toffi2007 07.02.08, 16:38 Bardzo Was prosze drogie hafciarki powiedzcie mi jak przerobic zdjecie dzieci na haft krzyzykowy.Jakiego programu do tego uzywa sie i w ogole jak to sie robi.Bede bardzo wdzieczna bo jestem zielona w tej materii.Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 07.02.08, 17:55 Zacznę od tego,że ja akurat mam darmowy program do przerabiania zdjęć.Podejrzewam,że płatne są o wiele bardziej rozbudowane,ale mnie ten starcza.Podaję adresy,które są na głównej stronie bo już nie pamiętam gdzie go znalazłam.www.haft.krzyżykowy.prv.pl i mariuszdrobot@wp.pl Zaczynam od tego,że w górnym rogu wchodze w plik gdzie importuje zdjęcie z pliku graficznego.Potem wchodzę też w rogu w wzór gdzie rysuję wzór np.jako kolory i symbole.I zapomniałam co dalej....ale zaraz sprawdze i napiszę)) Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 09.02.08, 20:40 mariuszdrobot@wp.pl-może napisz,co?Ja kurcze nie mogę znależć skąd go mam,a na stronie głównej nie ma konkretnego adresu(linku). Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 07.02.08, 18:02 ...już wiem...potem ponownie wchodzę w wzór i w generuj wzór-wtedy ustawiasz szerokość,wysokość ,ilość kolorów i jakiej firmy nici chcesz użyć i ok.No i ponownie wchodzę w wzór i klikam rysuj wzór jako symulowany obraz i widzisz jak będzie wyglądał obrazek po wyszyciu.Uffffff mam nadzieję,że napisałam choć troszkę z sensem.Próbowałam opisać całą"operację"jak najprościej.W razie co to pytaj.Pozdrawiam i życzę powodzenia w przeróbce. Odpowiedz Link
toffi2007 Re: Do.......min.Sylwia 15a 08.02.08, 20:48 Bardzo ale to bardzo Ci dziekuje.Poszlo szybko ,sprawnie a efekt- swietny!Juz nie moge doczekac sie koncowego.Dziekuje pieknie i pozdrawiam Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 08.02.08, 22:40 Miło mi,że pomogłam i czekam na efekt końcowy )) Odpowiedz Link
toffi2007 Re: Do.......min.Sylwia 15a 08.02.08, 23:14 ...a powiedz mi jeszcze z ilu kolorow wyszywalas,czy wykorzystalas max 50? Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 08.02.08, 23:21 Użyłam 30 kolorów-jeden kolor bym na 100% wymieniła na inny,ale niestety już za pózno,chodzi mi o ten jasno niebieski.Te ciemne kolory z tyłu między chłopakami to kanapa a z przodu na dole to bluza,którą syn miał na sobie.To też bym zmieniła bo wdłg. mnie wcale ten kolor nie pasuje,dlatego musisz uważać na to co obok stoi i na ubiór,bo potem to może nieciekawie wyglądać.)) Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 08.02.08, 23:25 Jeszcze nie napisałam,że możesz ustawić sobie czy chcesz wyszyć zdjęcie w kwadracie,w owalu czy w kole-ale do tego chyba już sama doszłaś.Ja na początku kombinowałam sobie z różnymi zdjęciami-świetna zabawa.Pozdrawiam Odpowiedz Link
toffi2007 Re: Do.......min.Sylwia 15a 09.02.08, 19:27 Czy tylko sa platne programy do obrobki zdjec? Kurcze siedze nad tym od wczoraj i na to wyglada.Podpowiedz prosze Odpowiedz Link
kinia_1979 Re: Do.......min.Sylwia 15a 09.02.08, 20:11 Jest też darmowy www.ats.pl/~gosiaw/download.html. Haft krzyżykowy 3.0 Pozdrawiam i czekam na efekty prac Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Do.......min.Sylwia 15a 09.02.08, 20:17 A poczytaj o tym-może ten jest darmowy?www.grzela.pl/soft/haftix/index_pl.shtml?gclid=CM-RgNbot5ECFQRBMAodBjb_OA Odpowiedz Link
jola_ep Re: Do.......min.Sylwia 15a 09.02.08, 21:33 > A poczytaj o tym-może ten jest darmowy? Haft Krzyżykowy jest darmowy - o ile pamiętam twórca początkowo napisał go dla swojej mamy Od dobrych paru lat jest rozwijana wersja komercyjna - Abakan. Haftix nigdy nie był darmowy. Darmowa jest tylko wersja bez możliwości wydruku. Można ściągnąć i wypróbować. Ja kupiłam Haftix'a, bo oferował moim zdaniem najlepsze te parę lat temu możliwości przerabiania wzorków i kosztował niewiele (ja kupiłam za 20zł, teraz chyba kosztuje trochę więcej). Uznałam, że cena jest niewygórana, program mi się podoba, więc warto nagrodzić czyjąś pracę )) Haft Krzyżykowy przerabia całkiem nieźle wzory. Ale dużo tu zależy od jakości zdjęcia, ilości wybranych kolorów, rozdzielczości. Nieźle wychodzi czarno-biały (takie zdjęcie przerabiałam). Hafix daje możliwość "pobawienia się" wzorem: eliminacji kolorów, usunięcia pojedynczych krzyżyków, zamiany kolorów itd. itp. Tym programem zdjęć nie przerabiałam - tylko różne obrazki. Ale zawsze stosunkowo duże: ok. 180x200 krzyżyków lub większe, 60-100 kolorów. Efekt mi się podoba Duża ilość kolorów jest trudniejsza w wyszywaniu, ale za to haft jest ładniejszy. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link
toffi2007 Re: Do.......min.Sylwia 15a 10.02.08, 10:15 Znalazlam wreszcie darmowy program jak rowniez skorzystam z platnego.Jeszcze raz wielkie dzieki. Odpowiedz Link