Dodaj do ulubionych

Mazda xedos9 czy VWpassat b5?

26.04.09, 09:51
Mazda z silnikiem Pb95/98 2300cm3, skrzynia automat, skóra i takie tam, full wypas, naprawdę super utrzymana.
Czy może VW passat b5 z końcówki produkcji tego modelu to samo wyposażenie tylko w dieslu i bez automatu:/
Kręci mnie ta mazda ale boję sie zaryzykować... jest to dość inny samochód na naszym rynku (zreszta sam tą mazdę bym sobie przywiózł z holandi od kumpla).
No co wy byście postawli mając do wydania te niecałe 30 tys zł? oczywiście "nówki" nie wchodza w grę:)
Obserwuj wątek
    • rodman21 Re: Mazda xedos9 czy VWpassat b5? 26.04.09, 09:56
      oba samochody z 2001 roku
      • daria.1 Re: Mazda xedos9 czy VWpassat b5? 26.04.09, 10:06
        Bierz Mazdę.
    • dark13 Re: Mazda xedos9 czy VWpassat b5? 26.04.09, 10:25
      Zasatnow sie czy stac ciebie na utrzymanie XS9 .Zuzycie paliwa wysokie, czesci
      drogie i trudno dostepne gdyz wiekszosc tylko oryginal a na koniec pewna
      utrudniona odsprzedaz .
      Nie mi doradzac bo jeden i drugi samochod maja swoje zalety i wady wiec sam
      musisz sobie odpowiedziec czy bycie oryginalnym warte jest wyzszego ryzyka i
      wyzszych kosztow.
      • rodman21 Re: Mazda xedos9 czy VWpassat b5? 26.04.09, 14:56
        zapomniałem dodać że te xedos jest już z instalacją LPG ponoć najnowszej generacji:) a z częściami problem jest taki że one "są" tylko gorzej dostępne i droższe z racji tego że tak jak wspomniałeś n ie ma zamienników a używanych też nie ma za bardzo:/.
        Ale z drugiej strony czytam opinie o tym samochodzie (na forach zagranicznych) i jest to dość niezawodny samochód.
        A passat jest strasznie oklepanym samochodem w którym nie ma nic duszy ale ma za to inne plusy (spory rynek wtórny i spora liczba zamienników), no i pasaty są dość awaryjne z tego co mi znajomi mówią (osobiście wszyscy pasata mi odradzają).

• reservoir_dog Re: Mazda xedos9 czy VWpassat b5? 26.04.09, 22:18
          nie bardziej awaryjne niż inne marki grupy, jak zwykle wiele będzie zależało od konkretnego egzemplarza. Ja zakupiłem 2 lata temu Passaata Variant 1.9 TDI 90 KM z Niemiec (użytkowany w firmie). Rocznik 2000, przebieg z licznika i ksiązki 265 tys czyli bardzo realny. Oprócz tego że jest to prawie totalny golas (ma tylko ESP, ABS, El. szyby i lustra, i central, nawet brak klimy) to był w doskonałym stanie technicznym, po remoncie zawieszenia i hamulców, silnik cyka równiutko, skrzynia chodzi bardzo lekko i precyzyjnie. Zrobiłem nim jak dotąd 30 tys i poza standardowymi rzeczami typu olej, filtry, rozrząd, pasek wielorowkowy, nic nie ruszam. Aha, raz był problem z zamkiem w drzwiach kierowcy, jakiś kabel się przetarł. Poza tym nic się nie psuje i myślę że przez kolejne 20-30 tys. nie będę ruszał większych rzeczy eksploatacyjnych. Z minusów to silnik - 90-ka jest jednak trochę za słaba jak na masę, kombi i duże ładunki z którymi latam. Udałem się zatem do pewnego Pana w Wawie który zrobił z nim porządek ;) Teraz ciesze się z ze 135 Km/295Nm i autko chodzi wyśmienicie. Co do jednego się zgodzę - trochę wieje nudą ale najważniejsze że mało pali, wszędzie zajadę, koszty niskie, komfort jazdy bardzo dobry no i rozmiar wewnątrz jest naprawdę XL.
          • martinez027 Re: Mazda xedos9 czy VWpassat b5? 28.04.09, 02:35
            bierz mazde i ciesz sie zyciem-zapomnisz o istnieniu mechanikow--mam
            doczynienia z podobnymi wozami-toyota camry,lexus gs i honda legend-
            wszystko 3.0automaty(honda3.2)oczywiscie benzyny i tez roczniki 99-
            01,full wypas---od 2 lat ZERO PROBLEMOW-wymieniane jedynie olej i
            klocki--oleju niebiora ani grama--od wymiany do wymiany,czesci--
            klocki-cena podobna do paska,wymienialem kierunkowskaz co mi rozbili
            na lodzie--kupilem w PL uzywany zamiennik za 20PLN-nowe za 50-60 na
            allegro--sa zameinniki do WSZYSTKICH wozow--wiadomo ze jest ich
            duuuzo mniej niz do paska ale NIEBEDZIESZ ich potrzebowal....Co do
            paska-mialem kiedys z 93 roku i NIGDY WIECEJ VW!!Polactwo
            chlopskiego pochodzenia wykupilo wszystkie paski z rocznikow 90-01 w
            UK--na lokalnych forach w dziale moto--same pytania"dobry mechanik
            od vw?"--pelno tego-kloca sei -jeden popsul gorzej,drugi skasowal
            500funi za byle goowno itd...ja sie tylko smieje to czytajac....A
            najlepsze ogloszenie"PRZYGOTOWYWUJE PASSATY DO MOTow"-czyli to sa
            takie trupy ze przegladow nieprzechodza--ja jezdze do serwisu na
            przeglad i najlepsze wyniki zawsze...No i mazda ma sporo mniejsza
            szanse zmienic wlasciciela bez jego zgody!!!!
            • rodman21 wezme tą mazdę x9 28.04.09, 05:13
              kobiecie mojej sie podoba:D

Ale nie no na serio, dwóch znajomych z katowic porusza się xedosami6 robia naprawdę mase kilometrów iNIGDY!!! nic tam przy nich nie robili. A ostatnio to ten znajomy sie nawet pytał mechanika czy w ogóle trzeba olej wymieniac skoro to taki solidny samochód:D.
              Ale to prawda co pisałeś że japończyki żadko się zdarza aby brały olej, miałem już nie jednego japończyka i zawsze byłem zadowolony, ale X9 jest bardzo niespotykanym samochodem i tego się właśnie bałem tamte należały do klasy popularnej a części nie potrzebowałem bo się nic nie psuło
              • mateusz.le Re: wezme tą mazdę x9 02.05.09, 22:07
                Witaj!
                Zapraszam na mazdaspeed.pl tam dowiesz się więcej. Co do Mazdy- wspaniały
                samochód z duszą i ....silnikiem KJ-ZEM- konstrukcja jak na tamte
                lata-wyprzedziła epokę. Weź pod uwagę , że jest to 1. sam osobowy z silnikiem
                pracującym w Cyklu Millera i ew. remont sprężarki Lyshollma ( bodaj prod.
                Hitachi, ale nie jestem pewien) to koszt 2k USD. Jeśli silnik jest padnięty to
                3-4kzł za remont V6. Sprężarka wytrzymuje 130-150kkm. Poza tym jak mówiłem-
                cudo!!! Choć Millenia bardziej luksusowo się prezentuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka