Dodaj do ulubionych

Upusty przy kupnie samochodu

07.10.03, 17:42
Planuję kupno nowego samochodu i jestem ciekaw czy udało sie wam "zbic" cene
przy zakupie nowego samochodu w salonie poniżej ceny promocyjnej albo
katalogowej .
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.eranet.pl 08.10.03, 00:17
      Ford Focus z 57 do 53 tys. (1.6, 3-drzwiowy, klimatyzacja elektroniczna, lakier
      metalizowany), Citroen Xara z 53-55 tys. do 49.900 (wyposażenie podobne, ale
      czas oczekiwania aż 3 tygodnie), Fiat Stilo 1.6 Active z 53 do 51 tys. We
      wszystkich przypadkach cena promocyjna została jeszcze obniżona. Z żadnej
      oferty nie skorzystałem, bo chciałem kupić samochód BEZ PROMOCJI, wg ceny
      katalogowej, ale bez klimatyzacji, za 46-48 tys. zł. Niestety takie samaochody
      dostępne są tylko na zamówienie i czas oczekiwania to 2 miesiące. Po czorta
      dawać takie upusty - oznacza to, że cena samochodu jest źle skalkulowana, a to
      dla mnie oznacza, że producent i dealer osiągają niewspółmierne zyski do
      kosztów. Skoro najpierw wyceniają samochód na 62 tys zł (Ford) potem obniżeją
      cenę do 57 w ramach promocji "x100", a jak przychodzi do transakcji to gotowi
      są zejść jeszzcze do 53 tys. tzn. że w sumnie obniżają cenę o 15-20%. To
      dlaczego nie mieliby obniżeyć jeszcze o 10? A jak chcę kupić samochód za 46-8
      tys. BEZ TARGOWANIA SIĘ, to nie mogę, bo musiałbym na niego czekać do świąt.
      Czy to są przemyslane i opłacalne działania? No ale przynajmniej dowiedziałem
      się, do jakich ustępstw są skłonni sprzedawcy.
    • Gość: tojociaż Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 11:56
      niestety
    • Gość: lk Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: 217.8.161.* 08.10.03, 12:09
      chyba ?aski nie robia, przeciez zawsze mozna pojsc gdzie indziej...
      poza tym po cholere wydaja tyle kasy na raklame i nie maja zadnej pewnosci czy
      to cos da, lepiej zejsc z ceny 5-10 tys. a klienci sami przyjda i nie powini
      sie prosic o kilka procent rabatu...
      a potem sie dalerzy i producenci dziwia czemu tak malo sprzedaja, a kierowcy
      wola uzywane, przeciez tak nie wiele trzeba wystarczy zejsc troche z ceny i
      klienci sie znajda...
      sam chetnie kupilbym nowy samochod, ale nie w takiej cenie jakie sa...za 30 tys
      kupilem Accorda full opcja '97 i jezdze juz rok, a za te pieniadze moglbym
      kupic sobie nowe seicento lub daweoo tico
      Poza tym kto chce wydac 35 tys. na Lanosa..?? Sprzedajcie je po 20 tys. a sam
      kupie 2 i bede jezdzil ja i zona, to jest sposob ratowania zakladow pracy.
      Fabryka bedzie produkowac, kierowcy kupowac, warsztaty naprawiac itd.
      Producenci samochodow obudzcie sie!!!!
      • remo29 Re: Upusty przy kupnie samochodu 08.10.03, 13:22
        [...]
        > Poza tym kto chce wydac 35 tys. na Lanosa..?? Sprzedajcie je po 20 tys. a sam
        > kupie 2 i bede jezdzil ja i zona, to jest sposob ratowania zakladow pracy.
        > Fabryka bedzie produkowac, kierowcy kupowac, warsztaty naprawiac itd.
        > Producenci samochodow obudzcie sie!!!!

To już kiedyś było. Nazywało się roboty publiczne - jeden kopał rów, drugi
        zaraz za nim zasypywał. Tylko skąd mieć fundusze na takie społecznie słuszne
        przedsięwzięcia?
        • Gość: lk Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: 217.8.161.* 08.10.03, 13:35
          nie zgadzam sie z toba:
          po pierwsze nie proponowalem produkowania aut wadliwych po to aby serwisy miale
          robote..
          po drugie jakie fundusze..??
          odpowiedz mi ile kosztuje wyprodukowanie lanosa..???
          nic nie trzeba fundowac, pozbyc sie zbednych posrednikow..
    • Gość: Fillippo Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.pgnig.pl 08.10.03, 12:16
      Ja planuję kupic Forda Fiesta 5d w wersji X100. Cennikowo wychodzi 43.400. Jak
      myslicie ile da się zejść z ceny, tak by targując się nie podać zbyt niskiego
      pułapu. Wiadomo zbiża się koniec roku więc chyba powinno zależeć dealerom na
      sprzedaży.
      • pcspeaker Re: Upusty przy kupnie samochodu 08.10.03, 12:28
        Empirycznie sprawdzilem, ze u Forda da sie wytargowac znizke o okolo 10%
        od Twojej ceny cennikowej. Ale warunkiem prawie koniecznym jest wybranie
        auta z tych, ktore posiada obecnie salon. Jak trzeba zamawiac i sprowadzac, to
        sa juz klopoty. Czyli - jak wybralas juz konkretne auto i kolor - to obdzwaniasz
        okolicznych dealerow i szukasz tego co chcesz.
    • Gość: kuzyn Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.fastres.net 08.10.03, 17:45
      ...Juz niedlugo UE....
      Jezeli Polacy chca sprzedawac auta to musza obnizyc ceny......
      • Gość: verte Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 18:44
        Gość portalu: kuzyn napisał(a):

> ...Juz niedlugo UE....
        > Jezeli Polacy chca sprzedawac auta to musza obnizyc ceny......

Ceny nowych aut w Polsce należą do najniższych w Europie(pomijam luksusowe).
        • Gość: kuzyn Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.fastres.net 08.10.03, 18:53
          .....Problem w tym ze stara Astra,Uno itp.to w UE historia......
    • Gość: olo Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 21:07
      Obawiam sie ze wroclawscy dilerzy forda nie odpowiadaja temu o czym oisano w
      poprzednich postach
      Uslyszalem jedynie ze ford focus x100 to juz sama cena jest promocja
      i jedynie moge liczyc na dywaniki lub radio
      choc wybrane auto stalo na parkingu
      cos nie tak z tymi dilerami....
      a jakie doswiadczenia mieli inny forumowicze we wroclawiu z fordem ?????

pozdrawiam
      • Gość: Fillippo Re: Upusty przy kupnie samochodu IP: *.pgnig.pl 09.10.03, 08:32
        Ja nie wiem jak to jest z tymi Fordami, ale rozmawiałem z dealerem i
        powiedział mi że nie ma możliwości zejścia z ceny, ponieważ Ford Polska
        kontroluje faktury i dealerzy tego typu praktyk nie stosują (jeszcze to
        sprawdzę!!). Wiem jedno, są w stanie coś dodać (jakieś dywaniki, radio, alarm
        itp.) - mi zaproponowano kolor metaliczny gratis, ale uważam, że to jest za
        mało i szukam dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka