Dodaj do ulubionych

BRC Sequent 24 cd.

10.02.09, 10:41
Kiedyś założyłem wątek z zapytaniami o tą instalację.
Minęło 1,5 roku od montażu więc mogę się już podzielić jakimiś uwagami.

Na dzień dzisiejszy stwierdzam, że samochód na lpg jeździ tak samo jak na
benzynie a na tej jeździ tak samo jak przed instalacją czyli nic nie popsuto
podczas montażu.
Spalanie - nieco większe na lpg o jakieś 0,8 litra/100km w trasie i ok. 1 litr
w mieście. (silnik 2 litry 140 KM)
W lecie 2008 zyski były najwyższe bo różnica cen PB95 i lpg była nawet 2,8 PLN.
Awarii zero, problemów poważnych zero.
Uwagi: Lamka rezerwy benzyny zapalała się dużo wcześniej.
Z początku eksploatacji występowały problemy z gaśnięciem silnika gdy
wysprzęglałem podczas hamowania silnikiem. Ponowna regulacja załatwiła sprawę.
Koszty dodatkowe - to przegląd droższy o 60 PLN i przegląd instalacji po 15
tys km (wymiana filtrów diagnostyka regulacja) 120 PLN.
Generalnie polecam tym co dużo jeżdżą i mają zamiar używać auto dłuższy czas.
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: BRC Sequent 24 cd. 10.02.09, 10:49
      A ile przejechałeś kilometrów przez te półtora roku?
      • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 10.02.09, 14:06
        W moim przypadku same kilometry (blisko 20 tys.) fałszują obraz bo większość
        jeżdżę w korkach po mieście, wertepach i przewożąc materiały do budowy często o
        sporej masie.
        Sporadycznie dłuższe trasy 2-3 razy na rok.
        Tak czy inaczej na ten moment licząc ilość zatankowanych butli i benzyny to
        właśnie dochodzę do punktu zwrotu inwestycji. Myślę że od kwietnia już będę na
        plusie.
    • fredoo Re: BRC Sequent 24 cd. 10.02.09, 11:42
      To nic odkrywczego. Ja dodam, że od 7 lat mam gaz w kolejnych
      samochodach i zawsze jest to BRC choć nie wiem jaki typ bo się tym
      nie interesuję i nie jeżdżę na żadne serwisy.Przejechałem w tym
      czasie 250tys. km co daje mi 50tys. PLN oszczędności.Liczę 200PLN na
      każde 1000km choć w rzeczywistości jest nieco więcej.Jedyna awaria
      jaka wystąpiła to w poprzednim aucie po 100 tys. zapchał się
      parownik więc go rozebrałem i wyczyściłem.Nigdy nie wymieniam
      filtrów bo kiedyś odkręciłem taki przy zaworze i był czysty.
      • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 10.02.09, 14:17
        fredoo napisał:

>Liczę 200PLN na
        > każde 1000km choć w rzeczywistości jest nieco więcej.

Mnie tak korzystnie nie wychodzi zwłaszcza teraz kiedy różnica cen spadła.
        Dokładnych obliczeń nie robię ale kiedy podsumowałem kwartalny okres w ubiegłym
        roku wychodziło mi ok. 14-16 PLN zysku na 100 km.
        Teraz przy założeniu stosunku cen Pb/Lpg 3.5/1,6 i spalania w trasie 7,2/8,1
        zysk wynosi ok. 12 PLN/100 km i rośnie wraz ze wzrostem zużycia paliwa a więc w
        trakcie jazdy po mieście lub trasa z dużymi prędkościami.
        Uwzględniam oczywiście jazdę na benzynie od rozruchu do rozgrzania silnika.

> samochodach i zawsze jest to BRC choć nie wiem jaki typ bo się tym
        > nie interesuję

No, ja się interesowałem o tyle, że Sq 24 to okrojona wersja Fly Sequent która
        ma być lepsza ale też sporo droższa.
        Z perspektyw czasu mogę stwierdzić że ta lepszość chyba nie warta była dopłaty
        bo prostsza wersja też może działać dobrze.
        • programistajava Re: BRC Sequent 24 cd. 11.02.09, 08:49
          Chris Gdzie montowałeś i ile cie kosztowała ta instalka sekwencyjna?
          • programistajava Re: BRC Sequent 24 cd. 11.02.09, 08:50
            Aktualnie z instalkami typu STAG sa problemy z ... wtryskiwaczami. Nie sa zbyt
            "żywotne". Ciekawe jak na BRC 24 iel wtryski żyją i ile kosztuje ich wymiana
            (czy trzeba całą listwe czy można tez pojedyncze sztuki).

PS: Chris jka oceniasz subiektywnie od ilu kmów rocznie oplaca sie wogole
            montowac LOG aby zwrot inwetycji nastapil nie pozniej niz w 2 lata od montażu?
            • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 11.02.09, 10:37
              programistajava napisał:

> Aktualnie z instalkami typu STAG sa problemy z ... wtryskiwaczami. Nie sa zbyt
              > "żywotne". Ciekawe jak na BRC 24 iel wtryski żyją i ile kosztuje ich wymiana

Pierwsze serie w BRC też miały krótką żywotność. Obecne po przebiegach ponad 100
              tys. wciąż pracują.

> (czy trzeba całą listwe czy można tez pojedyncze sztuki).

Nie wiem ale wydaje mi sieże można pojedyncze sztuki bi u mnie są to jakby 4
              oddzielne wtryskiwacze.
              >
              > PS: Chris jka oceniasz subiektywnie od ilu kmów rocznie oplaca sie wogole
              > montowac LOG aby zwrot inwetycji nastapil nie pozniej niz w 2 lata od montażu?

Wszystko zależy od Twojego auta i rodzaju eksploatacji oraz kosztu montażu. Im
              mniej ekonomiczny pojazd tym szybciej zwróci się inwestycja. Musisz sobie to sam
              policzyć w oparciu o dane swojego bolidu.
              Policz ile Cię średnio kosztuje jazda na benzynie na 1000 km i porównaj to samo
              obniżone o średnio 40% dla sekwencji.(to się waha w zależności od stosunku cen
              pb/lpg) dla lpg.
              Tańsze instalacje 2-giej gen. mają mniej korzystny procent zwrotu o ok. 10% w
              stos. do sekwencji - auto więcej spala można wiec powiedzieć, że są tańsze tylko
              na początku.
              Jeżeli jeździsz w 80% w trasy z niskimi prędkościami do max 100 to różnica
              będzie mała jeżeli z dużymi prędkościami ok. 150 km/h zyski w stosunku do
              eksploatacji na Pb rosną. Nawet długie stanie w korkach tzw. motogodziny
              wychodzą Cię taniej.
    • fredoo Re: BRC Sequent 24 cd. 11.02.09, 09:42
      Licząc cenę instalacji 2500 to zwraca się po ok.12-15 tys.km przy
      dużych autach.Ja zawsze kupuję samochód testowy.Dogaduję się aby mi
      założyli gaz w cenie.Tak miałem Nubirę CDX i teraz Cromę 2,2.
      • mameja21 Re: BRC Sequent 24 cd. 11.02.09, 11:25
        fredoo napisał
        Ja zawsze kupuję samochód testowy.Dogaduję się aby mi
        założyli gaz w cenie.Tak miałem Nubirę CDX i teraz Cromę 2,2.

Zawsze czyli dwa razy ?
        • staruch5 Re: BRC Sequent 24 cd. 11.02.09, 20:01
          chris sie chwali, ale nie ma tego gazu dlugo.
          Ja mam mniej wiecej tyle samo. Tez przejechalem 20 Mm i tez zadnych problemow.
          (i sie nie chwale :-))
          Tylko z tym spalaniem cos sie nie zgadzam. Moje auto pali w trasie
          systematycznie do 20% wiecej. A Twoje 0.8 litra (bardzo to nieobiektywnie
          podales) to pewnie 10%. Wiec w to nie wierze.

Nie rozumiem pytania: ile trzeba jezdzic rocznie, zeby gaz sie oplacal? To bez
          sensu.
          jedyne sensowne pytanie jest, po ilu sie zwraca instalacja? I wtedy mozna sie
          zastanawiac, czy warto, skoro np. zamierza sie wnet auto sprzedac.
          Albo - jak sie zaklada awaryjnosc silnika na gazie, no to tez mozna sie
          zastanawiac, za ile rocznie warto sie w to wpuszczac. Ale od czasu IV generacji,
          no to wiele sie poprawilo. ta wysoka awaryjnosc to byla domena II generacji.

Skoro - chris - tak dokladnie liczysz koszty eksploatacji i podajesz koszty
          wymiany filtrow gazu, to powinienes odjac koszty filtra paliwa, a to u mnie jest
          tyle samo.
          O ile Twoj bak nie puszcza jakiesgos syfa, to zuzycie filtra paliwa powinno byc
          liczone tylko dla wlanej benzyny. Nie ma znaczenia ta, co biega w kolko. Wiec
          jak duzo jezdzisz na gazie mozesz rzadziej wymieniac filtr paliwa.
          Ja zreszt odcialem pompe paliwa i wlaczam tylko, jak spodziewam sie przejsc na
          benzyne - no i do rozruchu.
          pozdrawiam
          • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 12.02.09, 17:16
            staruch5 napisał:

> chris sie chwali, ale nie ma tego gazu dlugo.

Ee tam, to tylko subiektywna opinia dla zainteresowanych po 15 stu miesiącach
            jazdy i tyle.
            Jeden z wielu jednostkowych przypadków nikogo nie zmuszam anie nie przekonuję,
            żeby wierzył lub nie. Co niby z tego bym miał?

> Ja zreszt odcialem pompe paliwa i wlaczam tylko, jak spodziewam sie przejsc na
            > benzyne - no i do rozruchu.

Ja nie. Ponoć to błąd.
            • staruch5 Re: BRC Sequent 24 cd. 12.02.09, 17:18
              chetnie sie dowiem, dlaczego (chodzi o pompe).
              • fredoo Re: BRC Sequent 24 cd. 12.02.09, 19:55
                Pompa benzny przy jeżdzie na gazie jest narażona na spalenie
                ponieważ jest chłodzona benzyną i jak użytkownik radośnie wypali
                benzynę ponad dopuszczalną miarę to pada.Można jednak wyłączać pompę
                w momencie załączania gazu np. z pprzekażnika lub zaworu
                gazowego.Wówczs mamy dwie zalety oszczędzamy ze 100-200 W (taką ma
                moc)i nie narażamy jej na spalenie. Niektórzy mówią, że to
                niebezpieczne bo przy nagłej konieczności przejścia na benzynę auto
                przez chwilę może się przydławić. Ale czy to problem?? Takie
                odcięcie trzeba wykonać samemu lub dodatkowo zapłacić przy
                instalowaniu.
                • staruch5 Re: BRC Sequent 24 cd. 12.02.09, 20:25
                  tak, przyznaje, to jest problem, ze gdy wyskoczy jakas nagla sytuacja i zdarzy
                  sie braknac gazowi (ostre wyprzedzanie pod gorke), to moze sie tak zdarzyc. Moze.
                  Ja tego uzywam przy monotonnej jezdzie autostradowej. W miescie raczej nie, no i
                  przy konczeniu sie gazu tez nie.
                  Nie widze innych mozliwych minusow.
                  plus jeszcze jest taki, ze sie wydluza jej zywotnosc, co ma znaczenie, gdy sie
                  ma stare auto i droga pompe.
                  • staruch5 jeszcze do freda 13.02.09, 09:33
                    troche mnie zaskoczyles moca tej pompy. 100W - OK, ale 200? To chyba w wielkich
                    silnikach wilelolitrowych. Moje kabelki przy pompie raczej tak wielkich pradow
                    nie puszcza (w sposob ciagly). Silnik ma 2.2l. Po kabelkach szacuje na jakies
                    gora 6A, co by dawalo 80-90 W.

Uzywanie badz nie, pompy trudno zauwazyc w zuzyciu paliwa (w tym wypadku gazu),
                    ale ma to wplyw na zywotnosc alternatora.
              • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 13.02.09, 09:37
                Sam sięnie będęwymądrzał tylko wklejam cytat kogośmądrzejszego ode mnie:
                Pytanie:
                Czy w autach z wtryskiem benzyny i instalacją LPG w trakcie jazdy na gazie pompa
                paliwa powinna być odłączona?

Odpowiedź:

W tym przypadku trudno o jednoznaczną odpowiedź. Z jednej strony odłączenie
                pompy sprawia, że mniej się ona zużywa i nie jest narażona na zatarcie, kiedy w
                baku znajduje się mało benzyny. Z drugiej jednak strony po wyłączeniu pompy w
                układzie zasilania przestaje cyrkulować paliwo, co może skutkować m.in.
                przegrzewaniem i zapiekaniem się wyłączonych wtryskiwaczy benzynowych. W obu
                przypadkach występuje więc ryzyko uszkodzenia kosztownych podzespołów. Takie są
                niestety koszty oszczędzania przez tankowanie innego paliwa niż przewidział
                konstruktor silnika...

Moje zdanie:
                Z dwojga złego wolę wymienić pompę niż wtryskiwacze aczkolwiek w moim pojęciu
                wygląda to tak że jej oszczędzanie jest kompletnie bez sensu skoro Ci co jeżdżą
                na benzynie rzadko pompy wymieniają.
                Praktycznie pompa zużywa się nie bardziej niż w aucie bez instalacji lpg.
                Natomiast jeśli auto ma starsze rozwiązania bez wtryskiwaczy to takie odcięcie
                chyba można zamontować.

Wspomniany problem gotowości do przejścia na benzynę też jest istotny w nagłej
                sytuacji braku wtrysku gazu (nie daj Boże przy wyprzedzaniu) nastąpi od razu
                wtrysk benzyny a przy wyłączonej pompie zanim paliwo zostanie dopompowane do
                wtryskiwaczy to może nas wiele kosztować....
                Taka sytuacja występuje zresztą zawsze kiedy w butli robi się pustka. Kiedy więc
                lpg się kończy silnik przechodzi na benzynę o czym informuje piskiem i czerwoną
                diodką.
                • staruch5 Re: BRC Sequent 24 cd. 13.02.09, 09:46
                  no coz, dzieki, ze Ci sie chcialo poszukac.
                  jakos mnie to nie przekonuje. Wtryski benzynowe sa nieuzywane przy jezdzie na
                  gazie niezaleznie od odciecia, badz nie, pompy paliwa (i w nich benzyna "stoi").
                  I one moga sie zapiec. Slyszalem o tym, ale to nie dlatego, ze nie dziala pompa...
                  Wlasciwie to slyszalem o pojawieniu sie nagaru spalonego gazu na wtryskach
                  benzynowych co prawie uniemozliwilo ich prace - zostaly zatkane. Powodem byl zly
                  sklad mieszanki gazowej - to bylo w II generacji.

A ten drugi argument jest jak najbardziej sluszny.
                  Pozdrawiam
                  • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 13.02.09, 15:39
                    staruch5 napisał:

> no coz, dzieki, ze Ci sie chcialo poszukac.
                    > jakos mnie to nie przekonuje. Wtryski benzynowe sa nieuzywane przy jezdzie na
                    > gazie niezaleznie od odciecia,

Ale brak przepływu paliwa ma wpływ na temperaturę, pod wpływem temperatury
                    materiał zmienia objętość.
                    Popytaj może wśród mechaników czy spotkali się z takimi przypadkami - ja
                    spotkałem się z opiniami, że w przypadku jazdy z wyłączoną pompą benzyny,
                    wtryskiwacze benzyny zużywają się szybciej.
                    Przestudiowałem też warunki gwarancji od BRC i mam tam zalecone utrzymywać
                    poziom 1/3 baku benzyny inaczej przecież by sami zainstalowali odcięcie.

Jakkolwiek by nie było wydaj mi się, że odłączanie pompy daje minimalne korzyści
                    a ewentualnych strat może przysporzyć wiele.
                    Każdy robi jak uważa mamy demokrację.
                    Ja pozostaję przy swoim.
                    Powodzenia.
                    • staruch5 Re: BRC Sequent 24 cd. 13.02.09, 16:05
                      znam roznych mechanikow i czesto miewaja sprzeczne opinie. warto zrozumiec o co
                      chodzi. Mysle, ze temperature wtryskiwacza glownie determinuje glowica.
                      Musialbym przestudiwoac budowe wtryskiwacza. Zajme sie tym moze pozniej.

A teraz jeszcze skomentuje

"Przestudiowałem też warunki gwarancji od BRC i mam tam zalecone utrzymywać
                      poziom 1/3 baku benzyny inaczej przecież by sami zainstalowali odcięcie."

to zalecenie wynika z obaw o zatarcie pompy przy malej ilosci benzyny. Nie ma
                      wyraznej potrzeby odcinania pompy, wiec gaziarze tego nie robia - po co maja
                      sobie komplikowac zycie. A zeby wziac kase za to musieliby udowodnic, ze to jest
                      bardzo polecane. a tak nie jest.

Ja nikogo nie namawiam do odcinania pompy. Natomiast chetnie poczytam uwagi o
                      negatywnycyh tego skutkach.
                      W moim przypadku pompa ma jakies 16 lat i troche boje sie, ze mnie zawiedzie,
                      dlatego chce jej przedluzyc zywot. Nie mam ochoty na nowke za 2000 zl. W mlodych
                      autach nie warto sie tym zajmowac.
                      Pozdrawiam
                      • chris62 Re: BRC Sequent 24 cd. 16.02.09, 11:12
                        staruch5 napisał:

> W moim przypadku pompa ma jakies 16 lat i troche boje sie, ze mnie zawiedzie,
                        > dlatego chce jej przedluzyc zywot. Nie mam ochoty na nowke za 2000 zl. W mlodyc

> Pozdrawiam

No ja raczej bardziej obawiam się o wtryskiwacze niż pompę, która do mojego auta
                        kosztuje poniżej 150 PLN.
                        Musisz mieć cholernie drogi samochód skoro sama pompa jest do niego aż 13 razy
                        droższa.
    • giles.oliver ESGI 2 16.02.09, 12:34
      Gdy pół roku temu zakładałem gaz to BRC było dla mnie za drogie... Teraz też
      ponoć jakieś podwyżki mieli. Zdecydowałem się na ESGI 2. Zapłaciłem mniej, ale
      jakościowo jest bardzo dobrze. Nie mam żadnych problemów, a jeżdżę na prawdę
      dużo. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka