Dodaj do ulubionych

Pies astma

13.06.23, 18:53
Nie wiem już jak mu pomóc. Dostaje wziewy, ale ciągle mam poczucie że oddychanie strasznie go męczy i że to się pogarsza. Może ktoś przechodził i wpadnę na jakiś trop? Tak było z kwestiami ortopedycznymi, a też przecież do weterynarzy chodziłam.
Obserwuj wątek
    • edka12 Re: Pies astma 13.06.23, 19:27
      Kto postawił diagnozę o astmie? U psów duszności wynikają przede wszystkim na tle chorób serca (przerost, ucisk na oskrzela, płyn w jamie opłucnowej) lub dróg oddechowych ( stany zapalne, nowotwory). Psa zdiagnozować i leczyć. jeśli starszy to pewnie serce - dostanie leki i będzie ok.
      • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 19:34
        Dziękuję. Pójdę jeszcze raz do weterynarza z prośbą o pogłębienie diagnozy. Astmę zdiagnozowali weterynarze, wiadomo, ale operacje serca miał w przeszłości. Dzięki, pójdę ponownie
        • mysiulek08 Re: Pies astma 13.06.23, 19:43
          moze byc jeszcze zwezenie jam nosowych (kocia analogia do tego jak zachowywal sie moj kochany Miszczu 😢) z tym, ze psy moga oddychac tez pyskiem ale nie bedzie to prawidlowe
        • edka12 Re: Pies astma 13.06.23, 19:43
          Astma jako jednostka chorobowa nie występuje u psów. Warto zrobić na początek prześwietlenie klatki piersiowej i echo serca. Jeśli masz możliwość poszukaj kardiologa weterynaryjnego.
          • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 19:53
            Poszukam. Teraz to jestem zła, że tak mi powiedziano, już trzy lata przyjmuje sterydy 😟
            • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 19:53
              Jak to w ogóle możliwe 😱
              • mysiulek08 Re: Pies astma 13.06.23, 20:15
                nie tylko mozliwe ale nawet pewne, ze wet okazuje sie konowalem, trafic na dobrego, empatycznego i znajacego sie na fachu to jak 6 w totolotka i tak jest na calym! swiecie

po kilku latach beznadziejnej obslugi wet, dodatkowo w ponoc najlepszych lecznicach (w tym uniwersteckich), stracie kilku kotow smile z ktorych najmarniej 3 mogly byc zywe, dopiero przy aferze z cisnieniem i oslepnieciem Kici.Yody trafilismy na super wetke, kardiolog ze specjalnoscia anestezjologa, (krew pobiera w sekunde, kot nawet nie zauwaza), jest swietna tylko swoja lecznice ma 250km od nas sad

wetowskie opowiesci moich przyjaciol w PL to tez horrory najczesciej, calkowiecie sie zgadzam z opinia, ze weci w znaczacej wiekszosci to sfrustowani lekarze, ktorzy sie na ludzka medycyne nie dostali i stad takie konowalstwo sie szerzy
                • berdebul Re: Pies astma 13.06.23, 20:22
                  A weeeeź, jak jeszcze raz usłyszę „na wszelki wypadek damy antybiotyk” to będzie o mnie w wiadomościach. 🤬 Znaleźć weta, który myśli, dokształca się i jest na bierząco to cud.
                  • alpepe Re: Pies astma 13.06.23, 20:30
                    Moja miała KLASYCZNE ropomacicze. Wet mnie naciągał na syropki na apetyt, widział po wynikach, że stan zapalny bakteryjny, ale miał to dokumentnie w dupie. Nie wiem, czy czekał, aż moaj suka się przekręci, czy jak. Akurat antybiotyków nie dał. Jak wylądowałyśmy u innego weta, to ten był zafascynowany, że u suki ważącej 7 kilo macica z ropą ważyła dwa kilo... nawet chciał mi pokazać wycięty organ. I teraz jeżdżę przez całe miasto Berlin, to mu ufam.
                    • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:38
                      Ja też już wiem gdzie pójść. Skojarzyło mi się, owszem daleko i drogo, ale już wiem gdzie uderzać, skojarzyły mi sie opowieści córki przyjaciół.
                    • berdebul Re: Pies astma 13.06.23, 20:39
                      Moja miała zniszczone nerki, bo banda konowałów ją leczyła na zapalenie pęcherza. 🤦🏻‍♀️ Wyleczyłam psa sama i prowadziłam 4 lata, bez kroplówek, tylko dieta i suple, gdzie normalnie czas życia do pół roku. Nigdy im nie wybaczę.
                      Nowy pies od początku jest leczony tak jak ja chcę, w karcie ma wpisane „właściciel nie zgadza się na podawanie antybiotyków” big_grin
                      • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:42
                        Ale to jest straszne. Już nie mówię o bardzo wysokich kosztach opieki weterynaryjnej . Gdyby była uczciwa to ok, ale tak?!
                        • sylwianna2018 Re: Pies astma 13.06.23, 22:00
                          extereso napisała:

> Ale to jest straszne. Już nie mówię o bardzo wysokich kosztach opieki weterynar
                          > yjnej . Gdyby była uczciwa to ok, ale tak?!

U mnie astmę u kotki zdiagnozował i ogarnął dopiero 6 wet.
                          • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 22:03
                            To może ten mój diagnosta dostał sygnał, że zlekceważył astmę u kota więc chciał okazać gorliwość i zdiagnozował ja u psa.
                      • alpepe Re: Pies astma 13.06.23, 20:44
                        No to ja tak na własną odpowiedzialność podawałam psiej córce lek przeciwbólowy w weekend wieczorem, przyplątało jej się jakieś zapalenie biodra, a objawy były tak nieswoiste, że wet musiał ją uśpić, by można było jej zrobić rentgena. Niedługo minie miesiąc, sama jej nieco zmniejszyłam dawkę leku przeciwbólowego i przeciwzapalnego, bo zdaje mi się, że zapalenie minęło i bólu też już nie będzie.
                        • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:47
                          Fajnie, że tak umiesz.
                        • alpepe Re: Pies astma 13.06.23, 21:02
                          Uśpić w znaczeniu znieczulenia ogólnego.
                          • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 21:04
                            Wiadomo
                        • kozica111 Re: Pies astma 14.06.23, 09:45
                          Z lekami ludzkimi trzeba uważać, dopuszczalny dla psa jest tylko meloksykam (znajduje się w leku ludzkim na bol stawów)
                          • alpepe Re: Pies astma 14.06.23, 09:52
                            Bzdura, ale tak, właśnie meloxican jej podałam. Pyralginę też można podać, jest słabsza w działaniu.
                      • mysiulek08 Re: Pies astma 13.06.23, 23:22
                        gdyby konowaly nie upieraly sie na alergie u Kici.Yody tylko solidnie sie za badania zabrali (4wetow! w roznych lecznicach nawet takich kocich ęą) to Krolowa by widziala sad a tak komfort zycia ma bardzo obnizony, ona, kot terenowy sad zostala skazana na poruszanie sie po omacku sad
                        tez im nigdy nie wybacze!
                        i Prosiaka i Elvisa i meczarni Klusi i Miszcza tez sad
                        • alpepe Re: Pies astma 14.06.23, 09:52
                          a co miała? Cukrzycę?
          • majenkirr Re: Pies astma 13.06.23, 20:43
            edka12 napisał(a):
            Astma jako jednostka chorobowa nie występuje u psów. .

Google twierdzi, że jednak występuje (sama faktycznie nigdy nie spotkałam się z takim przypadkiem).
            • edka12 Re: Pies astma 13.06.23, 20:47
              majenkirr napisała:

> edka12 napisał(a):
              > Astma jako jednostka chorobowa nie występuje u psów. .
              >

>
              > Google twierdzi, że jednak występuje (sama faktycznie nigdy nie spotkałam się z
              > takim przypadkiem).

Google nie jest lekarzem weterynarii.
              >
    • berdebul Re: Pies astma 13.06.23, 20:21
      Alergia? Jak pokarmowy to luz, jak środowiskowa to inwestuj w oczyszczacz.
      I zbadaj serce - echo.
      • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:29
        Echo miał jak córka z nami mieszkała. Wstyd powiedzieć. Ona to latała po różnych specjalistach regularnie, teraz lata że swoim, nam tylko przypomina i taki efekt... Ja chodziłam do jednej pani, ale muszę teraz poszukać specjalistów. Kiedyś chodziłam do kliniki uniwersyteckiej, ale bardzo nas zawiedli przy zapaleniu płuc i przeszłam do pani która była miła i blisko 😟Dziękuję.
        • edka12 Re: Pies astma 13.06.23, 20:35
          Jeśli Warszawa to w klinice Vetcardia sa specjaliści
        • berdebul Re: Pies astma 13.06.23, 20:37
          Echo raz w roku jeżeli były problemy to minimum.
          A tak to morfologia, biochemia, jonogram. B12, kwas foliowy i tarczyca + usg jamy brzusznej raz w roku. Jak starsze futro to częściej.
          Zdrowia dla futerka. Sterydy to syf.
          • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:39
            Wszystko to miała regularnie z córką. Ale nie biczuje się bo rok dopiero minął od jej wyprowadzki.
            • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:39
              I bardzo dziękuję. Futerko 16 lat.
              • berdebul Re: Pies astma 13.06.23, 20:47
                To jeszcze ciśnienie koniecznie. I badanie moczu.
                Starsze futra lubią zaszaleć z tarczycą, a ta wpływa na serce. Tylko zwróć uwagę na lab w którym robią badania. Idealnie jak na miejscu.
                • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:59
                  Dzięki dopisuję do listy
                  • mysiulek08 Re: Pies astma 13.06.23, 23:24
                    nie wiem czy u psow robi test SDMA a jesli tak to zrob, to daje bardzo, bardzo wczesny poglad na stan nerek
                    • extereso Re: Pies astma 14.06.23, 09:07
                      Nerki miała badane ale rok temu. Zapytam dzięki
            • pade Re: Pies astma 13.06.23, 21:32
              Moja 12-latka miała ostatnio robiony tzw. pakiet geriatryczny. W tym jest morfologia, hormony, parametry wątrobowe, nerkowe, trzustkowe i th4. No i z racji czekającego ją zabiegu kardiolog plus echo serca. I właśnie przy okazji tej wizyty usłyszałam, że zwyrodniałe zastawki mogą powodować duszności i kaszel.
              • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 21:44
                Tym bardziej muszę poszukać kardiologia. Mój pies miał ablację, nie wiem czy to rutynowy zabieg, wtedy był traktowany jako szkoleniowy w tej właśnie klinice i dał bardzo dobre efekty ( szkoleniowy, to znaczy że sprowadzono specjalistę i nasi lekarze się przyglądali operacji a nie że oddałam psa jako doświadczalnego, żeby nikt nie pomyślał wyjaśniam).
                • pade Re: Pies astma 13.06.23, 21:48
                  Powodzeniasmile
                  I zdrówka dla psinysmile
                  • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 21:59
                    Dziękuję i dla Twojej też🐈
    • alpepe Re: Pies astma 13.06.23, 20:27
      Dla mnie to wygląda na serce, a nie na astmę.
      • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:29
        Bardzo, bardzo cieszę się, że napisałam.
    • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 20:51
      Czy z kliniki weterynaryjnej można wydostać kopie dokumentacji? Jednak bardzo dużo badań i zabieg operacyjny miał w jednej, może chociaż ten opis zabiegu byliby przydatny dla nowego weta? Czy nie mają takiego obowiązku?
      • edka12 Re: Pies astma 13.06.23, 20:56
        tak mają obowiązek ci wydać kopię dokumentacji czyli wydruk z książki leczenia. Chyba, że leczenie było dawno temu, nie muszą przechowywać dokumentacji powyżej 5 lat, jeśli pacjent nie leczy się już w danym gabinecie.
        • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 21:03
          Dziękuję. Odeszlismy z niego trochę ponad dwa lata temu ale operacja była z sześć. Wtedy byłam bardzo rozzalona, bo leczony był tam stałe, miał te operacje, kilka serii fizjoterapii, no i naprawdę często miał wizyty a kiedy zachorował, balam się że umiera to wyznaczyli mu wizytę za 10 dni tłumacząc brakami w personelu ( kilku lekarzy było, to duża klinika, ale zapewne braki były prawdziwe). Żadne błagania na nic się nie zdały. Teraz już sama nie wiem czy to była pochopna decyzja...
      • berdebul Re: Pies astma 13.06.23, 21:29
        Można. Brałam papierowa i dostawałam emailem. Nigdy nie było problemu.
        • extereso Re: Pies astma 13.06.23, 21:30
          Dzięki
    • mysiulek08 Re: Pies astma 13.06.23, 23:27
      kolezanka z Warszawy poleca sercowo:

sercezwierzat.pl/
      • extereso Re: Pies astma 14.06.23, 09:08
        Ale ja nie z Warszawy 😟

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka