Gość: ENERGETYK IP: *.zep.com.pl 15.06.09, 09:13 Ale dziś wcześnie :) No i odcineczek też przyjemny :] Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: trebor Motodziennik: IP: *.xdsl.centertel.pl 15.06.09, 09:14 Bardzo ciekawy odcinek, szkoda tych brytyjskich firm. Link Zgłoś
Gość: koszyk Re: Motodziennik: IP: *.chello.pl 15.06.09, 10:07 Aston i tak jest ładniejszy od Panamery, a nikt normalny nie porównałby Superba do E kalsy chociaz Auto Świat napisał artykuł z takim porównaniem, ten silnik 1.2 TSI raczej nadaje się do modelu Polo lub Fabia niż do Yeti ale jeśli cena z większym dieselem będzie atrakcyjna to myślę ,że u nas Yeti się przyjmie i chyba nie należy porównywać go z Kia Soul bo Kia to samochód typowo miejski a Yeti podobno ma się dać pojechac w lekki teren czyli w sam raz na nasze dziurawe drogi Link Zgłoś
Gość: adams Re: Motodziennik: IP: *.3s.pl 15.06.09, 10:15 Jeśli chodzi o Yeti, to o przynależności do klasy samochodów decyduje rozstaw osi, a nie długość karoserii. Dla nowej Skody rozstaw osi to 2578 mm, a na przykład dla wspomnianej Toyoty RAV4 rozstaw osi wynosi 2560 mm, wynika więc z tego, że jednak to Skoda jest ?większym? samochodem, a mniejsza długość nadwozia dla SUV-a to akurat zaleta, ponieważ przekłada się na krótsze zwisy nadwozia. Również informacja o Roomsterze jako technologicznym wzorcu Yeti, jest chybiona, wydaje mi się, że to raczej Octavia Scout jest bazą dla Yeti choćby ze względu na napęd 4x4 i podwyższone zawieszenie. Czesi dobrze wybrali również wielkość prześwitu, wynoszącego dla Yeti 18 cm ? sądzę, że jest to optymalna wielkość, o czym może świadczyć fala krytyki jak spadła na Subaru Forstera, który posiada aż 21 cm przesytu, co spowodowało, że wszyscy narzekają na zbyt duże przechyły nadwozia na zakrętach. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Motodziennik: IP: *.chelm.mm.pl 15.06.09, 10:28 Rapid to cudo na kołach. Kilka lat temu miałem okazje zobaczyć to auto na wystawie w Detroit. Produkcyjny model zapewne będzie się nieco różnił, ale to i tak przepiękny samochód. Link Zgłoś
Gość: aleks Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 10:52 W malej obronie Skody Porownajmy wiec RAV4 vs Yeti. Toyota jest dluzsza o 9cm Rozstaw osi -w Skodzie wiekszy o 2cm Szerokosc wieksza w Toyocie o 1.5cm Naprawde te 9cm zmienia klasyfikacje segmentu ?Nie badzmy smieszni. Kia Soul ma 11cm mniejsza dlugosc od Yeti .A wiec Yeti majac wiekszy rozstaw osi nie moze sie rownac z 9cm dluzszym RAV4 ale juz moze z 11cm krotsza Kia Soul ? Na marginesie -Yeti jest zudowany na bazie octavii a wiec auta kompaktowego wiec dlaczego nie moze byc kompaktowym SUV-em? Link Zgłoś
Gość: jacek.balkan Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 10:54 Do Adams: A kto powiedział że o przynależności do klasy decyduje rozstaw osi? Pytanie retoryczne, bo odpowiedź jest bardzo prosta - marketingowcy ze skody, gdy pokazywali nam poprzednią generację superba - swoją drogą bardzo fajne auto. Skoda Yeti, według wszelkich dostępnych źródeł została zbudowana w oparciu o platformę Roomstera - ta z kolei jest zmodyfikowaną platformą poprzedniej generacji Fabii z elementami Octavii. Porównanie z Soul może faktycznie nie jest zbyt trafne - to a propos "Koszyka" - teraz przyszły mi do głowy Fiat Sedici i Suzuki Sx4. Podwyższone, z napędem na cztery koła - podobne wymiary, silniki o podobnej mocy - no i cena - za 60 tysięcy można kupić wersję z napędem na cztery koła. A reaguje emocjonalnie, bo mam alergię na akcje typu "ciemny lud to kupi" - ale to już wiecie:) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: aleks Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 12:06 To kiepskie dostepne zrodla Pan posiada, powiem wiecej- zdecydowana wiekszosc zrodel podaje prawde piszac ze plyta podlogowa pochodzi od ocatvii m.in scout Roomster to taka hybryda jesli chodzi o plyte podlogowa- polowa jest od Fabii a polowa od Octavii I generacji - w efekcie duzo wiekszy rozstaw osi niz Octavia II i Yeti . Ale Yeti i Roomster nie sa budowane na tej samej platformie Nie mozna zachowywac sie w taki sposob ze raz sie powoluje na plyte podlogowa, a innym razem gdy to jest niewygodne stawia sie pod znakiem zapytania - czy plyta podlogowa decyduje o przynaleznosci do danej klasy?To tez podchodzi pod haslo typu - ciemny lud kupi wszystko?Wiecej konsekwencji proponuje zamiast frazesow. Gość portalu: jacek.balkan napisał(a): > A kto powiedział że o przynależności do klasy decyduje rozstaw osi? A chocby wy MOTO.PL 3 pierwsze zdania moto.pl/MotoPL/1,99232,3404214.html Link Zgłoś
Gość: Dodaj Re: Motodziennik: IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 15.06.09, 11:10 > A reaguje emocjonalnie, bo mam alergię na akcje typu "ciemny lud to kupi" - ale to już wiecie:) Za to właśnie lubimy motodziennik :) Link Zgłoś
mzyo Re: Motodziennik: 15.06.09, 12:35 Czekamy z niecierpliwością na Astona Martina w wersji kombi! Link Zgłoś
Gość: mis Re: Motodziennik: IP: 194.242.148.* 15.06.09, 12:45 a moze ten nr nissana to taki dowcip który p. jacek nie zrozumial ? Link Zgłoś
Gość: Bielas Re: Motodziennik: IP: 89.78.47.* 15.06.09, 13:29 Yeti to pedalskie auto ;) a tak na poważnie to fiat już nie pierwszy raz robi taką akcję, że obniża ceny za zezłomowanie starego auta, tylko wcześniej nie było eko-terroru, więc ta promocja nie miała takiej wymowy. co do dopłat rządowych, to się ich na szczęście nie doczekaliśmy i mam nadzieję, że nie doczekamy!! Dlaczego mam dopłacać ze swoich podatków do każdego nowego auta?? Dlaczego miliony ludzi nie planujących zakupu samochodów ma to robić?? Mam nadzieję, że Koenigsegg nie wykupi Saaba, bo coś mi się wydaje, że byłby to początek końca obu marek. Co innego produkcja bardzo limitowana super sportowych wozów, a co innego produkcja dla mas. Ale obym się mylił. I na koniec - jak dla mnie Rapid o niebo ładniejszy od Panamery Link Zgłoś
Gość: fytax Re: Motodziennik: IP: *.sjc.ox.ac.uk 15.06.09, 13:29 moim zdaniem o przynależności do danego segmentu decyduje szereg cech i zazwyczaj nie ma z tym problemu bo wiekszość producentów zabierając sie za projektowanie nowego modelu zaklada sobie z gory jakie klasy bedzie ow samochod i z kim mam konkurowac.Takie najwazniejsze moi zdaniem cechy to platforma na ktorej zbudowano auto, rozstaw osi (choc np. Mondeo zbliza sie do segmentu E a BMW 3 i inne "D premium" dryfują w stronę kompaktów), dostepne silniki, wykonanie, wposazenie, zastosowane rozwiazanie techniczne no i cena. Wypadkowa tych czyników plus zdrowy rozsądek minus marketing równa się zaszufladkowanie do odpowednigo segmentu. Skoda faktycznie całe lata szeregowała Octavie w segmencie D :)) Niektórzy dziennikarze roia to samo w odniesieniu do S40 lub V50 Link Zgłoś
Gość: Bielas Re: Motodziennik: IP: 89.78.47.* 15.06.09, 13:32 oj coś się moja poprzednia wypowiedź 3 razy wkleiła, proszę o usunięcie 2 niepotrzebnych. Link Zgłoś
Gość: MICOKO Re: Motodziennik: IP: 188.33.107.* 15.06.09, 13:49 Do adams niech te YETI jeździ tylko w połowie tak dobrze jak Forester i ten prześwit w Yeti 18cm HAHAHAHAHAHAAAA terenowy inaczej dobry na zakupy do Lidla. Link Zgłoś
Gość: wer Re: Motodziennik: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 14:30 jeżeli decydujemy się że o pozycji auta decyduje rozstaw soi to DACIA LOGAN MPV TO TO SAMO CO MERCEDES S KLASY (2900MM), a zatem chylę kapelusz właścicielom daciii Link Zgłoś
Gość: jacek.balkan Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 14:54 Ostatni (genialny) wpis (wer) chyba świetnie wszystko podsumował - podobnie jak fytax. Zdrowy rozsądek. I szacunek dla klienta - bo gdy tego zabraknie, to mamy kwiatki jak toyota IQ, która tylko w Polsce miała 11 poduszek - wszędzie indziej 9, mamy Lancera, który tylko u nas reklamowany jest jako auto z 9 poduszkami - mimo że ma ich tylko - albo aż 7, i mamy Yeti, która wyjątkowo zgodnie - wszędzie albo prawie wszędzie zaliczana jest do kategorii mini Suv. U nas będzie SUVem. Bo ma wachacz od Octavii... Proszę bardzo. Link Zgłoś
Gość: aleks Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:31 U Gość portalu: jacek.balkan napisał(a): i mamy Yeti, która wyjątkowo zgodnie - ws > zędzie albo prawie wszędzie zaliczana jest do kategorii mini Suv. To sa te same wyjatkowo zgodne zrodla w ktorych wyczytal Pan ze Yeti bazuje na Roomsterze? > SUVem. Bo ma wachacz od Octavii... Proszę bardzo. Wachacz sie piszesz przez samo H I nie wahacz a cala plyte podlogowa z zawieszeniem wlacznie. Nie bede sie upieral, bo to dla mnie bez znaczneia kto i jak go pozycjonuje (od tego anie nie urosnie ani nie bedzie wiekszy) ale nie widze przekonywujacych argumentow aby Yeti nie pozycjonowac w segmencie kompaktowych SUV-ow. Opierajac sie na definicji z wikipedii Soul jest zaliczany do mini Suv-ow (dl do 4100mm) a Yeti kompaktowych .Wpisujac haslo SUV kompaktowy + kia Soul tez wielu dziennikarzy tak pozycjonuje ten samochod ktory jest wyraznie mniejszy od Yeti A odnoszenie sie po kilka razy do 11 poduszek IQ jest kiepska metoda odwrocenia uwagi ze Rommster ma niewiele wspolnego z Yeti Link Zgłoś
Gość: jaca Re: Motodziennik: IP: *.swietojanska.net 15.06.09, 15:15 Ja przepraszam ze nie na temat , ale czy kolesie ehehehehe mozna zablokowac na poziomie IP, zaczyna mnie denerwowac ten sposob uatrakcyjniania forum, dziekuje za uwage Link Zgłoś
Gość: adams Re: Motodziennik: IP: *.3s.pl 15.06.09, 15:19 Do Wer'a; Mercedes klasy S ma roztaw osi 3035 mm. Link Zgłoś
Gość: adams Re: Motodziennik: IP: *.3s.pl 15.06.09, 15:31 Do jacek.balkan; Wpis Wer'a może i jest genialny ale niestety jest również niezgodny z prawdą. Link Zgłoś
Gość: sigma Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:44 poprzednia eska (w220) produkowana do 2006 roku miała 2964 milimetry. Logan, produkowany od 2006 roku ma 2905 mm. Nie pogodzisz się z tym, że nie masz racji? Link Zgłoś
Gość: bebok Re: Motodziennik: IP: *.mobile.playmobile.pl 15.06.09, 15:56 Dajcie spokój z tą Yeti że jest naciągana to każdy widzi ale rynek i tak sam zweryfikuje to coś tak jak Roomstera "papamobile" hahahaaa. Link Zgłoś
Gość: biały Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 16:06 to jeszcze jakieś źródło by się przydało, wikipedia? Bardzo proszę: pl.wikipedia.org/wiki/Škoda_Yeti Marketingowców ze Skody zapraszamy na oddzielne forum... Suv zbudowany na Octavi, dajcie spokój... Link Zgłoś
Gość: qwert Re: Motodziennik: IP: *.tktelekom.pl 15.06.09, 16:17 Ten "eehehehehehehehehe" jest zwyczajnie pojebany. Debil jesteś!!!! Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Motodziennik: IP: *.tktelekom.pl 15.06.09, 16:19 Jaka ulga dziś tak mało było o ekologi. Dziekowac Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Motodziennik: IP: *.mobile.playmobile.pl 15.06.09, 16:32 SKODMEMÓW w necie jest dużo wystarczy zajrzeć na popularne strony związane z motoryzacją same pochwały ciekaw jestem ile dostają za pisanie. Link Zgłoś