Gość: ENERGETYK IP: *.zep.com.pl 01.09.09, 10:16 No i to jest przyszłość. No może zaraz po produkcji paliwa z CO2 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: DB Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: 194.149.247.* 01.09.09, 10:34 Mam samochod na od lat znane czyste paliwo - CNG(gaz ziemny - nie mylic z LPG), w podrozach po Europie zachodniej nie mam problemow. Problem zaczyna sie jak przekrocze polska granice. W internetowym informatorze dostaje informacje, ze moge gdzies zatankowac jezeli wczesniej sie telefonicze z zakladami gazowymi umowie lub uda mi sie dotrzec do stacji paliw w godzinach urzedowania tj 8 - 17. Paliwo wodorowe w Polsce zatankowac to sadze, ze trzeba bedzie przejechac pol Polski aby taka znalezc. Wracac na ziemie. Link Zgłoś
Gość: kwahoo Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: *.xdsl.centertel.pl 01.09.09, 14:16 Nie chodzi o to by złapać króliczka, lecz o to by gonić go - tak można skwitować wszystkie badania w temacie napędu wodorowego... Link Zgłoś
Gość: m Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: 94.254.254.* 01.09.09, 15:07 Koncernom paliwowym nie jest na rękę produkcja samochodów na gaz i na prąd...bo to odetnie im bogate źródło dochodu :) Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 23:24 Najpierw Honda, potem BMW, teraz Daimler "idą" w wodór. Trzy poważne, szanowane i chyba najbardziej innowacyjne firmy w branży. Toyota się trochę kryguje, ale najwyraźniej nie wierzy we wtyczkowozy. Hybrydy są formą przejściową, co nawet nie wymaga uzasadnienia. Coś takiego nazywamy masą krytyczną. Link Zgłoś
Gość: mrotom Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 05:27 Wszystko pięknie i ładnie, ale obecnie wodór pozyskuje się w wyniku obróbki ropy naftowej. Innej wydajnej technologii jego pozyskiwania jak na razie nie wynaleziono. Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: *.multi-play.net.pl 02.09.09, 13:29 jednego nie kumam, jeśli idzie o ogniwa paliwowe Niemcy mają jedną z najnowocześniejszych technologii na świecie są w posiadaniu hiper nowoczesnej łodzi podwodnej z ogniwami paliwowymi zasilanej alkoholem, po co ten wodór, trudne extrakcji, trudne do przechowywania i bardzo niebezpieczne, w przypadku wypadku i uszkodzenia zbiornika np. 30 litrów wodoru to jest masakra..., no i jeszcze suzuki które już od trzech lat przekłada premierę motoru na ogniwa paliwowe tez na bazie alkoholu Link Zgłoś
Gość: evpolo Re: Brakujące ogniwo Mercedesa IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 19:02 A ja już jeżdżę elektrycznym autem - sam je przerobiłem ze spalinówki. Nie trzeba czekać na łaskawe koncerny - można własne auto przerobić na elektryczne. Polska firma się tym już zajmuje: www.3xe-electric-cars.com (sprzedają też części) Link Zgłoś