Dodaj do ulubionych

Długi Multivan

10.03.09, 21:55
VW Multivan to auto bez konkurencyjne w swojej klasie. Jest sporo wersji czy to dostawcze czy ekstrawagancko wyposażone, do tego rewelacyjne silniki i najważniejsze - to auto, które służy ludziom na lata i setki tysięcy kilometrów... Po prostu król tej klasy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Haj Re: Długi Multivan IP: *.chello.pl 11.03.09, 08:49
      Silniki R5 2,5 TDI to już legendy motoryzacji. Te motory potrafią przejechać ponad 0,5 mln km bez problemowo. Wywodzą się jeszcze z silników zaprojektowanych do VW LT i T4, jeździły też w Audi 100, Audi A6 (tzw. cygaro) i Volvo V70 i 850 w wersjach 105 i 140 KM. Obecnie po zmianach proekologicznych dalej montuje się je w VW T5 i ostatnio w VW Touaregu (175 KM) Do tego mają niepowtarzalny dźwięk pięciocylindrowca i sa bardzo elastyczne.
    • Gość: 12345 Re: Długi Multivan IP: *.chello.pl 11.03.09, 09:01
      To świetne auto niezależnie od wersji nadwozia. Mój brat prowadzi firmę transportową (jeździ z pasażerami do Francji, Belgii itp.) ma 3 Multivany T5 i wszystkie z silnikami 2,5 TDI. Najstarszy ma już prawie 400 tys km przebiegu i dalej jest niezawodny. W zasadzie opróczy wymiany elementów eksploatacyjnych nic się nie psuje (po 200 tys sprzęgło i po 220 tys regeneracja turbiny - koszt ok. 1500 zł) Brat mówi, że niskie koszty eksploatacji daja większe zyski w firmie i co ważniejsze auta dalej sa jak nowe! Po wypraniu tapicerek i wypolerowaniu lakieru można by je sprzedać od ręki
    • Gość: blahablah Re: Długi Multivan IP: *.acn.waw.pl 11.03.09, 09:30
      Zagadka:
      Który z trzech panów - "kkprofi21", "Haj", lub "12345" nie pracuje w Volkswagenie?
    • Gość: ; Re: Długi Multivan IP: *.multimo.gtsenergis.pl 11.03.09, 15:33
      trudno powiedzieć ale jeden z panów pracuje chyba w skodzie ha ha ha
    • Gość: 12345 Re: Długi Multivan IP: *.chello.pl 11.03.09, 17:43
      My wszyscy tam pracujemy i za nasze poświęcenie dostaliśmy po nowym maxymalnie długim Multivanie na zawsze ;-D
    • Gość: gostek Re: Długi Multivan IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.09, 21:41
      pierdzielona kryptoreklama!
      miałem kiedyś carawele t4 i to nie jedną - rdzewiało to szybciej niż opel astra!:) rdza wyłaziła na nadszybiu, podszybiu, drzwiach (wenątrz). Szybko padała zawiecha a w dodatku pomimo swojego skomplikowania, zastosowaniu dodatkowych stabilizatorów w stosunku do transportera) auto wpadało w nieprzyjemne kołysanie - prawdziwa udręka! Transit okazał się trwalszy pomimo swojego prymitywizmu bardzej komfortowy na polskich drogach (brak tego wkurzającego kołysania!) i naprawdę niezawodny! 380 tyś na benzynowym dwulitrowcu. zgazowaliśmy go przy ok 100 tyś. Wytrzymał wszystko i jeszcze dalej komuś służy! bez jednej awari! co ciekawe nie brał oleju do samego końca i silnik zdawał się być w bardzo dobrej kondycji! palił ok 12 litrów gazu i nawet nieźle jeździł (może dynamika nieco niższa niż 2,5 TDI) ale nie było innych nieprzyjemności związanych z dieslem! Użytkowałem też fiata z jego silnikiem 1.9 jtd... niestety pomimo, ze auto większe niż t4 to naprawdę przyjemniej jeździło niż niemiec! Nie wiem na ile t5 zmieniło się w stosunku do t4 ale konkurencja też nie spała! VW moge tylko za jedno pochwalić - wykończenie wnętrza daleko bardziej finezyjne i lepsze - naprawdę dobra jakość w tej klasie... Ale to jedyne plusy! A więc bujać się panowie z VW!!!!!! cuda na kiju nie robicie!
    • Gość: Gostek Re: Długi Multivan IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.09, 21:44
      I aby nie było wątpliwości - rdzewiejące VW nie były rozbitkami!
      A rdza wychodziła już po 4-5 latach! wkurzyło mnie to na tyle, ze później obsesyjnie patrzyłem czy inni mają ten sam problem. no i oczywiście, ze tak! wiekszość była trafiona na nadszybiu! a co dalej to już wolę nie myśleć. NIe wierzycie to się przypatrzcie dobrze!
    • kkprofi21 Re: Długi Multivan 11.03.09, 23:01
      Panowie dlaczego z góry zakładacie że w momencie kiedy ktoś pozytywnie wypowiada się o danym samochodzie to od razu pracuje w tej firmie. Osobiście użytkowałem Transportera, ponieważ mam firmę budowlaną, a Transporter służył praktycznie do wszystkiego, począwszy od wożenia towaru i ludzi, po maszyny itp. Osobiście nie miałem problemów takich jak "Gostek" a auto było kupione w 2000, sprzedane zostało w 2007. Przez 7 lat bez korozji itp, tylko ewentualne wgniecenia bądź podobne rzeczy. Silnik był 2.5 TDI i spisywał się rewelacyjnie. Prócz napraw jakie wykonuje się standardowo, bez większych usterek czy podobnych. "Gostek" chyba trafiłeś na słaby egzemplarz, skoro tak narzekasz, no chyba że wolisz z dostawczych Fiata Ducato...
    • Gość: ani pracownik ani Re: Długi Multivan IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.09, 08:51
      No i niestety doczekaliśmy się czasów kiedy to internet przestaje być dobrym medium do zdobywania wiedzy. Wszędzie fałszywe opinie i komentarze. Dla mnie pierwsze trzy wpisy to jedna i ta sama osoba albo z vw albo z agnecji reklamowej.
    • Gość: gostek Re: Długi Multivan IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.09, 20:49
      kkprofi... chyba naiwnym trzeba być aby uwierzyć w te trzy pierwsze opinie - weź je jeszcze raz przeczytaj - wyglądają jak z żurnala VW!!!!
      Trafiłem na zły egzemplaż jak i tysiące innych. Uwierz mi, byłem wściekły - dawno temu, w latach 90 ten wóz kosztował kupe kasy i moja irytacja była przeogromna. Myślisz, że co później robiłem jak nie patrzyłem na inne egzemplaże?! wiele z nich miało te problemy. Nie mam wcale interesu aby pluć na VW - bo nie można im odmówić uroku czy jakości (środek)! Ale niestety na autach dostawczych się nie znają. Dziwię sie twojej opini - szczerze się dziwię. Zwłaszcza, ze sam potrzebowałeś wołu roboczego. VW raczej nadaje się do lansu - zwłaszcza w wypasionej wersji carawella. Na pewno nie jest to wół roboczy! I zapewniam Cię, ze kpienie z fiata ducato jest nie na miejscu i osoby które siedziały np w branży przewozowej potwierdzą Ci to. Niesamowite przebiegi, porządne silniki - np 2.5 TD. Genialna skrzynia biegów. Używałeś jej kiedyś?:) Auto czasami zawodzi (jak każde inne) - ale zasadniczo wytrzymuje straszne katowanie. Radzę więc nie wyrabiać sobie opini na temat po tym jak przerobniłeś jedno czy dwa auta dostawcze.
      Aby nie było, że znęcam się tu nad VW - miało swoje zalety. Po pierwsze w latach 90 lans był nieziemski:) w srodku dobre materiały - jak w niejednej osobówce. Piekne spasowanie, silniki dynamiczne (5 cylindrowe) Nawet archaiczny od którego zaczynałem - 2,4D 78 KM - dawał radę - chodź przy tej mocy wydaje się to niemożliwe:) skrzynia dobrze zestopniowana chodź gumowa. Dosyć lania wody jednak... Chę jedynie przekazać, ze nie jest tak pięknie jak to panowie w 3 pierwszych postach powiedzieli - nie jest pięknie a miejscami koszmar wręcz! Czytelnicy to nie frajerzy i nie łykają każdej papki marketingowej! więc panowie - weźcie się za pisanie waszych folderków. k... aż się wzburzyłem. Jak tak można postępować! jak można być tak nieuczciwym! Gazeta powinna zearagować!
    • Gość: 12345 Re: Długi Multivan IP: *.chello.pl 13.03.09, 09:39
      Tak wszystkich do piwnicy i kula w łeb! Albo nie lepiej cios łopatą w potylicę! Tak będzie taniej! Kur... a kolejny cienias z manią prześladowaczą ;-) Koleś do PISu się nadajesz za Ziobrę i Jao Kaczunga
    • Gość: gostek Re: Długi Multivan IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.03.09, 15:39
      Panowie z VW się zdenerwowali? ktoś prawdę napisał? kłuje w oczy?
      nie trzeba być paranoikiem z PIS aby wyczuć ściemę którą próbowaliście wtoczyć ludziom.
      przeczytajcie to:)

"Najstarszy ma już prawie 400 tys km przebiegu i dalej jest niezawodny. W zasadzie opróczy wymiany elementów eksploatacyjnych nic się nie psuje (po 200 tys sprzęgło i po 220 tys regeneracja turbiny - koszt ok. 1500 zł) Brat mówi, że niskie koszty eksploatacji daja większe zyski w firmie i co ważniejsze auta dalej sa jak nowe! Po wypraniu tapicerek i wypolerowaniu lakieru można by je sprzedać od ręki"

zastosowano chyba wszystkie podstawowe tanie chwyt marketingowe - a więc oprócz tego, ze sami wyrażamy pozytywną opinię to przytaczamy opinię specjalisty - w tym przypadku specjalistą będzie firma przewozowa używająca wielu takich pojazdów - to jasne, że ma wieksze niby pojęcie niż zwykły zjadacz chleba.
      Drugi tani chwyt - pokazanie potencjalnemu klientowi korzyści - a co najlepsze finansowej - kup VW to wręcz zaoszczędzisz pieniadze!

Panowie - chyba jaja sobie robicie z czytelników!

a ja odwórcę kota ogonem - co to za firma której nie stać na porządną prawdziwą reklamę? Co to za firma, której nie stać na odrobinę polotu i zaaranżowania z jajem uktytej reklamy?! wciskanie takiego taniego kitu... to jest na poziomie nie firmy europejskiej z tradycjami ale chińskiej podróbki! Wstyd i żenada!
    • Gość: gostek Re: Długi Multivan IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.03.09, 15:42
      W końcu co to za firma która zatrudnia tak niewychowanych ludzi operujących rynsztokowym językiem! zabrakło na pensję tla wykształconych i kulturalnych pracowników?:) chyba nie tylko VW rdzewieją ale i kadra ulega niezłej erozji w tej firmie:)
    • Gość: Amore mio Re: Długi Multivan IP: *.chello.pl 20.03.09, 17:57
      Mi się podoba w wersji osobowej z klima fajnymi fotelami i dużymi felgami, najlepiej na obnizonym zawieszeniu, czysta bestia ;-) Jak widze takiego rozpędzonego w lusterku wstecznym to podświadomie zmykam na prawo mimo, że mam czym pojechać (Clio Sport 182 PS) ale jak taki dojeżdża z tyłu to zmykam ;-)
    • Gość: taxi-bus Re: Długi Multivan IP: *.ryb.airbites.pl 02.05.09, 19:54
      Może i ja się tu wypowiem.Mam VW T4 Multivan i jest to mój 3-ci volkswagen.Nie zależy mi na wychwalaniu jednej marki samochodu ale wcześniej miałem już i Peugeota J5,Mercedesa Vito i 2 x Forda Transita.Obecny VW to 1.9 TD.Zima - 25 stopni godz. 3.00 odpala za pierwszym razem.W zimie w ogóle nie ma problemu z odpalaniem byle był akumulator sprawny.Spalanie przy pełnym obciążeniu około 7.5 L /100 km oczywiście jak się nie ma ciężkiej nogi :) Tym samochodem nie boję się żadnej trasy.Przed wyjazdem sprawdzam tylko płyny,olej i w drogę nawet do Francji ;) Teraz chcę zmienić samochód i zgadnijcie jakiego szukam ??
    • Gość: Gość Re: Długi Multivan IP: *.pomorska.policja.gov.pl 05.05.09, 12:21
      Właściwe opinie o tym aucie można poczytać na forum www.bus-forum.pl Można tam zobaczyć o jakie awarie T-5 pytają najczęściej użytkownicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka