Dodaj do ulubionych

ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsulatu?

05.11.09, 22:24
czesc
Mieszkam w Chicago i zlozylam dokumenty do konsulatu kanadyjskiego w Bufflo.
Dokumenty zostaly przyjete i wstepnie zaakceptowane w lutym. Od tamtej pory
nie mam zadnej wiadomosci. Slyszalam, ze po zmianach w tym roku, konsulat mial
szybciej pracowac i cala sprawa emigracyjna miala trwac znacznie krocej. W
sumie czekam 9 miesiecy. Ile trwalo to u Was???
Obserwuj wątek
    • matya Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 06.11.09, 02:42
      ja wyslalam do Buffalo w lipcu 2008, w listopadzie 2008 przyslali list ze
      zaczeli procesowac i informacje, ze maja wielkie opoznienie bo czekaja na nowe
      wytyczne. w lipcu 2009 przyszly papiery do badan medycznych, ktore niezwlocznie
      wykonalismy i dokumenty zostaly odeslane do Buffalo. od tamtej pory cisza.
      • majcka1977 Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 07.11.09, 00:41
        Dzieki!
        Czyli jednak do roku czasu trzeba czekac na decyzje... No coz... Musze uzbroic
        sie w cierpliwac!
        pozdrowionka
        • sylwek07 Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 07.11.09, 11:53
          Mozesz -mozecie napisac w tej sprawie do Buffalo i Wam odpowiedza jak sie maja
          sprawy..
          • matya Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 07.11.09, 23:44
            eeee tam, pisalam. oni maja zestaw standartowych odpowiedzi. wszyscy znajomi,
            ktorych pytalam a ktorzy kontaktowali sie z Buffalo w sprawie informacji na
            jakim etapie jest ich aplikacja dostali takie same odpowiedzi (ja tez), slowo w
            slowo. dostalam odpowiedz standartowa numer jakis tam:
            "We have requested background information from other government offices(s).
            Unfortunately, we cannot provide a date when the processing of your application
            will be complete."
            • majcka1977 Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 08.11.09, 00:52
              tak wiem... Gdzies tam sie doczytalam (teraz nie moge tego znalesc), ze proces
              sprawdzania dokumentow trwa bodajze od 6 do 18 m-cy i jezeli czas ten jeszcze
              nie upynal nie ma co pisac do konsulatu.
              Zaczelam ten post, bo uslyszalam, ze ktos zamknal sprawe w 7 miesiacach!
              Chcialam wiedziec, czy to mozliwe, bo u znajomych trwalo to ok 1,5 roku - ale
              oni skladali dokmenty jeszcze przed reforma emigracyjna.
    • sylwek07 Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 08.11.09, 17:58
      oczywiscie ze jest to mozliwe ze caly proces moze tyle czasu trwac,,np 6
      miesiecy z wiza w pszporcie lub tez kolo 1 roku czasu i to na nowych juz
      zasadach co w straych moglo byc i nawet i 5 lat...
      napisalem aby pisac do Buffalo bo kiedys byl taki przypadek ze Buffalo cos komus
      wyslalo i ten list nie doszedl i po liscie jeszcze raz Konsulat wyslal list
      poczta...
      • majcka1977 Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 08.01.10, 00:09
        Leci 11 miesiac czekania... Co tydzien sprawdzam moj status w internecie i nic.
        Proces w toku. Jest tam napisane, kiedy wyslali do mnie listy, wiec o zagubieniu
        jednego raczej nie ma mowy.
        • matya Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 09.01.10, 00:27
          Majcka, ja sie loguje tutaj services3.cic.gc.ca/ecas/ i nie ma tam
          zadnej informacji o wyslanych listach. nie bylo tez wtedy kiedy wyslali
          skierowania na badania. znasz jakas inna strone?
          a jesli chodzi o wysylanie zapytania do ambasady w Buffalo (pytanie z innego
          watku) to robilam to z formularza podanego tutaj
          dmp-portal.cic.gc.ca/cicemail/intro-eng.aspx?mission=buffalo
        • matya Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 09.01.10, 00:31
          jezcze jedno pytanie? skladalas aplikacje z programu Skilled Worker czy z
          Canadian Experience Class?
          • majcka1977 Re: do matya 09.01.10, 01:32
            services3.cic.gc.ca/ecas/security.do
            To jest link do sprawdzenia swojego statusu. Nastepnie wypelniasz rubryczki (nr
            sprawy, nazwisko itd) i gotowe. Wiem, ze jest trudno znalesc ta strone, bo
            nieraz spedzilam troche czasu klikajac i szukajac, dlatego mam juz ja na stale
            "zabookmarkowana".
            Skladalam aplikacje z programu Skilled Worker.
            A Wy nadal czekacie?
    • blue_lily Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 09.01.10, 03:34
      Hej,
      My zamknelismy cala sprawe w rok (przez Warszawe)i to tylko dlatego,
      ze troche ociagalismy sie z wysylaniem dokumentow i badan a do tego
      przez pewien czas sprawa stala zupelnie w miejscu ze wzgledu na
      wprowadzanie nowych zasad. Mysle, ze przy odrobinie szczescia i
      dobrej organizacji mozna wyrobic sie nawet w 6 miesiecy (skladajac
      papiery w Warszawie). Slyszalam, ze Buffalo procesuje znacznie
      dluzej ale nie przypuszczalam ze az tak. Co do statusu sprawy na
      stronie cic, w naszym przypadku nie zmienialo sie nic (oprocz info o
      rozpoczeciu procesowania) az do uzyskania wiz w pszportach.
      Mam nadzieje, ze wkrotce dostaniecie jakies info w waszej sprawie.
      Powodzenia!
      • majcka1977 Re: ile czekacie/czekaliscie na odpowiedz z konsu 09.01.10, 19:03
        To nie bylo pocieszajace....Myslalam, ze sprawdzanie statusu na stronie odpowiada faktyczniej sytuacji z dokumentami...
        Z drugiej strony na ich stronie znalazlam, ze Bufflo (do 18 m-cy) powinno szybciej procesowac niz Warszawa (do 62 m-cy).
        www.cic.gc.ca/english/information/times/international/01-all.asp
        Teraz juz nic nie rozumiem.
        • sylwek07 majcka1977 10.01.10, 17:27
          jak bedziesz sprawdzac tak czas oczekiwania na stronie to faktycznie moze tak
          wyjsc ze w Warszawie czeka sie dlugo a w Buffalo krotko tylko ze od pewnego
          czasu na forum nie bylo dawno osoby ktora by czekala dluzej na papiery niz 1-2
          lata a sa tacy ze do 1 roku maja juz wize w kieszeni jak ida przez Warszawe...
          To sa czasy podane z roku 2008 a 2009 a do tego moze byc tak ze duzo spraw ma
          Buffalo a znow Warszawa jak kiedys mowili w Ambasadzie robia sprawy z tzw biegu
          i nie maja przestojow ,,a do tego musisz dodac ze nie tylko w Warszawie
          obsluguje sie Polakow a inne narodowosci a wtedy taka osoba ktora nie moze
          szybko dostarczyc papierow moze dluzej czekac niz ktos inny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka