tisi123 10.02.22, 11:29 Taka ciekawostka ;-) sekurak.pl/stacja-radiowa-przypadkiem-spowodowala-petle-restartow-w-systemach-infotainment-wybranych-modeli-mazdy/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gzesiolek Re: Elektronika Mazd 10.02.22, 12:01 Troszkę się kupy nie trzyma ta relacja... Tam jest system unixowy... Restartuje oprogramowanie MZD Connect, ale do samego systemu i plików poprzez odpowiedni kabelek dostaniesz się bezproblemowo... No i sam restart jeśli rzeczywiście udało się pushować jakieś pliki to nie za bardzo rozumiem jak to technicznie zrobić poprzez sygnał radiowy FM, prędzej przez cyfrowy sygnał DAB+... No i powinna być możliwość wymuszenia restartu ustawień... Tam jest odpowiednik Ctrl+Alt+Del na klawiaszach skrótów przy pokrętle (przytrzymanie konkretnych trzech przycisków i start/stop) - restart z przywróceniem ustawień fanrycznych, pytanie czy próbowali przy samym włączeniu wymuszenia tego... Ew. nadgrało pliczek dot. komunikatu/ostrzeżenia o zasadach bezpieczeństwa, który pojawia się po jakichś 3s od startu... i tam jest błąd i restart... Ale jak to zrobić przez radio? Magia... To już prędzej bym uwierzył, że poszło coś przez jakąś lukę usług połączonych w navi: infotainment.mazdahandsfree.com/navigation-connectedservices?language=en-EU Niż przez zwykłe FM... Hmmm... albo teoria spiskowa... Mazdy na rynek UA są robione w fabryce w Rosji, może jakiś test ktoś robił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Elektronika Mazd 10.02.22, 12:12 No i nie wiem dlaczego lata 2014-2017... W Maździe 6 do końca produkcji jest ten sam system (w nowych 3, CX-30 i CX-5 od 2021 jest nowszy), więc albo dotyczy to starej wersji oprogramowania MZD Connect, ale to można zawsze podnieść, ja mam wersje z 2018 w aucie z 2015, albo lata w powyższym zdaniu można poszerzyć do 2021... Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Elektronika Mazd 10.02.22, 12:58 W USA mają coś co się nazywa HD radio - dodatkowy stream który przesyła pliki na odbiornik: arstechnica.com/cars/2022/02/radio-station-snafu-in-seattle-bricks-some-mazda-infotainment-systems/ Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Elektronika Mazd 10.02.22, 15:57 Obrazek bez rozszerzenia nadany w HD Stream: niebezpiecznik.pl/post/rozglosnia-radiowa-zhackowala-mazdy/ Odpowiedz Link Zgłoś