wojraf 09.11.08, 09:23 mam opla astre 1993r. benz gaz. Z tłumnika leci duża ilość białego dymu. Co może być przyczyną? wcześniej zmieniałem przewody wysokiego napięcia. Możliwe ze pomyliłem gniazda. Czy to może być przyczyna? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zdecydowany4 Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 09:48 Czy nie zatankowałeś przez pomyłkę trochę ON zamiast benzyny? Miałem kiedyś taką przygodę w Astrze i dymiłem na biało jak stawiacz min:):):) Link Zgłoś
wojraf Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 10:17 czy może być to na przykład uszkodzonego tłumnika? Link Zgłoś
fredoo Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 10:25 To objaw jesieni i jazdy na gazie. Gdy przełączysz na benzynę i przejedziesz więcej niż 10km biały dym (para wodna) zniknie.Jeszcze więcej "białego dymu" będzie zimą Link Zgłoś
wojraf Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 10:30 gdyby było go niedużo nie przejmowałbym sie ale to jest zasłona dymna normalnie Link Zgłoś
sven_b Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 11:05 Jeżeli objaw występuje w trakcie całego okresu jazdy to możliwe, że płyn chłodzący przedostaje się do komory silnika przez wyszarpaną uszczelkę. Sprawdz czy nie ubywa go w zbiorniku i czy auto nie grzeje się bardziej niż zwykle. Popatrz na blok silnika pod kątem zapoceń/wycieków. Link Zgłoś
wojraf Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 11:09 o jaka uszczelkę chodzi i czy duży jest to koszt dla starej astry Link Zgłoś
sven_b Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 11:22 O uszczelkę pod głowicą. Koszt nie jest wysoki (max 50,-), ale wymaga odkręcenia głowicy. W Astrze 93 zrobi to praktycznie każdy warsztat, z tym że w ASO będzie drogo. Jeżeli diagnoza sie potwierdzi doradzam oryginał. Link Zgłoś
wojraf Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 13:17 ubyło płynu w zbiorniku wiec jest to możliwe ze to uszczelka pod głowica. Link Zgłoś
etom Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 14:55 sven_b napisał: > Jeżeli objaw występuje w trakcie całego okresu jazdy to możliwe, że płyn > chłodzący przedostaje się do komory silnika przez wyszarpaną uszczelkę. Moze tez byc peknieta glowica, lub kadlub silnika. Link Zgłoś
wojraf Re: biały dym z tłumnika 09.11.08, 15:13 to mniej optymistyczna wersja. ale wtedy chyba byłoby coś widać na silniku albo słychać. Zresztą siłe też ma raczej normalną Link Zgłoś
marlon_kozaky Re: biały dym z tłumNika 09.11.08, 11:12 najpierw zdradz co to jest ten "TŁUMNIK" czy to od tłumok ? Link Zgłoś
wojraf Re: biały dym z tłumNika 09.11.08, 11:14 układ wydechowy szanowny kolego. a dokładnie jego końcowa część Link Zgłoś
robert888 cywilizacja nie zna czegoś takiego jak tłumnik 09.11.08, 13:56 a tłumik owszem, z przyjemnością:) Link Zgłoś