Dodaj do ulubionych

Biograd na Moru

IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.08, 17:54
Czy ktoś byl w miejscowości Biograd na Moru? Jakie tam są plaże? Warto tam jechać?
Obserwuj wątek
    • artur251 Re: Biograd na Moru 21.05.08, 22:38
      Mieszkałem w Sukosan i Biograd w którym byłem kilka razy zrobił na mnie wrażenie
      "turystycznego kombinatu".
      Czy warto jechać ? - zależy kto co lubi.
      • Gość: tom Re: Biograd na Moru IP: *.stella.net.pl 22.05.08, 11:55
        artur251 celnie to ujął: Biograd jako miejsce wypoczynku jest raczej sugestią
        tylko dla desperatów. To jest miasto portowe - z potężną (większą niz w Sukosan)
        mariną oraz nabrzeżami dla wycieczkowców i przystaniami promowymi obsługującymi
        głównie pobliskie wyspy. Cumuja tu też jednostki rybackie. Efekt: w taki miejscu
        morze nie ma prawa być czyste w takim stopniu, jak w miejscowościach
        nieskażonych cywilizacją. To jedno. W Biogradzie jest drożej niż w okolicznych
        miejscowościach - to drugie. Jest ludniej, hałaśliwiej - to trzecie. Od kilku
        lat miasteczko (poza sezonem ma ok. 5 tys. mieszkańców, w sezonie raczej
        ...naście razy więcej)szybko się italianizuje, co oznacza, że nie tylko wszędzie
        słychać hałaśliwych makaroniarzy, ale też to, że o ile wszędzie wcisną ci pizzę,
        to już musisz nogi schodzić, ba zamówić choćby bałkańską baklavę albo kawę
        parzoną na sposób bośniacki. To tylko taki symbol, chodzi o zilustrowanie zmian,
        jakie tu następują. Zaletą jest nieźle na ogół zaopatrzony bazarek (czynny od
        rana do przedpołudnia i później po godz. 15-16), poranny targ rybny, gdzie
        codziennie wcześnie rano można polować na świeże ryby, małże itp. W sumie zaletą
        jest niezła oferta handlowa z dużym niedrogim Konzumem niedaleko mariny na
        czele, możliwość skorzystania z niezliczonych punktów gastronomicznych, licznych
        konob, wypożyczalni łodzi itp. Stąd możesz popłynąć na Kornati (ale też tę
        usługę, nieraz znacznie taniej, oferują mniejsze miejscowości na tym odcinku
        wybrzeża), są tu banki, co kawałek punkty informacji turystycznej z mnóstwem (na
        ogół) darmowych broszur informacyjno-reklamowych, kantory, sklepiki i kramiki
        pamiątkarskie. Są też duże hotelowce, niestety, paskudzące pejzaż. Nie za bardzo
        jest tu co - w porównaniu do wielu podobnych wielkością miasteczek w tej części
        Dalmacji – zwiedzać (no, może kościół św. Anastazji z magiczna studnią na
        dziedzińcu, ale to się załatwia w kwadrans...). Plaże są takie sobie, typowe dla
        tego odcinka wybrzeża, ale chcąc znaleźć dla siebie spokojne, ustronne miejsce,
        trzeba się nieraz sporo nachodzić. Ciekawiej jest zakotwiczyć na pobyt np. w sv.
        Filipie i Jakovie, Turnju bądź sv. Petarze, a do Biogradu wpadać np. na bazarek,
        zakupy, znakomite (jak w całej Dalmacji) lody. Z "Filip-Jakova", jak niektórzy
        mawiają, można dojść tutaj spacerkiem - jak ktoś lubi wyzwania to wzdłuż
        wybrzeża, jak ktoś lubi wygodę - wyasfaltowaną drogą zaczynającą się obok campu
        w "Filipie" , prowadzącą wśród winnic, i kończącą się w pobliżu szpitala i
        mariny w Biogradzie. Tędy idzie się niecałą godzinkę, autem jedzie się 5-7 minut
        (z wyjątkiem wieczoru, kiedy od strony sv. Filipa i Jakova ruch kołowy w
        kierunku Turnja/sv. Petara jest zamykany, a trakt komunikacyjny stanowi
        promenadę spacerową. Ale można to ominąć, wpadając np. na moment na Jadrankę...
        Jako miejsce pobytowe mnie Biograd nie odpowiada, ale wszystko zależy od tego,
        jaki rodzaj wypoczynku ktoś preferuje...
        • Gość: Iness2508 Biograd Info IP: *.compower.pl 13.06.08, 13:23
          CZEŚĆ
          Wybieram się do Biogradu z rodziną na początku lipca. Mam prośbę o więcej info
          na temat tego miejsca. Chodzi mi o plaże , otoczenie, park (czy jest plac zabaw
          lub inne atrakcje dla małych dzieci). Chciałabym się dowiedzieć również o
          czystość plaży. Spotkałam opinie że jest to jedna z najczystszych plaż w tamtym
          rejonie. Jak z wejściem do morza i głębokością wody przy brzegu. Proszę o
          obiektywne opinie, gdyż każdy preferuje różne formy wypoczynku i zdaje sobie
          sprawę że opinie mogą być podzielone. Chodzi mi o faktyczne informacje o mieście
          i okolicy. :-))
          • Gość: tom Re: Biograd Info IP: *.stella.net.pl 15.06.08, 10:42
            powyżej Twojego postu jest subiektywnie. Tu jest obiektywnie:
            plaze.onet.pl/2,1088602,biograd_na_moru,region.html
            biograd-na-moru.chorwackie.pl/
            wakacje.poznajchorwacje.pl/57,Biograd-na-Moru-ze-s%C5%82ynnym-archipelagiem,Kornati,Chorwacja.html
            jak Ci nie wystarczy - wrzuć w Google Biograd na moru - jest milion info
            obiektywnych
          • Gość: Andrzej Re: Biograd Info IP: *.domainunused.net 15.06.08, 11:35
            Witam.Mi sie podobało tam. Byłem z dzicmi w 2007 właśnie w
            lipcu.Tylko że byłem na campingu z przyczepa.bardzo czyste morze.po
            15 lipca proponuje się ewakułowac bo robi sie ciasno(niemcy
            zaczynają wakacje)jeżeli chcesz kilka fotek daj meila.pozdro .
            • Gość: Miroslaw Re: Biograd Info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 21:06
              Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> bardzo czyste morze

