manna4 10.08.09, 11:11 Lanos z 2001r czy Laguna 2006r? A moze jakieś inne propozycje. Samochód będzie potrzebny od czasu do czasu do pracy i na weekendowe wyjazdy. Za wszystkie opinie serdecznie dziękuję. Link Zgłoś Obserwuj wątek
galtom Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 11:29 A dlaczego akurat takie zestawienie??? Z reguly ludzie szukaja aut w podobnym wieku i cenie... a tu wyglada to na spory rozrzut. Rozny segement samochodowy, rozne pochodzenie rozny wiek rozna cena rozny komfort z podanych dwoch to laguna bo: mlodsza wygodniejsza bezpieczniejsza z lepszym wyposazeniem przyjemniejsza w dotyku :-) wieksza a generalnie to zaden z ww., nic nie proponuje w zamian bo nie piszesz czego od auta oczekujesz - od czasu do czasu do pracy i na weekend to lepiej wziac taksowke czy wynajac samochod - na dluzsza mete wyjdzie znacznie taniej! nie placisz ubepzieczenie, podatkow, za serwisy, ewentualne naprawy, itd... a sadzac po maliu nie jestes osoba o duzym doswiadczeniu jako kierowca wiec sa spore szanse na nieprzewidzane wydatki typu stluczka Link Zgłoś
manna4 Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 14:15 galtom, moje doświadczenie za kierownicą to 24 latka.Samochód to dla mnie narzędzie do przemieszczania się i nic poza tym.Wsiadam i jadę, niestety na długie trasy. Auto duże bo... może zmieściłby się duży mężczyzna ;P Link Zgłoś
manna4 Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 12:39 a to mi namieszałeś.Wymagania mam niewielkie: wyłącznie sedan lub liftback, hatchbacka nie lubię.Cena do 8.000,-. Link Zgłoś
pavulon78 Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 12:52 Laguna z 2006 za 8000 zł ? ;) Chyba trochę "przechodzona" ;))) Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 13:01 Zapewne chodzi o Lagunę z 96 roku. Jeżeli tak, to Lanosa bierz. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 14:22 To czasem kogoś nie podpuszczasz? Lanos i Laguna? Z tych dwóch tylko Renówka,lepsza nawet wtedy,gdy paliwa brak. Link Zgłoś
galtom Mieszasz :-) 10.08.09, 15:11 manna4 napisała: > galtom, moje doświadczenie za kierownicą to 24 latka. Zatem jezdzisz ale nie bardzo masz pojecie co to samochod, jak jezdzi, itd... nie wazne > Samochód to dla mnie > narzędzie do przemieszczania się i nic poza tym.Wsiadam i jadę, Tak wywnioskowalem z Twoich dalszych postow. Jednak pamietaj, ze auto to nie jest taka zwylka rzecz. To olbrzymi i czesto dosc skomplikowany "zbior rzeczy", ktore choc teoretycznie zawsze powinny ze soba dobrze pracowac to nie zawsze to robia - stad, szczegolnie kiedys mowilo sie, ze auto ma dusze :-) > niestety na długie trasy. Auto duże bo... może zmieściłby się duży > mężczyzna ;P To wg. mnie Lanos odpada - nie jest duzy, nie jest specjalnie wygodny, jest glosny w srodku i ekonomika nie powala na kolana. Musisz pamietac, ze Lanos jest oparty na mysli technicznej firmy GM/Opel z lat 80 i choc nie jest juz dokladno kopia Opla Kadeta to jednak sporo elementow ze starych Opli w nim zostalo. Historia Lanosa > a to mi namieszałeś.Wymagania mam niewielkie: wyłącznie sedan lub > liftback, hatchbacka nie lubię.Cena do 8.000,-. Zakladam zatem, ze sie pomylilas i nie chodzi o Lagune z 2006 r. tylko 1996. Teraz to faktycznie ciezki wybor, bo: Lanos (chyba) ma szanse mniej sie psuc i byc moze (trzebaby sprawdzic i porownac)tansze czesci zamienne - ale w zyciu bym go nie kupil bo na trasie jazda czyms takim to tragedia a obcowanie na codzien tym autem nic przyjemnego. Laguna odwrotnoe - lepsze materialy, wyzsza klasa auta, nowoczesniejsza, bezpieczniejsza ale pewnie drozsza w utrzymaniu...no i krolowa jazdy bez awarii nie bedzie. Zatem co w zamian? 8 tys. zł, liftback lub sedan i zeby bylo duze i wygodne.... Osobiscie rozwazalbym 2 auta (Tobie zaproponuje 4): 1. Honda Accord, np. Honda Accord lub moze warto cos sobie przywiezc 2. Toyota Carina E (brzydsza niz Accord ale to moj faworyt), np. Carina E lub tez Carina E lub inna Carina E 3. i 4. Toyota Corolla lub Honda Civic, np. zielony Civic (przy ogloszeniach Civic'ow pisze, ze to hatchback'i ale kazdy 5-cio drzwiowy to tak naprawde liftback :-) ) lub Civic Areodeck - czyli kombi lub biały Civic lub Corolla Liftback I cos fajnego na zakonczenie: mały Rodzynek - takie auto, o ile bedzie zadbane mozesz kupic w ciemno!!! Na pewno najwygodniejsze i najtrwalsze ze wszystkich powyzej - przebiegiem i wiekiem sie nie przejmuj :-) Acha, zeby byla jasnosc, linki powyzej sa po to bys miala pojecie jakie auta Ci proponuje, w zadnym razie (nawet nie czytalem szczegolow) nie poponuje Ci tych, konkretnych egemplarzy - to juz musisz zalatwic we wslasnym zakresie ale wiesz czego szukac jesli ktores z ww. Ci sie spodoba. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Mieszasz :-) 10.08.09, 15:32 Czyli już wiadomo,kim jest(w sensie czego potrzebuje) auto wątku.To ja w takim razie polecam Lanosa.Na gazie jest ich tyle,co Polonezów.Części podobno tak tanie,że mało kto takie oferuje.Poza tym jezdzi-skręca-hamuje.Osobie manna4 powinna pasić jak nic. A swoja drogą to Kadett był lepszy,niż Lanos.To,że ma stary jak świat,to nie problem,bo przynajmniej to oryginał.A najgorszą rzeczą w Lanosie jest cały układ jezdny,w którym nie znjaduję rzadnych zalet (pomijam ceny części i ich dostępność) oraz ogólnie pojęta jakość,zwłaszcza wnętrza.Nie wiem,ajk cytowac odpowiedzi,ale galtom gdzieś tam napisał,że duszę ma to auto,które ma swoje humory.Bzdury... Podsumowując-Lanos jest całkowicie bezproblemowy i odpowiedni dal autora wątku:) Link Zgłoś
manna4 Re: Panowie, prosze o pomoc 10.08.09, 16:04 Panowie galtom i ulubiony19, dziękuję, o taką ocenę mi chodziło. Spodobała mi się Honda Accord jednak bedę musiała przyjrzeć się jej z bliska. Link Zgłoś