Dodaj do ulubionych

Grecja-Dni Uni Europejskiej w Przedszkolu-POMOCY!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:59
Mamy w przedszkolu Dni Bliżej Uni Europejskiej. Nasza grupa zresztą
pierszaków, wylosowała do przybliżenia i zapoznania się, właśnie Grecję.
Poszukuję wszelakich porad, od tych którzy byli, widzieli, i wogóle wiedzą
więcej niż ja o Grecji. Poszukuje jakiś greckich potraw takich, w
szczególności dla dzieci,no i dla dorosłych również, piosenek- tez najlepiej
dla dzieci, propozycji strojów.itp. Jeśli ktoś umiałby mi cos doradzić, bądź
podpowiedzieć gdzie mogłabym znaleść jakies informacje na ten temat, byłabym
bardzo wdzięczna, (Mój adres: poziania@op.pl) Z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Grecja-Dni Uni Europejskiej w Przedszkolu-POM 12.05.05, 17:42
      Cześć,
      z takich banalnych (do przygotowania) potraw:
      - deser: jogurt polany miodem i to posypane zmielonymi orzechami (jogurt musi
      być taki do jedzenia, nie do picia, ja najczęściej używam Bakomy);
      - przystawka: pokrojone kawałki sera feta polane oliwą, czasem posypuję
      oregano + powrzucane w wolne miejsca oliwki.

Jeśli interesują Cię bardziej "kłopotliwe" potrawy typu: musaka, pomidory i
      papryka (faszerowane) nazywane jemista, coś z bakłażana, czy kleftiko (warzywa
      z mięsem zapiekane w sakiewkach pergaminowych),
      albo ciasta typu galaktoboureko (prosto się robi) czy karydopita (orzechowe)
      albo baklava (tej nie próbowałam sama robić a tamte dwa tak, nawet MNIE
      wychodzą!) - napisz tutaj proszę.
      Mam kilka książek z kuchni greckiej i mogę Ci coś podesłać (niektóre nawet
      mają zdjęcia).
      Pozdrowienia. B.
      • bebiak Re: Grecja-Dni Uni Europejskiej w Przedszkolu-POM 12.05.05, 17:46
        O, jeszcze taki mus z jogurtu i ogórka (dzadzyki) jest banalny do zrobienia,
        ale to jest z czosnkiem, stąd nie wiem czy pasuje:-)
        A może bakłażany w plastrach, maczane w cieście naleśnikowym i to smażone? Ale
        tu z kolei zawsze mam problem czasowy, bo bakłażany bardzo mi wciągają przy
        smażeniu oliwę i muszę potem każdy plasterek odsączać w ręczniku papierowym
        wrrr :(
        Pomyśl, proszę.
        • bebiak Re: Grecja-Dni Uni Europejskiej w Przedszkolu-POM 12.05.05, 17:52
          Aaa, ze strojów można zrobić coś na kształt ubranek evzonów: białe rajstopki,
          niebieska (chyba niebieska) spódniczka (kiedyś robiłam z krepiny), czarna
          wstążka (lepiej: sznurek) zawiązana pod kolanem z pomponikiem (można coś
          takiego kupić - chyba me to dekoracja do zasłon, albo samemu zrobić pomponiki -
          na tekturce).
          Nie pamiętam jakie oni mają bluzki buuuu
          I czerwone, chyba czerwone, czapeczki.
          Mam w domu zdjęcia takich evzonów - też Ci mogę podesłać.
          Uwaga: to jest raczej strój męski ofkors:-)
          • bebiak Re: Grecja-Dni Uni Europejskiej w Przedszkolu-POM 12.05.05, 17:56
            Bosz... zamiast sie zastanowić i cos w jednym poście skrobnąć to tak mi się
            przypomina wrrr:(
            A może stroje z antycznej Grecji? Też praktykowałam kiedyś u siebie na imprezie
            sylwestrowej:)
            Wieniec na głowę - w kwiaciarni kupić takie sztuczne tandetne listki kwiatków
            (same zielone) i potraktować złotym sprayem.
            Ubranko to oczywiście biała szmata, wiesz jak wiazana? (ja używałam dla moich
            gości zewsząd ściąganych białych prześcieradeł).
            Do tego koniecznie sandałki:-)
      • Gość: Ania P Re: Grecja-Dni Uni Europejskiej w Przedszkolu-POM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:41
        Dziękuję bardzo za pomoc :)
        Chętnie skorzystam z jakiegos przepisu. Jesli chodzi o wybór, to może zdam się
        na Pani zdanie, jeśli Pani robiła te potrawy i wie Pani jak smakują, to
        prosiłabym o przesłanie takiego jak najmniej pikantnego, coś żeby smakowała
        dzieciakom i wyglądało troszkę inaczej niż nasze polskie potrawy. Zreszta
        prosze mi przesłać cokolwiek bo nie mam żadnego dla dzieci, Rozpisuje się
        niepotrzebnie:) przecież ratuje mnie cokolwiek...a ja juz zaczynam wymyslać :)
        Będę bardzo wdzięczna za przesłanie jakiegokolwiek przepisu: poziania@op.pl
      • Gość: Ania P Re: Odpowiedź dla " bebiak" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:45
        Ta odpowiedź powyżj jest do PAni :) przepraszam zapomniałam zmienić tematu...:)
        Skorzystam jeszcze: Proszę o przesłanie mi na adres : poziania@op.pl;
        wszystkiego co może być mi pomocne :)
        Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam i życze miłgo dnia Ania
    • jacek1f tu 13.05.05, 11:03
      setki sprawdzonych potraw:-))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22925922&a=23149543
      a ja polecam ciasteczka kurabiedes - slynne greckie - najlepsze dla dzieci!
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9876
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,31515436,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      • Gość: lee Re: tu IP: *.bsk.vectranet.pl 13.05.05, 14:12
        "Długa śnieżnobiała koszula uszyta jest z 400 falban, z których każda
        symbolizuje jeden rok tureckiej okupacji Grecji. Na nią zakłada się bogato
        zdobioną wełnianą kamizelkę. Evzoni czyli gwardziści, noszą na nogach obcisłe
        rajtuzy. Poniżej kolan przewiązane są one czarnymi podwiązkami. Tsarouchia,
        czyli czerwone buty z ogromnymi pomponami na czubkach, wydają przy zetknięciu z
        ziemią ten charakterystyczny dźwięk. Całości stroju dopełnia noszona na głowie
        mała czerwona czapeczka zwana fesi."

tak wyglada ten stroj gwardzistow
        • bebiak Aniu, wysłałam.... 14.05.05, 00:15
          .. w sumie 9 maili z różnistymi załącznikami.
          gdyby coś nie doszło do Ciebie to krzycz koniecznie.
          Pozdrowienia i powodzenia. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka