Dodaj do ulubionych

alergie krzyżowe

10.05.07, 00:37
Dziś byłam z młodymi na testach. Jeden zupełnie ujemny, ma byż bez leków przynajmniej do sezonu infekcyjnego (ma nadwrażliwość oskrzeli); drugi -wyniki beznadziejne: bardzo silny odczyn na brzozę, olchę, leszczynę; silny na żyto i pleśnie, niewielki na kota i konia. Ma być non-stop na singularze, pulmicort do końca maja i spróbować odstawić. I wreszcie to co mnie zastanawia-z uwagi na tę silną alergię na pyłek brzozy mam odstawić marchew, seler, pomidory, jabłka, gruszki, kiwi, melony i owoce wielkopestkowe. Jak to jest z alergią krzyzową, czy ujawnia się w obecności tego podstawowego alergenu (czyli w okresie pylenia) czy niezależnie od tego. Czy Wy też z miejsca dostawałyście takie zalecenia? Młody je bardzo niewiele owoców i te jabłka, gruszki i kiwi to spora strata bo zostaną tylko winogrona i banany (innych nie jada).
Pomocy, bo dzisiejsza diagnoza mnie dobiła (Pani doktor stwierdziła że rzadko widuje tak silne odczyny 10x10 na pyłki drzew), że te epizody kaszlu podczas infekcji to JEST astma.
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: alergie krzyżowe 10.05.07, 15:38
      Lekarz ,który prowadzi dziecko ,widzi je ,bada daje matce zalecenia.Widocznie
      ma podstawy do tego by dietę zawężyć.
      Moja córka ma podobną rekcje na pyłki drzew [10x11 przy histaminie 4x4; na
      trawy i zboża ma o wiele większą ].Nie ma diety ,ale ma obserwować,czy nie
      uczuliła się już na marchew,seler,jabłka...

Ponieważ dietę eliminacyjną już ma ,to nie spieszy jej się z ograniczaniem
      innych produktów.
      Dużą poprawę ma przy stosowaniu probiotyków ,Dicoflor sprawdził się najlepiej.

• dorek3 Re: alergie krzyżowe 10.05.07, 16:00
        No własnie że tylko wynik testu jest podstawą na zasadzie bo często daje
        alergie krzyzowe. Nie zauważyłam jakis wybitnych objawów po zjedzeniu ale tez
        nigdy nie był na diecie eliminacyjnej więc nie wiem czy może byc lepiej. On
        reaguje głównie skórą na codzień oraz kaszlem przy infekcjach.
        Napisz proszę czy Twoja córka jest cały czas na lekach w okresie pylenia, jakie
        ma objawy. Kurcze, jeszcze wiele niewiadomych dla mnie w tych kwestiach
        • bb12 Re: alergie krzyżowe 11.05.07, 14:25
          Ja mam dwoje dzieci [miedzy nimi jest 11 lat różnicy] .Pisałam o mojej prawie
          dorosłej córce.
          Leki bierze stale ,okresowo odstawia Zyrtec [w okresie jesiennym].Nie choruje
          na astmę.Dokucza jej duszność krtaniowa ,katar ,łzawienie oczu.Okresowo dostaje
          Flixonase ,a do oczu Buderin.Przy dusznościach Atrovent N,Diphergan[albo
          pogotowie i konkretny zastrzyk ,gdy nie poskutkuje].

Nie wiem czy jest sens wprowadzania diety ,gdy dziecko owoce dobrze toleruje .Z
          pewnością lepiej je ograniczyć [na wszelki wypadek,żeby nie doszło do
          uczulenia].
          Ale jak wspominałam wcześniej ,lekarz ,który zna dziecko ,wie najlepiej.Może
          zauważa znaczne pogorszenie ,stąd decyzja o wycofaniu tych owoców i warzyw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka