Dodaj do ulubionych

Honda Civic

IP: *.ramtel.com.pl / *.waw.cdp.pl 05.11.03, 00:46
Przymierzam sie do kupna nowego samochodu i Honda Civic jest moim faworytem
(5D, 1.4). Myslalem takze o Octavi (1.6) i Toyocie Corolla (5D,1.4). Jakie za
zalety i wady Civica, czy jest to dobry wybor?

Pozdrawiam
ed
Obserwuj wątek
    • Gość: kriss Re: Honda Civic IP: *.net / *.net 05.11.03, 00:51
      Dla mnie Civic to stylistyczny gniot,Corolla to samochód bez jaj,dla emerytów i
      przedstawicieli handlowych,a Octavia jest nieco już przestarzała.
      • Gość: ed Re: Honda Civic IP: 194.196.228.* 05.11.03, 10:16
        Skoro tak to polec cos innego w granicach 55 tys
        • Gość: kriss Re: Honda Civic IP: *.net / 192.168.1.* 05.11.03, 13:40
          Gość portalu: ed napisał(a):

> Skoro tak to polec cos innego w granicach 55 tys

Seat Leon Signo Cool - 1.6benzyna 105km
          W wyposażeniu min.
          4xairbag
          climatronic
          elektr. szyby przód + tył
          elektr. i podgrzewane lusterka

2 tygodnie temu byłem u dealera,proponowano mi ten samochód 53.490pln + zimówki
          gratis,no i sugerowano,że jeszcze można się potargować.
          • Gość: Niknejm Re: Honda Civic IP: 5.5R1D* / *.pg.com 05.11.03, 13:55
            Gość portalu: kriss napisał(a):

> Seat Leon Signo Cool - 1.6benzyna 105km

Tak, tyle, że to stary model (niedługo wymiana), co akurat nie musi być
            wadą :-)
            Przeciw Seatowi przemawia awaryjność wyższa niż w H i T, znacznie ciaśniejsze
            wnetrze niż w H.
            Za: niezły silnik, nie tak dobry jak 1.6 Hondy, ale i samochód sporo tańszy.

Co do rady GB, żeby nie kupować wersji z najsłabszym silnikiem, to się
            zasadniczo zgodzę. Ale jak ktoś chce nowy samochód, w miarę pojemny w środku
            (żeby starczyło na potrzeby niewielkiej rodziny) i za możliwie niską cenę, to
            ma to chyba sens. Osobiście wolę kupić coś używanego, w lepszej wersji, ale
            niektórzy nie chcą tego robić i ja to rozumiem.

Pzdr
            Niknejm

• Gość: Sławek Re: Honda Civic IP: *.trzebinia.net / *.trzebinia.net 05.11.03, 17:20
              > Tak, tyle, że to stary model (niedługo wymiana), co akurat nie musi być
              > wadą :-)

Stary nie stary ale wyglada ładniej.Kolega napisał,ze za 54 tyś ma aut.
              klimatyzacje i pare innych wynalazków.Nie pamiętam ale Honda w Civicu klimy
              aut. nie ma wcale?
              Jednym słowem jak na VW cena tego Seata to prawdziwa okazja (w tych pieniądzach
              kupimy najwyżej Polo 1.4 bez ABS o elektryce nawet nie wspominając).
              Jeszcze jedno -jest juz u nas ta wersja Civica po FL? Producent twierdzi,że
              zmodernizowano lub wymieniono w nim ponad 5 000 części (soczewkowe
              światła,kierunki w lusterkach itp) co czyni Civica znacznie bardziej
              atrakcyjnym.

pozdr
            • raver1 Re: Honda Civic 05.11.03, 17:54
              Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Gość portalu: kriss napisał(a):
              >
              > > Seat Leon Signo Cool - 1.6benzyna 105km
              >
              > Tak, tyle, że to stary model (niedługo wymiana), co akurat nie musi być
              > wadą :-)

Nie taki stary,jest w produkcji 3 lata,Honda 2.
              Patrząc na okres w jakim produkuje sie modele japońskie gdzie zmienia sie je
              średnio co 3do 4 lat,to Honda za chwile też będzie wychodziła z produkcji.

> Przeciw Seatowi przemawia awaryjność wyższa niż w H i T

Jezeli ktoś czyta statystyki,które mówią że "aż" 98% rocznych Civiców i
              Corolli a Leonów "tylko" 95% nie wykazuje usterek;)...

• Gość: Niknejm Re: Honda Civic IP: 5.5R1D* / *.pg.com 05.11.03, 19:28
                raver1 napisał:

> Patrząc na okres w jakim produkuje sie modele japońskie gdzie zmienia sie je
                > średnio co 3do 4 lat,to Honda za chwile też będzie wychodziła z produkcji.

Co najmniej za 2-3 lata. Po to zrobili facelifting. Poprzednik był w produkcji
                6 lat (z 1 faceliftingiem).

> > Przeciw Seatowi przemawia awaryjność wyższa niż w H i T
                >
                > Jezeli ktoś czyta statystyki,które mówią że "aż" 98% rocznych Civiców i
                > Corolli a Leonów "tylko" 95% nie wykazuje usterek;)...

To fakt, ale to też oznacza, że dwa i pół raza więcej Leonów niż Civiców ma
                usterki :-) Poza tym ludzie często kupuja auto,zeby pojeździć nim 6 lat albo i
                więcej. A z wiekiem odsetek usterek rośnie, więc dobrze mieć auto mało awaryjne.
                Ja kupiłem Honde po smutnych doświadczeniach z kilkoma egzemplarzami Fiatów i
                Opli...

Poza tym przestronność wnętrza jest istotnym argumentem.
                Co do klimy, to jest w Civicu manualna. Czy to przeszkadza w porównaniu z
                automatem? Nie bardzo. Natomiast często automat pracuje według pewnych
                idiotycznych założeń (np. przy sterowaniu kierunkiem nawiewu), przy klimie
                manualnej masz lepszą możliwość regulacji (ktoś o tym niedawno pisał na Forum,
                ale sprawa dotyczyła bodajże Renault??).

Pzdr
                Niknejm
                • Gość: Sławek Re: Honda Civic IP: *.trzebinia.net / *.trzebinia.net 05.11.03, 19:51
                  > Co najmniej za 2-3 lata.

Skąd ta pewność? Aktualny Civic dostał wg panów z Hondy NAJPOWAŻNIEJSZY
                  facelifting w historii Hondy (pisałem o tym wielokrotnie -zmienione ponad 5 tyś
                  części itp) po niespełna dwóch latach sprzedaży. Został poważnie zmodernizowany
                  ponieważ okazał sie stylistycznym niewypałem,a i sama liczba wersji,wyposażenie
                  oraz żenująca ilość dostępnych silników pozostawia wiele do życzenia.Tak czy
                  owak nadwozia nie zmienili,a ilość nowych i starych rywali Civica na
                  europejskim rynku idzie w dziesiątki więc ja myśle,że nauczeni
                  doświadczeniem "panowie z Hondy" są na etapie końcowym projektu "nowy Civic
                  2004-2005" ;-)

Poprzednik był w produkcji
                  > 6 lat (z 1 faceliftingiem).

Zaczynał kariere w połowie lat `90 -tych kiedy to niemieckie auta były
                  zmieniane co 8-9 lat.
                  Civic 3 i 4 d wyglada zupełnie inaczej niz Civic 5 d (mowa oczywiście o
                  poprzedniej wersji,wersji na Europe)

pozdr
          • Gość: kriss Re: Honda Civic IP: *.net / 192.168.1.* 05.11.03, 17:28
            Aha,zapomniałem dodać,że w standardzie ma również fabryczny radioodtwarzacz z
            CD,autko jest naprawdę wypasione i nie widze konkurenta w tej klasie za taką
            kaskę.
    • Gość: TIN Re: Honda Civic IP: 195.85.227.* 05.11.03, 09:00
      a jezdziles civicem 1,4 ? mulowaty, no chyba ze lubisz halas wysokich obrotow i
      czeste zmiany biegow :)) 1,6 jezdzi duzo lepiej
      • Gość: Niknejm Re: Honda Civic IP: 5.5R1D* / *.pg.com 05.11.03, 11:13
        Gość portalu: TIN napisał(a):

> a jezdziles civicem 1,4 ? mulowaty, no chyba ze lubisz halas wysokich obrotow
        > i czeste zmiany biegow :)) 1,6 jezdzi duzo lepiej

Jak ktoś potrzebuje naprawdę dobrej dynamiki (rzędu 10s do 100km/h) to fakt.
        1.6VTEC to jeden z najlepszych silników w klasie, ale auto jest drogie -
        62000zł. Niemniej polecam, warto dorzucić (jak się ma te 10kPLN extra).

Zalety Hondy to tradycyjnie dobre własności jezdne, świetnie chodząca skrzynia,
        a przede wszystkim ogromna przestrzeń wewnątrz (wersja 5D). No i wysoka
        niezawodność (z której słynie też Toyota).
        Octavia - bardzo mało miejsca z tyłu, osiągi słabsze niż u konkurencji.

Generalnie poleciłbym Ci Hondę lub Toyotę.
        Przejedź się, zobacz co Ci bardziej pasuje.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: ed Re: Honda Civic IP: 194.196.228.* 05.11.03, 12:39
          dzieki Niknejm. To sie nazywa RZECZOWA porada

pozdrawiam
          ed
          • Gość: D Re: Honda Civic IP: *.gl.digi.pl 05.11.03, 13:31
            Posiadam honde i szczerze polecam, duze i wygodne auto, silnik ok. Przejechane
            20000 km, bez awarii
            • stadox Re: Honda Civic 05.11.03, 13:48
              Witam,
              Na początku tego roku rozglądałem się za nowym autem w klasie kompakt i
              przyglądałem sie zarówno civic'owi jak i corolli, (octavię sobie darowałem).

Gdybym miał wybierać tylko spośród hondy i toyoty - z pewnością wybrałbym
              hondę. H. ma bardziej pomysłowo zagospodarowane, przyjemniejsze i znacznie
              bardziej przestronne wnętrze (fajny "patent" z lewarkiem zmiany biegów w stylu
              dostawczaka, umieszczonym blisko kierownicy na panelu środkowym,). Honda też
              IMHO "lepiej jeździ" od Toyoty.
              Oprócz tego do Toyoty zraziło mnie jaśniepaństwo w salonach i brak możliwości
              negocjacji jakichkolwiek upustów (rezultat owczego pędu na "Toyotę przepiękną
              aż strach" jak śpiewała Budka Suflera). :))

pozdr.
    • greenblack Re: Honda Civic 05.11.03, 13:42
      Nigdy nie kupuj samochodu w najsłabszej wersji silnikowej.

Pozdrawiam
      • Gość: Grzesiek 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 195.94.215.* 05.11.03, 16:25
        Luuuuuuudzie, co Wy tak najeżdżacie na ten 1.4!!! Mam tę wersję od kilku
        miesięcy, przejechałem kilkanaście tyś. i nawet przy pełnym obciążeniu
        samochodu (czyt. 4 osoby dorosłe + pełny bagaż) w trasie ciągnie i to jeszcze
        jak. Na prawdę jezdziłem 1.6 i nie ma WCALE DUŻEJ ROŻNICY NA KORZYŚĆ większej
        jednostki - tak naprawdę jest znikoma, dlatego nie wierzcie ludziom, którzy
        przejechali się raz tym autem z silnikiem 1.4 podczas jazdy testowej w salonie,
        bo w 90% nic nie powiedzą Wam konkretnego

Pozdrawiam
        • Gość: Niknejm Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 5.5R1D* / *.pg.com 05.11.03, 16:52
          Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Luuuuuuudzie, co Wy tak najeżdżacie na ten 1.4!!! Mam tę wersję od kilku
          > miesięcy, przejechałem kilkanaście tyś. i nawet przy pełnym obciążeniu
          > samochodu (czyt. 4 osoby dorosłe + pełny bagaż) w trasie ciągnie i to jeszcze
          > jak. Na prawdę jezdziłem 1.6 i nie ma WCALE DUŻEJ ROŻNICY NA KORZYŚĆ większej
          > jednostki - tak naprawdę jest znikoma, dlatego nie wierzcie ludziom, którzy
          > przejechali się raz tym autem z silnikiem 1.4 podczas jazdy testowej w
          > salonie bo w 90% nic nie powiedzą Wam konkretnego

Miałem okazję jeździć Civiciem 1.4, a na co dzień jeżdżę wersją 1.8. Różnica
          jest dramatyczna, uwierz mi :-)
          Ale dla wielu osób 1.4 jest rzeczywiście wystarczający, tym bardziej, że 1.4
          Hondy to bardzo dobry silnik, dający (jak na tę masę pojazdu) naprawdę
          przyzwoite osiągi.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Grzesiek Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 195.94.215.* 05.11.03, 16:58

Piszesz o 1.8!!! a ja porównywałem z 1.6
          • Gość: Grzesiek Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 195.94.215.* 05.11.03, 16:59
            jescze jedno - wiesz dla jednych wystarczające jest CC 900 a dla innych dopiero
            AMG, tymczasem ja pisałem konkretnie o 1.4 i 1.6 civic'a 7. generacji
            • Gość: Niknejm Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 5.5R1D* / *.pg.com 05.11.03, 19:29
              Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> jescze jedno - wiesz dla jednych wystarczające jest CC 900 a dla innych
              > dopiero AMG,

I to jest włąśnie rzecz tutaj najważniejsza. Zreszta o tym pisałem :-)

Pzdr
              Niknejm
          • Gość: Lennon Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: *.toya.net.pl 05.11.03, 17:12
            Z całym szacunkiem dla Hondzi ale z silników 1,4 to lepszy jest Toyoty.
            • greenblack Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. 05.11.03, 17:18
              Gość portalu: Lennon napisał(a):

> Z całym szacunkiem dla Hondzi ale z silników 1,4 to lepszy jest Toyoty.

Teraz się zacznie;)
            • Gość: Grzesiek Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 195.94.215.* 05.11.03, 17:19
              jeszcze lepszy w seacie a najlepszy we fiacie

Bez komentarza

Pozdrawiam
            • Gość: Niknejm Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: 5.5R1D* / *.pg.com 05.11.03, 19:40
              Gość portalu: Lennon napisał(a):

> Z całym szacunkiem dla Hondzi ale z silników 1,4 to lepszy jest Toyoty.

Bo ma 97KM, a nie 90KM jak silnik Hondy?
              Nie tylko moc maksymalna się liczy. Silnik Hondy ma troche korzystniejszy
              przebieg krzywej momentu obrotowego (130 Nm przy 4300, nie 4400obr/min), dzięki
              czemu auto przyspiesza nawet odrobinę lepiej niż Tojka (11.9, nie 12.0s do
              100km/h), spalając przy tym trochę mniej paliwa (6.4, nie 6.7L/100km).
              Miałem zresztą możliwość porównania tych autek i realne odczucia potwierdzają
              te suche liczby.

Ale przyznaję, że silnik Tojki jest w ścisłej czołówce. Dlatego też Tojkę, obok
              Cifka, poleciłem twórcy wątku.
              No i Honda jest większa w środku niż Tojka, co może mieć w tym przypadku
              znaczenie.

Wniosek: nic nie zastąpi jazdy próbnej i porównania subiektywnych odczuć przez
              kupującego. :-)

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Pepe Do ED28 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 20:07
                Mój znajomy ma do sprzedania Honde Civic z koncowki 2001 w super stanie w
                pelnej wersji jesli jestes zainteresowany daj znac:
                4919@wp.pl
              • Gość: Lennon Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: *.toya.net.pl 05.11.03, 20:44
                Co dla Ciebie znaczy korzystniejszy przebieg momentu. Tu akurat Toyota właśnie
                jest lepsza. Może i czas do setki ma minimalnie lepszy ale kto na codzień tak
                jeździ. Zastosowanie zmiennych faz daje lepszy przebieg momentu przy niższych
                prędkościach obrotowych w silniku Toyoty.
                Na wyścigi lepsza była by Honda ale do codziennego jeżdżenia lepszy silnik i
                lepiej zestopniowaną skrzynię ma Toyota. Takie są moje odczucia.
                Spróbuj Hondą wyprzedzić na piątce samochód jadący z prędkościa 90 km/h - trwa
                to wieki. Toyotą można to zrobić sprawniej bez zmiany biegu.
        • Gość: ok! Re: 1.4 kontra 1.6 w civicu generacji 7. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 21:53
          Hmmm, poprzednio przez dwa lata jezdzilem civic 1,4 90KM, teraz jezdze civem
          1,6 110KM, tyle, ze sedanem, i wlasnie silnik jest tym, co w tym aucie teraz
          najlepsze.Roznica miedzy 1,4 a 1,6 jest po prostu uderzajaca, szczegolnie,
          elastycznosc.Nie kruszylbym kopii o to , ktory 1,4 lepszy, hondy czy toyoty, bo
          auta sa niezle.Honda: wieksza w srodku, przestronniejsza, wiekszy bagaznik,
          lepsza skrzynia biegow, w toyocie po zdjeciu nogi z gazu, obroty bardzo wolno
          sie zmniejszaja, jest dosc duza inercja, jak dla mnie wygodniejsza pozycja i
          fotele w hondzie, jesli chodzi u urode, a raczej jej brak, to toyota 5Djest
          troche mniej szkaradna od hondy 5D)))), ja wybralem honde 4D, sedana .Ale, jak
          zwykle warto zdac sie na wrazenia z jazdy probnej.Acha, honda miekkie
          zawieszenie, lecz twardsze niz w toyocie.Z tych dwoch
          wybralbym ....................Accorda))))))
    • Gość: Lennon Re: Honda Civic IP: *.toya.net.pl 05.11.03, 20:48
      Jak się zdecydujesz na Honde to poczekaj do lutego - ma być sprzedawany po
      modernizacji. Z tego co się orientuje poprawiono wiele szczegółów.
      Albo kup teraz bo maja promocje 3000 zł. Jest to juz poprawinoa wersja w
      stosunku do pierwszych modeli. Zyskało szczególnie wnętrze.
      Dla mnie to albo Toyota albo Honda - reszta to druga liga.
      • Gość: Franek Re: Honda Civic IP: 82.160.23.* 05.11.03, 23:18
        przejechałem poprzednią wersją Hondy 5D ponad 200 tys. km - bez awarii,
        nigdy mnie nie zawiodła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka