulator.pl/ lub
      www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,samochodu,z,Niemiec,-,procedura,200.html
      w moim urzędzie skarbowym (Warszawa-Bemowo) nie wymagano zaświadczenia o
      zapłaceniu akcyzy, zrównolegliłem celny ze skarbowym. słyszałem też, że niektóre
      wydziały komunikacji poza Warszawą zadowalają się zaświadczeniem o złożeniu
      VAT-24, nie wymagają VAT-25.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka