holina
02.06.19, 23:26
Witam,
Czy ktoś z was ma dziecko z tym rodzajem.astmy ?
Jak odróżnić kaszel występujący przy astmie kaszlowej od infekcji czy nadwrażliwości oskrzeli?
Mój syn 9 lat od małego alergik. Najpierw AZS, potem kilka lat spokoju , A teraz pyłki. Od trzech lat wiosną występują epizody kaszlowe. Kaszel jest suchy na przemian z mokrym. Trwa tydzień, góra 10.dni,.przy czym żadnych innych objawów ( czasem oczu lekko zaczerwienione i niewielki katarek ) kaszel głównie w dzień, czasem w nocy czy nad ranem. Przy ostatnim epizodzie po podaniu zwykłej soli fizjologicznej kaszel ustępował do zera. Jak kaszle podaję wtedy brrodual plus nebud i wtedy kaszel bardzo stopniowo ustępuje po 10 dniach zazwyczaj ustępuje całkowicie. Raz podawałam wyłącznie sól fizjologiczna i był taki sam.przebieg jak w przypadku podania berodualu i nebudu. Więc już nic z tego nie rozumiem. Czekamy na diagnostykę, która mamy mieć we wrześniu. Podejrzenie astmy że względu na alergie wziewna,
Po konsultacji z alergologiem mam dawać wziewy ( typowe leczenie jak przy astmie ) przez kolejny miesiąc. Na tą chwilę kaszel już prawie się kończy. Trochę jeszcze odkasłuje mokro. Lekarz mówi z kolei ze przy kaszlowej dziecko powinno po max 20 minutach po podaniu leku rozszerzającego przestać kasłać. A u nas kaszel tak samo przebiega gdy daje leki na astmę, czy jak podaje sól fizjologiczna. Nie widzę żadnej poprawy przy podaniu leków, kaszel mija stopniowo. Trzy, cztery dni meczy dziecko po czym stopniowo ustępuje az do zera. Czy tak przebiega astma kaszlowa alergiczna?
Dodam tylko że faktycznie objawy obserwuje się głównie wiosną. Między lutym a czerwcem zdarza się może 3 razy taki epizod kilkudniowy, czasem zimą ale sporo rzadziej.
Przy ostatniej wizycie jak kaszel się zaczął pediatra powiedział że dziecko lekko obkurczone, natomiast n7e ma świstów charakterystycznych przy astmie. Alergolog po zbadaniu stwierdzi gdzieś tam daleko ledwie słyszalne pojedyncze świsty. Jak u was objawia się astma? Czy wygląda to podobnie jak u was ?.jaka jest częstotliwość takiego kaszlu? Ile on trwa ? Czy są jeszcze przy tym jakieś inne objawy ?
Pozdrawiam.