To prawda bo woda się wymienia dzięki pływom :)
              Ci którzy piszą że woda brudna to chyba nigdy w Biogradzie nie byli :)))
              Proponuje plaże Bosana biograd.info/images/biograd_map.jpg
              Dużo mniej ludzi :))))
    • Gość: Miroslaw Re: Biograd na Moru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 21:02
      Gość portalu: wczasowicz napisał(a):

> Czy ktoś byl w miejscowości Biograd na Moru? Jakie tam są plaże? Warto tam jech
      > ać?

Byłem. Warto jechać.
      Fotki mówią same za siebie. Fotki to nie tylko Biograd na Moru :)) ale Biograd
      zawsze był bazą wypadową do zwiedzania :)

Powodzenia

www.olczyk.com/mirek/chorwacja/
      e-adres na fotkach na razie nieaktualny :(
      • Gość: Felixos Re: Biograd na Moru IP: 212.2.116.* 18.06.08, 15:41
        witam Mirku,

czy byłbyś uprzejmy podać adres kwatery, z której korzystaliscie w
        Biogradzie? Zalezy mi na kwaterze w miarę blisko plaży żwirkowej. Ze
        zdjęć wnioskuję, ze własnie w poblizu takiej plaży nocowaliście?

pozdrawiam,
        Feliks.
        • Gość: Miroslaw Re: Biograd na Moru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 18:54
          Gość portalu: Felixos napisał(a):

Tu są dokładne dane miejsca do którego jeździmy
          www.apartmanihrvatska.com/osobnaen.asp?BR=0744
          Powodzenia i udanego wypoczynku :)

PS.
          Plaża żwirkowa przyjazna i do kwatery około 80m
          Drugi budynek, mały balkon to nasze miejsce zamieszkania :))
          www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2007/cro_2007-Mateusz/imagepages/image253.html
          • Gość: Iness2508 Re: Biograd na Moru IP: *.compower.pl 25.06.08, 22:44
            Dziękuję za informację. Proszę o fajne fotki z Biogradu na maila
            Michaela@poczta.fm :-).
            Jeśli ktoś niedawno wrócił z Biogradu niech podzieli się wrażeniami :-)
            Czy KONZUM jest daleko od centrum i co z tym sławnym targiem owocowo rybnym??
            • Gość: tom Re: Biograd na Moru IP: *.stella.net.pl 26.06.08, 08:57
              Konzum - jak powyżej pisalem - jest tuż obok bazarku, a bazarek - obok wielkiej
              mariny. W sąsiedztwie jest kilka fajnych piekarenek oferujących fenomenalne
              burki. Stąd do centrum jest rzut beretem, podobnie jak do przystani promowych
              oraz na obalę czyli promenadę i nabrzeże spacerowe z mnóstwem lokalików, lokali,
              biur turystycznych, bankiem itp. poczytaj wcześniejsze posty w tym wątku.
              • Gość: henry Re: Biograd na Moru IP: *.tktelekom.pl 26.06.08, 20:52
                A ja z rodzinka byłem dwa razy pod rząd w Pakostane za Biogradem, Do Biogradu dojezdżaliśmy kilka razy. Dla nas za ciasno, ale marina olbrzymia... moza sobie na łodki popatrzec.
    • Gość: emilka Re: Biograd na Moru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 22:32
      ja skuszona opowieściami Mirka postanowiłam poszukać noclegu w Biogradzie
      /robiliśmy objazdówkę po Cro 8-25 czer 2008/ no i... rozczarowałam się totalnie.
      już w czerwcu był tam taki tłok, że hej! miasto jak miasto- jest wiele
      piękniejszych, plaże... pozostawiają wiele do życzenia. po usilnych próbach
      poszukiwania przyjemnego miejsca na kilka nocy uciekliśmy z biogradu do
      oddalonego o ok 20 km na pd pirovaca. i na szczęście bo znaleźliśmy suuuper
      kwaterę z własną plażą i spokojną okolicą, a konkretnie kompletna głusza :) a
      blisko i do biogradu i do sibenika i do krka, zadaru...biograd odradzam na
      wypoczynek, zwłaszcza jak chce się oczy nacieszyć pięknem przyrody... ale jak
      już zostało powiedziane miliony razy- każdy lubi co innego...pozdrawiam
      • Gość: tom Re: Biograd na Moru IP: *.stella.net.pl 28.06.08, 09:13
        cieszę się, że ktoś dochodzi - niezależnie ode mnie - do identycznych
        konstatacji. Na temat Biogradu, jego plusów i minusów, pisalem na forum kilka
        razy. Jak widać - nie jestem tak do końca subiektywnie-stronniczy.
        pozdrawiam emilkę, mam nadzieję, że w Pirovacu odwiedziłaś dziadka Tomislava,
        kilkanaście kroków od ryneczku, w suterenie starego dworzyszcza...? To są
        klimaty, prawda?
    • atut46 Re: Biograd na Moru 29.06.08, 12:26
      wszyscy którzy się wypowiedzieli mają rację, byłam i widziałam na
      własne oczy, biograd jest piękny tak jak cała chorwacja, w tym roku
      jadę 9-ty raz, ale nie do biogradu, bo najwięcej racji miał ten co
      powiedział że zależy co kto szuka, biograg to tłumy ludzi ,hotele ,
      szum, dyskoteki i dlatego mojej córce bardzo się podobało, ja cały
      czas bałam się że mnie zadepczą lub przejadą skuterem na plaży i że
      wypadną mi oczy gdy wypatrywałam młodszego syna podczas kąpieli w
      zaludnionym morzu, dlatego wolę makarską rivierę gdzie w małych
      miejscowościach położonych na zboczch gór schodzących do morza jest
      dużo spokojniej, ale i tak bardzo ważne jest towarzystwo, pozdrawiam
      wszystkich wielbicieli chorwacji
      • Gość: Miroslaw Re: Biograd na Moru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:59
        atut46 napisała:

> wszyscy którzy się wypowiedzieli mają rację,

To prawda :)
        Zawsze pisałem że jedziemy do Biogradu we wrześniu :)
        To jest dla nas odpowiedni czas bo tłumy wyjechały do domów i nastał czas na
        spokojny odpoczynek.

Powodzenia
    • Gość: Iness2508 Re: Biograd na Moru IP: *.compower.pl 30.06.08, 21:58
      Widzę że każdy mimo różnych upodobań i preferencji spędzania wolnego czasu
      wskazuje jeden wspólny punkt: Biograd to swego rodzaju "kurort" przyciągający
      tłumy turystów. Miejsce pełne kafejek, muzyki, tętniące życiem. Ja potraktuje to
      jako zaletę :p).. skoro Biograd przyciąga tłumy to znaczy że chyba warto tam
      jechać. Pozdrawiam
    • t138m Re: Biograd na Moru 02.07.08, 20:46
      Dla mnie Biograd to rewelacja,Przejechałem Chorwacje od Biogradu do
      Dubrownika.Mieszkałem w hotelu ilirja.Plaża bardzo dobra-pozatym
      baza wypadowa na kornati-rejs statkiem/brać mniejsze statki
      prywatne/ ja płynąłem żeleznicą za 200kun,obowiązkowo też rezerwat
      krk-uwaga wziąźć stroje bo można się kąpac, Nawet jak mieszkasz
      gdzie indziej przyłącz się na tańce na polu w ilirji-dla
      wszystkich.Pozatym ogromna dyskoteka przy basenie na plaży
      publicznej.Gorąco polecam jak co pytać.Polecam też murter i baska
      voda.
      • Gość: onkel TOM Re: Biograd na Moru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 14:54
        ło Matko. Dla mnnie Biograd to symbol tego co w cro najgorsze.
        tłumno, głośno, syfiatso i makdonaldowato. Jak wylądowaliśmy w sv.
        filip i jakov to po wieczornej wizycie w bio n/m - choć nie jestem
        nadto religijny przez tydzień klepałem psalmy dziękczynne, w
        podzięce za to, że nie skusiłem się na kwatery w tym KURORCIE.
        Ale jak to ktoś już wyżej zauważył wszytsko zależy od indywidualnych
        upodobań
        • Gość: sahij Re: Biograd na Moru IP: *.adsl.net.t-com.hr 29.07.08, 16:07
          No wiec moi drodzy ja tez dorzuce swoje 3 grosze.
          Pisze tego posta siedzac a Biogradzie, wiec mam nadzieje, ze moja relacja bedzie
          obiektywna, i pomoze :)
          To moj pierwszy pobyt w Chorwacji, wiec moze jestem po prostu pod wrazneniem
          kraju, co ma wplyw na moje opinie.
          Mieszkam w czesci Biogradu na zachod od Mariny Kornati, w strone Sw. Filipa i
          Jakova. Przez pierwsze 4 dni moja trasa ograniczala sie do
          apartament-morze-konzum, ew. do kafejek przy marinie. Wtedy dziwilem sie, ze sa
          opinienie, ze Biograd to "drugie Mielno albo Miedzyzdroje". Do czasu az
          pofatygowalem sie do czesci wschodniej, tam gdzie sa hotele, campingi i cala
          reszta halasu. Faktycznie, tam jest mnostwo ludzi, dyskoteki i rumor na potege.
          Naprawde lubie spokoj i uwierzcie mi, w czesci wschodniej jest naprawde OK.
          Plaza jest tloczna, ale nie przesadzajmy. Zawsze jest sie gdzie zaczepic - chyba
          ze jestes samotnikiem i potrzebujesz hektara przestrzeni zeby czuc sie OK.
          Morze czysciutkie, ludzie mili i przyjazni.
          Polecam i zastanawiam sie czy nie wrocic tu za rok.
          • Gość: Iness2508 Re: Biograd na Moru IP: *.compower.pl 31.07.08, 14:42
            Ja niedawno wróciłam z Biogradu i czytając niektóre wypowiedzi aż trudno
            uwierzyć te piszemy o tym samym mieście. Wypowiedź stwierdzająca że jest
            McDonaldowsko dosłownie zwaliła mnie z nóg!!!. NIE MA CHYBA BARDZIEJ MYLNEGO I
            ZAFAłSZOWANEGO POROWNANIA. Biograd moim zdaniem jest miejscem zarówno dla tych
            ceniących spokój jak i dla bardziej rozrywkowych. Mieszkałam w samym centrum w
            ślepej uliczce, miałam spokój i ciszę. Plaże jak i woda bardzo czyste.
            Miejscowości takie jak Filip czy Jakov to dziury, faktycznie jest cicho,
            totalnie nic się nie dzieje, domki i plaże w większości przy ulicy. Ja z kolei
            dziękuję że tam nie mieszkałam bo chyba bym zwariowała. Zaznaczam że byłam z
            małym dzieckiem a mimo to w życiu nie chciałabym tam mieszkać. Zdaję sobie
            sprawę że każdy oczekuje czegoś innego, ale JA POLECAM BIOGRAD DLA WSZYSTKICH!!
            uważam że każdy znajdzie tam coś dla siebie.
            • mlaq19 Re: Biograd na Moru 16.12.08, 01:18
              Witam wszystkich!!!!
              Najprawdopodobniej wybieram się w tym roku do Chorwacji ze znajomymi, moja wiedza o Chorwacji jak na razie sięga okolic Wyspy Rab, dlatego zwracam się z prośbą o wysłanie fotek na adres mailowy: www.MlaQ@poczta.onet.pl ze zdjęciami z Biogradu, ponieważ słyszałem że to bardzo fajne miejsce na wypoczynek.
              Z góry dziękuje za nadesłane zdjęcia pozdrawiam:)
    • Gość: malvva Re: Biograd na Moru IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.13, 21:48
      Ja była na przełomie sierpnia i września.
      Na moim bloguTekst linka opisałam co i jak. Co warto zwiedzić i czy warto pojechać do Biogradu;)
    • Gość: malvva Re: Biograd na Moru IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.13, 22:08
      Byłam w Biogradzie we wrześniu. Więcej o tym miejscu i wycieczkach fakultatywnych na moim blogu
      Odkrywając Świat
    • Gość: ChorwatZadar Re: Biograd na Moru IP: *.adsl.net.t-com.hr 13.06.13, 22:16
      Napewno warto, piekne plazy...to moje okolicy...zycze szczesliwej podrozy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka